Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i czy grzejesz garaż, piwnicę, czy jakieś inne zimne z definicji pomieszczenie.

hej,

nie mam ani garazu ani piwnicy, mam za to faktycznie strych, ale ten nie jest ogrzewany, piec ustawiony mam na 21C a w domu z uwagi na male dzieci mamy po 23-24stopnie i czesto dla przyjemnosci palimy kominek.

Jezlei chodzi o ocieplenie to standardowo a scianach styropian ana dachu wełna

hej,

nie mam ani garazu ani piwnicy, mam za to faktycznie strych, ale ten nie jest ogrzewany, piec ustawiony mam na 21C a w domu z uwagi na male dzieci mamy po 23-24stopnie i czesto dla przyjemnosci palimy kominek.

Jezlei chodzi o ocieplenie to standardowo a scianach styropian ana dachu wełna

Chodzilo o:

grubosc ocieplenia podlogi na gruncie

grubosc ocieplenia scian zewn.

grubosc ocieplenia dachu

Marcin

P.S.

23-24C ze wzgledu na dzieci? Czemu Ty to swoim wlasnym dzieciom robisz :-/

Slawwos.

Proponuję Ci sprawdzić moc z jaką teraz pracuje pompa ciepła.

Włącz tryb pracy PODGRZ DODAT czyli praca na samych grzałkach. Sprawdź na wyświetlaczu na którym stopniu grzałki chodzą i po kilkunastu minutach takiej pracy odczytaj temperatury na GZ.

Następnie przełącz na tryb POMPA CIEPŁA i też po kilkunastu minutach odczytaj temperatury GZ.

Porównując różnice temperatur dla obu przypadków będzie wiadomo czy pompa z grubsza pracuje prawidłowo.

Pozdrawiam

Edytowane przez rume

Może mają za wysoką temp. puszczoną w obieg. Prawidłowo działająca podłogówka powinna być ledwie wyczuwalna, oczywiście duży wpływ ma na to ocieplenie całego domu.

Witam.Choć tak poza tematem ogólnym...:rolleyes:mam pytanie...prawidłowo izolowana posadzka,myślę też,że izolacja ścian zewn. ,oraz dachu-jaka właściwa temperatura zaś.w obiegu i przy tym,jaka prawidłowa temperatura posadzki z podłogówką,w relacji do właściwej( ? -teoretycznie),temperatury powrotu?Nie myślę przy tym,o kosztach,bo takowe trzeba ponieść,raczej o "zdrowych nogach"Zakładam że temp.pomieszczenia 21":confused:

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie-podlogowe-jaka-temperature-powinna-miec-podloga-w-domu,34_2311.html

W przypadku instalacji z pompą ciepła stosuje się niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe (większe zagęszczenie rurek) temperatura podłogi nie przekracza 26 co wiąże się z problemem uzyskania odpowiednich temperatur w łazienkach. Temperatura wody na c.o w mroźne dni dochodzi do 35 stopni.

Edytowane przez rume

ak wypompowałem wodę to okazało się, że na rozdzielaczu na 2 powrotach jest lud, a na trzecim nie ??...Co o tym myślicie.

Ciekawe czy instalator zmienił zdanie odnośnie ciśnienia... Woda w studzience - tak to jest ze studzienkami, choć teoretycznie powinna być szczelna - mozesz reklamować. Jeśli długości sekcji są w miarę równe, to na pewno wszystkie sekcje nie pracują - pewnie przez zapowietrzenie (oby). To jest tez przyczyną niskiej temperatury dz, bo jest teraz o 1/3 krótsze. Efektem jest mniejsza sprawność i moc pc. Woda w studzience nie jest w stanie ogrzać rur, tylko dookoła rur tworzy się lodowa osłonka - też taką miałem w pierwszym roku, gdy nie zasypałem w piwnicy dziury w ziemi z której wychodziły rury dz, a w dziurze stała woda. Gruby lód sie tworzył nawet gdy dz miało temperaturę -0.5. Chyba znów Cię czeka randka z instalatorem.

Hmmm... to jeszcze pytanie pomocnicze (jezeli pozwolisz):

- jaka temp utrzymujesz w pomieszczeniach?

- czy pompa chodzi tylko w II taryfie, czy moze cały czas?

- dopalasz sobie kominkiem?

- masz na podłodze tylko kafle / kafle i panele... coś innego? (jak masz panele, to co dałes pod nie jesli można wiedzieć?)

Z Twojej krzywej wychodzi, ze przy -10 na dworze masz zasilania około 31-32 stopnie.

Obawiam się, ze jak bym tak grzał u siebie tylko w II tayfie to bym chyba nie uciagnął 21-22 stopnie w pomieszczeniach.

Poza tym mam problem z poddaszem - jest wyraźnie chłodniej niż na dole i jak bym chciał grzać 30 stopni przy -10 to chyba bym poległ.

Moja krzywa to raczej 5 (zaczyna się na 15 nie na 10 stopniach), ale bardziej stroma (bez przesunięcia). Max temp dałem 40 i tam by wskoczyło przy około -18 na dworze, chociaz to chyba jest ponad max potrzeby i można by ze dwa stopnie obnizyc.

pzdr

k

Edytowane przez kurm28

mam pytanie do korzystających z arkusza rwxw...

w zasadzie większość nie wypełnia arkusza, czy to oznacza, że przesiedli się na pelety?:p

no a teraz pytanie merytoryczne... część z was nie wlicza pobór prądu na grzanie CW . pytanie w jaki sposób je odliczacie? przyjmujecie np. że to 100kW/mies?

Jak nie jest zbyt zimno i PC wyrabia sie w taniej taryfie tylko w nocy, to mam 1 (slownie jedno) wlaczenie PC na dobe.

Jak jest chlodniej, to PC zalacza sie dodatkowo w taniej taryfie 13-15, a jak trzeba to tez przeciaga prace po-za godzine 15 wedle potrzeb.

Czyli mam albo 1 albo 2 zalaczenia PC na dobe.

Jastrych tak normalnie, 6-7cm.

PC tylko do C.O.

marcin

u mnie też są max 2 włączenia na dobę

piwopijca - masz rację, zapomniałem, że masz ten sam problem co miałem czyli automatyczna nieprzestawna ochrona antyzamarzeniowa ustawiona na -3'C

wbrew temu co twierdzi producent, pompa nie włącza się "sporadycznie tylko na chwilę" ale całkiem często co zresztą widac po twoich wykresach

można to obejść... np wrzucić czujnik zewnętrzny do garażu i owinąć go kocem ;) to rozwiązanie dla tych, którzy nie ogrzewają zimnych pomieszczeń, gdzie temp. mogłaby spadać poniżej 0 i doprowadzać do zamarzania wody

pozdr

w zasadzie większość nie wypełnia arkusza, czy to oznacza, że przesiedli się na pelety?:p

no a teraz pytanie merytoryczne... część z was nie wlicza pobór prądu na grzanie CW . pytanie w jaki sposób je odliczacie? przyjmujecie np. że to 100kW/mies?

Wiekoszci sie to nudzi po 1-2 sezonach.

Ogrzanie domu 150m^2 PC w bardzo mrozny miesiac to taki koszt jak 2 tankowania samochodu.

Ilu znasz ludzi, ktorzy przez lata spisuja dni tankowania samochodu i wartosc rachunku ze stacji benzynowej??

marcin

Temperatura zasilania ok. 40 stopni na podłogówkę kręconą co 7,5cm, temp. w pomieszczeniu 24 stopnie przy -10, powierzchnia ok. 155 m2, parter płytki, piętro wykładzina dywanowa. ok. 40 kWh na dobę. Płytki wyraźnie ciepłe, wykładzina neutralna. Ogólnie za ciepło i nie do wytrzymania. Grzeję dla sprawdzenia ile uda mi się wyciągnąć :) i wyłączę rano aby zobaczyć do ilu spadnie temperatura w ciągu dnia - przygotowanie do drugiej taryfy :) czy jest sens czy nie. Krzywe mam mocno zawyżone więc nie podaję. pozdr adam

W trybie pracy POMPA CIEPŁA grzałki nie powinny się włączać.

Zmień parametr INTEGRAL A2 na 800.

Podaj teraz odczyty z czasów pracy grzałek dodatkowych i pompy ciepła.

przy integral 800 jak radziles zamiast 600

ponizszy odczyt jest z danych odczytanych od razu po zmianie(moze mialem odczekac jakis czas?)

TEMP ZEWNETRZNA -11

TEMP WYJSCIA 36(37)C

TEMP POWROTU 31(55)C

CWU 47C

INTEGRAL -861

WYJ DOLN ZRODLA -1C

WEJ DOLN ZRODLA 2C

Edytowane przez Slawwos

Ja wypełniam :). U mnie zużycie jest razem CWU.

kurm28

Hmmm... to jeszcze pytanie pomocnicze (jezeli pozwolisz):

- jaka temp utrzymujesz w pomieszczeniach?

- czy pompa chodzi tylko w II taryfie, czy moze cały czas?

- dopalasz sobie kominkiem?

- masz na podłodze tylko kafle / kafle i panele... coś innego?

U mnie teraz -12,5 i obliczeniowa 32,4. W domu 21-21,5. Przy podłogówce w całym domu dla mnie dobry komfort.

Pompa nie chodzi tylko w II taryfie. Mam lekkie podbicie na II taryfę ale mam zbyt małą akumulacyjność posadzki żeby przeciągnąć przez pierwszą.

Kominka brak.

W podłodze tylko kafle.

Dzeki za odpowiedź.

Mrozik lekki złapał - około -10, to jest okazja sprawdzić, czy nastawy wyrobią. :D:D

Najwyżej sie zapali rano w kominku i będzie dobrze, a na wieczór sie krzywą przesunie.

Właśnie sobie PC podłączyłem do kompa w domu, to już nie będę musiał latać za każdym razem do zimnego garażu. :D:D:D:D

Jedynie co mnie irytuje to to, ze czujnik zewnętrzny zaniża temp, co zakłamuje działanie pogodówki.

Termometr pokazuje -8 a czujnik zew - 5 :D:D (na tej samej ścianie skubańce)

Jeszcze spróbuje wysunąć bardziej czujnik, bo chyba z 1/2 siedzi w styropianie ocieplenia, ale jak nic nie pomoże, to chyba serwis zawołam na kalibrację termometru.

pzdr

k