Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak ją montowali u mnie prawie 3 lata temu to majster się nabijał,że to "atomowe" ogrzewanie nie wypali,w rodzinie hasło PC nic nie mówiło albo uśmiech politowania,kolega mówił ( a miał ogrzewanie nadmuchowe ) ,że pompa zimą nie wydoli.

To ze nie wydoli i ze drogie to raz.

Ale ile sie natlumaczylem, ze:

- PC to nie jest geotermia ;-)

- ze ogrzewanie podlogowe nie jest "szkodliwe" :-) i ze mozna je w sypialni montowac ;-)

- i ze podlogowka spokojnie dostarczy tyle ciepla ile trzeba w ocieplonym domu

- ze podlogowka nie ma 40stopni jak czasem przy el. podlogowce w lazience

- i ze przy podlogowce kurz sie nie unosi jak opetaly, ba, unosi sie go mniej niz w przypadku grzejnikow.

marcin

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mnie wręcz jeden z nadzorców budowlanych namawiał usilnie na zamontowanie mat grzejnych...bo takie tanie, tylko te rachunki ...potem.Ale to nic to sie wyrówna dopiero po paru latach :roll: A potem co??? chyba, że już umrę :o Potem twierdzili to co u Was: że to nie da rady itd. nie dałem się i..nie żałuję.

Hejka , pozdrawiam Was z Mazur :)

jutro się rozpoczynają Targi w Kielcach i tym samym III Forum PC organizowane przez Globe Energia

http://www.targikielce.pl/index.html?k=enex_ne&s=forum_pomp_ciepla

może Ktoś zechce się wybrać...( jak będzie coś ciekawego czego jeszcze nie wiemy proszę tu nam napisać :)

Zaba

przepraszam bardzo ale prąd to tylko jeden ze składników kosztów w przypadku ogrzewania innym żródłem niż samym prądem ( nie liczę prądu do pompy ) . Pytałaś np. tych co mają małe r-ki za prąd czym ogrzewają ? bo może ten prąd to 1/3 kosztów ..a dwie trzecie płacą za np. gaz i chyba wtedy r-k całosciowy ekploatacji danego domu jest inny .

Jak nas czytasz to wiesz ile płacimy ( na dole u Koleżanek i Kolegów jest www. i tam po kliknięciu są szczegółowe wyniki ..... nikt ich nie zmyśla bo i po co ? )

Nie zgodzę się z tymi wyliczeniami i z tym, że nie bierze się pod uwagę pozostałych urządzeń w kotłowni.

Wiem, że to nie licytacja, nie o to również chodzi, żebyś znikła z wątku. Co do wyliczeń, to policz ile prądu Ci zjada ogrzewanie węglowe. Jeśli nie masz podlicznika, to spróbuj oszacować. Możesz ewentualnie kupić na allegro licznik energii, taki do wtyczki za około 50zł i sprawdzić jaka jest rzeczywistość. Moje szacunki były bardzo zgrubne, ale wydaje mi się że z grubsza prawidłowe.

Wasze wyliczenia, które przeglądałam nastrajają wręcz optymistycznie,

Jeśli piszesz o tym co jest po naciśnięciu przycisku www w mojej stopce, to nie są to wyliczenia, ale rzeczywistość spisywana z podliczników podłączonych tylko do instalacji pomp ciepła. Więc wyniki te nie są optymistyczne, lecz tyle wyniosło rzeczywiste zużycie energii tej zimy u poszczególnych osób. Odnośnie drogich rachunków, to zależą one również od taryf. Jeśli ja, płacąc 200zł/miesiąc za prąd ogrzewający mój dom, miałbym 1-taryfowy licznik, to by już było 400zł, jeśli taryfę budowlaną, to chyba 450, a dwumiesięczny rachunek tylko za ogrzewanie wyniósłby wtedy 900zł, czyli powoli bliżej Twojego 1500. To już sporo, no nie ? Inna sprawa, że mam w miarę przyzwoicie ocieplony, już wyschnięty dawno dom i to przynosi efekty. Piszesz o rachunkach rzędu 1500zł. Ja mam znajomych, którzy zużywają 12t węgla rocznie, ale to wynik dużego zapotrzebowania domu na ciepło, jak u osób z Twoich przykładów. No, chyba że mają strasznie spartoloną instalację lub same grzejniki + taryfę budowlaną, ale tego nie wiesz i my też nie wiemy...

Zaba

przepraszam bardzo ale prąd to tylko jeden ze składników kosztów w przypadku ogrzewania innym żródłem niż samym prądem ( nie liczę prądu do pompy ) . Pytałaś np. tych co mają małe r-ki za prąd czym ogrzewają ? bo może ten prąd to 1/3 kosztów ..a dwie trzecie płacą za np. gaz i chyba wtedy r-k całosciowy ekploatacji danego domu jest inny .

Jak nas czytasz to wiesz ile płacimy ( na dole u Koleżanek i Kolegów jest www. i tam po kliknięciu są szczegółowe wyniki ..... nikt ich nie zmyśla bo i po co ? )

Ja nigdzie nie twierdzę, że zmyślacie. Co do rachunków podałam swoje kwoty i o pozostałych kosztach eksploatacji również pisałam na swoim przykładzie, ale to osobny wątek. Koszty utrzymania domu będzie można porównywać dopiero po czasie, czyli jak zwrócą się zainwestowane pieniądze. Można narysować teoretyczne krzywe dla porównania. Czyli kwota wyjściowa wykonania instalacji np. gazowej, PC, węglowej itd. i aktualne miesięczne wydatki na np. CO i CWU. Będzie można porównać, kto i jak długo jest pod wodą, a kiedy jesteśmy na plusie - zagadnienie dla dociekliwych :)

Nie jest to dla dociekliwych, jest to juz irytujace wrecz.

Zobacz, ciagle ktos powraca ze Swoim "genialnym" pomyslem zeby zwracaly sie koszty poniesione na instalacje.

Ja zapytam, w ime czego maja sie zwrociec? Czy dlatego, ze chciualbym sie pocieszyc ze masz tansza instalacje?

Nie rozumiem takiego podejscia, dlaczego uwazasz ze cos ma sie zwrocic w domu?

To nie jest biznes zeby zarabial, ale cos co ma nam sluzyc i mamy byc zadowoleni z tego. Ja jestem zadowolony z mojej PCi i nie widze sensu takiej dyskusji -nie jestem zaiteresowany wogole kiedy, co i gdzie mi sie zwroci -dom to "studnia" ktora tylko pobiera kase a nie ja mnozy czy oddaje. Dlatego daze do tegozeby w przyszlosci pobieral jak najmniej.

Zreszta juz kiedys napisalem, i tak nie mialem wielkiego wyboru co do zrodla grzania.

Pzdr.

Jak widzę wszelkie nieporozumienia biora się z bardzo szerokiego wachlarza cen instalacji PC. Przeciętny inwestor otrzymuje najczęściej ofertę rzędu 60-70 tys.(wtedy wątpliwości są jak najbardziej uzasadnione) Jak można przeczytać na tym forum, z kosztami można zejśc do 25-30 tys. A to już inna bajka :).

Jak to już pisano wielokrotnie nie ma jednego właściwego rozstrzygnięcia w tej sprawie. Jedni wolą np. kupić mieszkanie na kredyt, inni mieszkać w mieszkaniu wynajętym. Jedni wolą kupić samochód innym opłaca się jeździć taxi.

Nie zgodzę się natomiast, że inwstycja w dom nigdy nie jest opłacalna. Wręcz przeciwnie. Porównując do cen mieszkań bardzo opłaca się budować dom. Koszty utrzymania są również znacząco niższe niż mieszkań (zwłaszcza tych w spółdzielniach)

Jak to w imię czego ma się zwrócić ?

W imię ekonomii.

Jest wiele możliwości ogrzania domu,za różne kwoty ale przy większych kosztach eksploatacji.

Jeśli Cię stać na PCi i to był Twój kaprys to chwała Ci za to,że masz dobrze płatną pracę lub układy.

Jest sporo ludzi dla których 50-60tys.zł jest dużo a mając do wyboru inne alternatywne i zdecydowanie tańsze rozwiązania,porównywalne z komfortem do PCi a nawet przewyższając ten komfort być może wybierze jednak PCi nie dla własnego kaprysu ale ponieważ porównują koszty eksploatacji różnych źródeł ciepła i wychodzi im najtaniej właśnie PCi.

Równie dobrze można by było robić odwierty gł.3km,żeby dostać się do gratisowej gorącej wody w głębi Ziemii,pytanie czemu tak się nie robi ??

Sorry o.Rydzyk tak zrobił,ale jego stać na to ale on też musiał zastanowić się,kiedy będzie na tym zarabiał ;)

Dlatego jak najbardziej jest zasadne pytanie kiedy nam(zwykłym) ludziom się inwestycja bo tak to trzeba nazwać,w PCi.

Wybór zależy od nas,swój przedstawiłem wyżej :)

Jeśli tego nie rozumiesz to za dużo piwa pijesz lub żyjesz z prowizji z PCi ;)

Utwierdziles mnie tylko (zreszta juz kilka innych osob rowniez) ze albo to zawisc, albo sam sprzedajesz inne rozwiazania i bedzie walczyl ze wszystkim co moze obnizac Twoje dochody.

Ciezko wytlumaczyc niektorym ze mozna miec PCi i byc zadowolonym z tego.

@Arturo72 Napisz kiedy brama elektryczna w garazu czy do posesji sie zwroci? Przeciez pobiera prad wiec sie ni oplaca, kiedy zwroca sie okna cieple, dachowka ceramiczna czy cementowa ktora jest drozsza od blachy (zazwyczaj), kiedy zwroci sie ogrodzenie np. kute albo z klinkieru bo siatka jest tansza. Mozna by tak mnozyc przyklady, tylko jaki ma to sens?

Skoro kogos stac na klinkier to niech z niego muruje, mnie nie stac to zakladam sietke ale nie krytykuje tych z klinkierem tylko dlatego ze ja go nie bede mial!!!!!!!!!!!!!!

Pzdr.

kiedy zwroci sie ogrodzenie np. kute albo z klinkieru bo siatka jest tansza. Mozna by tak mnozyc przyklady, tylko jaki ma to sens?

Skoro kogos stac na klinkier to niech z niego muruje, mnie nie stac to zakladam sietke ale nie krytykuje tych z klinkierem tylko dlatego ze ja go nie bede mial!!!!!!!!!!!!!!

Pzdr.

Sorry, ale troche nie trafiony przyklad. Klienkier jest ladniejszy od siatki.

Pytanie o system ogrzewania ma jakis sens ekonomiczny. Piec czy PC ma grzac a nie stac w salonie, ladnie wygladac i oko cieszyc :-)

Niestet kolega Arturo72 uparcie nie przyjmuje do wiadomosci ze PC jest uzasadniona ekonomicznie, zarowno pod wzgledem kosztow instalacji (najczesciej kredyt) a w szczegolnosci kosztow eksploatacji.

marcin

Jak to w imię czego ma się zwrócić ?

W imię ekonomii.

Jest wiele możliwości ogrzania domu,za różne kwoty ale przy większych kosztach eksploatacji.

Jeśli Cię stać na PCi i to był Twój kaprys to chwała Ci za to,że masz dobrze płatną pracę lub układy.

Tropiciel ukladow. Mamy chyba w dyskusji wyborce PISu ;-)

Ty chlopie twardy jestes. Jak nie szpanowanie droga PC, to kaprys dla odmiany.

Moje wyliczenia "ekonomiczne" ktore wykazywaly ze w przypadku kredytowania instalacji CO, PC jest to najtansza z punktu widzenia rat miesiecznych + eksploatacji, skrzetnie przemilczales. nic tylko szpan, kaprys i uklady.

Jest sporo ludzi dla których 50-60tys.zł jest dużo a mając do wyboru inne alternatywne i zdecydowanie tańsze rozwiązania,porównywalne z komfortem do PCi a nawet przewyższając ten komfort być może wybierze jednak PCi nie dla własnego kaprysu ale ponieważ porównują koszty eksploatacji różnych źródeł ciepła i wychodzi im najtaniej właśnie PCi.

A biale jest biale i czarne jest czarne. Kolejny raz przekrecasz liczby, celem udowodnienia swojej tezy. Nie zadne 50, czy 60 tysiecy, tylko roznica miedzy 50-60 a instalacja gazowa/olejowa/weglowa. I robi sie tego zdecydopwanie mniej.

Powtorze wiec. U mnie roczna eksploatacja PC ok. 2400PLN. Koszt splaty kredytu 15.000 (roznicy w instalacji PC i gazu) to 720PLN. Razem 3200

Roczny koszt gazu to 4800.

Trafia taka ekonomia czy nadal twierdzisz ze jestem kaprysnym snobem z ukladami??

Równie dobrze można by było robić odwierty gł.3km,żeby dostać się do gratisowej gorącej wody w głębi Ziemii,pytanie czemu tak się nie robi ??

Oczywiscie ze mozna, ale zgaduje ze to bylo duuuzo drozsze. Gdzies pisales o ekonomii rozwiazania i czasie zwrotu "inwestycji". Mysle ze geotermia na pojedynczego domu zwrocila by sie po setkach lat. Ma to sens jak chcesz ogrzac duze ilosci domow, osiedle, pol miasta, uczelnie i siedzibe Radia.

Dlatego jak najbardziej jest zasadne pytanie kiedy nam(zwykłym) ludziom się inwestycja bo tak to trzeba nazwać,w PCi.

;)

Ja zwykly czlowiek, srednio (w skali roku) kazdego miesiaca wydaje 150PLN mniej niz gdybym zainstalowal ogrzewanie gazowe.

marcin

Wiecie co, "dajcie se na luz".

Nic to nie wnosi merytorycznego na temat dyskusji o pompach ciepła. Każdy i tak wybierze rozwiązanie jakie będzie chciał. Jeden zamontuje piec gazowy, drugi PC i być może obaj będą zadowoleni.

Ja na wątek o piecach gazowych czy na ekogroszek nie wchodzę i nie przekonuję kogoś na PC. Zerkam tutaj bo jestem zainteresowany PC i oczekuję tu merytorycznej rozmowy, a nie "kłótni Polaków".

To tyle ode mnie...

Zaba

Wiem że początkowo chyba myślałaś że to jakieś dane szacunkowe a nie REALNE zużycie spisywane z podlicznika założonego tylko na PC.

Odnośnie tej dyskusji wyżej są chyba dwa podejscia :

* na tych co myślą kiedy się zwróci

* na tych co zupełnie ich to nie interesuje czy za 5, 10 czy 15 lat , raczej mysleli o tym że wydatek jest JEDNORAZOWY i chcą najtaniej ogrzewać i najbardziej komfortowo (bezobsługowo ) jak się da każdego roku i nic innego nie wchodziło w grę dla tych osób z róznych względów

Każdy z nas jest inny i priorytety ma ZUPEŁNIE INNE i niech każdy robi tak jak uważa za stosowne w jego przypadku .

Może to przesada ale..... jeden śpi na łózku podnoszonym ( 2 silniki , pilot ) , wietrzonym itd ( wspaniały materac ) za 50.000 . ( łózko nie odkształci się nigdy bo siatka ma wytrzymałość 1000 kg )....a drugi na łożku za 1000 zł .....i ten pierwszy uważa ze sen to połowa życia człowieka i dla niego jest sprawą ważną ( chce mieć akurat takie dla drugiego to zupełnie nieistotne a wrecz uważałby to za niedopuszczalne spać na czyms takim i za tyle pieniędzy :wink: )

Jeśli też mogę w tym temacie to to ,co powyżej popieram. 8)

Już chyba ze dwie strony zajęło mydlenie oczu o opłacalności ,a i tak nikogo to nie przekonało. :cry:

Ludzie mają swój rozum i wybiorą to co uważają dla siebie jako lepsze.

Tych co chcą o opłacalności poproszę o przeniesienie się do innego wątku. :cry:

Tych co chcą się coś dowiedzieć o PC przed zakupem i w trakcie eksploatacji poproszę o pozostanie. :wink:

Głosujemy:

Kto jest za??????? :p

Tych co chcą o opłacalności poproszę o przeniesienie się do innego wątku. :cry:

Pewnie masz na myśli wątek: http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-czy-elektryka-wejdz-i-policz-sam,t173711.htm Tych, którzy chcą podyskutować na temat opłacalności zakupu PCi, zapraszam właśnie do tego wątku. Można tam sobie dać po twarzy bez żadnych konsekwencji :-)

A obecny wątek winen służyć użytkownikom (obecnym i przyszłym) pomp ciepła i niech tak pozostanie.

...

Ciezko wytlumaczyc niektorym ze mozna miec PCi i byc zadowolonym z tego.

@Arturo72 Napisz kiedy brama elektryczna w garazu czy do posesji sie zwroci? Przeciez pobiera prad wiec sie ni oplaca, kiedy zwroca sie okna cieple, dachowka ceramiczna czy cementowa ktora jest drozsza od blachy (zazwyczaj), kiedy zwroci sie ogrodzenie np. kute albo z klinkieru bo siatka jest tansza. Mozna by tak mnozyc przyklady, tylko jaki ma to sens?

Pzdr.

Piwopijca, Twoje przykłady totalnie nie pasują do porównania PCi vs inne źródła ciepła.

To bardziej porownanie Mercedesa za 500 000 zł jeżdżącego na paliwo kupione za 1,5 zł/1 litr

do mercedesa za 200 000 zł na paliwo to samo ale kupowane za 4 zł/1 litr.

Jak jezdzisz całe 24 h/dobę może się opłąci, jak 12h/d to dyskusyjna sprawa, a jak do pracy i z powrotem i na zakupy itp to się nie oplaca, czyli dla większości to totalnie nie oplącalne.

Przykład ten jest jeszcze nie doskonały bo można go udoskonalić na korzyść drugiego merca ale bardziej trafny. Zresztą o oplacalności pisałem i wyliczałem w innym wątku i to bardzo obiektywnie z prośbą zmian w celu urzeczywistnienia wyników zwrotu:

http://forum.muratordom.pl/post4060029.htm#4060029

A nie rozpatrywanie PCi w kwestii oplacalności to wg mnie po prostu tłumaczenie swojego zakupu.

Róbta co chceta ale nie "wmawiajta" że warto kupować PCi bo ... w większości przypadków za takie ceny jakie są obecnie- nie warto.

To tak w skrócie mniej więcej.

pzdr