Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja w swojej moge"grzebac" za pomoca tel. z internetem ale prawda jest ze bardziej niz samo ustawianie -to robi sie tylko na poczatku, jest informowanie o ewentualnych awariach ukladu.

Mialem juz chyba ze dwa przypadki gdy spadlo cisnienie w instalacji co a PCi zawiadomila mnie o tym i w necie sprawdzilem o co chodzi dokladniej.

Bedac w domu uzupelnilem wode w ukladzie i wszystko wrocilo do normy. Mozna monitorowac temperature w domu i na zewnatrz, wzglednie zmieniac krzywa etc.i to na poczatku moze byc przydatne -ja jak na razie korzystam z tego. Pozniej pwnie gdy juz naucze sie "domu" nie bede zbyt wiele "grzebal, no moze gdy wyjade to przyda sie do sprawdzania stanu PCi.

Zapomnialbym, cazasem zamiast ustawiac zegar z konkretnym terminem wlaczenie (bedac poza domem) mozna to zrobic on-line

Pzdr.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiscie ze mozna zyc bz tego.

Bardziej zwrocic chcialem uwage nie na grzebanie ale na informowanie o ewentualnych awariach -gdyby nie taka mozliwosc to nie wiedzialbym ze PCi nie pracuje z powodu zbyt niskiego cisnienia w co - jeszcze nie mieszkalem w zimie. No ale to odosobnione przypadki zapewne...

Pzdr.

Witam

Czy można określić w jakiś widełkach cenowych ile by kosztowała pompa ciepła sprzęt + instalacja do takiego domu : http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=555&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&symbol=m42&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=1

Ogrzewany podłogowo, materiały jak na stronie.

Tylko nie piszcie że 10 000 - 80 000 bo to mi nie ułatwi rozważań.

Gość Arturo72
Witam

Czy można określić w jakiś widełkach cenowych ile by kosztowała pompa ciepła sprzęt + instalacja do takiego domu : http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=555&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&symbol=m42&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=1

Ogrzewany podłogowo, materiały jak na stronie.

Tylko nie piszcie że 10 000 - 80 000 bo to mi nie ułatwi rozważań.

Dużo za dużo ;)

Cena zależy od rodzaju pompy ciepła a także samej pompy ciepła.

W takim małym domu moimi zdaniem instalacja pompy ciepła będzie nieopłacalna,nawet jeśli koszt będzie poniżej 40tys.zł,spokojnie przy tym domku możesz ,zejść z zapotrzebowaniem ciepła na 6-7tys.kWh i nawet grzejąc prądem rachunki będą niskie.

Sama gruntowa pompa ciepła to koszt od 15-40tys.zł,odwierty,kolektory poziome ok.10-30tys.zł,montaż od 5-10tys.zł,GZ zakładam,że tak czy tak będziesz miał także tego nie liczę.

Edytowane przez Arturo72

Nie słuchaj Arturo72, to jest forumowy naciągacz na ogrzewanie elektryczne. Chyba ma w tym interes. Ja za ten sezon grzewczy zapłaciłem niecałe 2000zł. Zakładając cop 4 to za grzanie samym prądem zapłaciłbym 8000! Poczytaj moje posty a zobaczysz jak tanio można zrobić instalację z PC. Sorki ale nie mam czasu dzisiaj się rozpisywać.

Gość Arturo72
Nie słuchaj Arturo72, to jest forumowy naciągacz na ogrzewanie elektryczne. Poczytaj moje posty a zobaczysz jak tanio można zrobić instalację z PC. Sorki ale nie mam czasu dzisiaj się rozpisywać.

BZDURY Waść piszesz,także proponuję przed napisaniem posta podrapać się w głowę i pomyśleć,to nie boli ale może pomoże,no chyba,że głowa pusta.

Jako,że nie masz czasu się rozpisywać,pozwoliłem sobie przytoczyć Twoje posty:

Tak to jest z tymi pompami. Niekiedy bardziej opłaca się wybrać "gorsze" rozwiązanie i płacić więcej za prąd, niż wykładać 15-20k więcej żeby mieć mniejsze o jakieś nawet 500zł roczne zużycie. Sam wybrałem chyba jedną z najtańszych pomp na rynku i powiem szczerze jak na razie nie wygląda to za różowo. Dzienne zużycie w ostatnich dwóch miesiącach na poziomie około 35kwh.

Jednak cena za pompę 10k to nie 25 lub nawet 30. Co jest przyczyną takich cen? Oczywiście kurs euro. Gdy kurs wynosił około 3.3 to można było myśleć o tych droższych pompach. W dzisiejszej sytuacji pytam się jaki jest sens?

A tutaj widzę,że nawet logika,kalkulator i wyliczenia Ci nie pomogły,bo nie mogły z tego względu:

Od początku myślałem o pompie ciepła i żadna siła nie była w stanie mnie od tego oderwać.

Nie dziwie się,bo przecież zrobiłeś to tylko dla własnego ja,dla mody,dla sąsiadów a nie dla oszczędnosci :)

Jakie różnice widzisz w moim wyliczeniu powyżej do Twojego z tego posta ? :

40tyś. styknie ci jeśli kupisz polską pompę. Odwierty z całym "badziewiem" jakieś 20tyś. + pompa za 15tyś+ reszta w kotłowni, którą i tak i tak musisz zrobić. Nie obawiaj się polskich produktów. Mi w czasie tak mroźnej zimy pompka spisała się świetnie.

Najtańszą oferta pompy gruntowej ma polski Ecopol-6kW-12tys.zł,odwierty min.80-100zł/mb=pow.10tys.zł,montaż ok.5tys.zł=ok.30tys.zł Czyż nie dobrze policzyłem ? To o co ci chodzi ?

Gdzie ta oszczędność pompy ciepła na Twoim przykładzie ? :

Ta zima kosztowała mnie łącznie z ciepłą wodą 2000zł..

Tak ma wyglądać TANIA pompa ciepła ? ;)

Kolego Liwko,jeszze raz radzę przed napisaniem posta pomyśleć lekko nie tylko nad sobą ale także nad innymi aspektami życia codziennego bo widzę,że u Ciebie oj ciężko z tym ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Nie słuchaj Arturo72, to jest forumowy naciągacz na ogrzewanie elektryczne. Chyba ma w tym interes. Ja za ten sezon grzewczy zapłaciłem niecałe 2000zł. Zakładając cop 4 to za grzanie samym prądem zapłaciłbym 8000! Poczytaj moje posty a zobaczysz jak tanio można zrobić instalację z PC. Sorki ale nie mam czasu dzisiaj się rozpisywać.

Jak liczysz tak jak myślisz to nie dziwie Ci się,ze zapłaciłbyś za prąd 8tys.zł (no chyba,że masz durszlak zamiast domu ;) )

Jeszcze raz weź kalkulator do ręki,przyjmij śrenio zaizolowany dom z zapotrzebowaniem 8tys.kWh,przyjmij grzanie w II taryfie (wodna podłogówka na płycie fundamentowej 20cm betonu),cwu także w II taryfie (bojler 140l 2x1,2kW-grzanie od 4-6 do temp.50st i od 13-15 do temp 70st.).

Wyniki za dobę możesz podać tutaj na forum,bo jak ja to zrobie to będzie niesprawiedliwe ;)

Koszt prądu w II taryfie to ok. 0.33zł/kWh.

P.S.

Nie chcę nikogo dołować przed wakacjami ale odpowiadam na bezmyślne doradzanie i dopieprzanie się do mnie.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo72 - przesadzasz

O ile PC Ecopol faktycznie kosztuje 12tys, to ceny DZ przesadzone.Dz pionowe to 70+7%/metr dla rurki 32 lub 80+7%/metr dla rurki 40.

DZ zakładając że zrobisz sam wychodzi połowę taniej - wiem, bo właśnie jestem w trakcie. mnie 550m DZ poziomego wyjdzie 6000 (i to przewymiarowane sporo)

No nie wiem,nie wiem,ceny wierceń ok ale *120m dla małej pompy czy *180m dla większej to już porządna suma się uzbiera :)

Co do kolektora poziomego to wiem,że własnymi rękami wyjdzie taniej.

Także zamierzam samemu zrobić poziomy spiralny przy okazji wykopu pod płytę ok.300-400m rurki i obliczyłem,że może wyjść zdecydowanie mniej niż 5tys.zł

Kolektor będzie czekał na dobre ceny PC,za kilka lat na pewno cena będzie na poziomie zwykłej lodówki i DZ będzie jak znalazł :)

A do tej pory jak to kiedyś mówił Fr.Dolas w filmie "Ludzie,ludzie,zwariowałem" będę miał ciepło w domu i ciepłą wodę dzięki najdroższemu medium czyli dzięki prądowi :)

Edytowane przez Arturo72

Ponawiam:

To może wystarczy taka powietrze-woda, mieszkam w mazowieckim ??

Ja bym się na Twoim miejscu nimi zainteresował. Na razie nie mam doświadczenia z taką pompą, ale w przyszłym roku planuję montaż jak już dom się wybuduje. Dość długo zgłębiam temat pomp ciepła, trochę poszperałem w pompach powietrze-woda, rozmawiałem z użytkownikami i koniec końców mi wyszło, że taka pompa będzie rozsądnym rozwiązaniem. Te urządzenia są coraz lepsze i potrzebują wspomagania grzałkami przy coraz niższych temperaturach, a różnica w rocznych opłatach za prąd w stosunku do pomp gruntowych nie jest powalająca (z tego co czytam ok 600-800 zł rocznie). Cena w stosunku do pompy z kolektorami pionowymi jest dużo niższa (u mnie tylko takie wchodzą w grę), trochę mniejsza dla kolektorów poziomych, ale dla mnie ważna jest też prostota układu przy pompie powietrznej.

Jestem ze śląska, byłem u człowieka używającego pompy Daikin Altherma w domu 160m2, gdzie wszystko ma na prąd, pompa grzeje podłogówkę w całym domu i CWU na 3 osoby - roczne opłaty zamknęły się w 3000 zł za 2008 rok, za 2009 wg liczników niewiele więcej. Jest Mitsubishi Zubadan, LG Therma V - z tych, którymi się interesowałem. Może poszukaj jakiegoś lokalnego instalatora, niech Cię skontaktuje z kimś komu instalował - pogadasz, zobaczysz co i jak -ja tak zrobiłem i się przekonałem. A jak będzie się to sprawowało zobaczę za jakiś rok, półtora:)

Pozdrawiam!

Gość Arturo72
Wiesz ja dopiero będę zaczynał budowę ale coś mnie ciągnie do takich nowinek.. Jak nie to tylko węgiel... (W moim wypadku)

A czemu tylko węgiel wchodzi w rachubę ?Czemu nie pellet,nie ekogroszek,nie gaz,nie prąd ?

Z czego budujesz,jaką izolację planujesz,jaka wentylacja,czy bedzie kominek i czy z DGP ? Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Jestem ze śląska, byłem u człowieka używającego pompy Daikin Altherma w domu 160m2, gdzie wszystko ma na prąd, pompa grzeje podłogówkę w całym domu i CWU na 3 osoby - roczne opłaty zamknęły się w 3000 zł za 2008 rok, za 2009 wg liczników niewiele więcej. Jest Mitsubishi Zubadan, LG Therma V - z tych, którymi się interesowałem. !

Czy uważasz,że 3000zł za ogrzewanie i cwu to jest mało ? Średnio wychodzi miesięcznie 250zł a w sezonie zimowym 400zł miesięcznie,to jest mało ?

Czy warto płacić za PC ponad 30tys.zł(zamiast 3tys.zł),która daje nam rachunki rzędu 400zł miesięcznie w okresie zimowym ?

Dom dobrze izoluje się,zkłada WM z rekuperacją,DGP itp. dlatego,żeby straty ciepła były jak najmniejsze a nie odwrotnie tzn.PC montuje się dlatego,żeby nie izolować i żeby przy bardzo dużych stratach ciepła (durszlaku) koszt ogrzewania był mniejszy.

Czyli podstawą jest dobrze zaizolowany i przemyślany dom i wtedy rachunki za ogrzewanie będą niskie niezależnie od tego czy mamy PC czy najdroższe medium ;)

I to jest klucz do tego,mamy "durszlak",potężne straty ciepła,słabą izolację i dlatego opłaca nam się dla niskich rachunków wydać 40-80tys.zł tys.zł za PC albo mamy dobrą izolację gdzie za instalację płacimy tylko 3tys.zł a rachunki mamy podobne :)

Innej przyczyny(oprócz snobizmu,mody,zabłyśnięcia wśród znajomych,chęci bycia trendy ) nie widzę,żeby pakować taką kasę w PC.

Edytowane przez Arturo72

Arturo72: tak, uważam, że 3000zł za ogrzewanie i CWU przy domu 160m2 to BARDZO MAŁO. Obecnie w mieszkaniu 54m2 przy ogrzewaniu prądem płacę więcej, do tego mam kominek, który pochłania jakieś 1000 zł dodatkowo. Jeśli w domu mam płacić 3000 na rok - będę bardzo szczęśliwy.

Jakaś straszna agresja z Ciebie wychodzi na tym forum, nie wiem jaki masz w tym cel. Ludzie chcą się dowiedzieć tutaj coś na temat pomp ciepła, a nie ogrzewania prądem - od tego jest inne forum więc Twoje w większości naciągane komentarze nie są tu ani pomocne, ani wskazane.

Po pierwsze Althermę mogę dzisiaj zainstalować za 23000 zł, a nie jak piszesz ponad 30000 (cała instalacja do mojego domu ok.180m2 wg oferty, którą otrzymałem), a po drugie czy dobra izolacja, WM z rekuperacją DGP itd. to są za darmo? Po trzecie te swoje 3000 zł za instalację to kiepski żart...

Zaczynasz przypominać niejakiego T.Brzęczkowskiego z pokrewnego forum... (właśnie zobaczyłem, że Adiqq ma podobne skojarzenie:) W kółko to samo, a żadnych konkretów. Ja nie chcę mieszkać w termosie, nie muszę ogrzewać domu za darmo, a porównując pompę powietrze-woda do np. instalacji np. na eko-groszek nie jest to chyba porażająca różnica cenowa, a wygoda użytkowania nie do porównania.

Gość Arturo72
Arturo72: tak, uważam, że 3000zł za ogrzewanie i CWU przy domu 160m2 to BARDZO MAŁO. Obecnie w mieszkaniu 54m2 przy ogrzewaniu prądem płacę więcej, do tego mam kominek, który pochłania jakieś 1000 zł dodatkowo. Jeśli w domu mam płacić 3000 na rok - będę bardzo szczęśliwy..

No widzisz jak dajesz się manipulować albo sam manipulujesz ;) To nie jest 3tys.zł rocznie,stawiam,że jeśli jesteś w tym wątku to PC wrzucisz w kredyt (płacący gotówką 30czy 70tys.zł nie mają takich dylematów )

Roczna obsługa za spłatę kredytu za PC ile wyniesie ? Może ok.3tys.zł,czy tak ? Czyli masz już nie 3 a 6tys.zł .

Wiem,że PC kupuje się żeby poczynić oszczędności czy tak ? Gdzie jest tu i na czym oszczędność ?

Idźmy do miesięcznego rozliczenia,czyli za PC miesięcznie wychodzi 400zł+obsługa kredytu 250zł=650zł miesięcznie w okresie zimowym,to jest wg Ciebie tanio ? Jeśli tak to gratuluję samopoczucia :)

a po drugie czy dobra izolacja, WM z rekuperacją DGP itd. to są za darmo? Po trzecie te swoje 3000 zł za instalację to kiepski żart...

.

Oczywiście dobra izolacja,dobre rozwiązania nie są za darmo ale za kasę o wiele mniejszą niż wartość PC.Tak na dobrą sprawę wolałbym mieć dla siebie dobrze zaizolowany dom a nie chatę pełną dziur ;)

Co do WM z rekuperacją to wiadomo,ze jest to standart w dzisiejszym budowaniu niezaleźnie czy ma się PC czy się jej nie ma.

Po trzecie te swoje 3000 zł za instalację to kiepski żart...

W kółko to samo, a żadnych konkretów. Ja nie chcę mieszkać w termosie, nie muszę ogrzewać domu za darmo, a porównując pompę powietrze-woda do np. instalacji np. na eko-groszek nie jest to chyba porażająca różnica cenowa, a wygoda użytkowania nie do porównania.

Żeby nie było,że bez konkretów-zsumuj sobie koszt tej instalacji i porównaj komfort użytkowania,możliwość awarii itp do PC i rachunków za nią na poziomie 700zł miesięcznie(4,2tys.zł za okres zimowy a koszt samej PC przy kredycie za kilkanaście lat wyniesie 80tys.zł) :

http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/ekcolp.html

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

Dlatego prąd bo gaz ziemny przy dobrym kotle kondensacyjnym nie jest alternatywą.

P.S.

Gdyby ktoś mnie na siłę zmusił do PC to wybrałbym jednak gruntową polskiej produkcji z własnoręcznie robionym kolektorem poziomym .

Tutaj koszt samej PC nie byłby oszałamiający.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo72 - nie moge sie z tobą zgodzic - tzn ze PC montuje się po to żeby nie izolować. Ja osobiście izoluję dużo,mam WM i montuję PC - zresztą jak większość forumowiczów co ma PCj. Dobra izolacja nie stoi w sprzeczności z PC jak próbują to imputować przeciwnicy PC.

Inna kwestia że 80tys w życiu nie dałbym na PC, ale już30tys jak najbardziej.

Dobra izolacja nie wyklucza PC ale znacznie wydłuża czas jej amortyzacji do nieskończoności,to po pierwsze a po drugie przy dobrej izolacji wątpliwa jest celowość instalacji PC skoro różnica w rachunkach za ogrzewanie między pozostałymi źródłami ciepła będzie minimalna :)

Czy jeśli różnica miała by być 100-200zł miesięcznie w okresie zimowym to wyrzucisz 40tys.zł w instalację PC zamiast 3tys.zł ?

P.S.

Nie jestem zwolennikiem ani izolacji od wewnątrz ani sprzedawcą urządzeń prądowych ani przedstawicielem elektrowni,chociaż gdybym miał wybierać między gazem a prądem wybrałbym prąd ze względu właśnie na niski koszt inslatacji.

Różnicę w kosztach przeznaczę na doprowadzenie domu do energooszczędności :)

Edytowane przez Arturo72

Czy uważasz,że 3000zł za ogrzewanie i cwu to jest mało ? Średnio wychodzi miesięcznie 250zł a w sezonie zimowym 400zł miesięcznie,to jest mało ?

Czy warto płacić za PC ponad 30tys.zł(zamiast 3tys.zł),która daje nam rachunki rzędu 400zł miesięcznie w okresie zimowym ?

Dom dobrze izoluje się,zkłada WM z rekuperacją,DGP itp. dlatego,żeby straty ciepła były jak najmniejsze a nie odwrotnie tzn.PC montuje się dlatego,żeby nie izolować i żeby przy bardzo dużych stratach ciepła (durszlaku) koszt ogrzewania był mniejszy.

Czyli podstawą jest dobrze zaizolowany i przemyślany dom i wtedy rachunki za ogrzewanie będą niskie niezależnie od tego czy mamy PC czy najdroższe medium ;)

I to jest klucz do tego,mamy "durszlak",potężne straty ciepła,słabą izolację i dlatego opłaca nam się dla niskich rachunków wydać 40-80tys.zł tys.zł za PC albo mamy dobrą izolację gdzie za instalację płacimy tylko 3tys.zł a rachunki mamy podobne :)

Innej przyczyny(oprócz snobizmu,mody,zabłyśnięcia wśród znajomych,chęci bycia trendy ) nie widzę,żeby pakować taką kasę w PC.

Założenia masz świetne, co więcej są one do zrealizowania.

Tylko, że ciągle jesteś teoretykiem w tej dziedzinie. O tym, czy jest tak prosto jak to piszesz wybudować dom, który będzie zużywał 6-7tys. kWh na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody możemy podyskutować, jak już taki dom wybudujesz.

Po wybudowaniu swojego domu i zaprojektowaniu kilku innych domów jednorodzinnych oraz z własnej praktyki w budownictwie mogę Ci napisać, że droga do takiego domu nie jest ani prosta, ani łatwa. Jeżeli dodatkowo musisz liczyć się z każdym groszem lub co gorsza podpierasz się przy budowie domu kredytem, to sprawa jeszcze bardziej się komplikuje.

Dostępne są co prawda opisy budowy domów pasywnych, chociażby dom pasywny Lipińskich, czy dom budowany przez Przewodnik Budowlany, ale przy projektowaniu i budowie tych domów zatrudniona była cała "armia" fachowców z różnych dziedzin budownictwa, którzy często swoje usługi wykonywali po bardzo promocyjnych cenach licząc na reklamę. Budując dom sposobem gospodarczym, a tak buduje się większość domów jednorodzinnych w Polsce, można o takim zapleczu tylko pomarzyć.

Domy energooszczędne opisane chociażby na Forum Muratora, powstały głownie dzięki bardzo dużemu zaangażowaniu ich inwestorów.

Pomimo tego prawie w każdym z nich można doszukać się błędów, które odbijają się na efekcie końcowym.

Korzystając ze swojego doświadczenia zaprojektowałem i obecnie nadzoruję wykonanie domu energooszczędnego, który byłby domem pasywnym, gdyby nie to, że jest ogrzewany wyłącznie energią elektryczną. Poza tym posiada on wszelkie cechy domu pasywnego. Wystarczy w miejsce kotła elektrycznego wstawić pompę ciepła gruntową (są pozostawione przepusty na podłączenie dolnego źródła lub powietrze-woda, i ze zużycia na potrzeby ogrzewania i ciepłej wody z 4000kWh/rok dojdzie się do wartości 1000-1500kWh/rok, co zapewni "pasywność" tego domu. Jeszcze lepszy efekt uzyskałoby się stosując mały kocioł na pelety, przy którym EP na ogrzewanie spadłoby do 4-5kWh/m2 rocznie. Tylko oczywiście zarówno pompa ciepła jak kocioł na biopaliwo, czy nawet kolektory słoneczne pod względem ekonomicznym w tym domu będą porażką. Przy zużyciu 4000kWh/rok w 2 taryfie wychodzą koszty rzędu 1200zł rocznie, a każda z w/w instalacji to koszt o min. 10tys. wyższy (przy pompie ciepła nawet więcej).

Mimo wszystko uważam, że to przed takimi energooszczędnymi domami jest przyszłość.

Czy w przyszłości cena pomp ciepła spadnie na tyle, że będą one mogły konkurować z lepszą izolacją?

IMHO, raczej wzrost cen energii spowoduje, że ich instalacja będzie się bardziej kalkulowała.

Na dzień dzisiejszy np. zainstalowanie pompy ciepła uważam za lepszą inwestycję niż zakup i montaż kolektorów słonecznych.