Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

utwierdzasz mnie w przekonaniu ze nie czytasz w calosci tego co ktos pisze i wybierasz sobie to co ci pasuje. Albo najzwyczjaniej w swiecie naie potrafisz czytac ze zrozumieniem, co juz wczesnie zauwazylem ja i Liwko :) Napisalem wyzej ze pompe kupilem za wlasna kase.

Photos, odpowiedz na moje pytanie!

"Jaką masz stolarke u siebie? Jakie to są wyzsze ceny? wyzsze w porównaniu do czego? jaka jest różnica w cenie między oknami 5-komorowymi z wkładem 2-szybowym, a takimi samymi tylko z wkładem 3-szybowym?"

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to dałem się wciągnąć w bambuko,ja za 100000zł płacę 570zł miesięcznie z tego wychodzi,że za 25000 rocznie 1700zł (kredyt hipoteczny na 30lat w EU)

Gdzie dają takie oprocentowanie ?

No masz moim zdaniem drogi ten kredyt - 6,8%. Ale widac takie czasy. Jak bralem 2.5 lata temu taniej bylo.

Powiedz mi teraz tylko, czemu liczac jaka to pompa jest NIEOPLACALNA, zalozyles kredyt 8,9%. Tak Ci sie od czapy napisalo, czy te specjalnie, zeby wykazac jaka to PC jest be, i nieoplacalna.

Sorry, ale jak czytam Twoje wyliczenia, to do takiego wniosku dochodze. Liczac dla PC zawyzszasz koszty, liczac nie-PC zanizasz.

marcin

P.S.

Wez sie w koncu wybuduj :-)

To musisz sobie sam policzyć.Ja jestem nie obiektywny ;)

Za rachunki przy prądzie za ogrzewnie+cwu płacisz ok.3 razy więcej niż za rachunki przy PCi ale do rachunków za PCi musisz dodać spłatę różnicy między instalacją prądową a PCi.

Przyjmij koszt instalacji prądu ok.10tys.zł a więc rata miesięczna za PCi będzie od 31tys.zł (o tyle musisz wziąść więcej kredytu)

12tys.kWh przy prądzie to ok.3,6-4tys.zł,przy PCi 1,2tys.zł za rachunki +ok.2tys.zł za obsługę kredytu=3,2tys.zł (zależy na ile lat bierzesz)

Odpowiedz sobie sam :)

Moja rada,zejść z zapotrzebowaniem rocznym domu na ciepło do 8-9tys.kWh i wtedy policzyć.

Dzięki za odp,

Wg moich obliczeń w OZC, aby zejść do takiego zapotrzebowania musiałbym uzyskać wsp. przenikania ciepła U dla ścian, dachu i podłogi poniżej 0,1 a z oknami zejść poniżej 0,8. Teraz mam 18 cm styro lamba 0,04 na ścianach, 20 cm styro 0,038 na podłodze i 30 cm wełny 0,04. Okna o U=1. Więc chyba zostanę przy PCi.

A czy ktoś może policzyć mój przypadek?

Dom 155 m2 PU.

Zapotrzebowanie roczne na CO+CWU = 12000 kwh

chcę mieć podłogówkę wodną.

otrzymałem wycenę kompletnej kotłowni z PCi + DZ poziome za 41kPLN

warto brać? czy rozważyć ogrzewanie prądem?

Pawciu poznajesz te wpisy, powienieneś bo to twoje wpisy:

Hej,

Nie wiem czy pomogę ale jestem właśnie na etapie doboru sposobu ogrzewania i zacząłem się bawić OZC (lepiej późno niż wcale : ) ).

1. Buduję lekko zmodifkowany dom "pod katalpą" Archonu - ok. 155 m2 PU

2. Mam 32 m2 okien

Na próbę wstawiłem do OZC różne parametry okien:

i tak:

dla Okien o wsp. U=1,1 W/(m2*K) zapotrzebowanie roczne na ciepło do ogrzewania wyszło: ok 7650 kWh

dla Okien o wsp. U=0,8 W/(m2*K) zapotrzebowanie roczne na ciepło do ogrzewania wyszło: ok 6950 kWh

Różnica to 700 kwh, co przy ogrzewaniu prądem daje różnicę ok 220 PLN rocznie. Przy innych sposobach ogrzewania pewnie byłoby mniej.

Tutaj nawet w nawiązaniu do mojego wpisu:

...

Moc zainstalowana 12,8KW

...

Marcin,

w moich wyliczeniach (OZC) wyszło mi:

Projektowe obciążenie cieplne budynku : 5874 W

Rozumiem, że to jest wartość wyjściowa do wyliczenia mocy ogrzewania.

Jak to było u Ciebie? Nie sądzę, że miałeś Projektowe obciążenie cieplne budynku=12800 W

Jak to się przelicza?

Aby to odnieść do siebie powinieneś poznać U okien P4 i "ciepłych".

Generalnie polecam OZC - omijałem to z daleka od roku bo myślałem że program jest trudny, ale nie jest źle

Więc jakie w końcu masz zapotrzebowanie wyliczone w OZC??? Powiem Ci tylko że po wyliczeniu kilku domów w OZC, przy takim poziomie ocieplenia jaki napisałeś 8000kWh to max bez liczenia będziesz miał.

Edytowane przez Lobo_M

pawciu oszczędza na PCi ok.800zł(niech będzie 1tys.zł) rocznie przy wyższej inwestycji a mimo to wybiera pompę,no cóż jego wybór,ale nie można cały czas cukierkować jaka to PCi jest cudowna dla oszczędnego grzania.

Pawciu kazdego roku bedzie placic za ogrzewanie 1000PLN mniej. To, zle?? Od jakiej kwoty zaczynaloby sie "dobrze" wedlug CIebie, Od 2000rocznie? Czy moze od 3000??

Ja tez musialem wziasc 20.000 wyzszy kredyt zeby zrobic PC zamiast gazu. I podobnie rok w rok, ogrzewanie PC + wyzszy koszt kredytu kosztuje mnie o jakies 1000PLN mniej niz by to bylo dla gazu. Kazego roku CO kosztuje mnie to 1000PLN mniej. Nic tylko sie cieszyc. A kiedy sie "zwroci". A co mnie to. To nie jest inwestycja gieldowa. Co roku jest taniej niz dla systemu gazowego.

marcin

Pawciu kazdego roku bedzie placic za ogrzewanie 1000PLN mniej. To, zle?? Od jakiej kwoty zaczynaloby sie "dobrze" wedlug CIebie, Od 2000rocznie? Czy moze od 3000??

Ja tez musialem wziasc 20.000 wyzszy kredyt zeby zrobic PC zamiast gazu. I podobnie rok w rok, ogrzewanie PC + wyzszy koszt kredytu kosztuje mnie o jakies 1000PLN mniej niz by to bylo dla gazu. Kazego roku CO kosztuje mnie to 1000PLN mniej. Nic tylko sie cieszyc. A kiedy sie "zwroci". A co mnie to. To nie jest inwestycja gieldowa. Co roku jest taniej niz dla systemu gazowego.

marcin

Pierw niech pawciu sie zdecyduje ile kWh on zuzywa bo ma jakies roztrojenie jaźni. po drugie żeby mieć te 1000zł oszczędności to

zakładając że twój dom zużywa xkWh en. el (założenie jest że x>0, bo inaczej być nie może), koszt kWh to I taryfa 27gr, II taryfa 68gr, wykorzystanie PCi w II taryfie 80%, pprzez co koszt kWh dla PCi to 35gr (jak to Liwko napisał matematyka z II klasy szkoły podstawowej), koszt kWh z GZ50 z uwzględnieniem kosztów eksploatacyjnych 24gr (dane z muratora z przed kilku miesięcy)

taki dom musiłby mięć zapotrzebowanie minimum 8000kWh

Więc podstawmy to do wzoru jaki nam podałeś

0,33*XkWh*0,35gr = XkWh*0,24gr - 1000zł -> X = 8030[kWh].

a to juz nie jest powód do radości tylko do wstydu!

Ale macie natchnienie, żeby ciągle debatować i to po nocach, czy się opłaca, czy nie, a tyle razy już o tym pisaliśmy. Wypowiedzi naszych forumowych malkontentów nie ma co brać na poważnie. Niech sobie liczą co chcą. Ja nie mam wątpliwości, że niedroga PC, zwłaszcza glikol-woda bezwzględnie się opłaca, nawet przy odwiertach, nawet przy kredycie hipotecznym, nawet przy dobrze ocieplonym domu, nawet bez jakiegokolwiek dofinansowania jak w Polsce. Przecież to jasne jak słońce, umiem liczyć, to liczę. Załóżmy koszt grzania prądem 6000 zł/rok, czyli przy średnim COP=3 (absolutne minimum) = 2000 zł dla glikolowej pompy ciepła. Różnica inwestycji między prądem, a PC z odwiertami to 30.000 minus 8.000 (cała kotłownia z osprzętem) = 22.000 więcej. Koszt całego kredytu (kapitał+odsetki na 20 lat w PLN) to 1.900 zł rocznie przez 20 lat dla kwoty 22.000. Całość łącznie z kredytem wychodzi zatem 6000-2000-1900 = 2100 zł taniej rocznie za ogrzewanie. Warto ? No chyba tak :) Żeby się nie opłacało, trzeba by zejść z zapotrzebowaniem na ciepło budynku dokładnie o połowę, czyli mamy wtedy: 3000(prąd)-1000(PC)-1900(kredyt)=mniej więcej na zero. Ale żeby wyszło połowę mniejsze zapotrzebowanie, rzędu 8.000 kWh na rok z CWU (!!), trzeba sporo więcej kasy wpakować w ocieplenie i stolarkę. Umiem liczyć, czy może bzdury piszę ?? :) Edytowane przez rydzadam
poprawiłem w zapotrzebowaniu miesiąc na rok (mój błąd)

Sorki ale jak czytam ostatnie kilka stron to istna zenada.

Widze tylko zalosne proby udowodnienia ze PCi jest do bani i to przez osoby ktore tylko slyszaly lub naczytaly sie pierdol o pompach.

Pare osob z dyskutujacych ma PCi a pozostali sa kiepsko zorientowanymi teoretykami.

Dlaczego udzielacie sie jako znawcy?

Gdybyscie pytali, dociekali etc... to OK, ale Wy (Ci ktorzy sa teoretykami tylko) udzielacie sie jako znawcy tematu!!!!!!!!!!!

@Marcin Cetera

Odnosze wrazenie, ze chcesz komus koniecznie dokpopac - z ostatnich Twoich wpisow to wynika i to koniecznie jakiemus "pompiarzowi"

@Arturo72

Wybuduj sie a zobaczysz ze nie wszystko jest takie proste jak Ci sie wydaje.

Nie wystarczy przytoczyc wyrwane z kontekstu fragmenty wypowiedzi i odnosci sie do nich.

Wiem, to nic nie kosztuje a mozna niezly ferment wprowadzic w temacie, kous dolozyc itp.

Juz zauwazylem, ze liczyc to tylko Ty umiesz a reszta to debile i kretyni naciagnieci przez "porzadny" marketing producentow PCi.

Wynika z tego ze ja tez nie umiem liczyc bo odczuwam zazenowanie czytajac Twoje wypowiedzi.

Chetnie zagladasz innym do portfela i szastasz opiniami na ich temat a nie masz pojecia co kim kierowalo przy wyborze zrodla ciepla.

Dla Twojej informacji, w jednym z bankow wyliczone dokladne raty dla przykladowej kwoty 500 000 zl wynosic mialy by 2 500 zl - calkowity koszt kredytu do splaty. Poprosilem o podanie wiarygodnych wysokosci rat (odsetki+kapital - rosnaco) jak przeczytalem Twoje wyliczenia. To sa wartosci dla mnie, jako "starego", dobrego i wiarygodnego klienta banku, nie wiem jak w przypadku innych, potencjalnych klientow.

Pzdr.

Zaraz mnie "praktycy" przechrzczą za ten COP=3, więc koryguję: COP=4 bez uwzględnienia pompek obiegowych, itp. bo niby czemu je uwzględniać, jeśli porównujemy PC do innych źródeł ciepła, nawet "czystego" prądu. Tam też są potrzebne pompki i sterownik. Wychodzi więc jeszcze ciekawiej. Zapotrzebowanie na ciepło musiałoby wynosić około 6000 kWh rocznie łącznie z CWU, żeby grzane prądem się opłaciło :)

Strasznie się to zagmatwało , ale policzmy - po pierwsze 1000zł/rok oszczędności zwróci różnicę w poniesionym koszcie nie po 6 latach, ale po 23 (do zwrotu różnicy w ciągu 6 lat potrzeba mieć koszt niższy prawie o 4000zł/rok) , jeśli przyjmiemy cenę prądu jak wyżej 35gr/kWh to 1000zł jednoznaczne jest z większym zużyciem prądu o 2857kWh/rok, co przy pc (dla uproszczenia przyjmuję cop=4) wyznacza 952kWh/rok, a przy innym systemie na prąd 3809,5kWh/rok (roczne zapotrzebowanie - pasywniaki) - jak to się ma do rzeczywistości - każdy ocenia sam. Edytowane przez kbab

Marcin,

Przyznaję, nie jestem guru w wyliczeniach OZC i wciąż się uczę, ale już tłumaczę:

1. 7650 kWh dotyczyło samego CO i nie uwzględniało CWU. W swoim dalszych męczarniach z OZC wyszło mi ostatecznie 8820 kWh (dodałem m.in. ogrzewanie garażu). Dla CWU założyłem dzienne zużycie na 150 l i otrzymałem 2960 kWh.

2. Projektowe obciążenie cieplne budynku : 5874 W wyszło, gdy zakładałem znaczną poprawę ocieplenia i również nie uwzględniało CWU.

Pierw niech pawciu sie zdecyduje ile kWh on zuzywa bo ma jakies roztrojenie jaźni. po drugie żeby mieć te 1000zł oszczędności to

zakładając że twój dom zużywa xkWh en. el (założenie jest że x>0, bo inaczej być nie może), koszt kWh to I taryfa 27gr, II taryfa 68gr, wykorzystanie PCi w II taryfie 80%, pprzez co koszt kWh dla PCi to 35gr (jak to Liwko napisał matematyka z II klasy szkoły podstawowej), koszt kWh z GZ50 z uwzględnieniem kosztów eksploatacyjnych 24gr (dane z muratora z przed kilku miesięcy)

taki dom musiłby mięć zapotrzebowanie minimum 8000kWh

Więc podstawmy to do wzoru jaki nam podałeś

0,33*XkWh*0,35gr = XkWh*0,24gr - 1000zł -> X = 8030[kWh].

a to juz nie jest powód do radości tylko do wstydu!

Widzę, że dyskusja jest gorąca. Nie chciałem nikogo urazić, a jedynie się poradzić. Koszty kredytu na PCi dały mi do myślenia i stąd moje pytania.

Z mojej strony koniec tematu. Poszukam porad w innych źródłach.

Dostałem fakturkę za prądki. Zużyłem wszystkiego 387kWh w I taryfie i 1259 kWh w II. Za to trza wybulić 666,51 PLN.

Pompa zużyła z tego 1241 kWh (prawie wszystko w II taryfie), a wyprodukowała w tym czasie 16,539 GJ energii cieplnej. W tym jest wszystko: pompki obiegowe, sprężarka i inne takie...

Nie podaję przeliczeń, bo każdy lubi po swojemu naginać ;). Zostawiam interpretację do wykonania we własnym zakresie.

cop=3 mozesz pozostawic spokojnie bo grzanie "czystym" pradem np. matami elektrycznymi nie potrzebuje zadnych pompek.

cop srednio wychdzi wyzsze niz 3,0, ale wliczajac w to cwu to jest juz realne -mnie wyszlo najnizesz w grudniu 2010 - 3,19 a najwyzsze w styczniu 2011- 4,03 (co + cwu)

Pzdr.

Dlatego faktycznie bezpiecznie brać COP=3 jako średnioroczny i to z duuużym zapasem, bo w rzeczywistości powinien wyjść większy jak 3,0, nawet z pompkami i całą resztą. U przykładowego Wieśka wychodzi razem z pompkami (a jest tam bufor i sporo innych rupieci) COP=3,2. Co do kabli racja - one nie potrzebują nic więcej jak "napięcia", ale z tego co pamiętam Arturo planuje (bo On wciąż tylko planuje) wstawić kociołek wodny i rurki w podłodze :) Do tego osobną PC do CWU, więc koszt inwestycji powiększy się o min. 5.000 za tą pompę, którą i tak pewnie wepnie w dogrzewanie CO, żeby taniej było. Zresztą sam bym też tak zrobił. To jest typowe oszukiwanie samego siebie, udowadnianie swoich racji, a później i tak robienie inaczej, bo w efekcie końcowym będzie i tak CO grzane pompą ciepła, a jedynie "wspomagane" czystym prądem. Podobno w planach była też PC powietrze-woda, więc jak w końcu z tym prądem ? Sam gorący zwolennik odchodzi od swoich pomysłów i przekonań. Życie weryfikuje nierealne plany...

koszt kWh z GZ50 z uwzględnieniem kosztów eksploatacyjnych 24gr (dane z muratora z przed kilku miesięcy)

Jest szansa zapłacić poniżej 20gr/kWh w W-2 przy rocznym zużyciu GZ50 między 1100-1200m3, wg cen z Dolnego Śląska. Niestety W-3 podnosi cenę o prawie 4gr/kWh po przekroczeniu 1200m3

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B&pli=1#gid=13

Dostałem fakturkę za prądki. Zużyłem wszystkiego 387kWh w I taryfie i 1259 kWh w II. Za to trza wybulić 666,51 PLN.

Pompa zużyła z tego 1241 kWh (prawie wszystko w II taryfie), a wyprodukowała w tym czasie 16,539 GJ energii cieplnej. W tym jest wszystko: pompki obiegowe, sprężarka i inne takie...

Nie podaję przeliczeń, bo każdy lubi po swojemu naginać ;). Zostawiam interpretację do wykonania we własnym zakresie.

ok to policzyłem - średni cop=3,7023 - niezły (również ładna średnia 0,4049zł/kWh - poza sezonem grzewczym będzie wyższa, w roku może przebić 45gr). Może warto dodać za jaki okres jest faktura?

Edytowane przez kbab