Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No i dupa, moje rachunki roczne za ogrzewanie i CWU w górę o około 100zł:(

Palenie kilka razy w tygodniu to aż prosi się o kominek z płaszczem i tyle. Zresztą zobaczysz jak po pewnym czasie ochota na palenie ci zmaleje. No ale wtedy rachunki za prąd w górę. Coś za coś. Nisko energetyczny dom z mostkiem ciepła, ciekawa koncepcja:)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

grzałki w reku ??
Wiesz co sie stanie jak na zewnatrz bedzie -25C?A wytraci Ci sie w wymienniku woda kolego. No a skoro -25 to zamarznie. Wiec reku od czasu do czasu wlaczy grzaleczke. Producenci rzadko o tym pisza, bo nie ladnie wyglada.

No chyba ze masz super warunki gruntowe i zrobisz tak dobry GWC ze nigdy do reku nie doprowadisz powietrza ponizej 0C, czego Ci zycze.

marcin

Witam

Mam problem z ustawieniem pracy w II taryfie (tańszej). Sterownik umożliwia ustawienie jednego przedziału dobowego ze zmienioną (zwiększoną) temp.

Jeżeli jest tak jak podał Serwis24 ,że Buderus to Junkers a Junkers to IVT to może zerknij do instrukcji obsługi lub zadzwoń do Przedstawiciela Buderusa by zorientować się, czy masz możliwość podłączenia urzadzenia zewnętrznego do sterowania PCi.Ja u siebie w IVT też mam jeden przedział ale, w Menu Serwisowm znalazłem opcję w której po włączeniu sterownika zewnętrznego mogę kazać pompie pracować w dowolnym przedziale czasu np:22:00-6:00,13:00-17:00 i wybieram w menu : -tylko co, - tylko CWU, - co i CWU bez grzałki i coś tam jeszcze....Ten zegar/programator pozwala na ustawienie pewnie ze 100 programów.Podłączenia przy wiedzy automatyka z IVT wg jego wskazówek zrobił mój elektryk i działa..

Z drugiej strony taki grzanie do 25 po to aby dwa dni nie grzać to lekka głupota, bo komfort żaden przy takich różnicach temperatur.

Zdecydowanie źle podszedłeś do sprawy. Jak najbardziej taki sposób akumulacji ciepła jest nie do przyjęcia. Jeśli wystarcza ci 21C do komfortu, to naprawdę masz ogromne szanse wyrobić się w tańszej taryfie. Musisz znaleźć optymalną temp. zasilania podłogówki przy ostrych mrozach, tak aby grzanie w tańszej taryfie wystarczyło. Im ta temp. będzie niższa, tym temp. otoczenia stabilniejsza. Dla twoich warunków pewnie wystarczy maks. 30C. W cieplejszych okresach można skracać czas grzania lub obniżać temp. zasilania.

Dla porównania u mnie komfort to 23C ( w sypialniach 22). Grzeję wyłącznie w tańszej taryfie. W ostre mrozy mam ustawione na zasilaniu 34C (efektywnie jest mniej, gdyż mam PC powietrzną, która do takiej temp. rozkręca się w kilka godzin przy mrozach). W efekcie na parterze temp utrzymuje się 21,5 - 23, a na poddaszu 21-22,5. Najgorzej jest wieczorem, gdy temp. spada do granicznej 21,5, ale wtedy najczęściej uruchamiany jest kominek. Myślę więc, że u ciebie utrzymanie stabilnej temp. 21C nie powinno być problemem. Im niższa temp. zasilania, tym stabilniejsza temp. otoczenia.

Z tego co piszesz nawet majac b. cieply dom, zaoszcedzilbys rocznie z PC (na CWU i CO) 3/4 z 10500kWh, liczac wsio po 0,28 wychodzi 2200PLN.

Przemnozyc to przez 10lat.......

Ja majac mozliwosc, wzialbys kredyt o te 15-20tys wiekszy i robil to z PC.

Ale to jest moje zdanie.

marcin

Minimalnie inaczej.

Teraz (PRAWDOPODOBNIE - powtarzam to bo za chwilę ktoś wypali, że manipuluję liczbami) wyjdzie mi CO i CWU ok. 2400 zł/rok. Czyli jakieś 1600 zł. różnicy. Różnica inwestycyjna ok. 27.000 zł. To prawie 17 lat. Długo.

Nie kryję też że celowałem w dom max. 4 litrowy, ale podobnie jak Ty mam niedoróbki i dopiero teraz je widzę. Część z nich uda się małym kosztem poprawić (dorzucenie wełny na strop, poprawa szczelności okien), część z nich będzie już trudniejsza (wycięcia styro w podłodze pod odpływ z prysznica itp.).

Zgadzam się, że pod tym względem PC jest bezpieczniejsza.

Jeszcze jedno, gdzieś już o tym było. Postęp w dziedzinie PC jest ogromny. Jest co raz więcej firm ZNAJĄCYCH się na rzeczy, rośnie ich doświadczenie. I te 3 lata różnicy, to nie przepaść rzec jasna, ale spory szmat czasu w tej dziedzinie.

pzdr

Minimalnie inaczej.

Zgadzam się, że pod tym względem PC jest bezpieczniejsza.

Jeszcze jedno, gdzieś już o tym było. Postęp w dziedzinie PC jest ogromny. Jest co raz więcej firm ZNAJĄCYCH się na rzeczy, rośnie ich doświadczenie. I te 3 lata różnicy, to nie przepaść rzec jasna, ale spory szmat czasu w tej dziedzinie.

pzdr

Nie rozumiem tego przekonania ze postep w PC jest ogromny.

Nikt za 3 lata nie wyprodukuje PC dajcej jakos drastycznie wyzsze COP. Fizyka jest niezmianna i nie do przeskoczenia.

Zachodz (zwlaszcza skandynawia), uzywa PC od wielu lat. Co mieli zrobic w dziedzinie sprawnoscii sprezarek juz zrobiono (tak mi sie wydaje) i juz cudow sie nie nalezy spodziewac. Napiszc prosze skad to przekonanie, ze bedzie jakis postep.

Ja tez nie licze, ze moj nastepny samochod bedzie pali 2l/100

Owszem, maja szanse ceny PC spadac z czasem, ale na drastyczna obnizke bym nie liczyl. Pewnie z 90% kluczowych elementow PC jest produkowana po za polska. Naswet jak ktos w PL sklada te pompy to one bede tak drogie jak drogie sa komponenty.

Obnizka cen moze pochodzic tylko z upowszechnienia sie rozwiazania, zwiekszenia produkcji itd.

marcin

Nie rozumiem tego przekonania ze postep w PC jest ogromny.

Nikt za 3 lata nie wyprodukuje PC dajcej jakos drastycznie wyzsze COP. Fizyka jest niezmianna i nie do przeskoczenia.

Zachodz (zwlaszcza skandynawia), uzywa PC od wielu lat. Co mieli zrobic w dziedzinie sprawnoscii sprezarek juz zrobiono (tak mi sie wydaje) i juz cudow sie nie nalezy spodziewac. Napiszc prosze skad to przekonanie, ze bedzie jakis postep.

Oj zupełnie nie o to mi chodziło.

Pompa - jeśli chodzi o zasadę działania (abstrahując od elektroniki sterującej) - to urządzenie bardzo proste i tu nie spodziewam się jakiegoś milowego kroku. Wbrew pozorom jest to czynnik, który w przyszłości można najprościej zmienić, wymienić, usprawnić.

Kluczem do prawidłowego działania PC jest prawidłowe dobranie dolnego źródła, górnego źródła i mocy grzewczej samego urządzenia.

Poczytaj w tym wątku hydrola, bonetkę i innych. A zobaczysz, że nie jest to sprawa prosta.

A do tego dochodzi kwestia prawidłowego montażu.

Więcej udanych realizacji przez daną firmę = wzrost doświadczenia i mniejsze ryzyko popełnienia kosztownego błędu w przyszłości.

Grzanie PC to nie zakup samego urządzenia.

Kiedy ja szukałem w Łodzi i okolicach (pod koniec 2007 r., kiedy projektowałem ogrzewanie) wybór był mały. Prawie żadnych realizacji na forum, nie znalazłem też znajomych, którzy mogliby kogoś polecić (nie chciałbym napisać, że takich firm nie było, ja po prostu nie znalazłem nikogo "zarekomendowanego").

pzdr

Kiedy ja szukałem w Łodzi i okolicach (pod koniec 2007 r., kiedy projektowałem ogrzewanie) wybór był mały. Prawie żadnych realizacji na forum, nie znalazłem też znajomych, którzy mogliby kogoś polecić (nie chciałbym napisać, że takich firm nie było, ja po prostu nie znalazłem nikogo "zarekomendowanego").

A to się zgadza. Ja swoją pompę kupiłem w 2008r choć czytałem o nich już wcześniej ale właśnie od 2008 nastąpił olbrzymi wysyp informacji na ich temat. Byłem jednym z nielicznych na tym forum który odważył się nie przepłacać i kupić polską PC na zachodnich podzespołach i tego kroku nie żałuję. Ale tak naprawdę do tego kroku przekonał mnie właśnie ten temat. Zacząłem go czytać jak miał dopiero 50 stron więc przeczytanie od początku nie było tak wielkim wyzwaniem;)

Oj zupełnie nie o to mi chodziło.

Kluczem do prawidłowego działania PC jest prawidłowe dobranie dolnego źródła, górnego źródła i mocy grzewczej samego urządzenia.

pzdr

Z tym absolutna zgoda.

Faktycznie firmy sie ucza PC i zdarzaja sie tak spaprane instalacje, ze ludzie w domu maja zimno. I tu jest miejsce na duzy postep (w PL).

W przypadku wszelakiej masci piecow spalajacych paliwo, te piece sa duzo przewymiarowne. PC ma 10kw a piec jak wieszac to od razu 25kW. Roznica w cenie pieca minimalna. I wtedy ewentualne bledy nadrabia zapas mocy. Najwyzej zuzycie paliwa jest duze, a to mnie mniej boli niz 15C w domu.

Mozliwosc spaprania instalacji PC nie przekresla zas samej idei PC, ktora w pewnych przypadkach jest bardzo oplacalna.

Spprac tragicznie mozna wszystko. Dom, tesciowej mojego kolegi budowany przez developera. Piec gazowy, duzy, kotlujacy prawie non-stop, a temp w domu 17C! A rachunki miesieczne za gaz idace w tysiace.

A jak sie okazalo, tam gdzie nie widac, ocieplenia brak - np, oceplenie dachu dociagniete do scianki kolankowej!! Za scianka kolankowa tylko deskowanie dachu!! Czy sa 2 warstwy ocieplenia - karton-gips i deska :-(

Marcin

Spadło mi drastycznie ciśnienie w DZ. Wcześniej niby też spadało, ale nie tak gwałtownie. Serwis tłumaczy, że to przez temperaturę, glikol zmienia gęstość i dlatego taka różnica.

Jak to u Was wygląda? Spada Wam ciśnienie przy takich temperaturach jak były ostatnio? Jeżeli tak to o ile?

Spadło mi drastycznie ciśnienie w DZ. Wcześniej niby też spadało, ale nie tak gwałtownie. Serwis tłumaczy, że to przez temperaturę, glikol zmienia gęstość i dlatego taka różnica.

Jak to u Was wygląda? Spada Wam ciśnienie przy takich temperaturach jak były ostatnio? Jeżeli tak to o ile?

U mnie trochę spadło - z nie całych 2 do około 1.7-1.6.

Możesz to rozwinąć?

?:) ale co konkretniej?:) okręcasz czujnik zewnętrzny kocem i wrzucasz do zimnego pomieszczenia, w ten sposób pokazuje przy takich temperaturach te +5 lub nawet +8 'C co oznacza, że pompa nie będzie włączała antyzamarzania, jak mówiłem dotyczy to vaillanta

osobiście to nie wiem po co pogodówka w PCi przy ich bezwładności...

osobiście to nie wiem po co pogodówka w PCi przy ich bezwładności...

Lepsze by bylo gdyby PC miala dostep on-line do jakiejs krotkoterminowej (wiec i dosyc precyzyjnej) prognozy pogody z temperatura i wiatrem.

Zeby grznie przy bezwladnosci podlogowki bylo odrobine wyprzedzajace spadek temperatury.

marcin

7tonic masz rację i tak będę kombinował, tylko obwawiam się straty 2,5 w dzień, choć ostatnio grzeję coraz słabiej a spadek temp. coraz mniejszy więc już jest lepiej. Trudno trafić z temperaturą i krzywą, cały czas mam za ciepło. Będę próbował dalej. pozdr adam

Zazdroszczę Ci. Ja ciągle mam za zimno :(

Dzisiaj odmrażam rozdzielacz na dworze, grzeje do studzienki od 13.00 do teraz i jeszcze cały się nie odmroził.

Najbardziej boli mnie to, że wody gruntowe znowu go zaleją i przy jego ujemnych temperaturach znowu zacznie zamarzać. :(

Czy macie może jakiś miernik temperatury, który mierzy jednocześnie temperaturę w 3 miejscach, a najlepiej w 6ciu.

Mógłbym naraz zapiąć sondy na wszystkie zasilania i powroty i dokładnie ustawić przepływy na DZ.

Szukałem na allegro i innych portalach i nie znalazłem.

http://allegro.pl/termometr-1-2-3-4-kanalowy-ds18b20-lcdkolor-i1359056725.html

Czy macie może jakiś miernik temperatury, który mierzy jednocześnie temperaturę w 3 miejscach, a najlepiej w 6ciu.

Mógłbym naraz zapiąć sondy na wszystkie zasilania i powroty i dokładnie ustawić przepływy na DZ.

Szukałem na allegro i innych portalach i nie znalazłem.

Wrzuc do gogla DS1820. To jest czujnik temp, ktory sie podpina pod port szeregowy do komputera. A najlepsze jest to,ze na jednym kablu mozesz powiesic w zasadzie dowolna ilosc czujnikow. Kazdy czujnik ma adres.

Potrzebna jest tylko prejsciowka z portu szeregowego na ten czujnik. Ale perwnie mozna cos wyszukac na allegro.

marcin