Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko fajnie, tylko Zubadan kosztuje tyle co tańsza gruntowa z montażem.

Ale nie doczytaliście istotnego założenia: zapotrzebowanie na CWU jest constans przez cały rok (w uproszczeniu). Zapotrzebowanie na CO jest liniowe względem temp. zewnętrznej. Dla CWU COP będzie zdecydowanie wyższy niż dla CO, nawet o jeden.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepraszam ale czy ktoś może podać średnioroczne temperatury dla II taryfy bo to ma WIELKIE ZNACZENIE w przypadku PCi, gyż nie wiem czy wszyscy się orientują że druga taryfa jest nocą kiedy pi..... Takie podawanie temperatur to jest zamydlanie oczu. Pozdrawiam Edytowane przez rume

Ale nie doczytaliście istotnego założenia:....

Dla CWU COP będzie zdecydowanie wyższy niż dla CO, nawet o jeden.

Bazujesz na jakiś marketingowych danych.

Poczytaj : http://www.mitsubishi-electric.pl/dokumenty/STE_EHST_20BYS9.pdf

Podają parametry dla temperatury zewnętrznej +7 stopni – reszta jest milczeniem.

Przepraszam ale czy ktoś może podać średnioroczne temperatury dla II taryfy bo to ma WIELKIE ZNACZENIE w przypadku PCi, gyż nie wiem czy wszyscy się orientuję że druga taryfa jest nocą kiedy pi..... Takie podawanie temperatur to jest zamydlanie oczu. Pozdrawiam

Całkowicie się z tobą zgadzam ale tylko dla powietrznych. Dla gruntowych nie ma to znaczenia.

Ale nie doczytaliście istotnego założenia: zapotrzebowanie na CWU jest constans przez cały rok (w uproszczeniu). Zapotrzebowanie na CO jest liniowe względem temp. zewnętrznej. Dla CWU COP będzie zdecydowanie wyższy niż dla CO, nawet o jeden.

Andriuss, nie zgodziłbym się z Tobą COP zależy od różnicy Temp. DZ i Temp. GZ im temperatura GZ jest wyższa tym COP niższy odwrotnie im temperatura DZ jest niższa tym COP niższe. Producent PCi albo dokładniej sprężarek freonowych podaje COP dla poszczególnych temperatur odparowania i skrapiania czynnika np. R407C dla konkretniej sprężarki.

kazjan :yes:

Przepraszam ale czy ktoś może podać średnioroczne temperatury dla II taryfy bo to ma WIELKIE ZNACZENIE w przypadku PCi, gyż nie wiem czy wszyscy się orientują że druga taryfa jest nocą kiedy pi..... Takie podawanie temperatur to jest zamydlanie oczu. Pozdrawiam

Pozwolę sobie wkleić końcowe wnioski (bez CWU) z bardzo podobnej dyskusji - na bazie temperatur dla Poznania z uwzględnienim spadku temperatury w nocy.

Przeliczyłem to przy takich założeniach jak piszesz.

Faktycznie bardziej opłaca się praca w II taryfie.

Co prawda z wyliczenia wychodzi, że ponad 100h PC bedzie pracowała też w I taryfie, ale koszt grzania wychodzi wtedy 1231zł (cena 0,30zł/kWh - II taryfa i 0,55zł/kWh - I taryfa), pomimo niskiego COP=2,6.

Przy grzaniu jednotaryfowym (0,45zł/kWh) koszt wychodzi 1434 zł pomimo wyższego COP=3,2.

Przy pompie ciepła glikol-woda przy COP=3,5 i cenie energii 0,35zł/kWh koszt grzania wychodzi 1012zł.

Przepraszam ale czy ktoś może podać średnioroczne temperatury dla II taryfy bo to ma WIELKIE ZNACZENIE w przypadku PCi, gyż nie wiem czy wszyscy się orientują że druga taryfa jest nocą kiedy pi..... Takie podawanie temperatur to jest zamydlanie oczu. Pozdrawiam

Swego czasu zrobiłem taką analizę. Wyniki okazały się zaskakujące :

http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=9080&view=findpost&p=60819

Najlepiej sam sprawdź.

Dane dot. PCi - można przyjąć, że wiarygodne i że nie różnią się w sposób istotny od „dość” markowych PCi innych producentów (podają normy wg. których „liczyli”):

http://www.kylmatekniikka.fi/uploads/files/tehot_1.pdf

Moim zdaniem należy bazować na ostatniej tabelce, bo uwzględnia straty „szronieniowe”.

Ps. No i drugi raz otrzymam wp…….. od HenoK i z wakacji nici – no bo jak z obitą facjatą…:(

Ciekawie to wygląda ale co mi po tym jak nie znam średnich temperatur dla II taryfy (za dużo liczenia ;)). Może ktoś ma gotowca i może podać przykładowo dla jakiegokolwiek miesiąca od grudnia do marca? Np. średnia dobowa dla grudnia to -4,1 a dla II taryfy -14,1 :). Dodatkowo - tak mi się wydaje - na spadek COP ma zmiana krzywej grzewczej u mnie na 10stopni na zewnątrz to około 4 st na c.o. (a z tabelki to jest około 0,3-0,4 COP. Podejrzewam że aż takiej różnicy nie ma jak 10 st, podejrzewam że około 5-6 albo i mniej. Edytowane przez rume

Bo do mnie COP 2,6 nie przemawia w okresie zimowym wymuszając pracę w drugiej taryfie. Wydaje mi się za wysokie.

Nie tyle w okresie zimowym, co średniorocznie dla CO - właśnie taki jest, bo, jeszcze raz, w Polsce statystycznie jest sporo cieplej niż się wydaje. O ile gruntowa ma podobny COP przez cały rok, jak Wam się wydaje, jaki jest COP dla powietrznej podgrzewającej CWU przy temperaturze +23C? Różnie podają, ale pomiędzy 5 a 6. Ergo, jeśli masz stałe zapotrzebowanie przez cały rok na CWU, czyli np. 10 kWh dziennie, codziennie, uśredniasz najzimniejszy styczeń z najcieplejszym lipcem, bo przecież w obydwu tych miesiącach zasiliłeś CWU energią +/- 300 kWh. Ergo, COP średnioroczny dla CWU jest istotnie wyższy niż 3, nawet dla tanich pomp. Ergo, tania pompa powietrzna z priorytetem na CWU opłaca się inwestycyjnie o niebo bardziej niż wypasiona gruntówka :p

U mnie wychodzi na 3 osobową rodzinę stosunek 1/4 jeżeli chodzi o CWU/CO. Można tak średnio przyjąć do obliczeń.

Rume moim zdaniem ma całkowitą rację z tymi godzinami taniej taryfy. Najlepiej rozbić to jeszcze na poszczególne miesiące. Wziąć kilka PC powietrznych i policzyć ich pracę z wykorzystaniem powiedzmy 80% taniej taryfy. Tania PC P-W może okazać się dużo droższa w eksploatacji mimo mniejszej niby inwestycji.

mam pytanie do kolegów znających PC dobrze od strony technicznej. Proszę mi wytłumaczyć bo sam sobie nie potrafię. Załóżmy że mamy dwie pompy ciepła (mogą być glikolowe). Jedna pracuje na temp. glikolu 1'C a druga załóżmy na 4'C (nie wdając się dlaczego jedno dolne źródło jest bardziej wydajne od drugiego). Ciekawi mnie dlaczego pompa pracująca na wyższej temp. osiągnie lepsze COP? Czysto technicznie. Co nam daje te 3 stopnie więcej? Co tam zmienia w tej pompie?

Ależ obliczenia HenoK na takich założeniach bazowały – dla II taryfy na nocnych temperaturach, w poszczególnych miesiącach sezonu grzewczego, dla Poznania.

Obliczenia dotyczyły tylko i wyłącznie ogrzewania – bez CWU.

Z CWU, wbrew pozorom COP byłby wyższy (szacunkowo oscylowałby wokół 3)

Moim zdaniem, dla szacunkowych obliczeń, można śmiało przyjąć, że średnioroczny COP dla PCi powietrze/woda, dla ogrzewania i CWU, wynosi 2,5 a dla porównania, dla gruntowych COP około 3,2.

Z zastrzeżeniem, że w przypadku PCi powietrze/woda, zależy to od regionu – te dane dotyczą strefy II.

Tania PC P-W może okazać się dużo droższa w eksploatacji mimo mniejszej niby inwestycji.

Liczyłem, wieczorem policzę jeszcze amplitudy. Tak na szybko: 10 MWh na CO, 2,5 MWh na CWU. COP gruntowej stały = 4. COP powietrznej średnioroczny CO = 2,6, CWU = 3,5. Prund po 0,4 zł. Różnica na niekorzyść powietrznej = ca. 600 PLN rocznie. Dla domu o pow. 150 m2 daje to 67 kWh/m2/rok CO, czyli jeszcze można schodzić z zużyciem w miarę tanio. Mniej więcej tyle samo będzie kosztował dom z powietrzną i 44 kWh/m2/rok i taki z gruntową i 67 kWh/m2/rok.

Niech każdy podstawi ceny: tania powietrzna i dobra gruntowa. A jedna piąta taniej taryfy to okres dnia, w którym jest najcieplej.

Co nam daje te 3 stopnie więcej? Co tam zmienia w tej pompie?

W samej pompie – nic.

Tu chodzi o deltę T – obrazowo, trzeba podgrzewać o te 3 stopnie mniej, aby uzyskać taką samą temperaturę medium, a to daje mniejsze zużycie energii .