Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie kupuję działkę i rozmyślam nad projektem, więc uważam, że to dobry moment na wybór ogrzewania. Gazu sieciowego u mnie póki co nie ma, za węgiel dziękuję, jak mnie najdzie nadmiar sił to rozładuję rozpalając okazjonalnie w kominku.

W tej chwili myślimy o domu ocieplonym trochę lepiej niż normalnie i... no właśnie - może pompie.

Widzę, że w tym wątku solidne ocieplenie i pc rozważa się trochę na zasadzie alternatywy, co nie do końca rozumiem. Czy lepsze docieplenie nie wpłynie na niższe zużycie energii przy pc? Przy każdym innym sposobie ogrzewania wpływa. Chodzi o to, że będzie się to dodatkowe ocieplenie (nie wiem, strzelam: 16 cm styro zamiast 10cm na elewacji?) "amortyzować" przez parę lat dłużej, czy jak?

Wytłumaczcie mi jak humanistce :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie kupuję działkę i rozmyślam nad projektem, więc uważam, że to dobry moment na wybór ogrzewania. Gazu sieciowego u mnie póki co nie ma, za węgiel dziękuję, jak mnie najdzie nadmiar sił to rozładuję rozpalając okazjonalnie w kominku.

W tej chwili myślimy o domu ocieplonym trochę lepiej niż normalnie i... no właśnie - może pompie.

Widzę, że w tym wątku solidne ocieplenie i pc rozważa się trochę na zasadzie alternatywy, co nie do końca rozumiem. Czy lepsze docieplenie nie wpłynie na niższe zużycie energii przy pc? Przy każdym innym sposobie ogrzewania wpływa. Chodzi o to, że będzie się to dodatkowe ocieplenie (nie wiem, strzelam: 16 cm styro zamiast 10cm na elewacji?) "amortyzować" przez parę lat dłużej, czy jak?

Wytłumaczcie mi jak humanistce :)

PC tanio produkuje cieplo. Ale sama jest droga wiec ma sens, gdy trzeba ciepla wyprodukowac duzo. Wtedy oszczednosci wzgledem grzania drozszym paliwem beda wieksze.

Solidne ocieplenie, jest drogie, ale potrzeba przy nim malo ciepla. Skoro zapotrzeowanie na cieplo jest male, to nie ma sensu inwestowac w drogie urzadzenie, ktore sie nie bedzie przepracowywac, bo oszcednosci beda male i mialy sie nijak do duzego kosztu urzadzenia.

To troche jak kupic b.drogi samochod, ktory pali 2l/100km, ale jezdzic nim raz na tydzien. Skoro jezdzi sie rzadko, to lepiej kupic tanszy co pali 7l/100. Przy jezdzie raz na tydzien koszt bedzie i tak nieduzy.

marcin

P.S.

16cm ocieplenia scian to w zasadzie standard. Kolo 12cm wynika z przepisow dla nowo budowanych domow. Solidnie to 20cm. Domy nie potrzujace praktycznie centralnego ogrzewania, to raczej 25-30cm na scianach i ze 2x tyle w dachu.

Porównanie do auta do mnie trafia :)

Ale kiedy myślę o dobrym ociepleniu, biorę też pod uwagę sytuacje awaryjne. Pompa potrzebuje prądu. Załóżmy, że chcę w zimie wyjechać na wakacje (na dwa tygodnie na seszele lub do zakopanego). ok. ustawiam pompę, żeby mi grzała dom nieco mniej, wyłączam reku, bo najwyżej przewietrzę po powrocie, wsiadam do samolotu (niech będą seszele), i w tym momencie na moim Dolnym Śląskiem przechodzi śnieżna nawałnica, która niszczy sieć, a energetycy naprawiają ją przez dwa tygodnie, podczas których temperatury nie przekraczają minus 10 stopni (była taka sytuacja tej zimy na Śląsku, prawda?). czy mogę mieć nadzieję, że solidnie ocieplony dom (dajmy mu 20 cm na ściany i po 30 na podłogę i dach), nie przemarznie przez te dwa tygodnie tak, że mi woda w rurach zamarznie?

Może to głupio brzmi, ale teraz mieszkam w starym domu bez ocieplenia i ilekroć wyjeżdżam na święta, zastanawiam się, do ilu mi się wystudzi i czy aby nie za bardzo? Nawet do kotła na węgiel potrzebny je prąd i w przypadku braku zasilania podczas dużych mrozów spadek temperatury jest odczuwalny już po kilku godzinach.

Jak dla mnie ocieplenie jest nie tylko po to, żeby dom tanio ogrzać, ale żeby się szybko nie studził. Źle myślę?

P.S. Z tymi centymetrami ocieplenia tak sobie rzuciłam bez namysłu :)

Porównanie do auta do mnie trafia :)

Ale kiedy myślę o dobrym ociepleniu, biorę też pod uwagę sytuacje awaryjne. Pompa potrzebuje prądu. Załóżmy, że chcę w zimie wyjechać na wakacje

W zasadzie kazdy wspolczesny piec, czy to gazowy, czy na olej i insze paliwa, potrzebuje prundu do dzialania, wiec problem nie dotyczy li tylko PC.

[...]nie przemarznie przez te dwa tygodnie tak, że mi woda w rurach zamarznie?

NIe potrafie odpowiedziec, po jakim czasie przy -10, i solidnym ociepleniu, dom zamarznie. Ja jak wyjezdzam na szeszele, to ktos, zaufani sasiedzi, czy rodzina, posiada klucze do domu, zeby jakby co zareagowac.O tym ze iles tam godzin nie ma pradu poinformuje mnie telefonczinie firma ochorniarska, jak sie akumulator w alarmie skonczy.

Może to głupio brzmi, ale teraz mieszkam w starym domu bez ocieplenia i ilekroć wyjeżdżam na święta, zastanawiam się, do ilu mi się wystudzi i czy aby nie za bardzo? Nawet do kotła na węgiel potrzebny je prąd i w przypadku braku zasilania podczas dużych mrozów spadek temperatury jest odczuwalny już po kilku godzinach.

Przy ociepleniu typu 15cm sciana, 30 dach, czyli powiedzialby ze norma, temperatura nie bedzie spadac tak drastycznie. Jak wylaczyz ogrzewanie, to po 24h, bedzie pewnie ze 2stopnie mniej przy minus 10. Pamitaj tez, ze PC zeby dziala optymalnie, powinna dzialc na niskich temperaturach grzania, co niejako narzuca ogrzewanie podlogowe/scienne. Nawet grzejac tylko w nocy tania tarfya, podolga dlugo oddaje cieplo, i stabilizuje temperature w domu. Przy czym jak to zwykle kij ma 2 konce i po za tym ze stabilizuje, to bardzo wolno reaguje - trzeba godzin zeby podniesc w domu temp.

Jak dla mnie ocieplenie jest nie tylko po to, żeby dom tanio ogrzać, ale żeby się szybko nie studził. Źle myślę?

Jak dla mnie dotyczy to tylko splotu 2 sytuacji: Ty na szeszelach, a w domu kleska zywiolowa i brak pradu przez 2 tygodnie. Dosyc wyjatkowy splot wydarzen. Jak jestes w domu bedziesz sie ratowac w klesce np kominkiem, czy jakim generator prundu na rope.

marcin

Ale kiedy myślę o dobrym ociepleniu, biorę też pod uwagę sytuacje awaryjne. czy mogę mieć nadzieję, że solidnie ocieplony dom (dajmy mu 20 cm na ściany i po 30 na podłogę i dach), nie przemarznie przez te dwa tygodnie tak, że mi woda w rurach zamarznie?

Możesz :-)

Byłem w podobnej sytuacji, nie pamiętam dokładnie ale temp. spadła ok. 1 stC przez dobę.

W zasadzie kazdy wspolczesny piec, czy to gazowy, czy na olej i insze paliwa, potrzebuje prundu do dzialania, wiec problem nie dotyczy li tylko PC.

...

Jak dla mnie dotyczy to tylko splotu 2 sytuacji: Ty na szeszelach, a w domu kleska zywiolowa i brak pradu przez 2 tygodnie. Dosyc wyjatkowy splot wydarzen. Jak jestes w domu bedziesz sie ratowac w klesce np kominkiem, czy jakim generator prundu na rope.

marcin

Zgadza się, sama pisałam powyżej: "Nawet do kotła na węgiel potrzebny je prąd..." i ponieważ bez tego prądu ani rusz, myślę o dobrym ociepleniu na wypadek opisanej przez nas klęski typu seszele/klęska żywiołowa. Wydaje się, ze taka sytuacja zdarza się raz na milion, ale jak udowodnił panTerry Prachett "szansa jedna na milion spełnia się w dziewięciu przypadkach na dziesięć" :D

Witam !

Czytuję FORUM od kilku miesięcy z dużym zaangażowaniem - przymierzamy się z Moją Drugą Połówką do budowy dużego domu i jesteśmy zapatrzeni w różne nowinki technologiczne (zwłaszcza ja:):)

Szperam i szukam ale wypowiedzi, które znajduję a propos PC dotyczą przeważnie domów o pow. od 120 do 200-parę metrów...

Czy ktoś może się podzielić wiedzą a najlepiej doświadczeniami jak wygląda taka instalacja w domu ok. 500 powierzchni użytkowej ? Taki nowy wątek....

Dodam, że mam już nawet dwie oferty od niezależnych firm, jedna proponuje pompę 29 kW a druga 37 kW, odwiertu od 550 do 630 m, delikatnie rzecz określając jestem zdezorientowana...

Dla uszczegółowienia : dom 3 kondygnacyjny, przewidziana wentylacja mech. z odzyskiem, może GWC ... grzanie podłogowe

Jeszcze się nie znalazł fachowiec co zaproponowałby przekonująco jakieś kompleksowe rozwiązanie...

W zasadzie może trochę na siłę ta pompa skoro obok działki jest gaz, może po prostu dobry kocioł kondensacyjny ??...

Aha . zapomniałabym - basen 8x4 czyli kubatura ok. 50 m3..

Z góry dzięki i pozdrawiam

Właśnie kupuję działkę i rozmyślam nad projektem

To dobrze porozmyślaj, bo błędów zrobionych na tym etapie już nie zmienisz. Unikaj komplikacji bryły, dachu, lukarn itp., staraj się uwzględnić w projekcie jak najwięcej cech domu pasywnego. To nic nie kosztuje, a efekty będą znaczące. Zwróć też uwagę na ustawienie domu i okien względem stron świata.

Widzę, że w tym wątku solidne ocieplenie i pc rozważa się trochę na zasadzie alternatywy

Nie zgodzę się z tym. Moim zdaniem najlepiej zrobić jedno i drugie. Cena samych materiałów izolacyjnych - styropiani i wełny w stosunku do całości prac ociepleniowych, klejów, siatek, tynków itd. jest bardzo mała - rzędu 20-30%. A co dopiero z stosunku do całej budowy. Na tym nie warto oszczędzać. I tak w czasie prac wyjdzie sporo błędów, mostków, niedokładności itd. bo budowlańcy to specyficzna ekipa. Mimo to miło jest później płacić 1000zł za zimę stulecia, no nie ? ;-) Co do tego czy pc jest droga, czy nie, to zależy od wielu innych uwarunkowań, jak np. dostępność i obsługa innych źródeł energii niż prąd, a nie tylko od ceny pc, która też się waha od przystępnych do kosmicznych wartości...

Czy ktoś może się podzielić wiedzą a najlepiej doświadczeniami jak wygląda taka instalacja w domu ok. 500 powierzchni użytkowej ?

Jak to jak wygląda ? Tak samo, tyko pompa i dolne źródło są większe. Przy większym zapotrzebowaniu na ciepło może być zastosowana jedna pompa o większej mocy, lub kaskada kilku (u Ciebie wystarczą 2) pomp ciepła. W układach kaskadowych moc grzewczą można skalować do bardzo dużych wartości. Tak samo robi się z kotłami kondensacyjnymi, jeśli moc jednego jest za mała, to łączy się kilka w kaskadę. Jaka u Ciebie będzie wymagana moc grzewcza zależy od projektu, ocieplenia i można ją z grubsza oszacować licząc ozc i proponuję od tego zacząć. Bez policzenia ozc oferty są brane z księżyca. Przy okazji liczenia ozc można się pokusić o wprowadzenie paru poprawek do projektu, które zmniejszą energochłonność przyszłego domu. Jeśli nie zwrócisz na to uwagi, to nie licz na to, że zrobi to architekt...

Dzięki rwxw

No właśnie - czytałam o tych układach kaskadowych, gdzieniegdzie doradzają 2 pompy właśnie po to , żeby jedna ogrzewała dla podłogówki (40-45 st) a osobno do cwu gdzie potrzebna wyższa temperatura. Zupełnie nie wiem co o tym sądzić.

O ozc jak na razie żaden FACHOWIEC mnie nie pytał i dlatego przyznaję szczególnie architekta o to nie dusiłam,... Może właśnie tacy FACHOWCY - wszystko wyliczone na oko, dlatego takie różnice w ofertach co do mocy pompy ! Jedną ofertę to dostałam w 3 godziny po wypełnieniu takiego śmiesznego formularza internetowego gdzie wymagali tylko żeby podać powierzchnię użytkową, rodzaj ogrzewania i ilość osób. !!! I co do złotóweczki wszystko wyliczyli !!! He he

Szczerze mówiąc liczyłam na jakąś firmę która nie zacznie od wypytywania mnie jakie zaplanowałam grzejniki tylko zaproponuje wydajne i możliwie ekonomiczne źródło ciepła a w drugiej kolejności poleci z czym to będzie optymalnie współpracowało. Mam wrażenie że większość firm z którymi rozmawiam zaczyna temat od delikatnie rzecz określając "odwrotnej strony". :bash: Ja nie jestem klientem który chce kupić za wszelką cenę PC (choć mocno o tym myślę) tylko mieć w domu w którym pewnie będę już mieszkać do końca życia (jeden dom już zbudowaliśmy) globalne i optymalne rozwiązanie. No i żeby jeszcze na szafki do kuchni starczyło :)

2 kaskadowo, to nie znaczy 1 do cwu, druga do ogrzewania, lecz. np. 2x 14kW, zamiast pojedynczej 28kW, bo nie każdy producent takie duże robi i może być to taniej. Architekta pomęcz, podyskutuj z nim na takie tematy, bo warto, może trochę się przyłoży i wymyśli jakieś energooszczędne poprawki. Pomarudź mu że chcesz iść w stronę domu pasywnego - jak nie będzie wiedział o co chodzi, to go zmień ;-). To prawda, że większość "wyliczeń" i ofert jest niestety z kapelusza... Jeśli myślisz o pc, to zapomnij o grzejnikach. Z resztą przy kondensacyjnym gazie podłogówka też będzie lepsza, w dodatku ma same plusy, nie zajmuje miejsca, nie brudzi się nad grzejnikami, możesz meble stawiać gdzie chcesz, nie szpeci, daje lepsze wrażenie komfortu cieplnego itd.

No dzięki raz jeszcze rwxw, człowiek się całe życie uczy i głupim umiera...

O energooszczędnym domu truję architektowi non stop, i niby ma być: izolacje na tip top, żadnych mostków cieplnych, okna to byśmy chcieli nawet U= 0,8 tylko nie wiem czy nie pójdziemy na tym z torbami bo przeszklenia mamy naprawdę spore i chyba 80 % okien wyjdzie niestandardowych.

O takim naprawdę pasywnym mogę zapomnieć - bryła jest mocno wydłużona a nie zwarta - taki "jamnik" ale mamy wąską działkę i głupią obowiązującą linię zabudowy. Ale orientacja wg stron świata jest za to optymalna - żadnych okien od północnej strony !!! Wielka ściana :) No dobra, jedno małe od łazienki....

O grzejnikach klasycznych to w ogóle nie myślałam - podłogówka jest the best. Teraz mam w domu w łazienkach, kuchni i wiatrołapie - super się sprawdza !!! Tylko ze względu na te przeszklenia chyba w paru miejscach będę musiała dać kratki nadmuchowe przy oknach. No i na basenie też nadmuch, z osuszaniem bo inaczej wszystko mi zaparuje....

A ja biedna humanistka z wykształcenia jestem :bash:

no to witajcie po długiej przerwie, cieszy, że forum kwitnie. Ja dorzucę do tego, że też już 3 rok szczęśliwie użytkuję, a rachunek za prąd od 22.11.2009 do 22.05.2010 wyniósł 1300 zł za cały dom. Niestety nie wiem ile w tym kosztowało ogrzewanie bo nie mam podlicznika. Zważywszy jednak, że zima była tęga :) myślę, że to nieźle. Na razie śpię spokojnie bez kontaktów z serwisem, ale zaciekawił mnie post któregoś z Was na temat "pięciolatki". Ciekawe jak długo będzie to urządzenie bezawaryjne....pozdrawiam serdecznie całe forum. swimmer

To dobrze porozmyślaj, bo błędów zrobionych na tym etapie już nie zmienisz. Unikaj komplikacji bryły, dachu, lukarn itp., staraj się uwzględnić w projekcie jak najwięcej cech domu pasywnego. To nic nie kosztuje, a efekty będą znaczące. Zwróć też uwagę na ustawienie domu i okien względem stron świata.

Nie zgodzę się z tym. Moim zdaniem najlepiej zrobić jedno i drugie. Cena samych materiałów izolacyjnych - styropiani i wełny w stosunku do całości prac ociepleniowych, klejów, siatek, tynków itd. jest bardzo mała - rzędu 20-30%. A co dopiero z stosunku do całej budowy. Na tym nie warto oszczędzać. I tak w czasie prac wyjdzie sporo błędów, mostków, niedokładności itd. bo budowlańcy to specyficzna ekipa. Mimo to miło jest później płacić 1000zł za zimę stulecia, no nie ? ;-) Co do tego czy pc jest droga, czy nie, to zależy od wielu innych uwarunkowań, jak np. dostępność i obsługa innych źródeł energii niż prąd, a nie tylko od ceny pc, która też się waha od przystępnych do kosmicznych wartości...

Hej,

Myślimy o domu parterowym bez poddasza użytkowego, powierzchnia ok. 130 m, wszystkie pomieszczenia "dzienne" z oknami na południe, tylko łazienki i pom. gosp. mają wychodzić na północ. Wiem, że dom dwukondygnacyjny o tej powierzchni byłby bardziej "zwarty", ale z pewnych względów nie chcemy mieć schodów w domu.

Też jestem zdania, że dobre ocieplenie nie zaszkodzi i nie należy myśleć: albo pc albo ocieplenie. cieszę się, że ktoś potwierdza moją opinię :)