Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja wiem ze nikt zle nikomu nie zyczy a przynajmniej nie powinien, ale dlaczego Liwko twierdzisz ze bede mial wieksze rachunki od ciebie?? Calkiem mozliwe ze tak bedzie nie twierdze ze nie ale raczej nie dla tego ze kupilem pompe taka jaka kupilem, ale z wielu innych przyczyn np. Temperatury jakie sa na podlasiu.
Co do wyboru pompy mają temperatury na Podlasiu? Mogą one mieć wpływ co najwyżej na dobór mocy pompy ciepła i sposób wykonania dolnego źródła.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W Polsce raczej nie będziemy mieć doplat do pomp ciepła bo energetyka oprta jest na węglu - jest niekologiczna, pc nie jest także źródłem zmniejszającym emisję CO2 (patrz energetyka).

No tak, ale na wyprodukowanie energii elektrycznej do napędu pompy ciepła zużywa się w elektrowni 1/4 - 1/3 węgla z tego, co ja muszę sypać do zasobnika mojego kotła na ekogroszek. Rachunek jest więc prosty - węgla idzie bez porównania mniej, a więc mniej jest też emisji CO2 o co najmniej 50% i na tym opiera się ekologiczność PC. Ja mam to szczęście, że nowy dom będę budował za ok. dwa lata i mam szczerą nadzieję, że dopłaty do PC będą, pewnie w postaci takiej jak na solary, czyli w rzeczywistości będzie można zaoszczędzić jakieś 35% inwestycji - zawsze coś, do tego rozłożone na raty o niskim oprocentowaniu. W takim wypadku całkowity koszt instalacji (z dopłatą) praktycznie zrówna się z kosztem kotłowni i instalacji z wykorzystaniem miału, czy ekogroszku. Trzeba jeszcze trochę poczekać - rok lub dwa.

No tak, ale na wyprodukowanie energii elektrycznej do napędu pompy ciepła zużywa się w elektrowni 1/4 - 1/3 węgla z tego, co ja muszę sypać do zasobnika mojego kotła na ekogroszek.
Niestety tak dobrze nie jest. Zakładając, że masz nowy kocioł węglowy o dobrej sprawności rzędu 80%, a sprawność wytwarzania energii elektrycznej z węgla nie przekracza 35%, w elektrowni z tej samej ilości węgla zostanie wytworzone 40-50% energii elektrycznej w stosunku do energii cieplnej uzyskanej z kotła domowego. Przy założeniu COP=4,0 instalacja z pompą ciepła dla wytworzenia tej samej ilości ciepła spowoduje zużycie 40-50% węgla zużytego w kotłowni.

Jest to oczywiście zysk ekologiczny, chociaż nie tak spektakularny jak ty podałeś. Innym zyskiem jest lepsze odpylanie spalin i usuwanie szkodliwych gazów, np. tlenków siarki w elektrowniach (w instalacjach domowych aby uzyskać podobny efekt spala się dużo lepsze gatunki węgla).

widzę zę to o mnie tu mowa ;) Tylko że ja mam zbiornik 300l. I jak dla mnie w ofercie ważna jest sumaryczna kwota, bo ja mimo wszystko zapłaciłem te 33-34tys. A ty piszesz że 53tys. Co z tego że dostałeś niższa cene na PC z montażem itp skoro wiecej skroili cię na reszcie?!?

Fakt, trzeba brac pod uwage koszt koncowy (calkowity) a nie tylko poszczegolnych elemwntow systemu/ukladu.

Ja zaplacilem za komplet CO (bez kolektora pionowego 100mb lacznie - pod Warszawa sa juz po 85 zl/mb odwierty) ok. 66 tys. PLN

W cene wliczone byly: folia (na parterze), styropiany pod wylewke na caly dom (ok. 215m2) i garaz (ok. 27-28m2)- (parter 30cm, poddasze 10cm, garaz 10cm), folia, siatka stalowa , instalacja CO (garaz nieogrzewany) podlogowa, trzy grzejniki drabinkowe do lazienek i pralni z grzalkami dodatkowymi, podlaczenie kolektora pionowego (z odwiertow na dzialce do domu) i napelnienie instalacji glikolem, PCi geoTherm 6kW Vaillanta z osprzetem, uruchomieniem i dostepem do PCi przez internet (vrnetDialog), -bez betonu na wylewki i dodatkowow hydrofor (zbiornik 100l) z pompa zatapialna/zanurzeniowa tzw. glebinowa, pompka cyrkulacji CWU

Sam nie mialem czasu tego robic wiec musialem znalezc wykonawce. Dostalem kilka ofert i wybralem firme Ekoemiter - zaoferowali najlepsze warunki a jak sie pozniej okazalo to i porzadna "robote".

Pzdr.

Niestety tak dobrze nie jest. Zakładając, że masz nowy kocioł węglowy o dobrej sprawności rzędu 80%, a sprawność wytwarzania energii elektrycznej z węgla nie przekracza 35%, w elektrowni z tej samej ilości węgla zostanie wytworzone 40-50% energii elektrycznej w stosunku do energii cieplnej uzyskanej z kotła domowego. Przy założeniu COP=4,0 instalacja z pompą ciepła dla wytworzenia tej samej ilości ciepła spowoduje zużycie 40-50% węgla zużytego w kotłowni.

Jest to oczywiście zysk ekologiczny, chociaż nie tak spektakularny jak ty podałeś. Innym zyskiem jest lepsze odpylanie spalin i usuwanie szkodliwych gazów, np. tlenków siarki w elektrowniach (w instalacjach domowych aby uzyskać podobny efekt spala się dużo lepsze gatunki węgla).

W Polsce mamy zazwyczaj elektro-cieplownie i straty wydaja sie byc mniejsze globalnie bo jest dodatkowy zysk na przesyle ciepla do instalacji domowych czy zakladowych.

Wydaje mi sie ze podnosi to troche sprawnosc calej elektro-cieplowni, kompleksowo jako "instytucji".

Pzdr.

Zgadza się. W rzeczywistości faktycznie wychodzi około 50% mniej CO2 niż przy kotle węglowym w domu. Najważniejsze jest jednak to co wspomniałeś - nie CO2 (w którego "szkodliwość" specjalnie nie wierzę), tylko brak spalin i pyłu w otoczeniu domu, brak popiołu i żużla, itp. W elektrowni spaliny są odpylane, podczyszczane, kontrolowany ich skład, a wysoka temperatura spalania pozwala na mniejsze ilości najbardziej toksycznych związków chemicznych. Reasumując - PC jest z pewnościa rozwiązaniem bardzo ekologicznym tak, jak i solary i wszystko inne co ciągnie energię z ziemi, słońca, wiatru, itp. Kwestia ekonomiczności to całkiem inna sprawa i nie należy jej mylić z ekologicznością danego rozwiązania. Przykładem są ogniwa fotowoltaniczne - kompletnie w Polsce nieopłacalne, jednak najbardziej ekologiczne jako źródło energii elektrycznej=cieplnej.

widzę zę to o mnie tu mowa ;) Tylko że ja mam zbiornik 300l. I jak dla mnie w ofercie ważna jest sumaryczna kwota, bo ja mimo wszystko zapłaciłem te 33-34tys. A ty piszesz że 53tys. Co z tego że dostałeś niższa cene na PC z montażem itp skoro wiecej skroili cię na reszcie?!?

Oj chyba gdzieś jest niejasność. Napisałeś wcześniej ze za kotłownie zapłaciłeś 27 tys. Wychodzi więc że za podłogówkę i za dolne źródło zapłaciłeś 7 tys...no to rzeczywiście gdzie ja miałem oczy...hehe mogłem wziac swoją pompę i za 7 tys ktoś by mi reszte wykonał...cos nie halo

Masz dom na planie koperty więc zyski od słońca będziesz miał bardziej ograniczone niż dom tradycyjny. Masz więcej ścian i większy dach. Więc straty będą większe przy porównywalnym ociepleniu.

Nie wiem ilu osobową masz rodzinę bo od tego zależy zużycie CWU. 170l zbiornik to komfort przy PC dla dwóch osób.

Mam dom na planie prostokąta, tak jak ty. Powierzchnia dachu 200 m2 załoze sie ze masz podobna...mam wiecej scian???? no prosze cie ten argument mnie powalił...Raczej ty masz ich wiecej bo dochodza ci szczyty. Rozmawiajmy merytorycznie bo starasz sie na siłe chyba mi cos udowodnic. ja nawet nie mam scianki kolankowej w domu dzieki temu wysokość scian nie przekracza 3 m. A u ciebie jest duzo ponad. Jedynym słusznym argumentem moze byc za mała pojemnosc zbiornika cwu i tu sie moge zgodzic, ale dlaczego uwazasz ze jest mi potrzna pompa o wiekszej mocy. Piwopijca jest dobitnym przykładem. I dalej pomijasz w swojej argumentacji dolne i gorne zrodlo. Napisalem wczesniej ze roznica w cenie napewno wynika tylko z wartosci samej pompy, gdzie moja z kotlownia kosztuje 21 a twoja 12 bez kotlowni czyli mozemy przyjac 15. Podlogowka i DZ napewno nie sa w takich roznicach. Chyba ze masz poziomy kolektor. Ja po prostu chcialem pionowy

Co do wyboru pompy mają temperatury na Podlasiu? Mogą one mieć wpływ co najwyżej na dobór mocy pompy ciepła i sposób wykonania dolnego źródła.

Henok czytamy ze zrozumieniem, wlasnie to napisalem. Chodzi mi o to ze moge miec przez to wieksze rachunki, ale nie przez wybor takiej czy innej pompy

cześć,

kiedyś już w tym temacie pisałem o całkowitych kosztach instalacji Ecopola. Powiedzmy że cenowo wyszło podobnie ~ 55 tys. zł, ale odwiertów 240 m, pompa 10 KW, zbiornik 300 L z nierdzewki, podłogówki na ~ 180 m2 (tu dokładnie już nie pamiętam ile tych metrów jest). Sama pompa to koszt 13 190 zł netto.

Zapytaj przy wycenie, jakiej firmy będzie pex położony, jak gęsto układany, ile sekcji na rozdzielaczach, jaką przyjmują wydajność z dolnego źródła 160 m i jak to się ma do Twojej powierzchni grzania i zapotrzebowania domu (mocy pompy), itp.

Jeżeli wszystko wykona jedna firma i da gwarancję to naprawdę dobra cena.

Pozdrawiam - Daniel

cześć,

kiedyś już w tym temacie pisałem o całkowitych kosztach instalacji Ecopola. Powiedzmy że cenowo wyszło podobnie ~ 55 tys. zł, ale odwiertów 240 m, pompa 10 KW, zbiornik 300 L z nierdzewki, podłogówki na ~ 180 m2 (tu dokładnie już nie pamiętam ile tych metrów jest). Sama pompa to koszt 13 190 zł netto.

Zapytaj przy wycenie, jakiej firmy będzie pex położony, jak gęsto układany, ile sekcji na rozdzielaczach, jaką przyjmują wydajność z dolnego źródła 160 m i jak to się ma do Twojej powierzchni grzania i zapotrzebowania domu (mocy pompy), itp.

Jeżeli wszystko wykona jedna firma i da gwarancję to naprawdę dobra cena.

Pozdrawiam - Daniel

jak najbardziej jedna firma Mam z nimi umowę na całość i juz mi prawie całość wykonali pozostało wsatawienie pompy i uruchominie. Ale to zostawiam na drugi rok.

A do tego dodać należy fakt, że wartość opałowa węgla spalanego przez elektrociepłownie lub (i) elektrownie, jest zdecydowanie niższa od węgla spalanego w kotłach „domowych”.

Sumując wszystko ja uważam ze 53 tys za ta instalacje to wcale nie dużo. W tym roku mozna zapomniec juz o takiej cenie...Macie racje ze gdybym wybrał krajowego producenta mógłbym miec mocniejszą pompę większy zbiornik na cwu. O ile do zbiornika przekonalibyscie mnie to do pompy nie wiem...ale tylko w kwesti mocy...bo po co mi wieksza. ktoś tam siędział w Vissmannie i to obliczał. Podpisał umowę wiec reczy za to...ja niestety nie mam kompetencji i nie znam sie na tym za bardzo.

Zgodze się z wami że Można było zaoszczedzic ale ja jak wspomniałem zaoszczedziłem na innych rzeczach sama budowa domu to kupa kasy do przodu dla mnie. jako ze sprzedaję pokrycia dachowe materiał na dach miałem dużo taniej, i wykonała mi go ekipa dekarska która na co dzien wykonuje dachy na moje zlecenie, a co za tym idzie zrobili mi to prawie za połowe ceny. Jest jeszcze jedna wazna kwestia. u mnie Pompa bedzie jedynym zródłem ciepła...Bądz co bądz o pompach wiem tyle o ile...czyli nie wiele...internet, forum, no i rozmowy oczywiscie ale do experta mi daleko heh. Dlatego wolałem naprawdę coś sprawdzonego. ja wiem że ten sprzet rzadko sie psuje ale tak psychicznie jestem spokojniejszy. A że udało mi się naprawde osiągnąć dobrą cene, bo naprawde tak uważam to zdecydowałem sie na Viessmanna. Teraz ta pompa stoi 24 tys netto i raczej pewne jest ze nie zdecydowałbym sie na ten zakup.

mam wiecej scian????

Nie zamierzam się photos z tobą kłócić ale policz sobie ilość ścian dla typowego domu na planie kwadratu bez szczytów i tradycyjnego ze szczytami o takiej samej powierzchni użytkowej bez ścianek kolankowych (ja takich nie mam). Jest to bardzo proste do policzenia.

bo po co mi wieksza

Po to aby lepiej wykorzystać tanią taryfę.

Ja po prostu chcialem pionowy

Mam pionowy za 80zł za metr razem z glikolem

Nie zamierzam się photos z tobą kłócić ale policz sobie ilość ścian dla typowego domu na planie kwadratu bez szczytów i tradycyjnego ze szczytami o takiej samej powierzchni użytkowej bez ścianek kolankowych (ja takich nie mam). Jest to bardzo proste do policzenia.

Po to aby lepiej wykorzystać tanią taryfę.

Mam pionowy za 80zł za metr razem z glikolem

Ale ja też nie zamierzam sie kłócic. Jeszcze raz tłumaczę że ja nie posiadam scianki kolankowej a Ty z tego co widze na zdjeciach masz.. Na poddaszu sciany zewnetrzne masz wciagniete w srodek budynku?? napewno nie...masz około 1m wysokości po lini prostej z zewnetrznymi scianami i według Ciebie co to jest jak nie scianka kolankowa???

Powierzchnia moich ścian zewnetrznych to:

budynek ma 10,5x11,5 czyli 44 mb * 3m wysokość = 132 m2

A u ciebie przyjmując ze masz np 10x8:

sciana frontowa wysokość napewno masz 3,5 m jak nie wyżej czyli 36mb * 3,5 wychodzi 126 m2 plus szczyty wysokosc szczytu tez masz napewno 3 albo 3,5 m ale przyjmijmy 3 m wys. 8*3 tak wiec 2 szczyty masz o pow. 24 m2. 126 +24 = 150m2. Powtarzam liwko dom ze szczytami o tej samej pow uzytkowej bedzie miał wiecej scian zewnetrznych. Liwko probujesz mi na siłe udowodnic ze moje jest be a Twoje cacy...ok Moze nie znam się na sprawach związanych z ogrzewaniem, wpuscili mnie w maliny sprzedajac mi słabszą pompę za wieksze pieniadze niz ty masz ok, nie bedzie przez to grzac tak jak u Ciebie ok to są sprawy dyskusyjny moge się zgodzic lub nie. Zweryfikuje życie. Ale nie wmawiaj mi ze moj kopertowy budynek ma większą powierzchnie scien zewnetrznych. Liwko absolutnie nie chce argumentowac tego tym ze mam wykształcenie budowlane, ale ja projektowałem domy jednorodzinne i ani razu jeszcze nie wyszło mi inaczej, koperta w układzie zamknietym bez zadnych wydziwien zawsze bedzie miec mniejsze powierzchnie scian zewnetrznych od budynku ze szczytami i koniec kropka.

http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom2#5464706202888943058

Wskaż mi na tym zdjęciu gdzie widzisz ściankę kolankową??? Mam wieniec a ścianki wewnątrz z karton-gipsu

A teraz trochę matematyki. Mamy dwa domy o powierzchni użytkowej 100m2. Wysokość ścian 3m. W domu parterowym wyjdzie 10x4x3=120m2

Mamy dom z poddaszem. Dół 60m2, góra 40. 9 długość i 6,7 szerokość. 9x2x3=54 + 6,7x2x3=40,2 + szczyty 19,2 Czyli razem 113,4

Przy stu metrowym różnica niewielka ale przy 200 już dość wyraźna.

Pzdr

http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom2#5464706202888943058

Wskaż mi na tym zdjęciu gdzie widzisz ściankę kolankową??? Mam wieniec a ścianki wewnątrz z karton-gipsu

A teraz trochę matematyki. Mamy dwa domy o powierzchni użytkowej 100m2. Wysokość ścian 3m. W domu parterowym wyjdzie 10x4x3=120m2

Mamy dom z poddaszem. Dół 60m2, góra 40. 9 długość i 6,7 szerokość. 9x2x3=54 + 6,7x2x3=40,2 + szczyty 19,2 Czyli razem 113,4

Przy stu metrowym różnica niewielka ale przy 200 już dość wyraźna.

Pzdr

Ale kto ci powiedzial ze ja nie mam poddasza uzytkowego?? Wrecz o tym pisalem we wczesniejszych postach...nie czytales uwaznie tego co napisalem i stad biora sie te nieprawidlowosci w tym co piszesz.

dachbedzie ocieplony 25 cm welny sciany 20 cm styro grafit. Dom w kwadracie.

Mam dom na planie prostokąta, tak jak ty.

Podaj link do projektu albo pokaż jakieś zdjęcia bo napiszesz że znowu nie doczytałem więc wolę to zobaczyć.

ale ja projektowałem domy jednorodzinne i ani razu jeszcze nie wyszło mi inaczej, koperta w układzie zamknietym bez zadnych wydziwien zawsze bedzie miec mniejsze powierzchnie scian zewnetrznych od budynku ze szczytami i koniec kropka.

Dom parterowy na planie kwadratu o tej samej powierzchni co dom z poddaszem i ze szczytami na planie prostokąta będzie mieć zawsze więcej ścian zewnętrznych.

Ok. Ty napisałeś, że poddasze masz ale ja dalej twierdze że taki dom będzie bardziej energochłonny ze względu na większe fundamenty, większy dach i mniej zysków od słońca (zapytaj np.ProStasia). Na taki dach w twoim rejonie te 25cm wełny to może być trochę mało.

Edytowane przez Liwko