Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie sadze zeby przy -4*C na powrocie - o ile jest to tylko w wyjatkowych momentach,przeciazeniach, stwarzalo jakies specjalne problemy.

Jesli juz poprzednia zima za Toba i ogrzales dom to znaczy ze wystarczy Ci 120 mb, moze chwilowo COP bedzie gorsze ale przeciez nie jest to element staly i poprawia sie wraz ze wzrostem temperatury DZ

Jesli nagminnie beda zbyt niskie temperatury (zbyt duza delta) to moze nie byc za ciekawie z rachunkami, no ale ...

Pzdr.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy są jakieś skuteczne sposoby zorientowania się czy pompa pracuje prawidłowo i odpowiednio wydajnie,?

Moim zdaniem 100m to za mało i w pełni sezonu grzewczego temperatury DZ spadną poniżej 0, co nie jest zbyt ekonomiczne. Będziesz wtedy przykładem mniej ekonomicznego kolektora pionowego niż odpowiednio dobrany kolektor poziomy. Jednak może Ci to wystarczy do zagrzania chaty.

Odnośnie metod weryfikacji pc. Zacznij od zakupu 4 jakichkolwiek termometrów byle z sondą na kabelku. Sondy przypij bezpośrednio do rurek (np. paskiem zaciskowym) i owiń jakąś pianką np. do izolowania rur i zaciśnij ją czymś (sznurkiem, drutem, paskami zaciskowymi). Mierz temperatury na zasilaniu i powrocie DZ i GZ.Obserwuj co się będzie działo z temperaturami. Różnica na zasilanie-powrót DZ powinna być koło 4-5 stopni lub mniej. Jeśli tak jest, to dz ma dobre przepływy dla Twojej pompy. Różnice zas-pow GZ mogą być rzędu 5-8 stopni lub mniej. Jeśli tak jest, to system działa poprwnie. Jak pisał Henok ciepłomierzem możesz dokładnie zmierzyć ile ciepła generuje pc. W tańszej wersji możesz użyć przepływomierza i znając różnicę temeratur szacować moc grzewczą. W jeszcze tańszej, do szacunków możesz wykorzystać te 4 termometry i wykres mocy grzewczej dla różnych temperatur pracy dostarczony w instrukcji przez producenta producenta pc.

Czy wystarczy Ci mocy po ociepleniu, trudno będzie teraz zweryfikować. Co najwyżej możesz sprawdzać, czy grzejąc tak jak będziesz grzał, temperatury DZ nie spadną poniżej 0. Ujemne temperatury DZ to nie tylko większy rachunek za prąd z powodu mniejszego COP i gorszego wykorzystania taniej taryfy, ale także mniejsza moc grzewcza pc i to wtedy, kiedy najbardziej tego potrzeba, a więc zmą w największe mrozy... Niestety będziesz musiał sprawdzić eksperymentalnie, czy tej mocy Ci wystarczy, mając jednak policzone ozc domu po ociepleniu, możesz to z grubsza oszacować.

Podlicznik tez sobie zainstaluj, koszt od 100zł, a będziesz wiedział ile zeżarła pc.

dekar co spowodowało że nie ocieplasz z zewnątrz? Mam nadzieję że nie brak funduszy bo w tym momencie zapłacisz dwa razy:(

A odnośnie delty DZ to ostatnio musiałem przeczyścić sitka bo skoczyła do 6. Faktycznie były trochę zabrudzone.

Ale jeszcze jeden numer był u mnie. W sumie nie dotyczy to pompy ale warto chyba tu o tym napisać. Otóż jesienią zeszłego roku jak wyregulowałem wszędzie podłogówkę to od tamtego czasu jej nie tykałem. I kilka dni temu zauważyłem że w pomieszczeniu gospodarczym robi się coraz zimniej. Ogólnie ma być nieco chłodniej ale nie zimno. Odkręciłem pętle o 1/4 obrotu i tego dnia pompa zżarła mi 3x więcej kWh, normalnie ze 20! Wychodzi na to że się coś zapaskudziło na zaworze więc zrobiłem tak ze wszystkimi i następnego dnia wróciłem do pierwotnych ustawień. Jak na razie jest spokój bo pompa odwdzięczyła mi się następnego dnia poborem 6kWh.

Edytowane przez Liwko

Gość Arturo72
Toba wylacznie samarytanska troska aby pozostali zainteresowani pompami ciepla nie przeplacali za nie u zagranicznej konkurencji?

To się chyba samo przez się rozumie.

No chyba,żeś Ty z tych snobków co to nie patrzą na cenę byleby pci i firma była :)

To ma również same plusy,polska konkurencja sprawi (jeśli będzie coraz mniej snobów),że ceny PCi pójdą w dół a wtedy może i ja się skuszę(chociaż nie sądzę) ;)

Edytowane przez Arturo72

Ja tam prosty chłop jestem i jak Bandi sprzedaję buty, a że klientów nie za wielu to i dużo czasu na pierdoły. Sorki, Weekend się zaczął i moja mi coś dolała do herbatki.;)

tomek131, pamiętasz "niewidzialną rękę"? jest wielu tu nas anonimowych i bezinteresownych. Jesteśmy duchaaami. Upss, to dopiero w niedzielę .

dekar co spowodowało że nie ocieplasz z zewnątrz? Mam nadzieję że nie brak funduszy bo w tym momencie zapłacisz dwa razy:(

Tak sobie zaplanowałem, budynek tej zimy będzie niezamieszkany, a temperaturę chcę utrzymywać tylko na poziomie paru stopni powyżej zera.

Bez ocieplenia z zewnątrz budynek szybciej się osuszy, a jednocześnie będzie można prowadzić jakieś drobne prace wykończeniowe. Niestety taka sytuacja dodatkowo utrudni mi zadanie bo z założenia w domu ma być "zimno".

Dzięki rwxw za łopatologiczne wskazówki.

Tak sobie zaplanowałem, budynek tej zimy będzie niezamieszkany, a temperaturę chcę utrzymywać tylko na poziomie paru stopni powyżej zera.

Bez ocieplenia z zewnątrz budynek szybciej się osuszy, a jednocześnie będzie można prowadzić jakieś drobne prace wykończeniowe. Niestety taka sytuacja dodatkowo utrudni mi zadanie bo z założenia w domu ma być "zimno".

Dzięki rwxw za łopatologiczne wskazówki.

No to nie widzę problemu. Te kilka stopni powyżej "0" będzie bez dużej straty dla portfela.

Witam seredcznie

mam pytanie co oznacza migająca na czerwono lampka błędu a na wyświetlaczu napis:

komunikaty o błędach

38: podst. czujnik wł.

posiadam PC Viesmann 242 G

(zdarzyło sie to pierwszy raz i zaobserwowałem żę czasami ten bład znika ale po chwili znów sie pojawia)

proszę o pomoc co ztym robić

pozdrawiam

a jeśli np ten roztwór będzie np.20% jakie mogą być konsekwencje???????

20-procentowy zamarza w okolicach -10 st.C, 33-procentowy w okolicach -22 st.C - ot i cała różnica. 33% jest bezpieczniejszy, choć teoretycznie temp. nie powinna spadać na wymienniku PC do -10 st.C. Lepiej jednak dmuchać na....zimne. Jestem za 33%

Witam seredcznie

mam pytanie co oznacza migająca na czerwono lampka błędu a na wyświetlaczu napis:

komunikaty o błędach

38: podst. czujnik wł.

posiadam PC Viesmann 242 G

(zdarzyło sie to pierwszy raz i zaobserwowałem żę czasami ten bład znika ale po chwili znów sie pojawia)

proszę o pomoc co ztym robić

pozdrawiam

Zadzwonić do ich infolinii albo doradcy technicznego. Pomogą zapewne szybciej niż któryś z forumowiczów.

Chcę sprostować, kilka obiegowych opinii, które „wygłoszono” wcześniej.

1. Przy takich mocach, jakie osiągają pompy ciepła nie ma możliwości, aby odwierty, lub ich cześć, zamarzła.

2. Nie jest też prawdą, że pierwsze 10mb odwiertu „nie grzeje”. Grzeje, bo gdyby było inaczej, to nie „grzałyby” kolektory poziome (glikolowe).

3. W sprzyjających warunkach z 1mb odwiertu pionowego można uzyskać ponad 200W. Zależy to od budowy geologicznej formacji „otaczającej” odwiert i materiału jakim ten odwiert wypełniono, oraz regionu w którym ten odwiert wykonano (np. w Suwałkach muszą być „dłuższe” (pozostałości po zmarzlinie), a w Cieplicach „krótsze” .

Niestety u nas liczy się „równo” po 50W/mb bez względu czy jest to suchy piasek (może być zbyt optymistycznie) czy też w warstwach wodonośnych lub (i) np. w granicie (gdzie można spokojnie „uzyskać” i 200W/mb)

W ciągu paru tych ubiegłych lat, instalatorzy „nauczyli się” (choć nie wszyscy) prawidłowego „wymiarowania” pomp ciepła – w czym akurat ten wątek ma swój znaczący udział.

A przypomnę, że dobierano PCi na zasadzie im większa tym lepiej, bo …. – co skutkowało propozycją PCi o mocy 15kW dla domu o powierzchni 100m2 dla projektowanego domu, bez względu na ocieplenie, rodzaj ogrzewania, itp.

Myślę, że nadszedł już czas „nauczyć” ich (instalatorów) prawidłowego „doboru” GZ i DZ, bo jak widać „plaża” całkowita – choć przyznać muszę, że takie postępowanie „przewymiarowanie” (na wszelki wypadek i z braku wiedzy) oprócz tego, że „boli” inwestycyjnie, to większych „szkód” nie powoduje.