Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elektrownie maja (musza miec) filtry na kominach ograniczajace emisje zanieczyszczen, co robia indywidualni inwestorzy zeby ograniczyc zanieczyszczenia?

Zima i tak pracuja elektro-cieplownie zeby dostarczyc cieplo do domow w miastach, produkuja wiec i prad z ktorym trzeba cos zrobic -mozna i tak podejsc do zagadnienia

Wyjąłeś mi z ust właśnie o tym pisałem. :) Skasowałem post żeby się nie powtarzać.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sam rachunek powie tylko tyle ile trzeba zapłacić za energię.Na co ta energia poszło to już trzeba pytac włascicieli rachunków - inaczej nic się nie wywnioskuje.

U mnie w lutym cała energia w domu to 774 KWh,czyli 27,6KWh/dobę.

Co do ekologii.Szczerze to nie było moje podstawowe kryterium wyboru PCi.

I nie wiem czy 1/5-ej, z tych którzy ją wybrali.

ale gdy przychodzi klient, z haslem na ustach PC i wychodzi mu rachunek na 1500zł, to to niezaprzeczalnie jest dużo

Odejmując trochę na inne zużycie i uwzględniając przyjmijmy COP=3, to zapotrzebowanie na ciepło wyjdzie jakieś 7000kWh/mies . Co to za domy? Gdyby grzać czystym prądem, to dopiero byłyby rachunki :)

wpadłem ostatnio w sieci na nową, tak mi się zdaję, pompę ciepła Toshiba Estia, znacie ten produkt, ktoś już to ma ?

Tutaj jest ulotka o tym: http://www.estia.pl/Toshiba_estia_heat_pump.pdf

tu masz szczegól:

http://toshiba-klimasysteme.de/wp-content/uploads/PDF/Estia_Leistungsangaben.pdf

Jak widzę koszty całej inwestycji, a później rachunki za prąd klientów, którzy zainwestowali pieniądze w to "cacko", to włosy stają dęba.

Proszę zwolenników tego rozwiązania o podanie argumentów przemawiających za "ekologią" PC?

Bo PCi jest "trendy" i jest czym pochwalić się wśród znajomych ile toto kosztuje ;)

Na to nie ma wyjaśnienia :)

Szczerze mowiac to ja juz wole sie pochwalic wsrod znajomych ile "toto" kosztowalo, niz wmawiac im ze wynoszenie popiolu i noszenie workow z weglem to taka zajebista sprawa jest - ze siłownia nie potrzebna, ze hartuje, wzmacnia ducha bojowego.... :p ;-)

marcin

wpadłem ostatnio w sieci na nową, tak mi się zdaję, pompę ciepła Toshiba Estia, znacie ten produkt, ktoś już to ma ?

tu masz szczegól:

http://toshiba-klimasysteme.de/wp-content/uploads/PDF/Estia_Leistungsangaben.pdf

Tak, szczegółów to ja się już naczytałem, zastanawiam się czy ktoś już to ma ?

Po raz kolejny nie domyślasz się o czym mowa ;) Prąd do ogrzania domu może zasilać nie tylko PCi ;) Są różne opcje grzania bez wynoszenia popiołu i bez noszenia worków...

Oswiec mnie wiec prosze glupiego czego to ja sie nie domyslilem.

Tak tylko dodam, ze w moim przypadku, inwestcyjnie PC byla drozsza od gazu o okolo 15000 PLN. Dla mojego domu roznica w kosztach ogrzewania gaz/PC to jakies 2500PLN na sezon (na korzysc PC jakbys sie nie domyslal!!). Nadplata aka inwestycja w PC zwraca mi sie po 6 latach.

marcin

tu masz szczegól:

Tak, szczegółów to ja się już naczytałem, zastanawiam się czy ktoś już to ma ?

jak nowość to chyba słabe parametry jak na toshibe, w porównianiu z Hitachi, Daikinem i LG.

Tak tylko dodam, ze w moim przypadku, inwestcyjnie PC byla drozsza od gazu o okolo 15000 PLN. Dla mojego domu roznica w kosztach ogrzewania gaz/PC to jakies 2500PLN na sezon (na korzysc PC jakbys sie nie domyslal!!). Nadplata aka inwestycja w PC zwraca mi sie po 6 latach.

marcin

6 lat :D

A liczyłeś przy ogrzewaniu prądem (również jest coś takiego) przez ile lat by się zwróciło ?

Oczywiscie ze liczylem.

Okolo 7 lat (zalozylem koszt kotlowni el. na 10.000PLN)

Za to na sama mysl o rachunkach za ogrzewanie po tych 7 latach......

Powiedz mi dlaczego odnosze wrazenie, ze Ty wychodzisz z zalozenia ze PC jest be, droga, dla frajerow, i zadne argumenty Cie nie przekonaja?

Marcin

Generalnie nie chodzi o licytowanie się. Znami minusy ekogroszku, ale koszty prądu przy PC nie są małe. Wasze wyliczenia, które przeglądałam nastrajają wręcz optymistycznie, ale gdy przychodzi klient, z haslem na ustach PC i wychodzi mu rachunek na 1500zł, to to niezaprzeczalnie jest dużo.

To znaczy że w tym samym domu ten klient spali grubo ponad 2t węgla na miesiąc, czyli zapłaci jeszczę więcej. A wtedy to już garb albo palacz. :wink:

Już napisałam, że nie chodzi o licytowanie się. To nie ja wyciągnełam informacje na temat mojego rozwiązania i jak piszę, znam jego minusy. Chciałam wiedzieć, od Was Forumowiczów, jak jest z tym zużyciem energii w praktyce? Chciałam zbadać temat i trochę go podrążyć, z racji tego co obserwuję w pracy.

Według mnie jest to zastanawiające, ale nikt do tej pory nie potwierdził, żeby miał rachunki takie, jak niektórzy odbiorcy, którzy jakoś szczególnie podkreślają, że mają u siebie zamontowaną PC.

Jako anegdotkę powiem, że jest odbiorca ze zużyciem 70kW na dobę, który ma w domu 3 akwaria słodkowodne. Kosztowne hobby, ale za to jakie atrakcyjne dla oka. Wierze, że wiele osób stać na takie rozwiązania, czy to jest PC, czy akwarium z rybkami :p Podziwiam zaradność tych ludzi i nie odbierajcie tego jako jakąś moją uszczypliwość.

Jakby co to znikam z Waszego wątku, jeśli komuś nie pdobała się ta dyskusja.

PCi nie jest be,nie jest dla frajerów ale jest droga.

Argumentem przekonującym dla mnie byłaby cena.Jeśli mam zainwestować kupę kasy i wyjść na 0 dopiero po kilkunastu latach,to wolę za tą kasę lepiej ocieplić dom,wybrać bardziej energooszczędne rozwiązania,strzelić sobie płytę fundamentową czy wpakować w bardziej komfortowe rzeczy do domu.

Tracę tylko możliwość bycia trendy i chwalenia się przed znajomymi ;) Ale z tym sobie poradzę,pochwalę się niskimi rachunkami za prąd ;)

Przekrecasz moje slowa. Nie po kilkunastu latach, tylko po 6 jak napisalem. To nie wiecznosc. Oczywiscie nie mowie ze w kazdym przypadku to bedzie 6 lat. W moim przypadku wychodzi 6. Do tego to wszystko jest na kredyt. Kredyt wiekszy o 15.000PLN na PC to rata wyzsza o 60PLN (w moim przypadku!!). Ja wiecej miesiecznie na piwo wydaje ;-)

Z uporem maniaka twierdzisz ze tu chodzi o bycie trendy. Nie rozumiem czemu?? Cos sie tak uczepil tego. To zwykla kalkulacja kosztow. Mozesz 6-letnia "inwestycje" zaakcpetowac lub nie. Ale co to ma wspolnego z jakimis przyziemnymi instyktami jak chwalenie sie kolegom ile to nie wydalem PC??

A jakbym dobrze domu nie dociepli, to nie ma bata, stosunek kosztow grzania pradem/gazem/PC, beda w przyblizeniu jak 3/2/1.

marcin

Chwalic to można się basenem, kortem ale PC ?

To tak jakby chwalic się lodówką, ciekawe masz podejscie.

Jesli poszukasz to jest watek ogrzewających elektrycznością, zgubiles sie ?

Jak widzę koszty całej inwestycji, a później rachunki za prąd klientów, którzy zainwestowali pieniądze w to "cacko", to włosy stają dęba.

Proszę zwolenników tego rozwiązania o podanie argumentów przemawiających za "ekologią" PC?

Bo PCi jest "trendy" i jest czym pochwalić się wśród znajomych ile toto kosztuje ;)

Na to nie ma wyjaśnienia :)

Szczerze mowiac to ja juz wole sie pochwalic wsrod znajomych ile "toto" kosztowalo, niz wmawiac im ze wynoszenie popiolu i noszenie workow z weglem to taka zajebista sprawa jest - ze siłownia nie potrzebna, ze hartuje, wzmacnia ducha bojowego.... :p ;-)

marcin

Po raz kolejny nie domyślasz się o czym mowa ;) Prąd do ogrzania domu może zasilać nie tylko PCi ;) Są różne opcje grzania bez wynoszenia popiołu i bez noszenia worków...Widzę,że dla ciebie istnieje tylko PCi i paliwa stałe.Zalecane wczytanie się w forum ;)

Według mnie jest to zastanawiające, ale nikt do tej pory nie potwierdził, żeby miał rachunki takie, jak niektórzy odbiorcy, którzy jakoś szczególnie podkreślają, że mają u siebie zamontowaną PC.

Jako anegdotkę powiem, że jest odbiorca ze zużyciem 70kW na dobę,

70KWh na dobe to moze byc malo lub duzo. Zalezy jak duzy to dom, ilu domownikow, ile i jakie wielkosci "plazmy" na scianach wisza i ile czasu "grzeja".

Caly czas pamietaj o jednej rzecz. Zakladajac sprawnosc pompy na 3, ogrzanie tego samego domu gazem bedzie okolo 2 razy drozsze niz PC. Jak bedzie to duuuzy dom to bedzie to 2000/1000PLN. Jak bedzie maly, lub mega ocieplony to bedzie 600 i 300. Dopoki pompa jest dobrze dobrana, a dolne zrodlo wydajne, instalacja poprawnie wykonana, to nie ma znaczenia ile ktos placi za prad. WAzne jest ze analogiczny rachunek za gaz bylby i tak 2x wyzszy.

A teraz czy sie to komus oplaca, czy inwestycja w PC wzgledem tanszego inwestycyjnie rozwiazania sie zwroci za 5 czy 25 lat, zalezy od indywidualnego zapoitrzebowania na cieplo kazdego domu, wielkosci tego domu etc.

Nie ma co demonizowac jednego czy drugiego rozwiazania. Tylko usiasc i policzyc. Ja bym sie nie zdecydowal na PC, gdyby "roznica zwrocila" sie po 20 latach. Ale w moim przypadku to jest 6 lat.

Ale te wyliczenia dla innych paliw (np wegiel) beda inne. Tylko ze niektorzy z zalozenia komfotowym domu nie akcpetuja wegla itp. Niektorzy paliwami stalymi nie moga palic.

Nie ma jednego idealnego rozwiazania!!

marcin

Pompa dla szpanu ?! A to dobre.Jak ją montowali u mnie prawie 3 lata temu to majster się nabijał,że to "atomowe" ogrzewanie nie wypali,w rodzinie hasło PC nic nie mówiło albo uśmiech politowania,kolega mówił ( a miał ogrzewanie nadmuchowe ) ,że pompa zimą nie wydoli.Przed nikim nie mogłem poszpanować!!!!A mój wybór miał zapewnić komfort i realne do przełkniecia koszty ogrzewania - czyli to co staram się w życiu wybierać - optymalna jakośc do ceny.

Węgiel nie - bo nie chciałem się bawić w palacza.

Gazu sieciowego brak.

Gaz z butli cholernie drogi.

Elektryczność - rozważałem piece z dynamicznym rozładowaniem ale nie podobały mi się takie klocki w pomieszczeniach,kabelki w podłodze odpadły w przedbiegach.

Kominek z płaszczem nie - bo nie chciałem mieć kotłowni w salonie.

Dom pasywny - z różnych niestety przyczyn nie wypalił - a to jest prawdziwa alternatywa dla różnych metod ogrzewania.

I co zostało - PC ....