Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Arturo72, coś drogo te twoje grzanie prądem CWU. 100zł miesięcznie za samą wodę to jakiś koszmar. Ja pompą grzeję za 25.

I jeszcze jedno, jeśli chcesz żeby pompy staniały musisz być ich gorącym orędownikiem a nie przeciwnikiem. Stanieją jak staną się powszechne! Jak te twoje nieszczęsne lodówki.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam od października pompę tej firmy http://ppcpompy.eu/

Spisała się bardzo dobrze. Nie ma sensu moim zdaniem pakować się w drogie zachodnie produkty bo i tak podzespoły są w nich takie same lub prawie takie same. W następną zimę mam zamiar zejść poniżej 1500zł razem z CWU. Więc wydając 15tyś więcej za niby lepszą pompę (bo to wcale nie takie oczywiste) żeby mieć rachunek o 100 zł. mniejszy nie ma najmniejszego sensu. Tylko uważaj na wykonawców! Znam przypadek właśnie z Wrocławia, że źle wykonano kolektor i gościu płaci za prąd jak za zboże. Ale to nie jest wina samej pompy. Na tej stronie producenta znajdziesz namiary na przedstawicieli i zadzwoń do tego z Wielkopolski. Facet jest dokładny i uczciwy. Zna się na robocie i przy tym nie zdziera:)

Dzięki za namiary. Ale Twoim zdaniem źle wykonay kolektor to wina wrocławskiego przedstawiciela? Czyli przedstawiciel nie tylko sprzedaje sprzęt, ale też zajmuje się od razu instalacją, tak?

I jeszcze jedno pytanie totalnego laika - czy jak sobie zakopię ten kolektor poziomy, to mogę nad nim założyć normalny ogródek? Rozumiem, że bez drzew, ale z roślinami płytko ukorzenionymi, jakąś ścieżynką? Bo altanka raczej odpada? Ile - w bardzo ogólnym przybliżeniu - trzeba miejsca na taki kolektor dla dobrze ocieplonego domu o pow. 135 m2?

Tak, przedstawiciel z Wrocka skopał sprawę. Ten z Wielkopolski co mi zakładał jechał poprawiać "fachowca". Sama pompa jest jak najbardziej ok.

Z ogrodem to jak najbardziej, odpadają tylko drzewa z pionowym systemem korzeniowym. Mówią, że na oko to gość w szpitalu zmarł:) ale na moje oko 400-500 metrów w zależności od warunków glebowych. I altanka nie zaszkodzi takiemu kolektorowi tylko oby to nie była altana:)

Zadzwoń do gościa i się umów na spotkanie. Wyjaśni ci wszystkie wątpliwości.

Jeżeli jesteś jak mówisz świeża w temacie to pamiętaj, że najbardziej pożądanym przy pompie jest ogrzewanie podłogowe. Ja mam w całym domu. Nie obawiaj się kładzenia ogrzewania podłogowego w sypialni. Temperatura podłogi jest ledwie wyczuwalna. Dodatkowo dwie drabinki w łazienkach. W łazienkach lepiej dać nieco gęściej rurki to będzie cieplej i zrobić wszystkie pętle podłogówki w miarę równych odcinkach (około 80m). Na dolnym poziomie dałem płytki drewnopodobne a na poddaszu wykładziny.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało:)

Ja rowniez sledze temat bo w przyszlym roku chcialbym juz PC u siebie zakladac. Liwko jak u Ciebie te wykladziny na poddaszu, maja jakis wplyw na dzialanie podlogowki? U mnie mam zaplanowane panele na parterze i niektorzy mnie chca od tego odwiesc ale przecie podlogowka musi dzialac nawet pod panelami!

Tak będzie działać, tylko będzie działać gorzej. Będziesz płacił większe roczne rachunki. O ile? Tego niestety nie wiem. Z wykładziną jest podobnie ale bez jaj, nie dam przecież w sypialni i pokoju dziecka płytek:) W sypialni mam grubszą wykładzinę http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom2#5464706155365100594 i jest wyraźnie chłodniej co mi akurat pasuje. A w korytarzu i u syna dałem cienkie i jest ok. http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom#5462601849899012946

I jeszcze jedno pytanie totalnego laika - czy jak sobie zakopię ten kolektor poziomy, to mogę nad nim założyć normalny ogródek?

Oczywiście, że tak. Niebezpieczne mogą być drzewa z głębokim systemem korzeniowym. Jakąś delikatną altankę bez fundamentów, też można by raczej zaryzykować, kolektorowi to na pewno nie zaszkodzi. Co do rozmiarów kolektora to zależy od mocy pompy i gruntu, to trudno Ci bezpośrednio doradzić. Moc pompy dobierasz na podstawie wyliczeń zapotrzebowania na ciepło, a nie powierzchni domu (ściągnij sobie program OZC i oszacuj zapotrzebowanie na ciepło dla prostokąta o rozmiarach Twojego domu). Następnie w zależności od gruntu (suchy/mokry/piach/glina) liczy się długość/powierzchnię kolektora w zależności od jego budowy (spiralny, meandrowy itd.). Na oko powinno Ci wystarczyć 2-4ary na kolektor.

Pompa ciepła ma określoną moc grzewczą. Co prawda, moc ta zmienia się wraz z temperaturą dolnego i górnego źródła, ale przy małych zmianach temperatur możemy ją uznać za stałą. Przy stałym przepływie w górnym źródle ta moc grzewcza powoduje podniesienie temperatury czynnika grzewczego o określoną wartość. Np. mamy wychłodzoną podłogówkę i na powrocie z podłogówki mamy 18st. C, moc grzewcza pompy ciepła wynosi 6kW przy określonym przepływie podnosi jej temperaturę np. dT=5K, czyli do podłogówki trafia woda o temperaturze 23st. C. Ta woda stopniowo podgrzewa podłogówkę i po jakimś czasie temperatura powrotu wzrośnie do np. 20st. C. Wtedy z pompy ciepła będzie wychodziła woda o temperaturze 25st. C, itd, aż dojdziemy do temperatury zadanej, np. 35st.C, kiedy regulator wyłączy pompę ciepła. Oczywiście wraz ze wzrostem temperatury będzie malało COP, czyli np. przy 35 st. C moc pompy spadnie np. do 5,5kW, stąd też dT będzie mniejsza (4,6K)

Podobnie jest z podgrzewaniem CWU, tylko granicą wyłączenia jest np. 50 st. C.

Oczywiście nie da się podnosić temperatury w nieskończoność - sprężarka ma określone parametry graniczne (temperatura i ciśnienie) po przekroczeniu których zadziałają zabezpieczenia PCi.

Dzięki!!

Teraz zrozumiałem. Świetnie wyjaśnione.

Pozdrawiam.

Oczywiście, że tak. Niebezpieczne mogą być drzewa z głębokim systemem korzeniowym. Jakąś delikatną altankę bez fundamentów, też można by raczej zaryzykować, kolektorowi to na pewno nie zaszkodzi. Co do rozmiarów kolektora to zależy od mocy pompy i gruntu, to trudno Ci bezpośrednio doradzić. Moc pompy dobierasz na podstawie wyliczeń zapotrzebowania na ciepło, a nie powierzchni domu (ściągnij sobie program OZC i oszacuj zapotrzebowanie na ciepło dla prostokąta o rozmiarach Twojego domu). Następnie w zależności od gruntu (suchy/mokry/piach/glina) liczy się długość/powierzchnię kolektora w zależności od jego budowy (spiralny, meandrowy itd.). Na oko powinno Ci wystarczyć 2-4ary na kolektor.

Dzięki bardzo za odpowiedź :)

Sam zastanawiam się nad gruntową PC robiąc kolektor poziomy w czasie fundamentów (przyda się za kilka lat) ale a nie za 40 czy 70tys.zł tylko za 2tys.zł za 5 lat :D

Ty powaznie uwazasz, ze za 5 lat, PC bedzie kosztowala 2 tys?? :-)))

Bo ja uwazam, ze za 15 lat popatrzysz na cene PC (ciagle dosyc wysoka), podsumujesz rachunki za grzanie pradem za 15 lat i.....spluniesz se w brode, ze nie kupiles jej 15 lat wczesniej.

PC nie stanieja.

PC sa stosowane intensywnie np w Skandynawii od wielu lat. Jakby ta cena miala spasc, to by juz spadla.

Do tej pory prądzik mnie będzie grzał ;)

Zycze Ci, zeby sie zona od Ciebie nie wyprowadzila pierwszej zimy, jak bedziesz utrzymywal w domu 15C, bo przeciez pradem ma/musi byc tanio ;-)

Tylko co powiedzą sąsiedzi czy znajomi jak się dowiedzą,że nie mam PC...katastrofa !!

Przeciez to niewazne co powiedza sasiedzi, co policza sasiedzi, tudzez co pokaze eksploatacja.

Ty przeciez i tak bedziez wiedzial lepiej, a kazde wyliczenie, "podrasujesz" pod jedyne sluszne ogrzewanie elektryczne "za 3 tysiace".

Przyklad?? Prosze bardzo. z poczatku tego Twojego posta na ktorego odpisuje. Piszesz ze sama pompa (bo kolektor juz masz zrobiony), to koszt 40-70tys!! (dla parterowego domu 118m^2. Jesli koszt samej PC do istniejacego juz kolektora, to wedlug CIebie jest taki koszt, to ja przepraszam. I jesli to nie jest podrasowywanie kosztow i wynikow pod swoja koncepcje, to ja jestem krolowa angielska.

pozdr,

marcin

Witajcie,

Cieszę się że dyskusja nie zanika bo można się ciekawych rzeczy dowiedzieć :)

Niedługo zaczynamy budowę, od początku wiem (i już ;) ) że chcemy mieć w całym domu podłogówkę, wentylację z reku + GWC (choćby dla komfortu chłodzącego latem), żadnego komina, no i oczywiście PC (nigdy więcej żadnego brudasa - obecne utrapienia z węglowcem wystarczą nam do końca żywota).

Wcześniej myślałem że wilgotne gliny są dobrym otoczeniem dla kolektora poziomego ale kilka postów wstecz nieco mnie zasmuciło.

Robiliśmy badanie geotechniczne pod posadowienie domu i się okazało, że mamy glinę i tylko glinę (odwierty były do 4m). Pierwsze 40 cm to gleby mieszane ale niżej to już wyłącznie glina o nast. parametrach: Wilgotność naturalna: 23%, ciężar objętościowy =1,98T/m3, Stan gruntu=IL=0,20 IL/ID

Czy wg Was warto dalej rozważać kol. poziomy czy raczej nastawić się muszę na odwierty ? Chciałem rodzimą pompę i większość prac samodzielnych żeby koszt wychodził rozsądny ale z odwiertami to już może być kwota odstraszająca... Działkę mamy sporą=1694m2 więc możliwości jako takie są. Region Warmińsko-Mazurski (tuż obok Olsztyna) więc zbyt ciepło to tu nie bywa.

Pozdrowienia!

> Blacky

Masz dobre warunki na kolektor poziomy więc nie wydziwiaj.

Ciekawe co byś musiał napisać gdybyś miał suche piachy??? To by była dopiero katastrofa.

"Robiłem" już instalacje w podobnych warunkach i nikt nie narzeka.

Jak masz obawy to dla spokojności dołóż ze 30%, koszt symboliczny jeśli chcesz dolne wykonać sam.

Glina pod kolektorem jest ok, nad niedobrze a na wysokości kolektora najgorzej! Jak jest pod to będzie utrzymywała wilgoć przy kolektorze. Jak jest nad to nie przepuści wody deszczowej. A jak jest na poziomie kolektora to będzie mała wymiana ciepła i szybko może powstać zmarźlina.

Geotechnik robił dziś odwierty i już wiem, że mam 60 (a miejscami do 80) cm humusu, potem 20 cm gliny a dalej piasek, piasek, piasek, z niewielkimi kawałkami gliny i woda na 1,8.

Czy to są dobre warunki na kolektor poziomy?

Jak masz wodę na 1.8m to zapewne piasek na 1.5m masz mokry a to bardzo dobrze. Twój kolektor poziomy będzie bardzo dobrze działać:)

Bo jeszcze sobie tak myślę, że jak zrobimy wykop pod kolektor, to mi nikt nie każe go zasypywać z powrotem tą gliną, prawda? więc tę 20-cm warstwę gliny po prostu muszę osobno odkładać i potem się jej pozbyć, a najwyżej dowieźć piasku nad kolektor i potem humusem nakryć od samej góry. dobrze koncypuję?

Akurat dom z poddaszem użytkowym przy takiej samej izolacji przegród ma gorszą charakterystykę energetyczną.

Ooo, a byłem przekonany, że jest wprost przeciwnie. Czy to nie jest pomyłka?

Wystarczy w miejsce kotła elektrycznego wstawić pompę ciepła gruntową.... co zapewni "pasywność" tego domu.

Przyznam, że specyficzne podejście do pasywności. Raczej już centralne ogrzewanie dyskwalifikuje dom jako pasywny. Przeciez to ciepło bytowe i odpowiednie nasłonecznienie mają byc dominującym źródłem ciepła w domu pasywnym.

Bo jeszcze sobie tak myślę, że jak zrobimy wykop pod kolektor, to mi nikt nie każe go zasypywać z powrotem tą gliną, prawda? więc tę 20-cm warstwę gliny po prostu muszę osobno odkładać i potem się jej pozbyć, a najwyżej dowieźć piasku nad kolektor i potem humusem nakryć od samej góry. dobrze koncypuję?

Na pewno będzie to miało pozytywny wpływ. Ale nie jestem na tyle mocny by obliczyć czy cała operacja jest ekonomicznie uzasadniona. Jeżeli to dla ciebie nie jest problemem to możesz tak zrobić. Ale myślę, że łatwiej by było lekko przewymiarować kolektor.