Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czasami podłogówka ma za małą pojemność cieplną i po nagrzaniu zbyt szybko się wychładza. pompa nie jest wtedy w stanie wykorzystać dobrze tylko II taryfy bo po włączeniu szybko osiąga zamierzaną temp. i się wyłącza. Gdy ma się tą małą pojemność dostawia się bufor by nadmiar mocy wykorzystać do nagrzania wody w buforze którą wykorzystamy w I taryfie. Tak łopatologicznie ale chyba wyjaśniłem.

Witam. Koledzy i kolezanki wybaczcie idiotyczne pytanie ale mozecie mi na szybko wytlumaczyc na co moze "przydac sie" zbiornik buforowy dodawany (za dodatkowa kaske) do niektorych pomp? Bo nie wiem jak to rozumiec? Czy podlogowka w calym domu nie spelnia czasami takiego zadania...?

Idea jest taka jak piszesz:

- zapas ciepla na okres w ktorym PC nie dziala.

- oraz teoretycznie rzadziej wlaczasz sprezarke

Jesli chodzi o zapas ciepla, to ma to tylko sens gdy chcesz maksymalnie uzywac pompy w taniej taryfie. Bo jesli masz prad 1-taryfowy, to nie ma znaczenia dla Ciebie czy pomopa dziala w nocy czy w dzien. Mozesz wlaczayc ja w dzien i kosztuje Cie to tyle samo co w nocy, nie musisz noca robic "zapasu ciepla".

A w takim przypadku 2 aspekt. U mnie (prad 2 taryfowy) jak sa umiarkowane temperatury, czyli jak ostani weekend -2/-5, to pompa wyrabia sie z produkcja potrzebnego ciepla w taniej taryfie, a do tego, nie potrzbuje w dzien domu dogrzewac, bo sie dom nie zdazy wychlodzic. Co wiecej, idzie sie spac gdy jest te pare dziesiatych stonia chlodniej co mi odpowiada.

Gdy sie robi sakramencko zimno, to PC i tak dziala 12h na dobe i nie wyrabia sie w taniej taryfie. Wiec nie ma kiedy zrobic tanio zapasu ciepla ;-)

Albo mowiac inaczej, jak moge w taniej taryfie ten zpas ciepla wyprodukowac, to go nie potrzebuje w zasadzie w dzien.

Gdy bym go teoretycznie potrzebowal w dzien, to nie moge go tanio wyprodukowac.

I kolejna rzecz. 500litowy bufor, naladowany od 20C (temp pokojowa) do 35C, jesli dobrze licze, to zawiera 8,7KWh ciepla, zakladajac 100% sprawnosci brak strat itp. Sorry, ale to jest "nic". Godzina pracy mojej PC. Gdyby to byl zapas wyprodukowany przez 3-4h pracy PC, to juz by bylo lepiej. Ale to juz jest bufor rzedy 2m^3 wody albo ladowanie do wyzszej temp, ale wtedy spada COP, do tego potem jakies mieszacze trzeba stosowac itp.

Taniej taryfy mam 10h na dobe. Niech w okresie przejsciowym, PC dziala 9h grzania i 1h laduje bufor (jak wyzej ladowane do 35C, 500litrow). To jest 10% zapasu. Zaden zapas.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

Czasami podłogówka ma za małą pojemność cieplną i po nagrzaniu zbyt szybko się wychładza. pompa nie jest wtedy w stanie wykorzystać dobrze tylko II taryfy bo po włączeniu szybko osiąga zamierzaną temp. i się wyłącza. Gdy ma się tą małą pojemność dostawia się bufor by nadmiar mocy wykorzystać do nagrzania wody w buforze którą wykorzystamy w I taryfie. Tak łopatologicznie ale chyba wyjaśniłem.

Podejrzewam ze ma to wiekszy sens,gdy sie ma czesciowo grzejniki. Te nie oddaja ciepla jak podlogowka i wtedy ma sens wiekszy posiadanie bufora.

marcin

W moim przypadku wygladalo to tak:

http://img152.imageshack.us/img152/6397/snap3q.jpg

Ten skok na zasilaniu i powrocie co to przelaczenie sie PCi z cwu na co -stad taki dziwny uskok.

Grzeje wode cwu w godzinach 13-15.

Pzdr.

Czy to oznacza, ze PC wlacza sie i wylacza co te 2h??

Kurcze u mnie to wyglada ciut inaczej. Jak sie juz zlaczy PC, to kotluje ciagiem przez 8-10h (obecnie). Na poczatku temp zasilenia i powrotu podlogowki to jakies 29-21, po pewnym czasie roznica maleje do powiedzmy 4 stopni, i zasielenie minimalnie wzrasta. Po 8h pompa sie wylacza przy powedzmy 32-28. Czyli bardziej to wyglada jak powolne ladowanie mega-bufora. I sprezarka zalacza sie raz dziennei praktycznie. U Ciebie to bardziej wyglada, jakby podlogowka nie byla w stanie odebrac wyprodukowanego ciepla.

Marcin

Znowu dojdziemy do "skorki za wyprawke".

Dobrze wykonana (zaprojektowana) podlogowka powinna wystarczyc na ogrzanie danego obiektu, nie jest potrzebny zaden bufor -bo i jaki mialby sens.

Stosujac bufor ciepla do ogrzewania powierzchniowego zakladam ze jest to ogrzewanie scienne, gdzie akuumulacja ciepla moze byc mniejsza - moze wowczas mialo by to jakis sens. Do grzejnikow to jak najbardziej moze sie oplacac.

@Jastrząb

Mam w miare niskie zapotrzebowanie na cieplo wiec i takie a nie inne zalaczenia pompy.

Mam ustawione max. 3 razy na godzine, mniej nie moge ustawic a temp. zasilania max 35*C

"Zadana temperatura zasilania systemu" byla max. 34*C a "Temperatura rzeczywista zasilania c.o. w pompie ciepła" mogla byc ciut inna - bo to nie jest to samo.

Pzdr.

U mnie teraz pompa średnio się włącza około 12 razy dziennie. W górnym źródle jest około 140 litrów wody, więc bufor 500 litrów miałby bardzo duży wpływ na liczbę włączeń. Nie wiem jak jest z trwałością sprężarek w zależności od liczby włączeń i wyłączeń , ale gdyby udało się obniżyć liczbę startów do 5 dziennie to może być warto. Edytowane przez rume

U mnie teraz pompa średnio się włącza około 12 razy dziennie. U mnie w górnym źródle jest około 140 litrów wody, więc bufor 500 litrów miałby bardzo duży wpływ na liczbę włączeń. Nie wiem jak jest z trwałością sprężarek w zależności od liczby włączeń i wyłączeń , ale gdyby udało się obniżyć liczbę startów do 5 dziennie to może być warto.

To nie tedy. Bufor jest izolowany, nie oddaje a przynajmiej nie powinien oddawac ciepla na zewnatrz przez obudowe.

Rurki oddaja cieplo do jastrychu. Wiec nie mozesz rozpatrywac samej pojemnosci cieplnej 140litrow wody, ale pojemnosc cieplna ukadu rurki podlogowki+jastrychm ktory jest prawie na pewno wiekszy niz pojemnosc 500litrowego bufora.

A jesli Ci temp zasilanai bardzo szybko wzrasta az do takiej przy ktorej PC sie wylacza (np 35C), to po mojemu albo pompa za mocna albo odbior ciepla w jastrychu za maly (np rozstaw rurek duzy).

Ale ja sie moze nie znam.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

co moze byc przyczyna wysokiego rachunku za prad, place 2000 miesiecznie!!(w okresie grzewczym) mam zainstalowana pompa ciepla Thermia od roku. Wszytsko zakladala od poczatku do konca znana firma z trojmiasta. Kilka razy juz sprawdzali czy wszytsko dobrze ustawione itd. Nikt nie ma wytlumaczenia skad te duze rachunki, pobor mocy z innych zrodel tez zostal wykluczony.

Czy ma ktos pomyls co zrobic aby sie upewnie gdzie tkwi problem? Moze jakas niezalezna firma potrafi wystawic ekspertyze, nie wiem...

Gość Arturo72
co moze byc przyczyna wysokiego rachunku za prad, place 2000 miesiecznie!!(w okresie grzewczym) mam zainstalowana pompa ciepla Thermia od roku. Wszytsko zakladala od poczatku do konca znana firma z trojmiasta. .

Pompa pracuje w II taryfie czy w I ? Za płytki odwiert ? Pompa ciepła to przyczyna ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
nie mam podzialu na taryfe, to nie jest system glebionowy a rozprowadzenie rurek na glebokosci ~1,5m na dzuej powierzchni dzialki

Czyli podziel sobie rachunek na trzył+być może skopany kolektor poziomy(być może zapowietrzenie).

Jeśli firma sprawdzała wszstkie ustawienia i jest ok to cud ???

A jesli Ci temp zasilanai bardzo szybko wzrasta az do takiej przy ktorej PC sie wylacza (np 35C), to po mojemu albo pompa za mocna albo odbior ciepla w jastrychu za maly (np rozstaw rurek duzy).

Ale ja sie moze nie znam.

Nie bądź taki skromny :). Słusznie prawisz. Jako możliwą przyczynę mogę dodać jeszcze zbyt duży opór warstw posadzki, np. podłoga drewniana.