Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)Np. Moc grzewcza PCi wynosi 8kW (przy określonych temperaturach dolnego i górnego źródła). COP pompy ciepła w tych samych warunkach wynosi 4,0. Moc elektryczna wyniesie 8,0kW/4,0=2,0kW. Moc chłodnicza wyniesie 8,0-2,0=6kW.

No to już chyba wiem jak instalator wyszedł na moje liczby.

Przy określonym zapotrzebowaniu cieplnym budynku na poziomie 7kW i COP=3,9 (dane z karty katalogowej) wychodzi potrzebna moc chłodnicza około 5,2kW i na tyle zostało określone zapotrzebowanie mocy cieplnej DZ, co przy maksymalnej wydajności DZ na poziomie 6,4kW powinno wystarczyć z nawiązką.

Pytanie tylko, czy te wyliczenia mają sens skoro moc cieplna pompy to 8,8kW????

Jako "malutka" przerwa ciekawostka -znana wiekszosci posiadaczy PCI.

Mam pompe 5,9kW no i przy bardzo sprzyjajacych warunkach ale chwilowe, jakies 2-4 minuty PCi zwiekszyla swoja moc do 9kW.

Owe warunki to DZ 9*C, GZ 24*C. Jak to w zyciu bywa radosc trwala krotko i PCi wrocila na "stare smieci" -czyli do 6kW

To tak na marginesie :)

Ja pompe dobieralem do mocy chlodniczej. Z obliczen wychodzi mi zapotrzebowanie 3,5kW.

Przy okazji pytanko, ktos kombinowal jak zaslonic "dziurke" od klucza w drzwiach wejsciowych? Tak wali z niej 'zimnem", ze teraz po likwidacji "znaczacych " mostkow to stalo sie mostkiem termicznym i to juz odczuwalnym.

Jakby czlowiek nie pilnowal to sa rzeczy o ktorych "fizjologom sie nie snilo" i nie jest w stanie wczesniej zareagowac. To wychodzi dopiero podczas uzytkowania no i chlodnych i wietrznych dni.

Pzdr.

Przy okazji pytanko, ktos kombinowal jak zaslonic "dziurke" od klucza w drzwiach wejsciowych? Tak wali z niej 'zimnem", ze teraz po likwidacji "znaczacych " mostkow to stalo sie mostkiem termicznym i to juz odczuwalnym.

Jakby czlowiek nie pilnowal to sa rzeczy o ktorych "fizjologom sie nie snilo" i nie jest w stanie wczesniej zareagowac. To wychodzi dopiero podczas uzytkowania no i chlodnych i wietrznych dni.

He, he...

Są czasami przy zamkach takie blaszki którymi się zasłania. Ale łatwiejszym sposobem ale mało praktycznym jest guma do żucia :)

Powaznie? hehe...

Takie czarcie zapadki mam w drzwiach do garazu (wewnetrznych antywlamaniowych, ale niestety bardziej estetyczne wersje drzwi juz maja "drobne" niedociagniecia.

Jesli mam wkladke wymienna do zamka drzwi grubosci 9cm to wkladka z jenej strony wystaje ok. 0,5cm ale z drugiej juz 1,5cm.

gdyby to bylo takie proste to pewnie nie zadawal bym pytania...

Myslalem o silikonie, uszczelnic na polaczeniu wkladki i zamka -pod szyldem, zmniejszy to ale nie zlikwiduje problemu.

Musze poszukac jakiejs "patentowej" wkladki (dla ubezpieczalni) o "zmiennej" dlogosci z obu stron.

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca

Jak kiedyś nie było patentów tylko tych dużych kluczy się używało to pamiętam że mój dziadek zlikwidował mostek ciepła taką grubszą wiszącą skórką. Ale to chyba też twojej połowicy się nie spodoba:)

Musisz coś opatentować i sprzedawać pod nazwą "Dla domów pasywnych" wtedy to za taką "blaszkę" na pewno dostaniesz kupę kasy;)

Witam ja jeszcze raz poprosił bym o rade, ale tym razem troche dokładniej opisze problem :D

mnie sytuacja wygląda w ten sposób, że moge przeznaczyć na wyminnik gruntowy ok 400-450 metrow kwadratowych. glebe mam gliniastą w okresach przejsciowych z opadami saczenia juz od 0.5 metra ale latem nawet z 1.5 - 2 metra suche. Licze wydajnosc z ewntualnego wymiennika ok 25-30 W/m2 co razem daje 10-13 kW mocy. Na zime jeszcze chcoałbym ten wymiennik wykorzystać do rekuperatora ale jak to bylo juz na forum wielokrotnie liczone nie powinno zabrac to wiecej niz ok 1KW mocy. domek mam policzony na 10 kW wiec w sumie chyba powinno wystarczyć, ale pewien do końca nie jestem a najgupsze co można chyba zrobić w PC to za małe DZ.

Moje rozważania polegały na tym co by bylo gdyby mialo byc tej ziemi za mało. Sama idea glikolowego GWC jest dla mnie genialna i bardzo chcę mieć takie coś I stąd ten pomysł by zamontować pompe powietrzna która do ok 0 a -5 stopni jest w miare samodzielna. dopiero poniżej tej temperatury załączałby się GWC glikolowy do wstępnego podgrzania powietrza na wejściu do PC do tych -5 moze 0 stopni. W ten sposób GWC byłoby znacznie mniej eksploatowane niż w przypadku pompy glikolowej która od pierwszego dnia grzania zabiera mu ciepło. Nie wspomnę już o lecie gdzie odpoczywał by całkowicie (PC powietrze) zamiast grzać CWU (PC glikol). Do tego wszystkiego nie wiem czemu, ale pomijając najtańsze polskie PC glikolowe (które biore pod uwage w przypodki pompy glikolowej) to pompy lepszych marek są tańsze w wersjach powietrznych??

koszt wymiennika robionego samemu/pod wlasnym nadzorem powinien w 10000pln się zamknąć z napełnieniem ??

nagrzewnice na wejsciu PC powietrznej może stanowić pajęczyne rurem miedzianych czy cos....

Czy według Szanownych Forumowiczów ma to szanse podziałać i czy ktoś może coś podobnego robił??

proszę o uwagi i opinie

Mam znowu pytanie, zapewne naiwne, ale nie natrafiłem nigdzie na jasną odpowiedź.

Czy przy wyliczaniu wydajności energetycznej kolektora pionowego powinno się dodawać oprócz uzysku z odcinków pionowych również wydajność odcinków poziomych? Na logikę to dlaczego nie, tylko czy to nie inna technologia?

proszę o uwagi i opinie

Moim zdaniem ogrzewanie powietrza pompy p-w za pomocą wymiennika gruntowego nie będzie opłacalne, gdyż dojdą straty kolejnej wymiany ciepła i działania dodatkowych urządzeń, więc podaruj sobie taką koncepcję. Dodatkowo, nagrzewnica zbudowana z rurek miedzianych nie wystarczy. Będziesz potrzebował z lamelkami i to dużą (jak dużą, to by trzeba policzyc), a więc i nie tanią. O mniejszą lub większą eksploatację ziemi sie nie martw, przy 4 arach wystarczy.

Jeśli masz dom policzony na 10kW, a więc na pompę 10-11kW, to potrzebujesz kolektor na około 8-9kW (75% to mocy grzewczej pc to moc chłodnicza ciągnięta z ziemi, pozostałe koło 25% dostarczasz z gniazdka sieciowego w czasie działania sprężarki pc), więc bez obaw kolektor na 10-13kW na pewno wystarczy.

Koszt kolektora gruntowego na 4arach powinien się zamknąć w 10kzł. Policz sobie ile rury PE40 tam wejdzie (4 sekcje po 200m?), do 1mb rury wchodzi około 1l glikolu. Koparka to koło 3 dni pracy.

Łącząc reku z kolektorem ziemnym warto by się chyba zastanowić nad rozdzieleniem obiegów gwc i pc, gdyż zimą temperatura spada poniżej -25stopni, a glikol w kolektorze dla pc ma wyższą temperaturę zamarzania (owszem, można wlać gęstszy, ale to drogo, zwłaszcza przy 800l roztworu). Ewentualnie można zastosować wymiennik płytowy rozdzielający oba obiegi, ale spada nam sprawność układu... Sam też się nad czymś takim zastanawiam, ale na razie jestem na etapie koncepcji.

Edytowane przez rwxw

Moim zdaniem to bez sensu. O ile latem kolektor od PC sprawdzi się bardzo dobrze do chłodzenia przed rekuperatorem (nawet lepiej go zregeneruje) o tyle zimą kiedy kolektor jest nam najbardziej potrzebny będzie go zbyt wychładzać i pod koniec zimy może tej energii zabraknąć. Ja jestem w trakcie tworzenia osobnego DZ dla reku. Zakopałem 150m rury fi25 i latem będę przełączać na PC a zimą na ten drugi.

Moja rada to jeśli mieszkasz w Szczecinie to zakładaj powietrzną a kolektor zrób dla chłodnicy rekuperatora. Myślę że to jest najrozsądniejsze w twoim wypadku.

Edytowane przez Liwko

Mam znowu pytanie, zapewne naiwne, ale nie natrafiłem nigdzie na jasną odpowiedź.

Czy przy wyliczaniu wydajności energetycznej kolektora pionowego powinno się dodawać oprócz uzysku z odcinków pionowych również wydajność odcinków poziomych? Na logikę to dlaczego nie, tylko czy to nie inna technologia?

Myślę że zdecydowanie powinno się to doliczać.

domek mam policzony na 10 kW wiec w sumie chyba powinno wystarczyć, ale pewien do końca nie jestem a najgupsze co można chyba zrobić w PC to za małe DZ.

Moje rozważania polegały na tym co by bylo gdyby mialo byc tej ziemi za mało.

Od biedy, jak już zabraknie powierzchni na działce, można do wymiennika poziomego "dołożyć" 1-2 odwierty, powiedzmy 30-metrowe i spiąć to na rozdzielaczu w jedną całość. Powinno działać jak należy a koszt pozostanie rozsądny.

HenoK czy to ty nierobiłeś przypadkiem PC z jakimś własnym patentem co nie do końca zadziałał, coś mi się kojarzy ale nie mogę teraz tego na forum odszukać??

Na początku rzeczywiście tak kombinowałem. Znajdziesz gdzieś na Forum moje wypowiedzi, a nawet szkice.

Obecnie mam zainstalowaną pompę ciepła glikol-woda, która sprawdza się bardzo dobrze.

Moim zdaniem niepotrzebnie komplikujesz całą instalację.

Piszesz, że masz policzone zapotrzebowanie na moc do ogrzewania 10kW. Dlaczego nie ograniczysz tego zapotrzebowania.

Daj lepszą izolację posadzki, ścian, dachu (lepszy materiał lub grubszą izolację), lepsze okna. Zejdziesz z zapotrzebowaniem budynku na ciepła i nie będziesz potrzebował wspomagania pompy ciepła. Nawet gdy przy najniższych temperaturach musiałbyś wspomagać się grzałkami elektrycznymi, to przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło nie będzie to bolało.

To co kombinujesz, to niepotrzebna komplikacja całej instalacji. W zasadzie chcesz mieć dwie pompy ciepła : glikol-woda i powietrze-woda. Sądzisz, że wyjdzie to taniej niż jedna? Jak możesz tanio wykonać DZ to inwestuj w PCi glikolową.

Jako ciekawostka.

Jest taka pompa ciepła „Sopel Lodu”, hybryda, która w zasadzie jest pompą powietrzną, ale bez wentylatora, ale ze szczątkowym kolektorem (30 – 60mb) gruntowym bezpośredniego odparowania.

W zasadzie spełnia ona wymagania (założenia) sjk.

Ciekawa od strony konstrukcyjnej, ale cena zaporowa.