Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od ponad roku jestem więc posiadaczem pompy PPC Ecopower wraz kolektorem pionowym ( 4 x ok 30 m ) . Co do samej pompy nie mam żadnych zastrzeżeń w przeciwieństwie do firmy ,która mi ją instalowała.Spełniły sięmoje obawy , o braku rzetelnych i doświadczonych firm w tym temacie a zwłaszca jeśli chodzi o stare budynki.

A mogę prosić na PW info o tej firmie, która PC instalowała, bo ja też na 99% procent będę instalował PPC Ecopower, tyle że w innym regionie kraju. Mam nadzieję, że nie ci sami mi bedą instalować.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mogę prosić na PW info o tej firmie, która PC instalowała, bo ja też na 99% procent będę instalował PPC Ecopower, tyle że w innym regionie kraju. Mam nadzieję, że nie ci sami mi bedą instalować.

Jeśli jesteś z Wielkopolski to możesz spać spokojnie. A jeżeli blisko tego regionu to właśnie dzwoń do niego. Polecam.

Ps. A odnośnie Wrocławia to kiedyś na tym forum ktoś opisywał problemy z fachowcami. Jak się okazało ci ludzie mieszkają koło mojego kolegi. Mają dom 250m a odwiertów tylko 120. I teraz pytanie czy firma tak zaleciła czy inwestor chciał zaoszczędzić?

Edytowane przez Liwko

Mają dom 250m a odwiertów tylko 120. I teraz pytanie czy firma tak zaleciła czy inwestor chciał zaoszczędzić?
Wielkość domu nie jest dobrym wyznacznikiem do oceny dolnego źródła PCi. Dom o takiej samej powierzchni użytkowej może wymagać do ogrzania 5kW lub 15kW. Zależy to od bardzo wielu czynników :

kształtu domu, izolacji przegród, wielkości przeszkleń, rodzaju i intensywności wentylacji, itp.).

Hm... jakby nie kombonowac to 120mb pionowego kolektroa raczej nie wystarczy dla domu 250m2.

Ja mam dom o pow. ok. 175 m2 uzytkowej (ok. 215m2 po podlodze) i mam odwierty na 100mb dla PCi 5,9kW

Domek raczej energo-oszczedny i bez wiekszych mostkow termicznych.

Ostatnia zima temp. spadla min. do -2*C przy mrozach -28*C trwajacych kilka dni i ustabilizowala sie -nizej juz nie zeszlo.

Pzdr.

Cześć,

Otrzymałam ofertę na pompę ciepła Sofath Termeo Cap (glikol -woda, parowanie pośrednie). Ponieważ firma oferuje kompleksowo dostawę i montaż pompy, ogrzewanie podłogowe i wentylację mechaniczną, to biorę tę pompę pod uwagę. Niepokoi mnie natomiast informacja wyczytana w materiałach reklamowych: pompa przygotowuje c.w.u tylko w sezonie grzewczym a w lecie wodę ogrzewa grzałka elektryczna zamontowana w zasobniku c.wu.

Chciałam się upewnić, że nie jest to rozwiązanie typowe. Wydaje mi się, że np. Nibe pracuje także poza sezonem grzewczym tylko na potrzeby ogrzewania wody.

Czy wasze pompy (chodzi mi o pompy z parowaniem pośrednim) ogrzewają ciepłą wodę użytkową w lecie?

"Normalne" PCi to mozliwosc cwu przez caly rok, bez uzycia dodatkowych grzalek elektrycznych - ja grzeje ciepla wode w ten sposob (geoTherm od Vaillant'a) i chyba wiekszosc uzytkownikow roznych pomp ciepla.

Pzdr.

Dziękuję bardzo. Tak mi się wydawało, że wszystkie pompy z parowaniem pośrednim mogą pracować cały rok i grzać c.w.u., ale pan przedstawiciel Sofath trochę mi namieszał w głowie.

Witam!

Zaczynam w tym miesiącu budowę domu i rozważam zakup pompy ciepła (solanka/woda) do ogrzewania i CWU. Chciałbym zapytać czy ktoś może zrecenzować urządzenia firm Dimplex lub De Dietrich? Czy ktoś mógłby sie podzielić opiniami wyrobionymi na własnych doświadczeniach lub zasłyszanymi? Również interesuje mnie czy skuteczne jest latem chłodzenie pasywne, przez pompę ciepła i czy warto rozważyć uwzględnienie tej opcji w projektowaniu kotłowni?

Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi.

Witam wszystkich,

jestem nowy na forum - zarejestrowałem się :) - natomiast prawie wszystkie posty przeczytałem - ale cześci nie pamiętam tak dużo postów :)

mam domek 250m2 p.użytk. parter i pietro - piętra nie bedę użytkował - na całości rozłożona podłogówka

dom nie jest super ocieplony - 15cm styro na scianie i 20 - 30 cm welny na dachu

południowa wielkopolska - okolice Kalisza

mam pytanie do użytkowników PC - powietrze-woda( nie chcę i również nie mogę zamontować kolektorów poziomych, a pionowe zbyt drogie :( )

czy ktoś używa i może coś napisać o takich typach pomp:

- EXOTHERM EXT13EVI

- LG THERMA H12SNE

wybieram między tymi pompami i mam dylemat - zaufanie do LG i EVI w EXOtermie :?:rolleyes:

bardzo proszę o podpowieź :)

jeżeli nikt nie używa takich PC powietrze-woda:

- EXOTHERM EXT13EVI

- LG THERMA H12SNE,

to może mi ktoś zaproponować PC p-w około 12-13kW do 25kzł - razem z cwu

bardzo proszę o podpowiedź - nie mogę sie zdecydować - a to dość duża kwota i mam dylemat

A proszę bardzo, i to w dodatku dużo poniżej 25. http://ppcpompy.eu/page13.php

Mam ją od roku i jest The Best :)