Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kurm28 podaj zużycie w kWh będzie łatwiej porównać. Jak pompa ma oddech to nie ma obiegu i temperatura rośnie tylko na czujnikach od ciepła sprężarki i wymiennika. Jaki masz spadek temperatury w ciągu dnia przy wyłączonym ogrzewaniu ? ile m2 ? Jaka wielkość bufora i zasobnika cwu ? Płaszczowy czy wężownica czy wymiennik?

Max 38 w buforze - mierzone w buforze czy na podstawie temperatury powrotu ? Przy wyższych temperaturach sprężarki jęczą :)

Witam

Wiec tak:

Pierwsza zima grzania na powaznie. Temp utrzymywane w dzien około 21 stopnia.

- zuzycie srednie za grudzień - 22 kWh. Zuzycie średnie od 1.10 - 15kWh.

Całkowite od 1.10 do 31.12 (17:50) - 1318kWh

- spadek w ciagu dnia nie jest chyba duży i wynosi około 1 do 1.5 stopnia i najwięcej z tego spadku obserwuje wieczorem.

Gorzej jest jak wieje mocny wiatr i jest mróz. Wtedy nawet 2 stopnie potrafi spaść.

- m2 podłogówki (góra i poddasze) - około 140m2. Użytkowej 119m2

-zasobnik CWU 300l - max 45 stopni - histereza 6 - do grzania 3x dzienie (rano, w poludnie w II taryfie) i wieczorem o 18.

niestety nie wiem ile jest w buforze, ani czy to wężownica czy płyta (ale chyba to pierwsze).

Pompa to NATEO SMART+

Inna sprawa, że mam na 100% przewiewy w oknach - niewyregulowane i dramacik na stryszku, gdzie wiatr hula - robota na wiosne. :))

pzdr

k

Witam.

Sledze watek juz jakis czas i niestety nie moge znalezc odpowiedzi na dwie frapujace mnie sprawy, mam pytania odnosnie IVT 11.

1.Teraz pompa chodzi mi srednio 13 godzin na dobe, jaka jest mozliwosc ustawienia jej, zeby chodzila jak najwiecej w taniej taryfie(mozna ja tylko raz na dobe zaprogramowac, po godzinie 00:00 nowy dzien ), moze ktos wpadl na pomysl, jak to zrobic "po polsku"?

2.Niedlugo czas zamieszkac, teraz nastawa chyba jest na 0,5 i temp w domu 19st srednio, pytanie co bedzie lepsze, bo pewnie to sprawdzaliscie,podczas zamieszkiwania np. nastawa 2,0 i dokl reg +1, czy nastawa 2,5 i dokl reg -1, oczywiscie chodzi tu o optymalizacje czasu pracy pompy przy jak najlepszych parametrach? To oczywiscie przyklad nastaw. Jak juz wspomnialem czas niebawem zamieszkac i czas dopasowac optymalne nastawy, bede probowal oczywiscie wielu mozliwosci nastaw i regulacji, ale ktos z Was moze ma to juz przerobione. Z gory dzieki wielkie za kazda odpowiedz i podpowiedz.

Pozdrawiam.

Rafal

A co do mrożenia to mam zaszronione rury wchodzące do domu, czy jest nie tak coś z układem, radźcie teraz, bo jeszcze można wszystko naprawić lub poprawić,

Skoro masz ujemne temperatury na rurach, to muszą się one zaszraniać, chyba że je czymś zaizolujesz. To zaszranianie jest bez znaczenia jeśli chodzi o wydajność pc. Zaizolować warto, gdy szron się pojawia podczas działania pc, a topnieje gdy pc nie działa i z rur kapie woda która zbiera się na podłodze/ścianie. Jeśli tylko rury są oszronione, a potem szybko woda z nich paruje i nie kapie, to nie ma się czym przejmować, ale izolacja nie zaszkodzi. Co do układu dz, to sprawdź, czy wszystkie rury mają taką samą temperaturę. Jeśli temperatury nie są równe, to masz zapowietrzoną jakąś sekcję i glikol przez nią nie płynie (płynie wolniej), a dz nie pracuje pełną mocą. Rozwiązaniem jest odpowietrzenie tej niedziałającej sekcji dz. Gorzej. gdy temperatury są równe. Oznacza to, że DZ działa z pełną mocą i nie jest za duże... Jedyną poprawkę którą można wtedy zrobić to dołożenie kolejnej pętli do dz, żeby temperatury były wyższe. Czy się opłaca robić takie zmiany ? Chyba nie, ale trzeba by policzyć ile będzie kosztowała rozbudowa dz, o ile wzrośnie sprawność pc i ile ewentualnie na tym zyskasz. U mnie aktualnie temperatury dz wynoszą 2.9/1.5, więc lepszych pewnie nie uzyskasz i możesz takie przyjąć przy obliczeniach w wariancie optymistycznym. Nie znaczy, że musisz robić rozbudowę dz, bo teraz masz wygrzewanie zimnego domu (tak sądzę po temperaturach gz) i pc pracuje non stop (?) grzejąc ile się da i pobierając ile się da ciepa z gruntu. Później gdy dom się wygrzeje, to zapotrzebowanie na dostarczane ciepło spadnie i może to dz będzie wystarczające i będzie dobrze działać. Grzałek nie włączaj, bo szkoda kasy na prąd.

Edytowane przez rwxw

moze ktos wpadl na pomysl, jak to zrobic "po polsku"?

Dziwny taki sterownik nie pozwalający na programowanie... Poszukaj dokładniej w instrukcji obsługi. Jeśli nic tam jednak nie będzie, to sięgnij do instrukcji instalacji, gdzie są opisane podłączenia elektryczne, może tam będzie się dało podpiąć jakiś zewnętrzny sterownik typu włącz/wyłącz?

Witam

PC o mocy 11KW, dolne źródło to odwierty (180m), aktualna tem. DZ na we -1.1 na wyj. -3.5, tem. GZ na wyj. 29 stopni na powrocie 22 stopnie.

Pozdrawiam

Wygląda na to, że Twój instalator zbyt optymistycznie podszedł do długości łącznej DZ.

Jak obserwuję, to czasami i 250 metrów odwiertów dla podobnej pompy może nie wystarczyć. Zależy jaki teren.

Mój dom zużywa rocznie około 5000kWh. Latem gdy nie grzeję CO na CWU idzie około 300kWh. Wtedy właśnie COP pompy P-W jest wyższy ale pozostałe 4700kWh COP P-W jest średnio 2,5 za sezon więc zapłaciłbym około 850zł więcej. Cena mojej gruntowej PC była podobna do pompy P-W. Gdzie tu sens?

Rozumiem, że 5000KWh to dla samej PC?

Henock - jakiego masz dystrybutora energii, że wychodzi u Ciebie tak tanio?

Witam.

Sledze watek juz jakis czas i niestety nie moge znalezc odpowiedzi na dwie frapujace mnie sprawy, mam pytania odnosnie IVT 11.

1.Teraz pompa chodzi mi srednio 13 godzin na dobe, jaka jest mozliwosc ustawienia jej, zeby chodzila jak najwiecej w taniej taryfie(mozna ja tylko raz na dobe zaprogramowac, po godzinie 00:00 nowy dzien ), moze ktos wpadl na pomysl, jak to zrobic "po polsku"?

Na moje to powinno wystarczyć

Robisz to odwrotnie. Ustalasz krzywa grzania trochę wyższą czyli taką jak ma mieć podbicie nocne. Programujesz czas taryfy droższej np. od 6:00 do 21:00 i obniżasz krzywa o kilka stopni w tym okresie.

Jeżeli masz taryfę "weekendową" to całą sobotę i niedzielę obniżasz w mniejszym stopniu niż pozostałe dni

Edytowane przez rume

Grzałki nadal się włączają?

Proponuję ci sprawdzić moc pompy ciepła z jaką pracuje. Włącz tylko grzałkę o znanej mocy odczekaj jakieś20 minut i sprawdź różnicę temperatur na co, następnie wyłącz grzałkę i włącz samą pompę i też po około 20 minutach sprawdź różnicę temp. co. Z porównania wyjdzie ci z jaką mocą pompa pracuje. Jeżeli wyjdzie że moc pompy jest ok to znaczy że zapotrzebowanie budynku jest większe.

Rafal Mieczkowski

Zapytaj swego instalatora czy wie ,że można podłączyć zegar do dodatkowego sterowania pracą PCi i czy umie to zrobić.Podawałem kilka stron wcześniej komuś by skontaktował się z SUN ENERGY w Gdańsku z głównym automatykiem.O tym jak ustawiać krzywe było wiele razy 2-3 lata temu w tym wątku.Najwiecej informacji wyciągniesz z wpisów Bonetki. Pamiętaj ,że na krzywej możesz ustawiać garby samemu.

Edytowane przez wit74

Witam.

Dzieki wielkie za odpowiedzi i podpowiedzi, caly czas przekopuje watek, troche ciezko to idzie duzo tego,rada z ustawieniem od rume, to chyba to o co mi chodzilo, sprytne, za kilka dni powrot do domu wiec bede testowal, poki co wielkie dzieki raz jeszcze.

Pozdrawiam.

Rafal

Witam :)

Jestem na etapie wyboru pompy i chcialbym uzyskac odpowiedz an pare pytan.

Na poczatek moze o domu:

Dom drewniany z bala 12cm ocieplony welna 10cm i wykonczony w drewnie 4cm, dach 20cm welny (wlsciwie to strop nad poddaszem) dach docelowo tez bede chcial ocieplic ale to w blizej nieokreslonej przyszlosci, podloga na parterze wylewka ocieplenie 10cm styropian (moze bedzie 12)

powierzchnia domu 250m2 po podlogach znacznie wiecej. na parterze bedzie podlogowka okolo 100-110m, garaz chcialem dac jakis kaloryfer ale chyba tez podlogowka 45m2, poddasze to kaloryfery.

Wntylacja grawitacyjna, w domu jest jeszcze kominek, bedzie rozprowadzenie grawitacyjne - ale chce by pompa pokrywala cale zapotrzebowanie na cieplo

Prosze nie piszcie ze kaloryfery sie nie nadja, zdaje sobie sprawe z tego ze rachunki za prad bede mial wyzsze ale i tak lizce ze beda one porownywalne z rachunkami jakie musialbym zaplacic za np ogrzewanie gazowe.

mam juz kilka wycen i propozycji i prosze o Wasze opinie:

IVT - bardzo mi sie podoba poza cena :(, z tego co tu piszecie to sa tez zastrzezenia do sterownika? czy jest nieprzyjazny urzytkownikowi?

Dimplex Si14TE z tego co widze to do mojego domu mogla by wystarczyc 11kW pompa? do dimpleksa proponuja mi tez bufor tylko 200l z informacji z forum wychodzi mi ze pommpa bedzie pracowac w obu taryfach co nie jest najszczesliwsze

Czekam jeszcze na wycene Junkersa - nie znalazlem zadnych pinii o nich, instalator, ktory mi ja proponuje twierdzi ze to to samo co IVT, sugeruje wlasnie 11kW bo twierdzi ze te 14 to wyliczane z powierzchni a poniewaz ja mam spore skosy to kubatura nie za duza (650m3) i spokojnie mozna 11dac?

moje takie rozwazania - czesc pomp chyba wszystkie ze sprezarka mitsubishi moga miec na wyjsciu 65stopni, pompy ze sprezarkami copelanda 55-58 czy w moim przypadku decydowalibyscie sie na te z reguly drozsze ale podgrzewajace do wyzszych temp czy moge rozwazyc rowniez PC polecane tu na forum naszych rodzimych producentow?

Co do dolnego zrodla to beda odwierty bo nie chce sie zastanawic w przyszlosci czy moge posadzic jakies drzewko czy nie a poza tym dzialke mam juz troche zagospodarowana wiec rozkopanie jej raczej nie wchodzi w rachube...

Pozdrwaiam Adam

moje takie rozwazania - czesc pomp chyba wszystkie ze sprezarka mitsubishi moga miec na wyjsciu 65stopni, pompy ze sprezarkami copelanda 55-58 czy w moim przypadku decydowalibyscie sie na te z reguly drozsze ale podgrzewajace do wyzszych temp czy moge rozwazyc rowniez PC polecane tu na forum naszych rodzimych producentow?

Nie ma takiej potrzeby by grzać wodę więcej niż 45-47oC, do wanny taka w zupełności wystarcza a pod prysznic wystarczy 40. Nigdy wyżej jej nie grzałem.

Ja i parę osób na tym forum posiada PC polskich producentów i chyba nie było przypadku by coś z nimi było nie tak. Podstawa to dobrze wykonane DZ i GZ to 99% pomp będzie dobrze pracować. Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać.

Pzdr

PC o mocy 11KW, dolne źródło to odwierty (180m), aktualna tem. DZ na we -1.1 na wyj. -3.5, tem. GZ na wyj. 29 stopni na powrocie 22 stopnie.

Wszystko gra - ja coprawda PC u siebie bede mial dopiero w przyszlym sezonie ale jezeli dopiero zamontowales ogrzewanie to szykuj sie na tydzien lub wiecej grzania non-stop, zeby doprowadzic temperatury wewnatrz do normalnych. W tym czasie DZ mocno Ci sie wychlodzi i z gorszym COPem pompa bedzie przez najblizsze moze i tygodnie pracowac. DZ regeneruje sie stosunkowo wolno. Ty na ten tydzien potrzebujesz wyciagnac kilka razy wiecej, niz to DZ potrafi dac. W miare mozliwosci wspomagaj grzanie w pierwszym okresie czym mozesz - kominek, nawet jakies nagrzewnice gazowe, olejowe - DZ sie odwdzieczy wyzszym COPem, a w domku szybciej zapanuja mieszkalne temperatury :)