Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak sobie....

jak masz pompę 9kw to oznacza, że pompa chodzi 9-10 godz/dobę więc o ile nie wygrzewasz teraz domu to jak będzie -20'C to doba może być za krótka

Powiedz mi jak wyliczyłeś te 10godzin na dobę? Bo mi wychodzi około 7. 20kWh/2,77kWh (moc sprężarki) to jest 7,22h. Domu nie wygrzewam, ale nie działa jeszcze wentylacja mechaniczna. Na razie przede wszystkim wietrzę dom oknami...

No nie żartuj??? ja zapłaciłem koło 54 tysiące za Viessmanna z podłogówką i kolektorem pionowym 160 mb. dom 170m2

Kolega Liwko założył pompę polskiego producenta i ma jeszcze taniej... 59 tys bez podłogówki?? daruj sobie, jak dla mnie ktoś chce Cie naciągnąć.

Hmm no to rzeczywiście trochę cena wygórowana jak ty za za swój metraż zapłaciłeś 54 tys.

Zadzwoniłem do drugiej firmy i tam mi powiedzieli wstępnie 31tys bez podłogówki co już bardziej mi się podoba. Ale dokładnie jeszcze nie wiem ile bo nie jestem w stanie im podać zapotrzebowania na ciepło. Dopiero w następnym tygodniu im powiem.

Czy 31 tys to dobra cena czy można jeszcze by coś było zbić? Jak bym w tym 31 tyś zmieścił się z podłogówką to było by git :):)

Jeszcze pytanie ile u was wykonawcy brali za 1m2 podłogówki??

Jakie będziesz mieć górne źródło? Wszędzie podłogówka?

Wszedzie podlogowka .

Nie wiem co sie kryje zabardzo pod pojeciem gorne zrodlo...

Jeszcze laik ze mnie w tym temacie..

A pompa powietrze-woda ... Jak to wyglada z kosztami i czy da rade to ogrzac?

Edytowane przez Monoceros

Górne źródło to nic innego jak właśnie ta podłogówka. A jeżeli masz wszędzie podłogówkę to spokojnie możesz podarować sobie bufor. Coś mi się zdaje że chcą cię nieźle naciągnąć.:(

Na twoim miejscu nie zawracał bym sobie nimi głowy.

Na twoim miejscu bardzo interesował bym się pompami powietrze-woda. Będzie to najtańsze rozwiązanie a w twoim przypadku bardzo dobre. Zostanie ci kuuuupa kasy w kieszeni i będziesz mógł nas w podzięce zaprosić na jakiś weekend do tego wielkiego domu;)

Edytowane przez Liwko

Tak, bo zamiast odzyskiwania ciepła z gruntu będzie odzyskiwane z powietrza a pamiętaj że dla takiej pompy czasami nawet -15oC to ciepłe powietrze:)

Mieszkasz nad morzem i to należy wykorzystać. Jak ktoś ci powie że taka pompa się nie nadaje to spytaj się jaki procent takich pomp pracuje w zimniejszej Szwecji.

Ja ci podpowiem, około 90% i spisują się świetnie.

A jak ci jakaś firma tak odpowie to podaruj sobie dalszą rozmowę.

Mam takie wyceny.. Czy nie chca za drogo ?

Masakra... Szukaj innych wykonawców, bo ci Cię puszczą z torbami. Obawiam się że zostałeś potraktowany - stać go na 600m(domu, firmy, hali, czegokolwiek) i jeszcze chce pompę , to musi go być stać i na nas. Jeśli się nie znasz, to albo się poznasz, albo kupisz kit w cenie złota. Niestety :-( ... Jeśli będziesz rozmawiał z firmami, to przynajmniej udawaj, że się znasz. Co możesz pokombinować ? Poszukać innych producentów pomp i wykonawców, popytać o kaskadę 2 mniejszych pomp (może będą tańsze niż 1 duża), zrezygnować z "bufora" bo nie ma sensu przy podłogówce, regulacji przepływów dolnego źródła (sekcje mają być tej samej długości, powinny być zwykłe zawory po 30zł/szt do zamykania sekcji a nie jakieś cuda). Materiały instalacyjne są zdecydowanie zawyżone w obu przypadkach, Co to jest żródło szczytowe - grzałka 5kW ? Za 4kzł ? Studzienka też nie tania, sprawdź ile kosztują wodomierzowe. Trochę duża rozbieżność mocy, bo między 22 i 33kW jest dosyć spora różnica. Daj do policznia ozc, będziesz wiedział na czym stoisz, a nie pływał w wymysłach wykonawców. W zasadzie do wszystkiego można się przyczepić, za wyjątkiem ceny koparki: 75zł/h.

Mam prośbę do fachowców i praktyków.

W listopadzie będę miał montowaną pompę ciepła. Ponieważ w tym roku budynek będzie jeszcze nieocieplony od zewnątrz zastanawiam się w jaki sposób sprawdzić prawidłowość montażu i doboru mocy pompy i dolnego źródła.

Mam zrobione ok. 100m odwiertów i zastanawiam się, czy to jest wystarczająca ilość do pompy o mocy 9kW (ok. 140m2 powierzchni do ogrzania).

Firma daje gwarancję jakości działania i stwierdzili, że grunt ma dobre parametry i tyle wystarczy, wydaje mi się jednak, że ciężko będzie to zweryfikować przy nieocieplonym budynku gdzie straty ciepła będą znaczne.

Czy są jakieś skuteczne sposoby zorientowania się czy pompa pracuje prawidłowo i odpowiednio wydajnie, czy będę musiał z tym poczekać do przyszłego roku kiedy budynek będzie już wykończony i zamieszkany?

Edytowane przez dekar

Czy są jakieś skuteczne sposoby zorientowania się czy pompa pracuje prawidłowo i odpowiednio wydajnie, czy będę musiał z tym poczekać do przyszłego roku kiedy budynek będzie już wykończony i zamieszkany?
Zainstaluj ciepłomierz i licznik energii elektrycznej oraz dodatkowo termometry na dolnym źródle. Być może nie zagrzejesz budynku do temperatury normowej w największe mrozy, ale w okresach przejściowych powinno się to udać. Aby taki pomiar był wiarygodny, musiałby trwać min. kilka dni. Jeżeli po tych kilku dniach temperatura na dolnym źródle wyraźnie zmaleje, to znak, że coś jest nie tak.

Mam prośbę do fachowców i praktyków.

W listopadzie będę miał montowaną pompę ciepła. Ponieważ w tym roku budynek będzie jeszcze nieocieplony od zewnątrz zastanawiam się w jaki sposób sprawdzić prawidłowość montażu i doboru mocy pompy i dolnego źródła.

Mam zrobione ok. 100m odwiertów i zastanawiam się, że to jest wystarczająca ilość do pompy o mocy 9kW (ok. 140m2 powierzchni do ogrzania).

Firma daje gwarancję jakości działania i stwierdzili, że grunt ma dobre parametry i tyle wystarczy, wydaje mi się jednak, że ciężko będzie to zweryfikować przy nieocieplonym budynku gdzie straty ciepła będą znaczne.

100 metrów odwiertu dla pompy 9kW to według mojej wiedzy POŁOWĘ za mało. Nie wiem jak to skutecznie sprawdzić i udowodnić firmie, że nie ma racji. Jeżeli jest to zalane glikolem można ewentualnie podłączyć pompę ciepła w ramach testów i mierzyć temperaturę na wlocie i wylocie glikolu z pompy. Ale to trochę bez sensu. Że 100 metrów to za mało, okaże się pewnie dopiero w środku zimy kiedy potrzebna będzie pełna wydajność ogrzewania. Poza tym nawet jak pompa będzie grzała jakimś cudem jak należy, duża różnica temperatur na wejściu i wyjściu glikolu z pompy spowoduje przemarzanie gleby wokół rurek w odwiercie i tym bardziej spadnie wydajność takiego dolnego źródła. Do tego COP (sprawność) pompy mocno spadnie, więc dostaniesz dwa razy taki rachunek za prąd, niż powinieneś. Reasumując: metr odwiertu daje 35-45 wat mocy cieplnej, więc do pompy 9 kW potrzeba min.200 metrów odwiertu nawet przy bardzo dobrym wilgotnym gruncie.

He, a ja doleje lyzke oliwy itd...

100 mb dla PCi 9kW to moze byc za malo, ale ni robcie tragedii bo nie zawsze musi byc 200mb czy wiecej.

Ja mam 100 mb ale dla pompy 5,9kW i w zupelnosci wystarcza, zeszlej -przeciez dosyc ostrej zimy w skrajnym przypadku moje DZ uzyskalo na powrocie -2,5*C. Raz chyba czy dwa razy zlapalem je na -3,5*C na powrocie.

Nie uwazam zeby dzialo sie cos zlego, duzo zalezy od rodzaju gruntu. Pamietajmy ze byl to moj pierwszy sezon grzewczy a dom mocno wiilgotny w zwiazku z czym zapotrzebowanie "ciut" zwiekszone.

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca

Na prawnika to chyba jeszcze dużo za wcześnie.

Na razie zobaczę co odpowie mi firma, bo zadałem jej pytanie posiłkując się informacjami uzyskanymi od Was. Za co pięknie dziękuję :)

Poza tym dopóki nie udowodnię, że system jest niesprawny to i tak nic nie wskóram i stąd moje pytanie.

HenoK czy te temperatury o których piszesz nie odczytam ze sterownika?

Z góry przepraszam za być moje naiwne pytania, ale jestem laikiem w kwestiach techniczno-instalacyjnych, jakoś ta wiedza nie "wchodzi" mi do głowy.

No to ja jestem następny z "za małym" DZ, bo pompa 8kW a odwiertów tylko 120 i to jeszcze do tego 3x40 gdzie niby pierwsze 10m źle działa. faktycznie na powrocie zdarzało się u mnie -4 a nawet -5 ale nauka kosztuje:( Ale czy mam teraz wiercić za 4000 dodatkowe metry? Ile będę miał z tego zysku? A może faktycznie warto. Zobaczymy jak będzie wyglądało zapotrzebowanie w drugim roku.