Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to też nie neguję Twojego wyboru - czytaj uważnie. Chodzi mi tylko o sprawnośc pompy, która u mnie stoi w pomieszczeniu. Jeśli producent podaje, że w warunkach które ma, a które są wg niego prawie idealne jej sprawnośc to "tylko" 3,5 to nie mów, że tej waszej będzie podobna przy +10. zakładając, że straty będą przy - 5, -10? A średnio ma wyjść 2. zauważ, że ja tym grzeję tylko cuw. Ty będziesz grzał również co. Ja rozumiem jest wiele względów, które za tą pompą przemawiają. A najbardziej cena 8) w porównaniu do jakiejkolwiek innej z tradycyjnym kolektorem. nie neguję Twojego wyboru w razie czego będziesz mógł wstawić piec na konwencjonalne paliwo do domu i po sprawie. pozdrawiam. bez urazy swimmer

Swimmer mimo iż moja edukacja nie zakończyła sie na szkole podstawowej nie mogę zrozumieć o czym piszesz. Jaki jest sens twojej wypowiedzi? Masz PC, która jest wyłączona i w tym czasie ma CP=3,5 i zasysa powietrze z pomieszczenia, gdzie suszysz pranie przy temp -22st?

moja nie zakończyła się nawet na szkole średniej - przeczytaj jeszcze raz post.

Ja mam pc powietrze - woda tylko do cwu :lol: Moja pc do co od maja do października jest wyłączona :lol: stoi w domu, a jej sprawność wg producenta to 3,5 chyba. powietrze, które zasysa jest wyborne -22 st . i dość duza wilgotnośc, bo suszę pranie w tym pomieszczeniu. życzę Wam powodzenia w podnoszeniu sobie samopoczucia, to w końcu Wasz wybór ja już swojego dokonałem i nie żałuję :lol:

Czytam uważnie. Gdyby nie było wtrącenia o pompie do co, to można by wysnuć wniosek, że pompa powietrze-woda zasysa powietrze nie z zewnątrz lecz z pomieszczenia. Mało tego oddaje równiez schłodzone powietrze do tegoż pomieszczenia. Ludzie o czym my mówimy? Szkoda fatygi na komentowanie tego ZJAWISKA.

Tomi masz identyczny tok myślenia, jak ja, gdy podejmowałem decyzję. Przypuszczałem, że na pradzie globalnie będzie najtaniej, lecz mity zwyciężyły i wybrałem rozwiązanie pośrednie. Nie żałuję, choć widze, że prąd był bardziej opłacalny mysląc całościowo. Jak kogoś interesuje wyłącznie oszczędzanie na bieżących rachunkach, to można kupić ZEC i wtedy ogrzewanie juz będzie za darmo :). Znam takich, co kupili samochód za 100tys. i wyjeżdzają 2 razy w roku. Ale liczy się niezależność. Kwestia podejścia. Nie można negować żadnego rozwiązania, ale wybierać optymalne do swojej osobowości.

ps.

przez ostatni tydzień średni koszt Co + CWU wyszedł mi 4,6 zł /dobę. Od początku listopada (od wtedy mierzę) wychodzi srednio 6,7zł/dobę (220 m2 w podłodze). Każdy musi sobie odpowiedzieć, czy warto dołożyć kilkadziesiąt tysięcy, aby zejść o kilka procent na rachunkach. A swoją droga nie rozumię, dlaczego posiadacze PC gruntowych nie zasilają z nich cwu, tylko inwestuja w dodatkowe urządzenia?

Gdyby nie było wtrącenia o pompie do co, to można by wysnuć wniosek, że pompa powietrze-woda zasysa powietrze nie z zewnątrz lecz z pomieszczenia. Mało tego oddaje równiez schłodzone powietrze do tegoż pomieszczenia. Ludzie o czym my mówimy? Szkoda fatygi na komentowanie tego ZJAWISKA.
Wszystko zależy od tego, ile ciepła potrzebujesz do ogrzania domu. Jeżeli po zapaleniu 20 świeczek w domu robi się wyraźnie cieplej, to wykorzystanie takiej małej pompy ciepła powietrze-woda również do ogrzewania domu przestaje być absurdem ;).

Można wtedy wykorzystać PC, która przez cały rok służy do podgrzewania cwu również do wspomagania centralnego ogrzewania.

Oczywiście czerpanie ciepła z pomieszczeń ogrzewanych mijałoby się w tym momencie z celem, ale wykorzystanie odpadowego ciepła z wentylacji i np. z pomieszczeń nieogrzewanych (piwnicy, garażu, poddasza nieużytkowego) może być już sensowne.

Jeszcze bardziej sensowne staje się to wtedy, gdy w ten sposób zapewnimy w tych pomieszczeniach wentylację.

Oczywiście piszę tu o domu, który zużywa na ogrzewanie nie więcej jak 30kWh/m2 rocznie. Dzięki takiemu zastosowaniu pompy ciepła można zejść z tym zapotrzebowaniem do 20, a nawet 15kWh/m2 rocznie.

Co innego jest wykorzystywanie ciepła odpadowego przez PC powietrzną, a co innego montowanie jej wewnatrz domu, gdzie schłodzone powietrze pozostaje w pomieszczeniu. Wtedy jest jak było napisane -22 w pomieszczeniu. Ciekawi mnie jak można tam suszyc pranie?

Nie -22, a +22st. C. U niego to ma sens. Z tego co pamiętam, to do ogrzewania ma PC z bezpośrednim parowaniem (CK), która przy podłogówce osiąga COP>4.

Suszy się bardzo dobrze - taka pompa ciepła działa jak znakomity osuszacz.

Jednak z tego wynika, że nie jest zadowolony z tej PC do cwu. Nadal mi nie pasuje, dlaczego schłodzone powietrze ma pozostawać w pomieszczeniu (a wydawało mi się, że mniej więcej znam zasadę działania PC). O połączeniu rekuperacji z PC słyszałem, ale takie rozwiązanie to dla mnie nowość. No ale na podstawie tego wynalazku nie można kształtować opinii o pompach ciepła powietrze-woda.

Tomi masz identyczny tok myślenia, jak ja, gdy podejmowałem decyzję. Przypuszczałem, że na pradzie globalnie będzie najtaniej, lecz mity zwyciężyły i wybrałem rozwiązanie pośrednie. Nie żałuję, choć widze, że prąd był bardziej opłacalny mysląc całościowo. Jak kogoś interesuje wyłącznie oszczędzanie na bieżących rachunkach, to można kupić ZEC i wtedy ogrzewanie juz będzie za darmo :). Znam takich, co kupili samochód za 100tys. i wyjeżdzają 2 razy w roku. Ale liczy się niezależność. Kwestia podejścia. Nie można negować żadnego rozwiązania, ale wybierać optymalne do swojej osobowości.

ps.

przez ostatni tydzień średni koszt Co + CWU wyszedł mi 4,6 zł /dobę. Od początku listopada (od wtedy mierzę) wychodzi srednio 6,7zł/dobę (220 m2 w podłodze). Każdy musi sobie odpowiedzieć, czy warto dołożyć kilkadziesiąt tysięcy, aby zejść o kilka procent na rachunkach. A swoją droga nie rozumię, dlaczego posiadacze PC gruntowych nie zasilają z nich cwu, tylko inwestuja w dodatkowe urządzenia?

No wlasnie chodzi o to ze na pradzie i tak nie bylo by zle ale zwiekszajac koszt inwestycji o nie cale 10tys mamy PCI pow-woda ktore nam te koszty znacznie obniza, sa jeszcze bardziej ekonomiczne formy ogrzewania nie patrzac oczywiscie na koszty inwestycji, ale m moim przypadku jest to najlepsze rozwiazanie patrzac na koszt ogrzewania w stosunku do ceny inwestycji i ten kompromis najbardziej mi odpowiada.

Oczywiście piszę tu o domu, który zużywa na ogrzewanie nie więcej jak 30kWh/m2 rocznie. Dzięki takiemu zastosowaniu pompy ciepła można zejść z tym zapotrzebowaniem do 20, a nawet 15kWh/m2 rocznie.

No i do tego celu zmierzam :)

Po pierwsze może jeszcze raz powtórzę apel bonetki

Ludziska:

Nie cytujcie aż tyle. :cry: :cry: :cry:

Przecież można wykroić część czyjejś wypowiedzi , a resztę usunąć.

Wszystko wtedy będzie jakoś do strawienia. :p

Pisaliśmy też , że jeśli odpowiadasz na post powyżej to nie cytuj go wcale-po co? :o

A teraz do tematu.

A swoją droga nie rozumię, dlaczego posiadacze PC gruntowych nie zasilają z nich cwu, tylko inwestuja w dodatkowe urządzenia?

Tylko ci co mają bezpośrednie parowanie (oprócz Ziriusa).

Niekiedy dyskusja ma takie tempo, że nie wiadomo, który z kolei po cytowanym poscie będzie przez nas pisany :(. Dlatego ja z reguły stosuje cytowanie, ale staram się ograniczyć je do minimum (jeden, dwa akapity). Jeżeli cytuję jakiś odległy w czasie post, to dodatkowo daję link do niego. To jednak ułatwia poruszanie się po FM.

dzięki HenoK za wytłumaczenie za mnie na czym polega moja instalacja. -22 to nie "-" tylko myślnik!!!! A pompa nie wywiewa powietrza do pomieszczenia, w którym stoi ( nie przypominam sobie żebym coś takiego napisał) tylko do garażu!! nieogrzewanego zresztą. nie wiem gdzie tu brak sensu???A pranie jak już wspomniał HenoK schnie rewelacyjnie :lol: Jeszcze raz wielkie dzieki.

Nawiązując do umieszczania wylotu z rekuperatora w okolicach parownika pompy powietrze-woda, mam parę danych technicznych pewnego wynalazku, który jest zarówno centralką wentylacyjną jak i pompą ciepła powietrze-cwu. Uwagę zwraca wymagane natężenie przepływu powietrza w ilości 550m3/h i moc grzewcza pompy ciepła czyli około 1,6kW. Jak widać niewiele można wyciągnąć z powietrza usuwanego z domu, bo 550m3/h to dosyć spory przeciąg :wink: a i moc nie powala na kolana, choć do cwu na pewno wystarczy.

http://img96.imageshack.us/img96/43/73931676.jpg

Cały skrócony folder dla ciekawych znajduje się tu:

http://www.stiebel-eltron.pl/getFile.php?id=2&fm=1

A pompa nie wywiewa powietrza do pomieszczenia, w którym stoi ( nie przypominam sobie żebym coś takiego napisał) tylko do garażu!! nieogrzewanego zresztą

Możesz zdradzić, w jakim celu wywiew następuje do garażu, a nie na zewnątrz? Pompę do cwu stosujesz przez cały rok, czy tylko latem? Jakie temperatury panują w garażu w czasie działania tej pompy (z pewnością napływ wywiewanego powietrza jest wielokrotnością kubatury garażu) ? Skąd pobierane jest powietrze do pomieszczenia, gdzie "stoi" PC cwu? Jeśli z zewnątrz, to jakie temperatury panują tam zimą (jeśli jest ona zimą używana)?

Jednak z tego wynika, że nie jest zadowolony z tej PC do cwu. Nadal mi nie pasuje, dlaczego schłodzone powietrze ma pozostawać w pomieszczeniu (a wydawało mi się, że mniej więcej znam zasadę działania PC). O połączeniu rekuperacji z PC słyszałem, ale takie rozwiązanie to dla mnie nowość. No ale na podstawie tego wynalazku nie można kształtować opinii o pompach ciepła powietrze-woda.

Pompy do CWU cytat ze strony producenta jedej z takich pomp..."Cecha szczególna: pompy ciepła do przygotowania c.w.u. odbierają ciepło z powietrza zewnętrznego lub wewnętrznego przy temperaturze tego powietrza powyżej +8 st. "

współczynnik wydajności powietrznych pomp ciepła COP prawie ZAWSZE podawany jest w przedziale temp. od +8 do +15 stopni i najczęściej wynosi od 3,5 (+8st C) do 4,05 przy temp. +15st. C

Nie jestem przeciwnikiem powietrznych pomp ciepła, ale jeśli zapotrzebowanie budynku na ciepło mamy bardzo małe to po co przepłacać na PC zamontujmy np. maty grzewcze - za taki układ zapłacimy 3tys.

Można poczytać na ten temat w dzienniku j-j