Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

AA własnie jak to jest z tym podlicznikiem bo ja u siebie jeszcze nie mam zamontowanego...warto?? Moze tak bo jak wyskoczy mi duzy rachunek to bedzie wiadomo gdzie szukac czy to wina pompy czy moze jakis inny odbiornik...z kolei jak rachunki beda niskie czyli do zaakceptowania to nikt nie liczy i nie szuka gdzie ta energia poszła, no chyba ze ktos sobie notuje zeby pozniej wiedziec ile go np sezon ogrzewania domu kosztował. Nie jestem jeszcze zdecydowany...ile kosztuje taka przyjemnosc??

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podlicznik warto mieć i to od samego początku bo korygując ustawienia PC będziesz widział od razu jak wpływają na zużycie prądu. Pierwsze tygodnie a nawet miesiące to nauka życia z pompą. Kiedy grzać, kiedy nie, do ilu, jaka temp. CWU i o których godzinach, w jakich godzinach CCWU, jakie prędkości pomp obiegowych itp.

Czasami idzie dostać na Alledrogo. Koszt około 100-120 ze sterownikiem.

Podlicznik warto mieć i to od samego początku bo korygując ustawienia PC będziesz widział od razu jak wpływają na zużycie prądu. Pierwsze tygodnie a nawet miesiące to nauka życia z pompą. Kiedy grzać, kiedy nie, do ilu, jaka temp. CWU i o których godzinach, w jakich godzinach CCWU, jakie prędkości pomp obiegowych itp.

Czasami idzie dostać na Alledrogo. Koszt około 100-120 ze sterownikiem.

też myśle że warto - ale ja nie zaszalałem zamontowałem jednotaryfowy za 60zł - żeby wiedzieć ile kWh zużywa pompa razem z cwu

a możecie polecić jakiś konkretny model? na razie mam jednotaryfowo, ale chciałbym podlicznik dwutaryfowy, żeby sprawdzić czy mi się opłaca przejść na 2 aryfy....

najlepiej model w potaci linka ;)

Potrzebujesz zapewne model trójfazowy, dwutaryfowy.

W zależności od tego, ile chcesz na to wydać, i na ile zależy Ci na jego wyglądzie:

http://allegro.pl/licznik-energii-trojfazowyeem34elc-3x65a-1lub2tar-i1265950456.html (mały, zgrabny, z LCD, na szynę),

http://allegro.pl/licznik-energii-pradu-3-faz-2-taryfowy-zegar-i1274297563.html (znacznie większy, ale w zupełności wystarczający).

Ja u siebie mam ten drugi.

Wlaczam byle jaki grzejnik 2kw na godzine i mam clepelko przez caly dzien za 0.50zl.pozdrawiam

2 kw to bedzie koło 1zł. Musisz ukratkiem z domu wychodzic bo jak te 2kw sie zorientuje ze moze wyjsc z Tobą drzwiami to cały plan w łeb weźmie :)

A jak na obiad jest fasola to moze nawet przez dwa dni byc ciepło :)

Edytowane przez photos

Po trzecie „primo” jak zbudujesz dom (u nas) o zużyciu około 400kWh w ciągu całego sezonu grzewczego, i w nim zamieszkasz, to koniecznie napisz.

Nie przesadzaj.

Dom o powierzchni 10m2, taka trochę większą budę dla psa, da się wybudować z takim zużyciem. gorzej już będzie z oknami, czy z drzwiami.

Skąd ja znam te liczby - 40cm izolacji?

ProStas ty masz pompę czy prądem grzejesz bo nie pamiętam?Jak pompę to jaką i ile płaciłes jak nie tajemnica.Coś kiedyś o Thermoglov pisałeś

A w ogóle to jakieś dziwne wyliczenia tu widzę-parterówka i podłogówka na całości czyli robię wszystko a potem myślę czy dać piec na węgiel za parę kilo złotych czy pompę ciepła za paredziesiąt kilo złotych.Powiedzmy ,że pompa 25tys odwiert 10 tys to mamy 35tys a piec na węgiel dajmy na to 8tys (to jakiś wypas już chyba bardzo)więc różnica jakieś ok 30tys.Kotłownia na węgiel zajmie całe pom gosp. bo pompę to się powiesi i można spoko pralnie jeszcze zrobić.Tak więc ze 6m zajętego pomieszczenia to z 12 tys.Więc różnica jakieś 15-20tys faktyczna.Więc to chyba zależy ,jak ktoś ma to zrobi a jak ktoś nie ma i buduje dom sam ze szwagrem i rodziną i oszczędza każdy grosz to nie zrobi.Ja bym chyba zrobił.Tylko nie wiem czy nie powietrze/woda

ProStas ty masz pompę czy prądem grzejesz bo nie pamiętam?Jak pompę to jaką i ile płaciłes jak nie tajemnica.Coś kiedyś o Thermoglov pisałeś

A w ogóle to jakieś dziwne wyliczenia tu widzę-parterówka i podłogówka na całości czyli robię wszystko a potem myślę czy dać piec na węgiel za parę kilo złotych czy pompę ciepła za paredziesiąt kilo złotych.Powiedzmy ,że pompa 25tys odwiert 10 tys to mamy 35tys a piec na węgiel dajmy na to 8tys (to jakiś wypas już chyba bardzo)więc różnica jakieś ok 30tys.Kotłownia na węgiel zajmie całe pom gosp. bo pompę to się powiesi i można spoko pralnie jeszcze zrobić.Tak więc ze 6m zajętego pomieszczenia to z 12 tys.Więc różnica jakieś 15-20tys faktyczna.Więc to chyba zależy ,jak ktoś ma to zrobi a jak ktoś nie ma i buduje dom sam ze szwagrem i rodziną i oszczędza każdy grosz to nie zrobi.Ja bym chyba zrobił.Tylko nie wiem czy nie powietrze/woda

ProStaś grzeje prądem.

Tu masz linki do pomp w przystępnych cenach.

http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html

http://www.ppcpompy.eu/page13.php

I jak miejski, na jaką pompę się zdecydowałeś? Ja zaufałem twoim ziomkom i jak na razie jestem na TAK:)

Pewnie będzie PPC Ecopower, ale to dopiero późną wiosną 2011. Choć konsultacje co do poprowadzenie przepustów w fundamencie na doprowadzenie DZ już z p. Jarkiem były. Może też coś stanieje ... :-)

Rozumiem, że na razie nie narzekasz na PPC?

Rozumiem, że na razie nie narzekasz na PPC?

Nie nie narzekam. Dzisiaj jedynie sam zrobił bym poziomy kolektor bo to żadna filozofia. Jak to się pierwszy raz słyszy to się robi wielkie oczy ale wystarczy nieco poczytać i nieco popytać a temat zaczyna być bardzo przejrzysty. Sama pompa jak najbardziej ok. Jak na razie nie było z jej pracą żadnych problemów, trzeba było tylko się nauczyć z czym to się je i o co w tym chodzi:) ale jest to raczej ciekawa nauka choć na początku nieco kosztowna.

Ps. Bierz z miękkim startem.