Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziwne ze ci przy PC doradzili grzejniki - no ale cóz bywa róznie - myślę że żeliwo nic tu nie da bo ile można w takim grzejniku zakumulować jeszcze w takiej niskiej temperaturze - wychłodzi się momentalnie. Grzejniki policzone na 50 stC?? też dziwne bo PC ma niższą temperaturę na wyjsciu - dobrze że przewymiarowane. Ci instalatorzy to instalowali kiedyś ogrzewanie pod PC czy tak sobie weszli i doradzili jak dla wysokotemperaturowych źródeł? A jakie masz rachunki?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziwne ze ci przy PC doradzili grzejniki - no ale cóz bywa róznie - myślę że żeliwo nic tu nie da bo ile można w takim grzejniku zakumulować jeszcze w takiej niskiej temperaturze - wychłodzi się momentalnie. Grzejniki policzone na 50 stC?? też dziwne bo PC ma niższą temperaturę na wyjsciu - dobrze że przewymiarowane. Ci instalatorzy to instalowali kiedyś ogrzewanie pod PC czy tak sobie weszli i doradzili jak dla wysokotemperaturowych źródeł? A jakie masz rachunki?

Dziwne? dostałem ofertę na IVT Greenline HT z informacją: "Temperatura zasilania instalacji grzewczej: 45 *C". Dość blisko 50st.

W rozmowie powiedzieli mi, że w tej chwili są możliwości zastosowania odpowiednich grzejników przy PC.

Pzdr

Arek

dzięki, człowiek cały czas się uczy, przede wszystkim na co zwracać uwagę :wink:

Tak przy okazji. Siędzę, czytam te wszystkie posty i, jak zakładam u większości forumowiczów, coraz więcej wątpliwości. Jestem na etapie papierologii, ale już teraz szukam rozwiazań jakie chcielibyśmy zastosować w naszym domu. Typowałem PC, ale oferty jakie dostałem powalają (średnio od 40k w górę). Zastanawiam się, czy nie lepszym rozwiązaniem jest jednak prąd? Na gaz z rury nie mam co liczyć w najbliższym czasie (tj. 10 lat ) :cry:

I na co się decydować? Prąd czy PC? Zależy mi na bezobsługowości ale na kosztach też. Czyli odwieczne poszukiwanie "złotego środka".

Pzdr,

Arek

Arek-L napisał:

W rozmowie powiedzieli mi, że w tej chwili są możliwości zastosowania odpowiednich grzejników przy PC.

Takie możliwości istnieją od zawsze! Coś tu bajki opowiadają. Problem nie w tym czy wynaleziono taki grzejnik, czy to będzie grzejnik firmy x, czy y, tylko ile należy grzejnik przewymiarować. Generalnie im większe przewymiarowanie tym lepiej, niższa temperatura zasilania, wyższa sprawność.

Pozdrawiam

Mam pytanie do użytkowników PC:O)

Czy jeżeli zmienię ogrzewanie domu z gazowego które przewiduje projekt domu na grzanie PC muszę ubiegać sie w urzędzie o jakieś dodatkowe pozwolenia ?

Nadmieniam że pozwolenie na budowę i nawet stan surowy otwarty już mam :o)

Proszę o odpowiedż :o)

Arek-L napisał:

Takie możliwości istnieją od zawsze! Coś tu bajki opowiadają. Problem nie w tym czy wynaleziono taki grzejnik, czy to będzie grzejnik firmy x, czy y, tylko ile należy grzejnik przewymiarować. Generalnie im większe przewymiarowanie tym lepiej, niższa temperatura zasilania, wyższa sprawność.

Pozdrawiam

Tylko większy problem z takimi grzejnikami jest ich umiejscowienie a raczej najczęściej brak miejsca na takie grzejniki. Jeżeli grzejnik np typ 22 czyli dwupłytowy o wymiarach 600 wysokości na 1000 długości i przy parametrze Tz=75 i Tp=55 daje np. 1000W to jeżeli zmienimy parametr na Tz=50 i Tp 35 to moc takiego grzejnika spada do 500W czyli żeby uzyskac 1000W musimy dać grzejnik 2 metry długości. Ja nie będę miał miejsca na takie giganty. A już nawet nie piszę jaki będzie wymiar przy zasilaniu Tz=40st.

turcin napisał:

Tylko większy problem z takimi grzejnikami jest ich umiejscowienie a raczej najczęściej brak miejsca na takie grzejniki. Jeżeli grzejnik np typ 22 czyli dwupłytowy o wymiarach 600 wysokości na 1000 długości i przy parametrze Tz=75 i Tp=55 daje np. 1000W to jeżeli zmienimy parametr na Tz=50 i Tp 35 to moc takiego grzejnika spada do 500W czyli żeby uzyskac 1000W musimy dać grzejnik 2 metry długości. Ja nie będę miał miejsca na takie giganty. A już nawet nie piszę jaki będzie wymiar przy zasilaniu Tz=40st.

Rzecz jasna wielkość grzejników się zwiększa przy obniżeniu projektowanych parametrów pracy instalacji. Stąd jeśli grzejniki mają być dobrane na parametry 40/35 (przykładowo) to już lepiej iść w podłogówkę. Zresztą zawsze przy PC najlepiej iść w podłogówkę. Jednakże czasami się nie da. Niektórzy chcą mieć gruby parkiet w jednym, dwóch pomieszczeniach i wówczas nie ma wyjścia. Według mnie lepiej wówczas dla jednego, dwóch pomieszczeń dobrać grzejniki tak aby "chodziły" na parametrach podłogówki (po co tracić na sprawności dla dwóch grzejników !!!). Teraz tylko kwestia umiejętnego dobrania grzejnika.

Weźmy grzejnik 1000x600 22 (dwupłytowy). Przykładowo taki grzejnik PURMO dla parametrów 75/65 ma wydajność 1709 W. Powiedzmy, że dobrany został dla pomieszczenia, które ma podobne straty cieplne (precyzyjniej nieco niższe). Teraz dla tego pomieszczenia chcemy dobrać grzejnik dla pompy ciepła o parametrach 50/40. Przewymiarowanie wynosi 2,5. 1700 x 2,5 = 4250. Potrzebujemy grzejnika o mocy 4250 W. Może to być grzejnik 2600x600 [mm] 22, ale może też to być grzejnik 1800x600 [mm] 33 (trzypłytowy). Różnica na długości 800 mm.

Tak więc tutaj jest pewne pole manewru w doborze wymiarów. Ważne aby moc była właściwa. Jednak fakt, że grzejniki są większe i zajmą więcej miejsca. Kolejny argument za podłogówką w tym wypadku.

Pozdrawiam

czytam te posty i czytam - a czytam bo juz mam pompe ciepła w projekcie i klamka zapadła.

natomiast pozostaje kwestia wyboru pomy.

no i właśnie tak sobie czytam te posty i ostatecznie postanowiłem wrzucić pierwszy post na to forum. a kieruje go do MARKOG

uwaga: MARKOG, czy możesz napisać jaką masz pompę i od kiedy ją użytkujesz?? tzn. jakiej firmy, bo parametry podawales pare razy, natomiast nie napisałeś co to być, a chętnie bym się zaznajomił... (jako że stoję przed wyborem)

z góry dziękuję

ok napisze tutaj chociaż już gdzies tam wszystko pisałem:

Witam

Mam pompę EKONTECHl -składana w polsce i ma fajny rozbudowany sterownik (można sterować/obserwować pracę z komputera). Mam tę pompę już 3 lata działającą - raz uszkodził się moduł wykrywania faz za 30 zł (do kupienia w supermarkecie, podobno seria FAELa była trefna i w każdej z tego okresu padały) - na gwarancji 3 lata. U mnie na ulicy są 4 takie pompy 3 w domch dużych 220m2 i 1 w domku 120m2. ja ppłaciłem za pompę ok 16000 - wykopy zrobiłem sam po doradztie/nadzorze ze strony producenta i może dlatego nie tak dużo mnie to kosztowało jak tu ludzie piszą. Gdzieś już pisałem wątek o koszczie instalacji wyszło mi bez podłogówki ok. 25000 zł ze zbiornikiem CWU 400l.Jak chcesz to znajde.

Ale uważaj przeczytaj posty Martki - miała problemy z wykonawcą/producentem. Rozmawiałem o tym z producentem i powiedział że raz na 200 imstalacji może się zdarzyć wpadka - ale że tam nie była wina samej pompy tylko większość to były jego i instalatora błędy w dogadaniu. Wada - może trochę za głośna. trzeba pamiętać o dobrym wyizolowaniu pomieszczenia. Jakbym wiedział wczesniej to bym zastosował przeguby metalowo gumowe do połączenia z rurami. Jeszcze coś .Z tego co wiem od osób które wysłały do nich zapytanie dostały oferty które nie były już takie niskie jak moja - nie wiem ceny albo popyt, albo to że u nas były robione kompleksowo 4 instalacje - ale można sprobować. Jeszcze jedna sprawa - robiłem geologiczne badanie gruntu i też radzę

Dzięki wielkie. Masz rację, że każdy złożony i skomplikowany system techniczny wymaga analizy sytuacji lokalnej (także zebranie wymagań uzytkownika), opracowania projektu (i dyskusja z użytkownikiem) a potem instalcji, dostrojenia (obserwujemy-korygujemy nastawy i tak kilka razy) oraz wygrzania (znowu obserwacja, zbieranie uwag i danych). Pominięcie, przeskoczenie, lub zrobienie któregoś z tych etapów "po łapkach" skutkować może i przeważnie skutkuje...niezadowoleniem inwestora bo to ON zostaje z nim sam na sam.

U Martki popełniono kilka błędów na raz plus do tego niezrozumiała postawa dostawców, spowodowała taką sytuację, że MARKOG nie miał początkowo śmiałości przyznać się, że ma produkt tej właśnie firmy!

EKONTECH powinien Ci teraz pomnik postawić!

pzdr.

-romwis

ja już się "przyznałem" bardzo dawno temu (na str 10 bodajże ;) ):

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66186&postdays=0&postorder=asc&highlight=ekontech&start=543

po prostu sie nie powtarzam - jak ktos chce to odpisuje. Mi tam nie przeszkadza że jest "niefirmowa" za to elektrykę od niej mam "opykaną" całą. I jak się coś stanie w części elektrycznej/elektronicznej to najprawdopodobniej poradzę sobe sam. Jakby była firmowa to pewnie nie mógłbym obudowy nawet zdjąć.

PS

A co do strojenia to w zeszłym roku faktycznie trochę na to poświęciłem - w tym prawie że nie dotykam (aktualnie reguluję podłogówkę ale to już zaworkami).

Witam

Co układacie na podłogówkę? Bo gość z CK powiedział mi że najlepiej płytki ale można też deskę barlinecką.

Gość w sklepie z panelami powiedział mi że nikt kto ma podłogówkę nie kupuje desek lub paneli tylko płytki.

Ja wiem że najlepiej jak da sie płytki ale nie chce mieć w domu tylko ceramiki.

Poza tym w CK jak dobrze zrozumiałem to trzeba im powiedzieć co się kładzie na podłodze a oni już sami dobiorą gęstośc rurek. Pradwa czy fałsz?

O ile drożej potem to wychodzi w grzaniu jeśli trzeba grzać przez deskę np. barlinecką? lub coś innego niż płytki.