Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja o piasku nic nie powiem, bo nie mam na ten temat doświadczenia - ................... ofertę.

To zabiłeś mi ćwieka, ja po prostu chce być prawie pewien że to wystarczy, a tu taki strzał w stopę od geologa. Już sam nie wiem, znalazłem firmę która zrobi odwierty 2*100 za 14 tys.

Proszę o dalsze opinie. Oj ciężkie dni przede mną.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie przejmuj ........ to żaden problem.

Ok. t w takim razie pytania o ile mozna.

Jeśli odwierty beda po 100 m to jaki może być odwiert 3. Może być krótszy??

Jeśli zdecyduje sie na dorobienie mocy w poziomym to jaka musi być długość takiej pętli??

Rozumiem że pompa ciepła ma w sobie jakś pompkę czynnika która kieruje czynnik do rozdzielacza a dalej do kolektorów czy to pionowych czy to poziomych. czy tak przebiega ten proces??

P

Tom

A instalator od projektu PCi nie montowal gdzies w okolicy innej PCi z kolektorem gruntowym? Mialbys jakies porownanie. A moze pomyslec o PCi powietrznej? :-?

Jakbys myslal o dokladaniu odwiertow to od razu montuj wiekszy rozdzielacz zeby potem nie "walczyc" z rozdzielaczem.

Co do laczenia pionowych z poziomym to musi sie wypowiedzic ktos madrzejszy. Ja mam pionowe i mokra gline

Co do laczenia pionowych z poziomym to musi sie wypowiedzic ktos madrzejszy. Ja mam pionowe i mokra gline

Szczęściarz!!

O rozdzielaczu pomyślałem jak rwxw wspomniał o dowierceniu odwiertu:).

Moj instalator ma małe doświadczenie w tego typu sprawach. (Projekt przygotowała firma, a instalacje robi kto inny). Co ciekawe w odległości 500 metrów od mojej posesji na takim samym gruncie funkcjonują dwie pompy z CK. Nawet mam od nich wycenę, ale jak sami wiecie drożej, poza tym nie ufam im jesli chodzi o podłoże. Z drugiej strony oni maja pompy z bezpośrednim odparowaniem. i podobno lepiej sie one spisuja. sam nie wiem:(

Jezeli myslisz o odwiertach to najlepiej jakby mialy zblizone dlugosci

To moze lepiej rozwzyc 3 odwierty po 60 metrów?? w projekce mam 170 metrów.

Jak co to się 4 dowierci?

Jeszce jedno czy dobrze rozumuje, długość kolektora mieszanego(pionowo poziomy) powinna byc taka sama??

Przewymiarowanie długości kolektora o 10mb w stosunku do projektu (170m) w tym przypadku może nie wystarczyć.

Instalatorzy podają, że pierwsze 25mb sondy pionowej ma bardzo mały wpływ na wymianę ciepła.

W takim układzie 3 pętle po 60mb będą miały mniejsza moc niż dwie pętle po 85mb.

Pętle (obiegi) powinny być mniej więcej taj samej długości, z tym że kolektor poziomy ma inne opory hydrauliczne niż sonda pionowa, więc instalator powinien to przeliczyć czy wystarczy wyregulować na rozdzielaczu, czy trzeba zrobić pętlę o innej długości niż te w odwiertach.

Jeśli zdecyduje się na dorobienie mocy w poziomym to jaka musi być długość takiej pętli?? Rozumiem że pompa ciepła ma w sobie jakś pompkę czynnika która kieruje czynnik do rozdzielacza a dalej do kolektorów czy to pionowych czy to poziomych. czy tak przebiega ten proces??

Sekcje (obojętnie czy odwierty, czy cokolwiek innego) powinny mieć mniej więcej tą samą długość w granicach mniej więcej +- 15-20%. Łączenie poziomych i pionowych jak najbardziej jest możliwe, bo trywializując to w końcu kawałek rury w ziemi i tyle. Fakt, że gięcie rur powoduje zwiększenie oporów przepływów, więc powinno się oszacować jakie będą różnicie w oporach kolektora poziomego i pionowego. Może ktoś wie jakie są różnice ? Mnie trudno powiedzieć ile to konkretnie będzie.

Pompa ciepła ma zainstalowaną pompę obiegową (taką zwykłą do co), a jeśli nie ma to się ją instaluje obok i ona tłoczy mieszankę wody z glikolem (lub spirytusem) przez równolegle połączone rury poszczególnych sekcji kolektora.

Co sądzicie o czymś takim http://www.rehau.pl/55E726CD503F9438C12575DA002FDF96.shtml ? Dość droga zabawka zwłaszcza firmowy osprzęt.

Kolektor śrubowy jest całkiem niezłym rozwiązaniem na mała działkę.

Ten Rehau na pewno jest super-hiper :D, ale jak widać na niemieckiej stronie nie powinno być zbyt wielkiej filozofii żeby coś takiego wykonać samemu.

http://www.agt-abgastechnik.de/215.html

Przejęzyczyłem się w poprzednim poście. Oczwiście chodziło mi o wykonanie spirali w osi poziomej. Łatwiejsze do wykonania i nie ogranicza długości. Tylko czy, na głębokości 2-3 m grunt regenruje się tak samo jak na 1,5 m ? Myślę, że cała pętla byłaby wtedy w strefie wód gruntowych.

Umieszczanie kolektora na głębokości 3m jest bez sensu.

Nie dojść że znacznie podraża wykonanie to energetycznie jeszcze nic nie daje.

Przy takiej głębokości posadowienia kolektora wpływ promieniowania słonecznego na regenerację DZ jest dożo mniejszy.

Ten Rehau na pewno jest super-hiper :D, ale jak widać na niemieckiej stronie nie powinno być zbyt wielkiej filozofii żeby coś takiego wykonać samemu.

Rzeczywiście, rura, wiertarka, opaski zaciskowe, trochę pracy i gotowe. Jednak nie za bardzo widzę kładzenia tego w poziomie i zasypywania koparką, żeby się nie połamało. Może w czystym piachu ? Z tego co widzę na zdjęciu do łączenia śruby z resztą używana jest mufa elektrooporowa i jeśli będziesz eksperymentował z takim kolektorem, to dobrze będzie użyć czegoś takiego do łączenia rur kolektora pod ziemią.

a ja mam kilka pytań odnośnie Waszych zachwytów nad http://www.rehau.pl/55E726CD503F9438C12575DA002FDF96.shtml

*czym się różni konkretnie od koszy energetycznych

http://forum.muratordom.pl/post3949068.htm#3949068

( proszę przecztać kika postów dalej )

poza większą - dłuzszą , gęsciejszą spiralą i brakiem kształtu stożka ?

* jaki wpływ na pobieranie ciepła z gruntu ma tak duże ( gęste ) uzwojenie rury ?( miejsce przy miejscu ..wszak liczy się bardzo objętosć gruntu w stosunku do rury ....a ile tu jest tej objętosci gruntu a ile rury ? )

* dlaczego przy poziomych spiralnym uzwojenie jest jakby rozciągnięte a nie takie bardzo skręcone ( miejsce przy miejscu ) skoro to takie super ? ...( wszak slinky mozna byłoby zupełnie nie rozciągać tylko max ściśnięte włozyć do krótkiego otworu :wink: ...tylko jakie to przyniesie efekty??? ..czy Rahau to nie takie ściśniete slinky tylko w pionie ? )

*wiem ze rura jest droga ( nie ulega wątpliowsci :) ) ale sprzęt do zakopania sądzicie że tani ? jak to rozwiąznie kosztowo przedstawia się w stosunku do poziomego prostego czy spiralnego poziomego?

* trochę nie na temat ale zwiazane tematycznie ...Rahau miało rurę do GWC taką co miała nie przyjmować bakterii itd ....

czy rzeczywsicie to rozwiąznie się sprawdziło ? czy tylko tak było napisane ( wszak papier wszystko przyjmie :)

Instalatorzy podają, że pierwsze 25mb sondy pionowej ma bardzo mały wpływ na wymianę ciepła.

To szybko ich zmień , bo prawią lekko mówiąc banialuki. :lol: :wink:

:oops:

Sorry, ale paluszek mi się omsknął :lol:

Miało być 15mb co potwierdza opis:

Pierwsze 5m w okresie zimy należy traktować jako stratę energetyczną. Średnia temperatura zasilania pompy ciepła w okresie sezonu grzewczego wynosi ok. 6'C. Ponieważ temperatura gruntu do 5m głębokości nie przekracza 6'C następuje utrata energii. Kolejne ok. 10m jest regionem neutralnym. Ponieważ temperatury zasilania pompy ciepła i gruntu są na podobnym poziomie, nie następuje wymiana energii (ciepła). Przyjmuje się, że od ok 14m następuje pobór energii.

http://www.solis.pl/var/solis/storage/images/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/profil_temperaturowy_odwiertu/15693-2-pol-PL/profil_temperaturowy_odwiertu_medium.jpg

Miało być 15mb co potwierdza opis:

Pierwsze 5m w okresie zimy należy traktować jako stratę energetyczną. Średnia temperatura zasilania pompy ciepła w okresie sezonu grzewczego wynosi ok. 6'C. Ponieważ temperatura gruntu do 5m głębokości nie przekracza 6'C następuje utrata energii. Kolejne ok. 10m jest regionem neutralnym. Ponieważ temperatury zasilania pompy ciepła i gruntu są na podobnym poziomie, nie następuje wymiana energii (ciepła). Przyjmuje się, że od ok 14m następuje pobór energii.

http://www.solis.pl/var/solis/storage/images/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/profil_temperaturowy_odwiertu/15693-2-pol-PL/profil_temperaturowy_odwiertu_medium.jpg

To troche naciagne jest. Jak czytam ten watek, to nie zdarzylo sie chyba tu jeszcze zeby srednia sezonowa temperatura DZ byla na poziomie 6C. Moze jest tak, ze srednia temperatura gruntu na glebokosciach ktore sie stosuje kolektory pionowe, ale gruntu z ktorego sie nie czerpie energii, to jest walsnei 6C. Ale po wyciagnieciu ciepla bedzie to zdecydowanie mniej niz 6C.

Wedlug tej logiki rownie dobrze mozna se "zalozyc" ze srednia temperatura pracy DZ to nie 6C tylko 2C, to wtedy czerpanie energi nie bedzie od 14m, tylko powiedzmy od 3m glebokosci.

Co wiecej, z tego artykyluku wynika, ze kolektora poziome nie maja prawa wogole dzialac tzn, czerpac energi ;-)

marcin

Trochę się tego nazbierało....

Tak w skrócie co ja myślę:

-kosze, spiralki czy jak to jeszcze marketingowo nazywają, według mnie nadają do czerpania energii ze zbiorników wodnych, czy z terenów o wysokim stanie wód gruntowych. W suchym gruncie pięknie się zamrożą wraz z niewielkim obszarem wokół i tyle. Nie wyobrażam sobie też "montażu" tego np. w glinie. Cały otwór wypełnić żwirem?? Bez sensu. Miałem kiedyś takie pomysły aby to zastosować ale się opamiętałem...

-wspomaganie kolektora pionowego przez jedną pętlę poziomą ma miejsce tylko latem i jesienią, gdy temperatura warstw przy powierzchni jest wyższa niż np. na 10 czy 50 metrach. Bo o jakiej mocy możemy mówić gdy glikol jest tylko niewiele chłodniejszy od gruntu?

Co innego w sytuacji odwrotnej, gdy "słaby" kolektor poziomy wspomożemy jednym odwiertem, efekt będzie zimą bardziej odczuwalny.

-straty w kolektorze pionowym blisko powierzchni - nie powiedziałbym aż tak dosadnie że to straty, to raczej odcinek wyłączony z wymiany ciepła (bardzo blisko powierzchni) lub z niewielką wymianą, lecz zawsze "na plus". O stratach ewentualnie możemy mówić gdy mamy długie i zbyt płytko zakopane odcinki poziome łączące poszczególne odwierty z rozdzielaczem.

Bez przesady, to właściwie brzmi podobnie do słynnego braku regeneracji gruntu przy poziomym kolektorze (przy produkcji c.w.u latem z pompy ciepła).....

wspomaganie kolektora pionowego przez jedną pętlę poziomą ma miejsce tylko latem i jesienią

Zgodzę, się, ale tylko częściowo, tzn. wtedy, gdy kolektor pionowy będzie wystarczająco duży, to masz rację. ale wtedy nie trzeba go wspomagać. A co wtedy, gdy pionowy jest za mały i na pionowym uzyskujemy -3/-6 jak to było ukogoś w tym wątku? U mnie na poziomym obecnie jest koło 1/-0.5, więc lepiej. Gdyby do pionowego (-3/-6) dołożyć poziomy, to pionowy zostanie odciążony i temperatura całego układu na pewno wzrośnie.

Analogicznie odnośnie strat. Wszystkie tego typu teoretyczne rozważania dotyczą sytuacji chyba niezbyt częstej - wysokich temperatur glikolu w kolektorze.