Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

myslałem o zakupie :

LG 12kw

Exotherm

obydwie wraz ze zbiornikiem do cwu miały kosztować ok. 25tys.

sprawdzałem co jest z każdą z nich i:

LG - według instalatorów klimatyzacji - firma zaniedbała jakość dostarczanych jednostek - poobijane i brak reakcji ze strony LG

Exotherm - nie wiem - ale jakoś nie przemawia - myślę że to tania chińszczyzna - chociaż spręzarka EVI zachęcała mnie do zakupu i pewnie tak by się stało, gdyby nie oferta na daikina 11.2kw za 25tys ze zbiornikiem cwu - piszę o cenie żeby wszyscy wiedzieli - z montażem bez pierwszego uruchomienia

za ok. 10-12 dni bedę miał podłączoną

nie spawdzałem nibe

Q

jak już robimy jawną reklame ... to i ja zareklamuje:) według mnie lepsze rozwiązanie niz altherma ( niestety dystrybutorzy z krakowa mnie nie przekonali a i parametry ma słabsze) to Fujitsu Waterstage High Power a u mnie zaczeła prace pompa o mocy 11.2 kW ze zbriornikiem Galmetu ( 2 wężownice) 300 l z opcją chłodzenia i wierz mi jeszcze mi sporo zostało na rachunki za prąd w stosunku do twojej althermy

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadaje się glina, nadaje. I nie musisz jej mieszać z piaskiem. Pierwszą warstwę możesz dać z piasku jak masz taką możliwość. Dużo o tym na forum.

Ale popatrz na to inaczej. Załóżmy, że się nadaje mniej (lub bardziej). Czy zrezygnujesz z pompy ciepła i wymiennika?

A co do wymiennika to 170m2 i 600 m - o niczym nie świadczy. W uproszczeniu przyjmuje się 2-3 krotna powierzchnia domu jako wymiennik poziomy i w większości się sprawdza.

Ale tak dokładniej to musisz wiedzieć jaką moc grzewczą i z jakiej pompy chcesz uzyskać, na jakim parametrze planujesz instalację wewnętrzną i jaki chłód chcesz zrzucić do gruntu.

Ponieważ doświadczalnie właściwości gruntu jest trudno sprawdzić (koszty), to przyjmuje się pewne założenia z takich czy innych tabel oraz własnych doświadczeń. A ilość ciepła jakie może oddać grunt, nieco się zaniża. W zależności od tych założeń oblicza, czy też dobiera się wymiennik.

Akurat spiralny jest najtańszy i najprostszy do wykonania. Ale ta plątanina w wykopie, przygniatanie, układanie :( Co kto lubi i może zrobić.

My akurat robimy liniowe i meandryczno-sekcyjne.

I taka praktyczna uwaga. Skoro tuż pod powierzchnią (30cm) masz samą glinę, to ziemię sobie ładnie ściągnij i odłóż na bok, żeby potem przykryć glinę.

Bo jak w ferworze walki przy robieniu wymiennika, potem zasypiesz wszystko samą gliną, to po lekkim deszczu na działce będziesz się taplał w glinianym błocie. (przerabialiśmy:)

pozdrawiam

jak już robimy jawną reklame ... to i ja zareklamuje:) według mnie lepsze rozwiązanie niz altherma ( niestety dystrybutorzy z krakowa mnie nie przekonali a i parametry ma słabsze) to Fujitsu Waterstage High Power a u mnie zaczeła prace pompa o mocy 11.2 kW ze zbriornikiem Galmetu ( 2 wężownice) 300 l z opcją chłodzenia i wierz mi jeszcze mi sporo zostało na rachunki za prąd w stosunku do twojej althermy

wiesz,

daleki jestem od reklamowania czegokolwiek na forum,

sądziłem że może ktoś mi podpowie jaką jeszcze pompę można wziąść pod rozwagę do określonej kwoty

p.s. szkoda że tak poźno napisałeś o swoim rozwiązaniu- jeżeli komplecik byłby tańszy od althermy to bym sie zdecydował na fujitsu

Do zamarznięcia takiej pompy potrzeba by było minimum dwóch tygodni awarii sieci. Dom się wolno wychładza więc to jest raczej nierealne.

Ale ja pisałem o pompie powietrznej EXOTHERM. Ona w całości stoi na zewnątrz budynku, chyba się nawet chwalą że ma w sobie pompę obiegową CO. Co się więc stanie jeśli przy -25oC wystąpi awaria zasilania?

Proponuję zajrzeć na stronę http://www.odnawialne-w-domu.pl

Na tej stronie jest tyle błędów, że aż szkoda gadać. Dlaczego przy elektryce czy pompie ciepła zakłada się taryfę G11? Dlaczego dla solarów nie zrobiono porównania z pompą ciepła w II taryfie? Dlaczego podano górne półki cenowe dla pomp ciepła? Dalej już mi się odechciało czytać.

witam,

trafiłem na Forum, wrzucę swoje:

a) Pompa Vitocall 300, 14 kW, działająca nieprzerwanie od 9 lat,

b) otwarty obieg woda-woda, temp.7-8'C, redukcja temperatury do 4'C

c) temp. wody na wyjściu do zasobnika/ogrzewania: 48'C

d) dom 250 m2 o ponadstandardowej kubaturze i dużych przeszkleniach,

e) w całości ogrzewanie podłogowe,

f) w lecie CWU mam z solarów, więc pompa działa od października do kwietnia,

g) rekordowy wynik elektryczny: 2.500 zł za styczeń 2009, z czego 400 zł to był rachunek za elektrykę domową.

dotychczasowe problemy:

- osuszony poziom wody -6 metrów po pierwszym sezonie, musiałem pogłębić studnie.

- zapychające się filtry wody obiegu dolnego raz na 2-3 lata,

- przy temp spadającej <-25'C dogrzewam wodę w podłodze grzałką 6kW

Myślę o rekuperatorze z gruntowym wymiennikiem ciepła (klima/ogrzewanie), jakieś sugestie?

pozdrawiam,

Marcin

Tak. To był mój "rekord" - temperatura regularnie spadała do -25'C i dopiero po tygodniu serwis odkrył, że zapchane są filtry miedzy pompą a zasobnikiem. W perspektywie ostatnich 3 lat średnie wydatki na elektryczność dla całego domu są <500 zł miesięcznie, z czego w lecie (solary) robi się 120-160 zł.

Marcin

wiesz,

daleki jestem od reklamowania czegokolwiek na forum,

sądziłem że może ktoś mi podpowie jaką jeszcze pompę można wziąść pod rozwagę do określonej kwoty

p.s. szkoda że tak poźno napisałeś o swoim rozwiązaniu- jeżeli komplecik byłby tańszy od althermy to bym sie zdecydował na fujitsu

pisałem w którymś poście o tym.. ale wiedz że na forum w zasadzie omawiana jest najczęściej altherma... to tak jak w motoryzacji.... najlepszy to niemiec:) ( cieszę się że u mnie francuz)

a teraz akurat jak w temperaturki są na poziomie 10 do 2 testuję różne ustawienia... zobaczymy co pokaże podlicznik.

Z tym że u mnie instalacja podłogowa w połowie występuje w drugiej przewymiarowane grzejniki ( sporo okien dachowych i chciałem uniknąć skraplania)

Witam

Ja robiłem spiralny też w glinie na 1,5-1,6m głęboko i niestety tak jak kolega LKJ zasypałem to pomieszanymi warstwami (glina ,ił ,żwir ) i też było wilgotno jak kończyłem też było błotko. na dwóch nitkach trafiłem na przerosty żwiru więc woda deszczowa czy to z roztopów powinna penetrować rury a poza tym jeśli nawet kolektor przymarznie to teoretycznie rozepchnie glinę i wypełni się ta szczelina wodą .Teraz gdy sprawdzałem temperatura wokół DZ wynosi około 15*C(tyle pokazuje termometr gdy pracuje pompka obiegowa) i po około 2 godzinach pracy spada do 12,7*C ale za kilka minut wraca do poprzedniego poziomu.Myślę więc że nie ma co się martwić na zapas a pierwsza zima zweryfikuje wszystko.Mam pompę samoróbkę :rolleyes: i przy tej temperaturze mam odparowanie na +4*C.

To bardzo pocieszajace, 2,3 stopnia to nie duzo no ale jak napisałeś zima wszystko wyjasni. Bendę trzymał kciuki za ciebie i tym samym za siebie. ;)

Pozdro

Z tym że u mnie instalacja podłogowa w połowie występuje w drugiej przewymiarowane grzejniki ( sporo okien dachowych i chciałem uniknąć skraplania)

u mnie do grzania tylko parter - ok 170m2 bez garażu - całość podłogówka ( poddasze będę kończył zimą )

pompa miała być w mijającym tygodniu - jeszcze nie dotarła :(

jak powinno się ustawiać temperatury na sterowniku pokojowym - zakładając że chcę mieć w domu 22st - zastanawiam się bo podłogówka nie reaguje tak szybko jak grzejniki

nigdy nie miałem podłogówki

Dokładnie tyle ile chcesz mieć czyli 22 stopnie. Po to są sterowniki.

Żebyś był zadowolony z podłogówki, to ważne jest byś rozumiał czym ten sterownik(i?) steruje. Pętlami czy też masz jeden sterownik, który steruje pompą.

A jak pompą to czy na zasadzie on/off czy przesuwa krzywą grzania (pogodówka).

A jak krzywą grzania, to musisz ją ustawić jak najniżej i w trakcie sezonu skorygować. Chyba, że sterownik ma automatyczną korektę krzywej grzania w oparciu o temperaturę wewnętrzną.

Pierwszy sezon trochę poeksperymentujesz, a w następnym już będziesz wiedział co i jak.

Bezwład podłogówki to 1 do maksymalnie 3h. Zazwyczaj ok 2h.

jak powinno się ustawiać temperatury na sterowniku pokojowym - zakładając że chcę mieć w domu 22st -

Jeśli używasz prądu jednotaryfowego to normalnie, czyli na 22 stopnie przez całą dobę i już. Jeśli korzystasz z 2 taryf, to czeka Cię więcej kombinowania. Musisz poeksperymentować godząc maksymalny czas pracy w taniej taryfie z wahaniami temperatury obniżającymi komfort (wahania zależą od bezwładności danego budynku). Możesz ustawić np. 22-23 w taniej i 21 w drogiej, następnie obserwować przez np tydzień co z tego wyniknie, gdy komfort będzie za mały, możesz wydłużyć cykl 13:00-15:00 do np. 13:00-17:00. W takim przypadku warto też ustawić pogodówkę (jeśli masz), żeby w taniej taryfie pompa grzała na maxa, bo w taniej taryfie "finansowy COP" zbliża się do 8 ;-)