Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:)

wypadałoby nie skomentować ale...

...czy uwieżysz,że grzejąc prądem można za cały sezon grzewczy zamknąć w kwocie 500zł (pięćset złotych) ? ;)

Znajdź użytkownika j-j,zobacz jak to zapotrzebowanie na ciepło ma wpływ na nasze rachunki...

Czy te "poważne biuro" będzie płaciło Tobie rachunki za ogrzewanie ?

Pisanie na tym forum to taka Syzyfowa praca i tak sie nic nie dowiesz.

palac ekogroszkiem to koszt 512zł miesiecnie w okresie listopad -luty naisze ktos obiektywnie ile placi w tym kresie i w jakim metrazu.

kamil777, nikt ci nie poda konkretnie bo każdy ma inny dom i inaczej go użytkuje. u mnie PC zużywa średnio 7-9kW na dobę. koszt tego u mnie to 3,5 do 4,5zł na dobę. Ale - no właśnie jest to ale - codziennie palę 12h w kominku. I już moje dane są mocno zniekształcone, a jak bym podał takie zużycie to wiele osób by myślało że mam dobrze ocieplony dom, i niskie koszty ogrzewania. a wcale tak nie jest. Myślę że teraz rozumiesz że nikt nie chce tego podawać. Ale zawsze korzystając z OZC jesteś sobie w stanie policzyć mniej więcej ile ten koszt wyniesie u ciebie

kamil777, nikt ci nie poda konkretnie bo każdy ma inny dom i inaczej go użytkuje. u mnie PC zużywa średnio 7-9kW na dobę. koszt tego u mnie to 3,5 do 4,5zł na dobę. Ale - no właśnie jest to ale - codziennie palę 12h w kominku. I już moje dane są mocno zniekształcone, a jak bym podał takie zużycie to wiele osób by myślało że mam dobrze ocieplony dom, i niskie koszty ogrzewania. a wcale tak nie jest. Myślę że teraz rozumiesz że nikt nie chce tego podawać. Ale zawsze korzystając z OZC jesteś sobie w stanie policzyć mniej więcej ile ten koszt wyniesie u ciebie

Chodzi mi o wlasnie takie wypowiedzi,bardzo dziekuje za odpowiedz.

Na tym forum tak naprawde nie mozna sie niczego dowiedziec, nie szukam domnieman i domysłow tylko przykladowych sum plus minus srednia pompa srednie koszty

Nic dziwnego.

Ktos przychodzi i zadaje pytanie dotyczace Pomp ciepla.

Zaraz wpada tu Arturo72, i od razu glosi ze ocieplac a nie kupowac drogie PC.

Nie neguje jego metody na cieply dom, ale nie jest watek: co lepsze dom pasywny czy PC, tylko watek o pompah wlasnie.

Prawie kazde pytanie zadane prze kogos ko szuka wiadomosci o PC konczy sie w ten sam sposob :-/

marcin

Jastrzab tak to jest jak ktos z forum robi sobie własny folwark, kolega mowi ze docieplenie elewacyjne 13 cm posadzka 10cm a poddasze 25 cm welna to tak sie nie buduje to moze wypowiedz sie jak sie buduje?

Niestety masz racje z tym folwarkiem :-(

Takie ocieplenie jakie podales tak naprawde gwarantuje, ze dom bedzie spelnial to co ustawa przewiduje, czyli jesli mnie pamiec nie myli cos kolo 130KWh/m2.

Moj dom ocieplony 15//15/30cm (podloga, sciana, dach), z 3-szybowami oknami, rekuperatorm, chce okolo 80KWh/m2 na rok.

Jakbym ten sam dom ocieplil nawet 2x grubiej, to nie zagwarantuje mi to 40KWh/m2. Duzo wazeniejsze od zwiekszenia ocieplenia jest dokladnosc wykonania, szczelnosc budynku i brak mostkow. Brak mostkow to czesto nie dom taki jak Ci sie podoba, tylko taki ktory ma ospowiednia konstrukcje,

Jesli masz zwiekszyc ocieplenie scian z 15 na 20cm, i nie zadbac o mostki cieplne, dziury i dokladnosc wykonania, to nie warto zachodu. Z domu z kominem/kominkeim nie zrobisz domu pasywnego.

Zeby dom potrzebowal 20KWh/m2 to musi byc po za grubym ociepleniem przedewszystkim dokladnie ocieplony, miec wentylacje mechaniczna, pewnie byc na zaizolowane plycie fundamentowej, itd. A to wszystko do kupy moim zdaniem, nie znaczeni trudniejsze do zrealizoawania (obecnie w PL), niz standardowe ocieplenie i zakup zrodla ciepla.

marcin

Panowie stoje pod trudnym wyborem praktycznie bylem zdecydowany na kocioł na paliwo stale z zasobnikiem,na kocioł wydam 10 tys na pompe 50 tys nie jestem milionerem i dla mnie kazde pieniadze stanowia wartosc ,pisze na FM by dokonac wyboru lecz jesli PC ma mi sie zwrocic po 15 latach mozna o tym przeczytac na innym forum Ukryte koszty PC ,czekam na obiektywna opinie uzytkownka ktory ogrzewa dom 190 przy PC

Znaj moje dobre serce kamil777,przy pow.190m2 i przy takim ociepleniu wychodzi Ci zużycie energii na poziomie 24700kWh.

Teraz niech koledzy z folwarku przeliczą Ci to na złotówki przy grzaniu PCi...

...ale skoro "poważne biuro" tak dobrze zaprojektowało to podziękuj im ;)

To jest prawda..."oni sami się rodzą" :)

Ech, Arturo, Arturo. Czasem mam wrazenie, ze zyjesz po to zeby przeinaczac, celem pokazania jaka to PC jest be.

Napisalem, ze biura projektowe projektujac standardowe domy, nie jakies mega-energooszczedne, robia tyle, zeby dom spelnial ustawe.

Jestem, swiecie przekonany ze dom ocieplony 10/13/25 bedzie potrzebowal mniej ciepla niz wspomniane 130KWh/m2. Ba, ide o zaklada, ze taki guru od ocieplania jak Ty tez to doskolale wie :-)

Jak wielokrotnie pisalem, moj dziurawy dom ocieplony 15/15/30, wiec nie jakos wiele lepiej, potrzebuje 80KWh/m2. Fakt, ze z Reku, ale 2 kominami i kupa bledow ocieplnia poddasza.

A to przy 190 domu juz jest 15000KWh na CO, dzielone na COP 3,5 = 4300KWh.

A to jest koszt sezonu grzewczego w okolicach 2000PLN.

@kamil777

Sam musisz policzyc i zdecydowac.

Koszt grzania groszkiem bedzie porownywalny do PC.

Gaz ziemny bedzie prawie 2x drozysz niz PC w grzaniu.

Olej. gaz z butli, nie umiem powiedziec, ale zgaduje, ze niebedzie tanszy od gazu ziemnego.

Jesli Ci odpowiada noszenie opalu i popiolu, a w Twojej gminie wolno takiego paliwa uzywac w nowych domach, to bierz ekogroszek.

Jesli chcesz miec czysto i bezobslugowo to gaz albo PC.

Nikt tu za Ciebie nie zadecyduje.

marcin

....pop swoje i chłop swoje... ;)

nikt nie odpowie Ci od ręki kiedy zwróci Ci się zakup pompy ciepła bez OZC ( jeżeli w ogóle kiedykolwiek się zwróci)....

na pewno nie zwróci Ci się taka inwestycja w porównaniu do kotła na ekogroszek bo tak na prawdę późniejsze koszty eksploatacyjne są na bardzo zbliżonym poziomie, czyli inaczej mówiąc zapłacisz podobne pieniądze za prąd do pompy jak za groszek do kotła....oczywiście mówimy o cenach dzisiejszych - co będzie za kilka lat tego nie wie nikt.... inwestycyjnie wydasz na PC załóżmy ok 40 000 więcej - przy porównaniu tego nakładu do ekogroszku nie ma to szans się zwrócić w pieniądzach - za to masz komfort, czyste ręce i święty spokój....

Panowie stoje pod trudnym wyborem ...

Inwestując w PCi, inwestujesz w ekonomie działania, nowoczesność technologii, wygodę użytkowania, ekologię.

Tu naprawdę ciężko powiedzieć czy Ci to opłaci, bo jak już było mówione wcześniej to pojęcie bardzo względne.

Stać Cię na takie rozwiązanie, chcesz je mieć, widzisz w nim plusy na przyszłość to bierz pompę ciepła.

Masz się zarżnąć finansowo i uważasz że czas zwrotu inwestycji jest dla Ciebie zbyt długi, dopasuj system grzewczy do swoich możliwości.

To żaden dyshonor nie mieć PCi i nikt nie powinien Ci mówić że źle postąpiłeś. Miałeś wybór, dokonałeś wyboru i masz to co uznałeś za zasadne dla siebie na obecną chwilę.

Z drugiej strony szukanie za wszelką cenę uzasadnienia ekonomicznego na zasadzie - wydam więcej ale muszę zacząć na tym zarabiać po po góra 5-ciu latach jest dziwne.

Bo, bez obrazy, ale zastanawiałeś się kiedy Ci się zwróci dom o powierzchni 190m2 w stosunku do domu o powierzchni 140-150m2.

Taki zapragnąłeś mieć i taki sobie postawiłeś, choć gdyby był o 15m2 mniejszy to zostałoby na PCi lub dołożenie do termoizolacji zmniejszającej o połowę zapotrzebowanie na ciepło. A wtedy być może dołączyłbyś do "krezusów" :Dgrzejącym prądem za 2000-2500zł, a system grzewczy kosztowałby Cię 6-8kzł.

Czytasz co ludzie (użytkownicy) piszą o swoich doświadczeniach, więc wyciągnij wnioski dla siebie

Co by Ci nie mówić, ostateczny wybór musisz podjąć sam. ;)

... inwestycyjnie wydasz na PC załóżmy ok 40 000 więcej - przy porównaniu tego nakładu do ekogroszku nie ma to szans się zwrócić w pieniądzach - za to masz komfort, czyste ręce i święty spokój....

Może wydać 10-15tyś więcej. Musi trochę poczytać.

Dla miłośników węgla

http://biznes.interia.pl/news/placimy-juz-1000-zl-za-tone,1588447

Może wydać 10-15tyś więcej. Musi trochę poczytać.

Dla miłośników węgla

http://biznes.interia.pl/news/placimy-juz-1000-zl-za-tone,1588447

...ja podałem kwotę o której mówił kamil...

mówiłem też, że da się taniej, ale musiałby część robót wykonać we własnym zakresie no i za samą pompę można zapłacić 10k a można ponad 30

No ok, "poważne biuro projektów" kamila777 skoro zaprojektowało 13cm styro na ściany to na 100% nie zaprojektowało wm z rekuperatorem,nie zaprojektowało 3szyb,dalej ?

Zwykły "normowy" dom,adiqq powyżej przedstawial przykłady.

witam

czasami staram sie zrozumiec mentalnosc ludzi piszacych po to nie by komus pomuc tylko by udowodic ze swiat jest szary i zły i tu musze sie zgodzic z kolega A-----72 tylko trzeba dostrzegac tez pozytywnne strony.Arturo jako specjalista w tym temacie ,bo zauwazyłem ze sie za takiego uwazasz napisz jak Ty masz docieplony dom i jakie sa koszy jego ogrzania!

Edytowane przez kamil777