Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam również takie zdanie (wynika to zresztą z moich postów). Jednak maty niezbyt by mi odpowiadały. Podłogowe wodne to jest to.

A j-j zdaje się wybudował dom pasywny. Z tego co pamiętam (interesowałem się tematem kilka lat temu), to pasywne nie wymagają zadnego ogrzewania. Ciepło bytowe wystarczy (jak wychodzimy z domu trzeba zostawić psa lub kota :), albo włączoną żarówkę )

(....) zamontujmy np. maty grzewcze - za taki układ zapłacimy 3tys.

Można poczytać na ten temat w dzienniku j-j

Można też poczytać jak fajnie jest gdy taki jeden drucik oporowy w niewiadomym miejscu "strzeli" i cały obwód staje się martwy.

Np. po 5 - 10 latach.

Owszem, zaraz ktoś powie że maty grzewcze mają xxx lat gwarancji (???) - kto tę gwarancję wyegzekwuje i od kogo???

Pytam jak myślicie, w praktyce, jest to realne?

A jeśli nawet, to tak szczerze, kto z Was wyobraża sobie kucie posadzki np. w salonie po 7 latach "mieszkania"?

Załóżmy że producent/sprzedawca/instalator uzna Waszą reklamację, to

dostarczy tylko nową matę grzejną. Koszty przywrócenia podłogi do pierwotnego stanu spada na kogo?

Nie piszcie proszę o elektrycznej podłogówce jako o panaceum na wyższe koszty tradycyjnych systemów wodnych bo moim zdaniem to iluzja.

Jeszcze nie słyszałem o samoistnym uszkodzeniu rur wodnej podłogówki, poza mrozem albo uszkodzeniem po ułożeniu rur przez inną ekipę (jeszcze przed zalaniem betonem).

Najgorsze jest to, że jesteśmy skazani "dożywotnio" na jedno źródło energii bez możliwości przejścia na inne (na pocieszenie dostawcę można już zmienić....).

Biorąc ten tok rozumowania to wszystko się może zespuć...

Oczywiście.

Tylko przy wodnym prawdopodobieństwo takiej awarii jest niesamowicie bliskie zeru, a przy kilometrach cieniutkich drucików oporowych przerażająco nieprzewidywalne.

Ja bym na czymś takim nie oparł funkcjonowania domu.

Moim zdaniem takie rozwiązania są bardzo dobre np. dla podniesienia komfortu w łazienkach w blokowiskach (i nie tylko) przy okazji remontu, nie jako jedyne główne dożywotnie źródło ciepła w domu przy świadomym planowaniu inwestycji od zera.

Nie jestem przeciwnikiem powietrznych pomp ciepła, ale jeśli zapotrzebowanie budynku na ciepło mamy bardzo małe to po co przepłacać na PC zamontujmy np. maty grzewcze - za taki układ zapłacimy 3tys.

Można poczytać na ten temat w dzienniku j-j

To trzeba siasc i policzyc czy sie komus oplaca czy nie zdawac sie na przeczucie czy "zdaje mi sie".

Do tego stosowanie mat grzewczych w calym domu to moim zdaniem b. niedobry pomysl. To ma niestety pewna awarayjnosc, ktora potiwerdzaja przypadki wsrod mojej rodziny/znajomych. Nigdy bym sie na cos takiego niezdecydowal jako glowny system ogrzewania.

A jak porownac PC+wodna podlogowe z ogrzewaniem elektrycznym+wodna podlogowk,a to juz to zestawienie nie jest takie rozowe jakby niektorzy chcieli.

Ale z wyliczen dla mojego domu wychodzi tez, ze pompa powietrzna do CO to marny pomysl.

Mam za to PC powietrzna do CWU, ktora stoi w pomieszczeniu o powierchni 6m^2. Z racji mechanicznej wentylacji nie moge wyrzucac zimnego powietrza na zewnatrz domu, wiec zostaje w pomieszczeniu. Przy 2 osobach, temp. w pomieszczeniu jest nizsza o 2-3 stopnie. Do przezycia bo myslalem ze bedzie znacznie gorzej.

marcin

Mam za to PC powietrzna do CWU, ktora stoi w pomieszczeniu o powierchni 6m^2. Z racji mechanicznej wentylacji nie moge wyrzucac zimnego powietrza na zewnatrz domu, wiec zostaje w pomieszczeniu. Przy 2 osobach, temp. w pomieszczeniu jest nizsza o 2-3 stopnie. Do przezycia bo myslalem ze bedzie znacznie gorzej.

marcin

przepraszam że może odrobinkę nie w temacie, ale dlaczego jedno wyklucza drugie?

Pytam bo planuje tą pompę:

http://www.ochsner.pl/produkte/produktdetail/?tx_chproducts_pi1[ch_products_productid]=3&tx_chproducts_pi1[linkrefererpid]=23&cHash=a6f3456aa7

i wentylację mechaniczną, ale mało uśmiecha mi się powietrze z pompy zostawiać w domu zamiast wywiewać na zewnątrz.

Możesz zdradzić, w jakim celu wywiew następuje do garażu, a nie na zewnątrz? Pompę do cwu stosujesz przez cały rok, czy tylko latem? Jakie temperatury panują w garażu w czasie działania tej pompy (z pewnością napływ wywiewanego powietrza jest wielokrotnością kubatury garażu) ? Skąd pobierane jest powietrze do pomieszczenia, gdzie "stoi" PC cwu? Jeśli z zewnątrz, to jakie temperatury panują tam zimą (jeśli jest ona zimą używana)?

Mam ten sam system co Jastrząb. Pompę użytkuję cały rok, bo służy do grzania wody i tylko do tego.wywiewam do garażu, bo nie chcę by wychładzała pomieszczenie w którym stoi. W zimie dzieki temu chłodnemu, ale nie zimnemu całkowicie powietrzu w garażu jest dodatnia temp. pomimo mrozów dużych na zewnątrz.co do poboru powietrza, było już pisane: pobiera je z wnętrza budynku. Nie czuję, żeby sie przez to robiła próżnia tam gdzie stoi :wink:

przepraszam że może odrobinkę nie w temacie, ale dlaczego jedno wyklucza drugie?

Pytam bo planuje tą pompę:

http://www.ochsner.pl/produkte/produktdetail/?tx_chproducts_pi1[ch_products_productid]=3&tx_chproducts_pi1[linkrefererpid]=23&cHash=a6f3456aa7

i wentylację mechaniczną, ale mało uśmiecha mi się powietrze z pompy zostawiać w domu zamiast wywiewać na zewnątrz.

Bo wentylacja mechaniczna jest zrownowazona. Sa tam 2 wentylatory, tyle nawiewa do domu co wywiewa z domu. Jak nagle "na boku" pozbedziesz sie z domu paruset m^3 powietrza, to nie ma cudow, jakimis szparami itp, to powietrze bedzie sie musialo do domu dostac, z pominieciem wentylacji, co nie pozostanie bez wplywu na jej dzialanie, nie wiem, zywotnosc wentylator itp. Nie mowiac juz o kominku jesli planujesz. Wtedy dym zamiast uciekac kominem, bedzie Ci lecial do srodka.

Zeby to mialo rece i nogi, to jak chcesz wywiewac powietrze z ogrzewacza na zewnatrz, powinienes ja takze z zewnatrz czerpac. Czyli dziala to odseparowae od wentylacj (ale to raczej nie zima).

marcin

a nie ma wentylacji, która radzi sobie z takimi problemami? Przecież wywiewanie chłodnego powietrza wewnątrz domu (zimą szczególnie) jest bez sensu. Myślałem że wentylacja sama sobie to zrównoważy. Czyli dalej jestem w czarnej d... i znowu muszę myśleć co pozmieniać aby było dobrze. Ech...

Mam ten sam system co Jastrząb.

Jednak nie ten sam. Gdybyś chciał mieć ten sam, to do mieszkania musiałbyś zaciągać powietrze z garażu :). A z tego co piszesz wynika, że nie masz wentylacji zrównoważonej lecz wywiewną. PC zaciąga powietrze poprzez pomieszczenie w którym stoi z mieszkania (inaczej nie byłoby 22 st.), a wydmuchuje do garażu (a dalej pewnie na zewnątrz). Do pomieszczeń uzupełniane jest powietrze pewnie przez wywiewniki w oknach? Zastanawia mnie tylko, co z wentylacją, gdy PC nie grzeje wody (pewnie przez większość dnia).

W systemie Jastrzębia tak naprawdę grzanie wody jest chyba drogie. Na ogrzanie pracuje PC powietrzna i system ogrzewania (pewnie pompa gruntowa - wyrównanie temperatury otoczenia)

a nie ma wentylacji, która radzi sobie z takimi problemami? Przecież wywiewanie chłodnego powietrza wewnątrz domu (zimą szczególnie) jest bez sensu. Myślałem że wentylacja sama sobie to zrównoważy. Czyli dalej jestem w czarnej d... i znowu muszę myśleć co pozmieniać aby było dobrze. Ech...

Wentylacaj sobie sama tego nie zrownowzy. Tam jest wentylator ktory przy danych obrotach tloczy x m^3 powietrza. Jak zaczniesz wiecej powietrza wyrzucac to wentylator nie zacznie sie sam z siebie szybciej krecic.

Nie spotkalem sie z systemem wentylacji, ktory by se z tym poradzila. Musialoby byc tak, ze wlaczenie ogrzewacza, przestawia wentylacje (ale tylko nawiew), na odpowiednie wyzdze obroty, zeby toto dostarczalo te pareset metrow powietrza wiecej.

Ale jak pisalem nie jest do konca tak tragicznie. U mnie temp. pomieszczeniu obniza sie z tego powodu o pare stopni. w b. malym pomieszczeniu. W pomieszczeniu jest wyciag wentlacji mechancznej.

Po za tym, nie wiem czy zostawianie zimnego powietrza w srodku jeast do konca bez sensu, zwlaszca zima!!

Zakladajac, ze na zewnatrz jest 0C. Wpuszczasz to powietrze do domu, ogrzewasz do 20. Ogrzewacz CWU obniza temperature do powiedzmy (zgaduje) 15C. I co, tak po prostu wywalasz te 15C stopni na zewnatrz.? Jakby je przepuscic na wylocie z domu przez rekuperator, to ono czesc ciepla z tych 15C jeszcze odda nawiewanemu z zewnatrz powietrzu o temp 0C. Przestaje to miec sens dopiero gdy na zewn jest te 15C.

Chyba. Niech mnie ktos poprawi jesli glupoty opowiadam :-)

marcin