Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko ceny napraw też się zmieniają. Warto pamietać, że kompakty są "trudniej dostępne" jeśli idzie o naprawy.

Wracając do spostrzeżeń, to od 01.11.2010. do 01.05.2011 zużyłem na ogrzewanie i cwu 2950 kWh. Ogrzewanie domu (poza łazienką i pralnią) wyłączone od 01.03.11. W dni słoneczne kolektory wspomagają ogrzewanie, w nocy pompa ciepła. Temp. dolnego źródła na początku marca 6/2, teraz dużo wyższa. Ogólnie w domu temp. ponad 22 stopnie. pozdr adam

Aadamuss - moim zdaniem słaby wynik, wiem że to pierwszy sezon ale u mojego ostatniego inwestora "moja" PC zużyła podobnie również w pierwszym sezonie zimowym w domu ok. 240m2 (200m2 ogrzewanych standardowo plus pokój nad garażem 40m2 do +12C).

Fakt, instalacja zoptymalizowana pod kątem oszczędności i pompa ciepła 11kW "niestandardowa" z przewymiarowanymi wymiennikami ;)

A ściany tylko 15cm i zwykłe okna... No i zwykły kolektor poziomy!

Jak masz podłączoną pompę ciepła, jakieś sprzęgło hydrauliczne i mieszacz do podłogówki??? Ciekawi mnie taki wynik dla takiej malutkiej pompy i tak zaizolowanego domu....

Liwko ceny napraw też się zmieniają. Warto pamietać, że kompakty są "trudniej dostępne" jeśli idzie o naprawy.

Wracając do spostrzeżeń, to od 01.11.2010. do 01.05.2011 zużyłem na ogrzewanie i cwu 2950 kWh. Ogrzewanie domu (poza łazienką i pralnią) wyłączone od 01.03.11. W dni słoneczne kolektory wspomagają ogrzewanie, w nocy pompa ciepła. Temp. dolnego źródła na początku marca 6/2, teraz dużo wyższa. Ogólnie w domu temp. ponad 22 stopnie. pozdr adam

Potwierdzam, ze bez rewelacji. Tyle mi poszlo w domu ocieplonym 15/30cm. 150m pow,. uzytkowej. Drugi sezon. A dom dziurawy jak ser szwajcarski. Temp 21C.

marcin

Wczoraj otrzymałem fakturę za energię 07/03/11-05/05/11 - 378 PLN, I - 281 kWh,II - 623 kWh - sądziłem,że będzie więcej, w tym okresie PCi chodziła tylko w II taryfie.

Zliczyłem koszt i energię z faktur za okres 11/05/10 - 05/05/11 - 2505 PLN, I - 1853 kWh, II - 3773 kWh

To mój 3 sezon,zima nie ustępowała poprzedniej. Dla mnie pierwszy okres grzewczy był najgorszy,ale też i poprawek w ociepleniu kilka było,nadal mam do poprawienia.

Liwko ceny napraw też się zmieniają.

Mówisz? Pewnie tak ale...

Przedruk z innego forum:

"Buduje właśnie dom i analizuje zakup pompy ciepła do ogrzewania domu oraz przygotowania CWU.

Zadzwoniłem dzisiaj do znajomego który zakupił takie urządzenie 3 lata temu. Ma on dom ok. 240 m2 i pompę wiesmann-a 15kW do CO i CWU. Wszystko pracowało dobrze do 2 lat. Niestety po upływie 2.5 roku sprężarka doznała awarii. Rozszczelnieniu uległ wewnętrzny wymiennik co spowodowało przedostanie sie czynnika dolnego źródła do sprężarki i tym samym całkowite jej uszkodzenie. Znajomy interweniował u lokalnego dystrybutora jak również u przedstawiciela krajowego niestety BEZSKUTECZNIE. Reasumując naprawa kosztowała 20000pln. a jedna z najlepszych firm na rynku nie poczuwała sie do jakiejkolwiek odpowiedzialności ponieważ okres gwarancji minął. "

Oprócz sprężarki jeszcze kilka innych elementów trzeba było wymieć, ale i tak kwota 20000 zł jest absurdalna :o.

Postawę firmy na razie przemilczmy.

Edit

A swoją drogą zakochał się w tej PCi, czy jak, że nie zdecydował się na zmianę modelu czy producenta.

Jakieś dziwne podejście do sprawy.

Edytowane przez Jani_63

Oprócz sprężarki jeszcze kilka innych elementów trzeba było wymieć,

W tym przypadku pewnie policzyli wymianę całego modułu chłodniczego a nie naprawę.

Ostatnio naprawiałem Viessmanna ale tam sprężarka przeżyła jakimś cudem, tylko parownik wymieniłem, z tych grubszych rzeczy. Serwis zawołał 80% wartości pompy...

Przy takich uszkodzeniach woła się chłodniarza a nie serwis firmowy ;)

W tym przypadku pewnie policzyli wymianę całego modułu chłodniczego a nie naprawę.

Ostatnio naprawiałem Viessmanna ale tam sprężarka przeżyła jakimś cudem, tylko parownik wymieniłem, z tych grubszych rzeczy. Serwis zawołał 80% wartości pompy...

Przy takich uszkodzeniach woła się chłodniarza a nie serwis firmowy ;)

Pogrubić i podkreślić

I mamy kolejny dowód na zdzierstwo znanej nam wszystkim firmy. 80% wartości pompyhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/jawdrop.gif

Czy ja wiem czy to jest złodziejstwo....może bardziej naciąganie. Ale Liwko, jakby Tobie udało się sprzedać produkt, którym handlujesz za 3 a nawet 4 krotną wartość tego produktu i klient wyraziłby na to zgodę to miałby prawo nazwać Ciebie złodziejem?? Ja myślę że niech najpierw określi sam siebie mianem barana. Trzeba było popytać w innych sklepach i zorientować się ile taki produkt kosztuje. Podobnie jest w tym przypadku. A ten gość prawdopodobnie zaganiany nie ma czasu, pompa przestała działać to wyjął komórę jak "siara" w kilerze memory find serwis i wszystko jasne. Gość w serwisie wyczuł że może przytulić kupę kasy i pewnie tyle z teorii o drogich częściach.

To serwis tyle kosztował, nie części :)

Zresztą podobnie jest przy samochodach. Mało kto pogwarancyjne samochody dalej naprawia w serwisie z wiadomych przyczyn. Np sprzęgło kosztuje komplet 500 zł a w serwisie 2,5 tys. Mało tego to jest ten sam produkt, bo robiony na zamówienie dla konkretnej marki. Ale na wolnym rynku nie wolno im Sprzedawać z logo producenta samochodu więc występuje jako zamiennik i 5-cio krotnie tańszy.

Ja myślę że to jest najwłaściwsze wytłumaczenie tamtej sytuacji.

Edytowane przez photos

Czy ja wiem czy to jest złodziejstwo....może bardziej naciąganie. Ale Liwko, jakby Tobie udało się sprzedać produkt, którym handlujesz za 3 a nawet 4 krotną wartość tego produktu i klient wyraziłby na to zgodę to miałby prawo nazwać Ciebie złodziejem??

Ma to swoją fachową nazwę, chwilowo wyleciało mi z głowy.

Ja rozumiem photos że masz właśnie PC tej firmy, więc z ciekawości anonimowo zadzwoń do nich i popytaj ile kosztuje pogwarancyjna wymiana sprężarki.

Dla mnie 20000zł za naprawę to zdzierstwo i złodziejstwo. Zapewne sprawa znalazła by swój finał w sądzie. Zrobił bym im taką reklamę że by się nie pozbierali.

Wihajster, układ mam na buforze grzanym solarami i pompą ciepła, mieszacz na podłogówkę jest ale działa raczej jako zamknięcie c.o. przy podgrzewie cwu. Jako mieszacz działa głównie wtedy kiedy działają solary i puszczam ciepło na łazienkę. Robiłem trochę eksperymentów i w domu raczej bardzo ciepło było. Przy temperaturach ok 20-21 stopni byłoby zużycie dużo mniejsze, zależało mi na sprawdzeniu zużycia przy maksymalnych temperaturach w domu. Ogólnie nie jest źle :)

PS Co do cen napraw, ktoś już pisał w porównaniu do aut, tak już jest, że wymiana podzespołu często kosztuje dużą kwotę ( np. skrzynia automatyczna, silnik, ) ale i tak są ludzie którzy chcą to naprawiać w autoryzowanym serwisie bo ich na to stać. Są też warsztaty które zrobią to samo ale taniej, klient wybiera. Dziwnym trafem serwisy BMW, Volvo, Merc cały czas mają co robić a tanie nie są.

Pisanie, że to zdzierstwo czy złodziejstwo to lekkie przegięcie, zawsze klient ma mozliwość wyboru i sam decyduje co wybiera, nigdy nie jest postawiony pod ścianą bo serwis szybko wymienił sprężarkę i teraz chce kasę.

Może ktoś kompetentny poda ceny sprężarek i będzie wiadomo o jakich kwotach rozmawiamy, bo dyskusja na temat wpisu z innego forum to dyskusja o niczym.

Sprężarka np. Viessman ok 6 kW cena ok 1000 E katalog, ile kosztuje taka sprężarka na rynku ?

Często awariia pompy ciepła/ czy sprężarki to tylko ostatni element a przyczyna leży po stronie dolnego źródła lub instalacji, zamrożenie źródła czy inne kombinacje z wieloma źródłami ciepła.

pozdr adam

Edytowane przez aadamuss24

Często awariia pompy ciepła/ czy sprężarki to tylko ostatni element a przyczyna leży po stronie dolnego źródła lub instalacji, zamrożenie źródła czy inne kombinacje z wieloma źródłami ciepła.

Z tym, że sytuacje anormalne w sprzęcie tej klasy powinny zostać rozpoznane przez sterownik. Miałem u siebie awarię w pompie ciepła i zadziałały zabezpieczenia. Jak zamarzł wymiennik to sterownik zablokował pracę spężarki i wystarczyło zadziałać zwykłą syszarką do włosów. Sprężarka uratowana, reszta też... A pompa nie z tych jajwyższych półek cenowych tylko nasza, krajowa.

Zgadza się, ale tylko przy glikolu. Tu wystarczy presostat niskiego ciśnienia.

Jeśli układ woda-woda to już tak różowo nie jest. Presostat nie zabezpieczy przed zamrożeniem parownika.

Ten ostatni Viessmann którego naprawiałem właśnie po zamrożeniu wody w parowniku miał założony fabryczny "kit" do układu woda-woda, tylko czujnik termostatu w takim miejscu zamontowany że zadziałał jak już było po wszystkim...

Założyłem swojego patentu zabezpieczenie (elektroniczny 3-punktowy kontroler temperatury) plus jeszcze zmodyfikowałem nieco producenta, żeby sytuacja się nie powtórzyła ;)