Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słuchaj, negocjować, negocjować i jeszcze raz negocjować:) Ja za kompletny system (bez GZ) z PC 8kW i odwiertami 120m zapłaciłem około 27tyś. Dzisiaj zapewne było by podobnie;)

Negocjować a będzie pan zadowolooony:)

coś mało masz tego odwiertu wg mnie to masz odwiert na 5KW, a powinieneś mieć min 160 mb a jakbym miał robić dla siebie to bym zrobił 180 i to byłoby leciutko przewymiarowane

14 300 zł brutto za sam odwiert wychodzi i dojazd jeszcze plus

Edytowane przez puzondm
error

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

coś mało masz tego odwiertu wg mnie to masz odwiert na 5KW

Dobrze że jego pompa o tym nie wie bo jeszcze się zacznie buntować....A tak w błogiej nieświadomości spokojnie daje radę ogrzać jego domek

No to Ja Ci napisze że za komplecik czyli pompa 7,7 222-G Viessmann, dwa odwierty po 80, bądź 85 mb ale chyba 80 :), kompletna kotłownia, kompletna podłogówka (mój styropian i wylewki) montaż i uruchomienie wszystkiego - zapłaciłem 54 tyś brutto...albo 53 już nie pamiętam :)

Edytowane przez photos

@Liwko - Ecopower K 9 - cena 18900 zł/netto z Vatem - 23 247 zł + najniższa stawka za mb 65 netto +23Vat daje 16 800 zł brutto do tego koszt dojazdu 2,5 netto za km 500 zł brutto, do tego kotłownia 3500 zł brutto, gwarancja na dolne źródło max 10 lat, co 5 lat wymiana anody magnezowej, trzeba nadmienić że to seria najczęściej psujących się pomp w Polsce wg opinii instalatora który te pompy montuje. wynik 44 tys zł brutto, czyli kiepska pompa strata czasu na nadzorowanie składaka, bo każdy etap wykonuje inna firma, i wyższa cena to samo wychodziło mi rok temu, a jak trafisz na dojazd 600 km to już nie mówię. Dawaj następną ofertę.

C9 z watem kosztuje 15622zł ale bez negocjacji. Na marginesie, dlaczego liczysz 23% Vatu?. Do tego za 7tyś. zbajerowana kotłownia i odwierty z palcem w d... za 70zł/m i to z VATem dają 12600zł. Razem=35222zł. Gdy się potargujemy z ceną pompy zejdziemy jeszcze z tej ceny. Ale oczywiście, można i za 50tyś to zrobić:)

ps. Liczyłem aż 180m odwiertu. Na swoim przykładzie wiem, że nie zawsze warto aż tyle. Wszystko zależy od warunków.

Edytowane przez Liwko

coś mało masz tego odwiertu wg mnie to masz odwiert na 5KW, a powinieneś mieć min 160 mb a jakbym miał robić dla siebie to bym zrobił 180 i to byłoby leciutko przewymiarowane

14 300 zł brutto za sam odwiert wychodzi i dojazd jeszcze plus

Ilość odwiertu nie zależy od mocy pompy a od warunków gruntowych. To samo z poziomym. Z początku też miałem obiekcje ale jak się okazało odwiery przechodzą przez dwie warstwy wodonośne a temperatura na wejściu nawet podczas długotrwałych, silnych mrozów nie spadła poniżej 1,5-2°C

gwarancja na dolne źródło max 10 lat, co 5 lat wymiana anody magnezowej, trzeba nadmienić że to seria najczęściej psujących się pomp w Polsce wg opinii instalatora który te pompy montuje.

Gwarancja na DZ max 10 lat. Hmm, ciekawe co się z nim takiego stanie potem.

Wymiana anody magnezowej. Hmm, http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=anoda+magnezowa

Najczęściej psujące się pompy??? Od kilku lat czytam to forum i nie było ani jednego przypadku awarii tej pompy. Może instalator woli zarobić po prostu na droższych produktach. Uwierz mi, drogie firmy dają duuużo zarobić instalatorom, mają z czego płacić:D

A kto powiedział, że pionowe DZ jest lepsze od poziomego?;)

Bez przesady, nie siejmy propagandy i nie naciągajmy faktów. Sprawa jest rozstrzygnięta już od dawien dawna: odwierty są lepsze pod względem COP - około 5 st.C wyższa temp w zimie, możliwości zagospodarowania działki - zajmują po wykonaniu praktycznie 0 m2 powierzchni. Wszystko pod warunkiem odpowiedniej ich długości. Wada jest oczywista - CENA, choć ostatnio różnica spada coraz bardziej. Poczekajcie 2-3 lata - jestem przekonany, że odwierty i ewentualnie bezp. parowanie będą przeważały na naszym rynku.

Jednocześnie nie neguję poziomych, jestem jak najbardziej ZA. Każdy robi, co mu pasuje.

Oczywiście że cena jest tu kryterium co będzie lepsze. Ja twierdzę tylko, że jeżeli mamy miejsce na poziomy i dobre warunki gruntowe, to nie ma sensu pchać się w odwierty, szczególnie że wtedy dobieramy je na styk. Gdybym dołożył jeszcze kilkadziesiąt metrów odwiertów zapewne rachunki roczne spadły by mi o jakieś 100-200zł, no ale zapłacił bym za to kilka tyś więcej. Bardzo trudno znaleźć tę granicę opłacalności.

No to masz odpowiedź, jesli masz 2 warstwy wodonośne to temp na tej głębokości nie powinna ci spadać poniżej 5C, ale z tym można życ ważniejsze - rób pomiar temp DZ na rozpoczęcie sezonu i obserwuj czy temperatura nie jest niższa co rok czy DZ daje rade się po sezonie zupełnie zregenerować, dla porównania u mnie na 0,80 m miałem min temp w lutym 3,5C przy mrożeniu gruntu na ZR od -3,5C do -6,5C i mam jedna warstwę wodonośną i nie ma wód termalnych moim skromnym zdaniem masz za małe DZ, albo inaczej za ja bym sobie zrobił do tej mocy pompy 180.

Oczywiście że cena jest tu kryterium co będzie lepsze. Ja twierdzę tylko, że jeżeli mamy miejsce na poziomy i dobre warunki gruntowe, to nie ma sensu pchać się w odwierty, szczególnie że wtedy dobieramy je na styk. Gdybym dołożył jeszcze kilkadziesiąt metrów odwiertów zapewne rachunki roczne spadły by mi o jakieś 100-200zł, no ale zapłacił bym za to kilka tyś więcej. Bardzo trudno znaleźć tę granicę opłacalności.

masz racje czasami w newralgicznych dobach gdzie temperatury są najniższe warto podratować się grzałką albo kominkiem niż np robić dodatkowe inwestycje które idą w tysiące

Wymiana anody magnezowej. Hmm, http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=anoda+magnezowa

Najczęściej psujące się pompy??? Od kilku lat czytam to forum i nie było ani jednego przypadku awarii tej pompy. Może instalator woli zarobić po prostu na droższych produktach. Uwierz mi, drogie firmy dają duuużo zarobić instalatorom, mają z czego płacić:D

no nie wiem tego z własnego doświadczenia, ale jeśli serwisant mówi takie rzeczy to coś musi być na rzeczy, teraz zakłada danfosy, a serwisanci najlepiej lubią rzeczy do których nie musza jeździć.

moim skromnym zdaniem masz za małe DZ, albo inaczej za ja bym sobie zrobił do tej mocy pompy 180.

Już się zaczynam bać.

Można i 250, tylko po co? Bo rachunki spadną o 100zł rocznie??? Jeżeli, w co bardzo wątpię przy tych dwóch warstwach wodonośnych, będzie występował problem z regeneracją DZ, to podepnę pod niego chłodnicę reku i będzie po problemie. Jeżeli i to nie wystarczy, podepnę 150m GWC glikolowego:D

Chciałbym tylko zaznaczyć, że to były moje dwie pierwsze zimy, i powiedziałbym, że były one mocno niestandardowe;)

no nie wiem tego z własnego doświadczenia, ale jeśli serwisant mówi takie rzeczy to coś musi być na rzeczy, teraz zakłada danfosy, a serwisanci najlepiej lubią rzeczy do których nie musza jeździć.

Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że rozmawiałem z instalatorem i odradził mi Ziriusy. Mówił, że to największy chłam na rynku. Teraz montuje piece na eko-coś tam.

Wiesz, kierownik budowy też kiwał głową jak montowałem wentylację mechaniczną i PC. Podejrzewam, że tej pompy to twój instalator na oczy nie widział:)

gwarancja na DZ w firmie która robi całą instalacje kompleksowo polega na tym że bierze na siebie koszty związane ze złym doborem DZ i dlatego takie firmy dają zazwyczaj 30 lat, nie chodzi tu o to że miałoby się coś psuć ale o to że jak co roku temp DZ jest niższa to firma musi to naprawić. Co do wymiany anody samo to że coś trzeba wymieniać serwisować pamiętać, jest dyskomfortowe w ziriusie możesz równie dobrze zamurować :D kotłownie i o niej zapomnieć.

Co do wymiany anody samo to że coś trzeba wymieniać serwisować pamiętać, jest dyskomfortowe w ziriusie możesz równie dobrze zamurować :D kotłownie i o niej zapomnieć.

No to ja zrobiłem kuchę. Mogłem przecież zrobić jakikolwiek system przepływowy i bym nie musiał wymieniać anody co kilka lat. Ale ze mnie debil. I pewnie nie tylko ze mnie:(

Co do wymiany anody samo to że coś trzeba wymieniać serwisować pamiętać, jest dyskomfortowe w ziriusie możesz równie dobrze zamurować :D kotłownie i o niej zapomnieć.

A to coś nowego. Nie dowierzam temu :no:. Byłem swego czasu w Nowym Sączu - rozważałem zakup Ziriusa. Całkiem zgrabne rozwiązanie. I pewnie już byłbym w klubie użytkowników, ale.... za podobne funkcjonalnie rozwiązanie na bazie Ecopowera wydałem parę grosików mniej. Za porównywalne pieniążki mogłem mieć Ziriusa o sporo mniejszej mocy i nie dałoby rady nastawić się na II taryfę prądków. A z tym zamurowaniem - to pojechałeś po bandzie. Takie samo ryzyko jak przy każdej innej PCi. Nie dowierzam temu :no:

bo to jest czysto teoretyczna "gadka". Chodzi o to że jak jesteśmy czymś zainteresowani to owszem zbieramy oferty i kto da na coś dobrego interesującą dla nas cenę to z nim zaczynamy dopiero rozmawiać. I o ile Na papierku wstępnym oferty za systemy o których mowa mogą być bardzo podobne o tyle po negocjacjach może się okazać że różnice są już znaczne. Zwykłe "kompletowanie" systemu z cennika detalicznego ze stronki tak naprawdę niewiele da.

Za porównywalne pieniążki mogłem mieć Ziriusa o sporo mniejszej mocy i nie dałoby rady nastawić się na II taryfę prądków.

Dlaczego uważasz, że nie dałoby rady z II taryfą? Ja głównie używam PC w II taryfie, niemniej latem kiedy PC pracuje tylko po to, aby grzać CWU zużywam średnio (dane za lipiec) 3kWh. W sezonie grzewczym 80% czasu PC pracuje w II taryfie.

Dlaczego uważasz, że nie dałoby rady z II taryfą?

W cenie glikolówki o mocy 8,8 kW miałem ofertę na Ziriusa M2-5. Dobór na zasadzie pokrycia zapotrzebowania na styk, a przy największych mrozach wspomaganie elektryczne lub innym źródłem (kominek). Ma to swój sens, ale nastawienie się głównie na II taryfę odpada. Przy 9 kW to już możliwe, ale Zirius wtenczas za drogi. Ja się nie ma co się lubi.....

gwarancja na DZ w firmie która robi całą instalacje kompleksowo polega na tym że bierze na siebie koszty związane ze złym doborem DZ i dlatego takie firmy dają zazwyczaj 30 lat

Papier jest cierpliwy, wiele rzeczy można na nim napisać, ale co innego to wyegzekwować. Znajdziesz za 30 lat taką firmę ? Wątpię... A już nie wspomnę o wydębieniu od firmy poszerzenia dz. Zaraz znajdzie się dziesięciu expertów, którzy stwierdzą, że pc może działać na temperaturach dz -5/-10, a zimą trzeba się dogrzewać grzałką, bo po to ona jest. I sądź się z nimi. Poczytaj sobie jak niektórzy wozili się z firmami, które coś mocno spieprzyły, a Twoja wiara w 30 letnią gwarancję pewnie nieco osłabnie.