Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Grzejnik to grzejnik. Został wymyślony do ogrzewania, a nie równoważenia instalacji. Czy jest w stanie przejąć cały przepływ PC przy nie pracujących podłogówkach?

Wpisz w Googlach sprzęgło hydrauliczne, wybierz grafikę i znajdziesz masę schematów pokazujących jak to powinno działać i wyglądać.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i dzwoniłem do serwisanta, który uruchamiał u mnie całość. Powiedział właśnie że po to zamontowali ten grzejnik. Otóż po osiągnięciu zadanej temperatury euroster wyłączy daną obiegówkę. Jeżeli obie się wyłączą wówczas obiegiem będzie właśnie ten grzejnik. Jest to bardzo mały układ gdyż ten grzejnik jest wpięty zaraz za pompa i temperatura wody w obiegu bardzo szybko się podniesie, co będzie skutkowało wyłączeniem pompy. Czyli ten temat już załatwiony.

Ale pojawiła się nowa wątpliwość :) Chociaż to nie wątpliwość a stwierdzenie, miałem nie mieć ogrzewania w piwnicy a teraz będę miał, może to nie gorzej. Otóż w grzejniku ta woda będzie szybciej tracić temperaturę co będzie skutkowało częstszym załączaniem pompy tylko na potrzeby tego właśnie grzejnika..dobrze rozumuję?? No zobaczymy w zimę jak to wyjdzie, zawsze można go lekko przydławić. Zapytałem tez gościa co zrobić jak będzie z zimno w domu...czy przestawiać krzywą itd. On mi na to powiedział że wystarczy podnieść zadaną temperaturę na pompie. Jak tak myślę to jest w tym sens. Przecież zwiększanie wartości krzywej skutkuje identycznie czyli zwiększaniem temperatury zasilania, a eurostery i tak nie pozwolą nagrzać się więcej niż mają zadane...powoli się wyjaśnia schemat mojej instalacji. Powiem szczerze że za bardzo nieobecny byłem podczas montażu (taka praca niestety) i nie mogłem zadawać pytań na bieżąco. Stąd moja niewiedza w temacie, niektórzy interesujący się dopiero montażem takiego systemu maja większa wiedzę niż ja już po :) Rekuperator już rozgryzłem więc to tez dam radę :)

czyli masz tak jak napisałem masz bufor CO, sory coś co udaje bufor CO - ten grzejnik, co do rozwiązania to zrób proszę zdjęcie i opublikuj jak wygląda twoja kotłownia, może się okazać że masz więcej takich dziadowskich rozwiązań, napisz jak wyłącza się pompa po przegrzaniu grzejnika, gdzie jest czujnik albo termostat.

Photos, z tego co czytam o twojej instalacji, to u mnie chyba jest prościej - 3 sterowniki pokojowe (piwnica,parter,poddasze) i sprawa załatwiona. Ten twój sterownik pogodowy to właściwie rzadko się przyda...

Wiesz mogę ostawić na pracę ręczną, czyli pompia grzeje wodę do 45 st na zasilaniu niezależnie od temperatury na zewnątrz. A kiedy wewnątrz temperatura zostanie osiągnięta wówczas eurostery zadziałają. Reszta tak samo, czyli zmniejszony obieg szybciej temperatura idzie w górę i wyłączenie pompy. Ale to chyba jest mniej ekonomiczne, bo podłogówka szybko nie zareaguje i pompa będzie grzała do tej wysokiej temp.

Edytowane przez photos

czyli masz tak jak napisałem masz bufor CO, sory coś co udaje bufor CO - ten grzejnik, co do rozwiązania to zrób proszę zdjęcie i opublikuj jak wygląda twoja kotłownia, może się okazać że masz więcej takich dziadowskich rozwiązań, napisz jak wyłącza się pompa po przegrzaniu grzejnika, gdzie jest czujnik albo termostat.

Pompa ma czujniki na zasilaniu i powrocie, jak dobrze rozumiem kiedy osiągnie wyliczoną przez siebie temperaturę sama się wyłączy

Dlaczego uważasz że jest to dziadowskie rozwiązanie??

Jak ty byś rozwiązał sterowanie takim systemem. Czyli pogodówka.Nie wiem czy da się pod pompę podpiąć czujnik temperatury wewnętrznej, bo to by było najprostsze rozwiązanie. Po prost ma grzać aż uzyska zadaną temp w domu i się wyłącza, nie potrzeba tego dodatkowego obiegu bo obiegówka w pompie również będzie wyłączona.

Tylko wówczas byłby problem jeśli np na w którymś z obiegów nie została jeszcze osiągnięta temp. No w sumie można by się wówczas bawić w regulowanie na rozdzielaczu. czyli jeden lekko przydławić aby w miarę jednocześnie uzyskiwały temperaturę. Ale załatwiają to za mnie eurostery. Jest temp wyłącza obiegówkę, nie ma grzeje dalej. Jak jest w obu obiegach to wyłączają sie obie, a za chwile po nich pompa bo w małym obiegu temperatura szybko sie podniesie...

Tak myślę że to wcale nie jest złe rozwiązanie...może bardziej skomplikowane ale nie będę musiał sie bawić w ustawienia poszczególnych obiegów

A może się mylę?? :)

Edytowane przez photos

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie ponawiam: napisz jak wyłącza się pompa po przegrzaniu grzejnika, gdzie jest czujnik albo termostat.

tu zobacz jak wygląda moja kotłownia: http://www.megaparty.pl/upload/Zirius_M2-9.jpg zrób zdjęcie swojej i pokaz ludzie się wypowiedzą lepsza prawda od błogiej nieświadomości, moja pompa grzeje według krzywych ma czujkę na zewnątrz i w domu, skoro twoja ma też sterowanie wg krzywych, to też na zdrowy rozum musi mieć możliwość podpięcia przynajmniej tych dwóch czujek, no chyba że to inaczej nazywasz, a dziadostwo dlatego że grzejnik-bufor i po drugie że instalacja nie wykorzystuje możliwości sterownika PC, ale to nie twoja wina ale raczej instalatora, a raczej tego kto mu dał autoryzację.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie ponawiam: napisz jak wyłącza się pompa po przegrzaniu grzejnika, gdzie jest czujnik albo termostat.

tu zobacz jak wygląda moja kotłownia: http://www.megaparty.pl/upload/Zirius_M2-9.jpg zrób zdjęcie swojej i pokaz ludzie się wypowiedzą lepsza prawda od błogiej nieświadomości, moja pompa grzeje według krzywych ma czujkę na zewnątrz i w domu, skoro twoja ma też sterowanie wg krzywych, to też na zdrowy rozum musi mieć możliwość podpięcia przynajmniej tych dwóch czujek, no chyba że to inaczej nazywasz, a dziadostwo dlatego że grzejnik-bufor i po drugie że instalacja nie wykorzystuje możliwości sterownika PC, ale to nie twoja wina ale raczej instalatora, a raczej tego kto mu dał autoryzację.

No nie odpowiedziałem bo nie wiem...wyżej napisałem jak ja to widzę. Pompa to vitocal 222-g. W instrukcji obsługi nie jest słowem wspomniane o czujnikach temperatury wewnętrznej.

Pytam jeszcze raz dlaczego grzejnik użyty w ten sposób uważasz za dziadostwo??

Coś mi sie wydaje że próbujesz mi udowodnic że Twoje do cacy a moje jest do dupy.

Pisz jasno i konkretnie dlaczego uważasz że dany element jest żle zrobiony, a wówczas będę mógł sie do tego odnieść. Już napisałem Eurostery jednak mogą okazać się pomocne, w przypadku gdy pompa nie ma tych czujników, nie muszę sam ustawiać sobie rozdzielaczy w szafkach, mam pewność że oba obiegi osiągną zadana temperaturę. Pytanie właśnie w jaki sposób wyłączy sie pompa. Tego nie wiem i o to pytam od samego początku jak zwróciłeś może uwagę, ale chyba nie

Edytowane przez photos

Z ciekawości aż zadzwoniłem na infolinię viessmanna. Powiedzieli mi że w tym sposobie montażu nie ma nic złego, ale jak dla mnie ma on jedna dużą wadę. Otóż jeżeli w tym małym obiegu podniesie się znacznie temperatura a tak się stanie kiedy wyłączą się obiegówki parteru i poddasza, wówczas rzeczywiście pompa się wyłączy, czyli nie będzie produkować ciepłej wody co jest zrozumiałe, po co skoro jest wystarczająco ciepła ale będzie działać wbudowana obiegówka. Czyli woda w układzie z grzejnikiem będzie cięgle krążyć, a to dlatego że do sterownika pompy nie dotrze informacja iż już pomieszczenie osiągnęło zadaną temperaturę i należy odłączyć obiegówkę. Nie dotrze info bo nie ma czujnika wewnątrz i tak koło się zamyka. To mi nie odpowiada bo po jaka cholerę ta obiegówka ma ciągle chodzić. Zadzwoniłem do mojego instalatora z takim pytaniem. Stwierdził że serwismen prawdopodobnie podłączył to wszystko tak, że jak obie obiegówki czyli parter i poddasze się wyłączą to wyłącza się również pompa ciepła. Powiedziałem mu aby zadzwonił do serwisanta i się upewnił. No i czekam teraz na informacje. Jeżeli tak jest to okej. Jeżeli nie czyli eurostery nie komunikują się z pompa to czeka mnie zakup dodatkowego sterownika który nazywa się Vitotrol i podłączenia go bezpośrednio do pompy. Ma on właśnie czujnik temperatury wewnętrznej i on będzie sygnałem do wyłączenia instalacji...koszt około 400-500 zł. do zniesienia. Wolę to niż ciągle pracującą obiegówkę.

Ależ się tu rozpisałem...no ale może przydadzą się komuś te informacje. Wynika z tego że przy pogodówce i tak musi być czujnik temperatury wewnętrznej, który będzie sygnałem dla pompy że może już się wyłączyć. Patrząc na to z drugiej strony to po co ten czujnik pogodowy...ustawiamy na pompie temperaturę jaką chcemy mieć wewnątrz, jak osiągniemy to czujnik wewnętrzny poda info, pompa się wyłączy i koniec. Układ idealny. Ale może pogodówka pozwoli instalacji zareagować wcześniej, aby nagle w domu nie zrobiło sie zimno...

ehhh z węglem było prościej...nawet obiegówki nie mam tylko grawitacja :)

Edytowane przez photos

Eurostery nie współpracują z Vitocalem. Czujnik pogodowy jest po to żeby pompa pracowała na takich temperaturach jakie są potrzebne a nie non stop na 45 stopni. Można było puścić całą instalację tylko na pogodówce i dopiero potem zobaczyć czy jest coś potrzebne do korekty temperatury. Zazwyczaj sama pogodówka daje radę - nie daje rady jak jest dużo przeszkleń które nagrzewają pomieszczenia. pozdr adam

Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie przystawki MZ01 dostępnej w ofercie Urlich ( 221zł netto) http://www.urlich.com.pl//uploads/cennik_ulrich_ver_2011-06-02.pdf w zakładce cennik.Można do tej przystawki

podłączyć do trzech regulatorów pokojowych a jeden przewód wpinamy do sterownika PC w miejsce regulatora pokojowego. Zasada działania jest taka ,że wystarczy sygnał od jednego lub dwóch (trzech) regulatorów pokojowych a pompa ciepła dostaje sygnał zapotrzebowania na ciepło i się załącza.Gdy nie ma zapotrzebowania na ciepło ,PC zostaje rozłączona , jest to sygnał bezpotencjałowy / czyli taki jak w eurosterach. Ponadto do przystawki można podłączyć pompy obiegowe

puzondm - nie myl sprzęgła, grzejnika i bufora - to naprawdę trzy różne rzeczy :)

Photos - Jak w Viessmannie takie rzeczy mówią to strach się bać.

Scenariusz twojej instalacji przypuszczalnie wyglądał tak.

Robimy gościowi podłogówkę, a ta nie zawsze jest prosta; coś nie dogrzeje, opory, zapowietrzy się itp. lepiej dajmy mu na każda kondygnacje po pompie. Przegonią wodę na 100%. Do tego wrzucimy eurostery i klient jeszcze happy będzie że ma sterowanie.

Ktoś już wtedy wiedział, że dzwoni tylko nie wiedział gdzie.

A jak klient sobie oba eurostery wyłączy to co???

No to dajmy mu grzejnik do piwnicy w kotłowni. Też se go kupi i szczęśliwy będzie że kotłownia grzana jest. Pójdzie woda przez grzejnik, przegrzeje i na 100% pompę wyłączy.

Klient pyta a jak cieplej zrobić - podkręć se Pan ręcznie na pompie wyżej, np. 45 stopni (jak w piecu węglowym - też dołożyć trzeba), a eurosterk wyłączy.

W rezultacie klient ma 3 niestabilnie działające pompy, nie wykorzystaną automatykę pogodową i bezsensowny grzejnik.

Bo jak w tym grzejniku jest głowica to i tak przepływ zamknie. A jak nie ma to niepotrzebnie cały czas podczas pracy PC przegrzewa piwnicę.

Tymczasem wystarczyło zostawić jedną pompę z PC bo z poprawnie zrobioną podłogówka na 170m2 na 100% da sobie radę.

Do tego dedykowany sterownik producenta względnie sterowanie na pętlach lub niezależnie na zaworach trójdrożnych na szafkach.

Nie dziw się więc, że ktoś Ci napisał o dziadowskim rozwiązaniu.

Działać działa, ale po co w taki skomplikowany sposób?

Edytowane przez clarnet

ma za tą pompą w szeregu wpięte dwie inne pracujące zapewne równolegle parter/poddasze. O ile nie ma sprzęgła, to praca tych dwóch pomp musi równoważyć pracę tej z PC. Jak ma to robić, skoro może pracować raz jedna, raz druga, a raz wcale?

Tylko po co aż 3 pompy obiegowe w takiej instalacji ? To chyba uśmiech w stronę dostawcy prądu. W zupełności wystarczą 2 odpowiednio dobrane + zawory zwrotne, żeby woda w wyłączonym obiegu się nie cofała, albo jedna odpowiednio duża. Wtedy nie ma problemu z szeregowym łączeniem obiegówek, które nie jest dobrym rozwiązaniem.

Edytowane przez rwxw

heh no rzeczywiscie jest to troche skomplikowane...no nic bede czekal na odaew instalatora i to co mi powie...w kazdym razie bede nalegal aby wyrzucili te aurostery a zamontowali sterownik dedykowany...juz wiem ze nazywa sie vitotrol i ma wbudowany czujnik temperatury. I to on wlasnie steruje praca pompy.

Powiedzieli mi że w tym sposobie montażu nie ma nic złego

Ale wykombinowali z tym grzejnikiem. Odwalili kiszkę. Gdy w pokojach będziesz miał ciepło, to pompa będzie się co chwilę włączać (co minimalny czas ustawiony na sterowniku) grzać przez 2 min grzejnik i wyłączać się. Eurostery mogą komunikować się z dowolną pompą która ma jakieś wejście typu włącz/wyłacz. Moja ma coś takiego i Twoja chyba też. U Ciebie prawdopodobnie można użyć np. zworki "Odłączenie zasilania przez ZE poprzez odbiornik sterowania okrężnego" (http://www.serwis-viessmann.pl/projektant/Vitocal200_projektant.pdf str. 71), która rozwarta zablokuje działanie pompy - służy to do blokowania działania w drogiej taryfie. Twoje eurostery mogą taką blokadę pc robić, ale z tego co widzę, to instalator poszedł na łatwiznę i nie sądzę, żeby takie coś wykonał. Ale może jednak...

ustawiamy na pompie temperaturę jaką chcemy mieć wewnątrz, jak osiągniemy to czujnik wewnętrzny poda info, pompa się wyłączy i koniec. Układ idealny.

To załatwi euroster blokujący działanie pompy gdy zrobi się za ciepło. Tak właśnie mam u siebie. Jak się ochłodzi, to pc zacznie grzać. Wahania temperatury rzędu 0.5-1 stopnia są niezauważalne.

nie myl sprzęgła, grzejnika i bufora- to naprawdę trzy różne rzeczy

Nie zawsze. Bufor rzędu 300l w instalacji niskotemperaturowej to w zasadzie tylko sprzęgło, bo za wiele nie zabuforuje.

A jak klient sobie oba eurostery wyłączy to co??? No to dajmy mu grzejnik do piwnicy w kotłowni.

A można by wtedy całkiem wyłączać pc co by było najsensowniejsze, tylko trzeba by nad tym chwilę się zastanowić i podłączyć 2 kabelki więcej...