Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

jestem przed wyborem systemu ogrzewania mojego przyszłego domu, a że skłaniam się do pompy ciepła miałbym kilka pytań:

(interesuje mnie pompa z dolnym źródłem w postaci pionowej/pionowych sond):

1. czy potrzebowaliście "projektu badań geologicznych" ?

2. czy przed złożeniem dokumentacji na pozwolenie na budowę dostosowywaliście projekt domu do PC, czy może PnB było z ogrzewaniem np. gazowym a dopiero na etapie realizacji zaadaptowaliście do PC ?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:Witam wszystkich forumowiczów PC .Po przeczytaniu obszernych wypowiedzi będę miał spory dylemat nad PC i o jej zamontowaniu w moim domu. NO i tu będę was męczył pytaniami ,na które oczekuję odpowiedzi. NO to zaczynamy:1.jakie są koszty np jakiejś usterki w czasie gwarancji i wymiany tej części , 2.czy gwarancja jest na całość PC ,dz,gz,sterowniki bufor itd. 3. po ilu latach musowa jest wymiana czegokolwiek np.glikolu,itd. :confused: 4.czy podłączenie panel słonecznych jest na tyle opłacalne skoro latem PC może pracować w 2 taryfie tylko na cwu przy małym zużyciu prądu.:bye:

będę was męczył pytaniami

A męcz sobie, nas trudno jest zmęczyć ;-).

1) w czasie gwarancji nie powinno być kosztów likwidacji usterki. Co innego po gwarancji. Może spytajmy inaczej komu coś się zepsuło i ile zapłacił za naprawę ?

2) powinna być na całą instalację z tym, że na urządzenia tyle ile daje ich producent, a na resztę tyle na ile się dogadasz z wykonawcą.

3) trudno powiedzieć, ja bym się skłaniał do stwierdzenia nigdy, ale stan płynu (odczyn, stężenie) warto monitorować co parę lat

4) podłączenie paneli do grania cwu jest kompletnie nieopłacalne dla posiadacza pc, ale można to zrobić z innych względów niż finansowe.

1 w większości rozwiązań związanych z przygotowywaniem CWU wymienia się anodę magnezową i to jest płatne prawie u wszystkich nawet w okresie gwarancji kosztuje to w rożnych firmach rożnie od 150 zł do 500 zł, dlatego wybrałem zbiornik akumulacyjny gdzie wytwarzana jest CWU przepływowo. Sprężarki Copeland typu ZH to koszt od 1 tys do 3,5 tys euro, taka informacje dostałem kiedyś u dystrybutora plus koszt montażu.

2. Ja mam w moim Ziriusie gwarancje 5 lat na wszystko.

3. po 5 latach zazwyczaj trzeba wymienić anodę magnezową o innych rzeczach nie słyszałem, co do glikolu nie mam doświadczenia bo mam PC z bezpośrednim parowaniem więc mam gaz w układzie DZ.

4. za przygotowanie CWU w miesiącu czerwcu zapłaciłem 55 zł brutto, w mcu lipcu 47 zł brutto dla pięcioosobowej rodziny a woda grzana jest non stop, także wnioski wyciągnij sam czy się opłaca.

jak masz pytania na temat mojej instalacji to na prv bo to nie wątek o PC z bezpośrednim parowaniem

Mam pytanie. Jak wasze pompy "dowiadują się" o temperaturze wewnątrz domu?? Już tłumaczę o co chodzi. Nurtuje mnie pewne zagadnienie, pewnie jak nadejdzie pierwszy sezon grzewczy to się wyjaśni. Otóż u mnie instalatorzy założyli eurostery. Jak się od nich dowiedziałem sterują one pracą pomp obiegowych. Czyli maja wbudowane czujniki temperatury i jak pomieszczenie osiągnie zadaną temperaturę to wyłączają obiegówkę. Wszystko jest okej ale jak to ma się do pracy pompy ciepła? Wszak na niej też ustawiam temperaturę...Ciekawi mnie czy to się pokryje, to czyli temp zadana na pompie i na eurosterze. na logikę to się nie pokryje bo niby skąd pompa będzie wiedziała że jest już te 20 stopni w domu, które na niej ustawiłem? Czujnik temp wewnątrz w eurosterze nie jest z nią połączony. Pompa jest z czujnikiem pogodowym, czyli będzie grzała według własnego algorytmu. Boję się o taki oto efekt że pomieszczenie osiągnie zadaną temperaturę, eurostery wyłączą obiegówki ale pompa będzie dalej grzać np według jej wyliczeń nie ma jeszcze zadanej temp, albo może być odwrotnie, czyli wyłączyć się wcześniej. Obiegówki są podłączone pod pompę...czy one będą swoim wyłączeniem dawać sygnał dla pompy że jest już zadana temperatura??

Może piszę lekko chaotycznie ale zwyczajnie się na tym nie znam. Instalatorzy uruchomili i pojechali a ja mam coraz więcej pytań.

Pomożecie?? :)

Mam pytanie. Jak wasze pompy "dowiadują się" o temperaturze wewnątrz domu??

Napisz coś więcej o swojej instalacji. Może opisz ją w skrócie w stopce, albo w jakimś poscie do którego w stopce podasz link.

Sterowanie instalacją zależy do jej schematu. Inaczej steruje się instalacją tylko z ogrzewaniem podłogowym, a inaczej w instalacji mieszanej (z grzejnikami).

Jeszcze inaczej, w przypadku gdy występuje bufor lub sprzęgło hydrauliczne.

No i wreszcie jest sterowanie pokojowe i pogodowe.

Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady, i sterowanie każdego wygląda inaczej.

Na dodatek, praktycznie w każdej pompie ciepła jest inny sterownik.

jest tylko jedno racjonalne rozwiązanie twojej zagwózdki :D : musisz mieć bufor CO, na PC ustawiasz temperaturę bufora a nie temperaturę "w DOMU", powinna to być najwyższa temperatura jaka chcesz osiągnąć w domu np w łazience lub większa np 35 bo jak będzie -15 to PC za często będzie się włączać, musisz tak ustawić temp na buforze żeby nie przegrzewać bufora (bo spadnie ci COP) a żeby też pompa nie włączała się zbyt często, dla sprężarki w PC lepiej jest jak pracuje w ciągu nieprzerwanie niż włącza się często w krótszym czasie pracy, eurostery zabierają ciepło z bufora aż nagrzeją pomieszczenia, jak nie potrzebują ciepła to nie wychładzają bufora, termostat bufora nie włącza PC bo temp. w buforze się utrzymuje, no chyba że masz sterownik w PC radiowy który się komunikuje z eurosterami, a buforem jest podłogówka, ale obstawiam pierwsze rozwiązanie, ciekawe czy wygrałem flachę :D, poza tym takiej informacji powinien ci udzielić instalator lub serwisant od twojej PC.

Napisz coś więcej o swojej instalacji. Może opisz ją w skrócie w stopce, albo w jakimś poscie do którego w stopce podasz link.

Sterowanie instalacją zależy do jej schematu. Inaczej steruje się instalacją tylko z ogrzewaniem podłogowym, a inaczej w instalacji mieszanej (z grzejnikami).

Jeszcze inaczej, w przypadku gdy występuje bufor lub sprzęgło hydrauliczne.

No i wreszcie jest sterowanie pokojowe i pogodowe.

Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady, i sterowanie każdego wygląda inaczej.

Na dodatek, praktycznie w każdej pompie ciepła jest inny sterownik.

Moja instalacja jest bardzo prosta.

Pompa Viessmann 222-G

dwa odwierty po 80 mb

Podłogówka około 170 m2 (na całości domu.

Brak jakichkolwiek buforów itp. Pompa ma czujnik temperatury zewnętrznej czyli tzw pogodówka. Parter i poddasze mają osobne pompy obiegowe a co za tym idzie są dwa eurostery. Nie mogę rozkminic tych zależności. Nie są one drogie więc o naciąganiu tu nie może być mowy. Ładnie wskazują temperaturę i rozłączają obiegówki. Ale przydałaby się jeszcze komunikacja z pompą ciepła...tak na mój rozum. Aby po wyłączeniu obiegówek daremnie nie grzała. Nie rozumiem jak pompa właśnie dowie się, że już może przestać grzać bo jest osiągnięta zadana temperatura. Tak jak pisałem obiegówki od ogrzewania podłogowego sa podłączone do pompy ale czy to cos daje?? nie wiem

@photos

Nie ma co rozkminiać

Jak masz sprzęgło hydrauliczne, to masz po prostu "miłe" sterowanie dwoma strefami parter/poddasze za pomocą eurosterów niezależne od pompy. (ale dlaczego akurat tak???)

Jak nie masz sprzęgła lub chociaż zaworu upustowego... to masz instalacje do przerobienia :(

a co to jest sprzeglo hydrauliczne?? Wybaczcie ale ja sie na tym kompletnie nie znam...pytam na forum bo moze ktos sie orientuje i wie o co chodzi w takim rozwiazaniu. Poza tym lepiej miec jakas wiedze przy rozmowie z instalatorem. Nie wiem tez co to jest zawor upustowy Edytowane przez photos

Nie mogę rozkminic tych zależności....jak pompa właśnie dowie się, że już może przestać grzać bo jest osiągnięta zadana temperatura.

Ja stawiam na to, że niedokładnie Ci powiedzieli o co chodzi. W takim układzie jak twój (a jest to układ idealny-pc rozdzielacz i podłogówka bez zbędnego bufora i mieszacza, czy innych kombinacji) widzę tylko taką mozliwość, że jeśli którykolwiek euroster jest włączony, to włącza się pc oraz jego obiegówka. Pc nie może działać bez odbioru ciepła, więc przynajniej jedna obiegówka musi pracować. Dodatkowo sterowanie pompą grzeje zgodnie z krzywymi, a eurostery odcinają pc, gdy z jakiegoś powodu temperatura pomieszczeń wzrośnie (np. od słońca). Jak to osiągnęli, trzeba by albo spytać, albo popatrzeć w kabelki i instrukcję montażu pc i sterownika.

Sprzęgło to bufor.

Edytowane przez rwxw

Sprzęgło to sprzęgło, a bufor to bufor, który zazwyczaj pełni rolę sprzęgła, ale niekoniecznie.

Z instalacją jest jak z wozem z końmi. Jak zaprzęgniesz do niej pompy, to wszystkie muszą równo ciągnąć, żeby wóz równo jechał.

Pompa obiegowa z PC pcha wodę do instalacji w jakiejś ilości i z jakimś ciśnieniem. photos ma za tą pompą w szeregu wpięte dwie inne pracujące zapewne równolegle parter/poddasze. O ile nie ma sprzęgła, to praca tych dwóch pomp musi równoważyć pracę tej z PC.

Jak ma to robić, skoro może pracować raz jedna, raz druga, a raz wcale?

Napisał przecież, że przydała by się komunikacja z PC, więc raczej jej nie ma.

Jeśli miedzy PC a obiegówkami jest sprzęgło, to przy wyłączonych obiegówkach, pompa obiegowa z PC może pracować, bo na sprzęgle woda do niej zawróci.

A jak nie ma sprzęgła, to obiegowa z PC będzie pchać na wyłączone obiegówki parter/poddasze - czyli będzie rosło ciśnienie za pc, obciążając pompę i uniemożliwiając odbiór ciepła z PC.

Czasem na PC instalator daje spinkę pomiędzy zasilaniem a powrotem a w niej zawór upustowy z określoną nastawą ciśnienia. Obiegówki stoją, cisnienie rośnie do określonej wartości, zawór się otwiera i woda wraca do pompy.

W układzie jak u photosa konieczność własnych obiegówek może być podyktowana tylko i wyłącznie dużymi oporami instalacji parteru/poddasza lub chęcią niezależnego sterowania parterem/poddaszem

To pierwsze mało prawdopodobne, a to drugie realizuje się taniej i prościej na zaworach rozdzielaczy.

no to jak to jest sprzeglo to cos takiego chyba mam. Otoz wlasnie w piwnicy w miejscu gdzie stoi pompa podlaczyli mi pod obieg wlasnie maly grzejnik. Tlumaczac to w podobny soosob jak kolega wyzej...

O komunikacji napisalem ze przydalaby sie bo faktycznie nie wiem czy jest. Widze tylko daw przewody od obiegowek wpiete do pompy...chyba ze za ich pomoca to sie dzieje