Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja tak z innej bajki spytam. Użytkuję pc już 4 rok. wtedy była już dość spora liczba stron na forum. chciałem więc spytać ile lat ma najstarsza pompa użytkowana przez nas i jak z jej i podłogówki awaryjnością. Tak sobie ostatnio dumałem co sie stanie jak wysiadzie pompa?? ryć ogród i kłaść nowy kolektor czy to się da jakoś naprawić?? Jak długo mniej więcej funkcjonują te urzadzenia i jaka jest żywotność podłogówki ( gwarancja 10 lat) a potem rycie okładzien czy jak?? jak Wy to widzicie?? pozdrawaim, swimmer

a ja tak z innej bajki spytam. Użytkuję pc już 4 rok. wtedy była już dość spora liczba stron na forum. chciałem więc spytać ile lat ma najstarsza pompa użytkowana przez nas i jak z jej i podłogówki awaryjnością. Tak sobie ostatnio dumałem co sie stanie jak wysiadzie pompa?? ryć ogród i kłaść nowy kolektor czy to się da jakoś naprawić?? Jak długo mniej więcej funkcjonują te urzadzenia i jaka jest żywotność podłogówki ( gwarancja 10 lat) a potem rycie okładzien czy jak?? jak Wy to widzicie?? pozdrawaim, swimmer

a co ci ma paść w tej rurze w ogrodzie czy w podłodze ?, jak już to sprężarka lub jakiś bzdet w samej pompie...

Cześć

Przebrnąłem przez Wasze wyczerpujące wymiany pomysłów, wiedzy i doświadczeń, jednak nie znalazłem odpowiedzi i omówienia tematu gdzie powiązane będą ze sobą pompa ciepła powietrze-woda z rekuperacją. I tylko tyle. Żadnej podłogówki czy też grzejników. Planuję w domu, około 140m2 z użytkowym poddaszem zainstalowanie pompy Sanyo CO2 (czynnik w pompie zamiast R410A lub R407C używany jest CO2) oraz rekuperatora. Z rekuperatora ciepła powietrze będzie dostarczane do pokoi przez system nawiewów zainstalowanych w podłodze.

Podłoga na gruncie ocieplona 20cm styropianu ewentualnie styroduru a ściany 30cm styropianu. Czy macie doświadczenie z tego typu kombinacjami? Jak regulować temperaturą w pomieszczeniach?

Dodatkowo planuję budowę żwirowego GWC tak aby zwłaszcza w zimie, pomimo że PC pracuje z COP około 1.5 przy -25C dostarczać jej do wejścia podgrzanego przez GWC powietrza. Każde kilka stopni w górę to kilka zł w kieszeni :-) zwłaszcza że energia będzie rosła coraz szybciej.

Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174839-Najstarsze-dzia%C5%82aj%C4%85ce-pompy-ciep%C5%82a :)

Cześć

Przebrnąłem przez Wasze wyczerpujące wymiany pomysłów, wiedzy i doświadczeń, jednak nie znalazłem odpowiedzi i omówienia tematu gdzie powiązane będą ze sobą pompa ciepła powietrze-woda z rekuperacją. I tylko tyle. Żadnej podłogówki czy też grzejników. Planuję w domu, około 140m2 z użytkowym poddaszem zainstalowanie pompy Sanyo CO2 (czynnik w pompie zamiast R410A lub R407C używany jest CO2) oraz rekuperatora. Z rekuperatora ciepła powietrze będzie dostarczane do pokoi przez system nawiewów zainstalowanych w podłodze.

Podłoga na gruncie ocieplona 20cm styropianu ewentualnie styroduru a ściany 30cm styropianu. Czy macie doświadczenie z tego typu kombinacjami? Jak regulować temperaturą w pomieszczeniach?

Dodatkowo planuję budowę żwirowego GWC tak aby zwłaszcza w zimie, pomimo że PC pracuje z COP około 1.5 przy -25C dostarczać jej do wejścia podgrzanego przez GWC powietrza. Każde kilka stopni w górę to kilka zł w kieszeni :-) zwłaszcza że energia będzie rosła coraz szybciej.

Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc.

Przez nawiewy będziesz miał małą akumulację. Ciężko będzie dobrze wykorzystać tanią taryfę. No chyba, że ci na tym nie zależy...

musi miec wejscie bo na infolini kobieta powiedziala mi abym zakupil wlasnie ten sterownik vitotrol, dziala on na tej samej zasadzie co euroster ale podlacza sie go bezposrednio pod pompe i kiedy pomieszczenie osiagnie zadana temp to wbudowany w sterownik czujnik podaje sygnal do pompy, co skutkuje jej wylaczeniem. Tak wiec wyjscie jest. Ale czy to sie dogada razem...zobacze co mi w poniedzialek instalator powie...zapytalem go jak podlaczyli te eurostery i ma rozmawiac z serwismenem.

Vitotrol nie działa na tej samej zasadzie co euroster. Euroster to prawie to samo co Vitotrol jednak euroster to tylko włącz/wyłącz a vitotrol działa bardziej "inteligentnie". Nie można podłączyć Eurostera pod wyjście Vitotrola. pozdr adam

Przez nawiewy będziesz miał małą akumulację. Ciężko będzie dobrze wykorzystać tanią taryfę. No chyba, że ci na tym nie zależy...

Generalnie i docelowo chce dążyć do tego aby się odciąć od wszech panującej Energii i zainstalować fotowoltaikę z akumulatorami oraz turbinką wiatrową. Tak więc akumulować będę nie ciepło w podłodze ale energię elektryczną. Mając własną w dzień i w nocy będzie dobrze ze sobą grało. Obecnie to jeszcze mało opłacalne bo sama fotowoltaika będzie się spłacała przy obecnych cenach energii ok 22 lat, ale przecież buduje dom na dużo dłużej. A jak zacznie sie naliczanie kar za emisje CO2 to ceny zaczną szybciej rosnąć.

Natomiast pytanie jako prawidłowo dobrać poszczególne puzzle w układance jaką opisałem.

A to coś nowego. Nie dowierzam temu :no:. Byłem swego czasu w Nowym Sączu - rozważałem zakup Ziriusa. Całkiem zgrabne rozwiązanie. I pewnie już byłbym w klubie użytkowników, ale.... za podobne funkcjonalnie rozwiązanie na bazie Ecopowera wydałem parę grosików mniej. Za porównywalne pieniążki mogłem mieć Ziriusa o sporo mniejszej mocy i nie dałoby rady nastawić się na II taryfę prądków. A z tym zamurowaniem - to pojechałeś po bandzie. Takie samo ryzyko jak przy każdej innej PCi. Nie dowierzam temu :no:

:welcome:rozwin wiecej ta wypowiedz,co miales na mysli... , co oznacza PCi , co to jest czyrkulacja:???:

To że będę montował pc to pewne ,wybór będzie w nastepnym roku między PPC a ZIriusem( bezpośrednim odpa.) w sumie Rzeszów bliżej Jasła ( serwis),poczytamy i dowiemy się więcej na temat. Nie będę wysyłał ofert do 20 czy30 firm o oferty bo to będzie więcej męczące niż pożyteczne. Dolne i górne żródło zrobię we własnym zakresie po poprzednim uzgodnieniu z firmą pc bo to rzeczywiście wyjdzie finansowo taniej. Nie ma sensu dawać drogo za renomowane firmy (60-70 tyś) skoro np.PPC ma wszystkie części renomowanych firm światowych a nasza polska instalacja. Do tego jak najbardziej rekuperator ale system solarny (słoneczny )odpada bo to nie ma sensu przy takich niskich oplatach za pc w lecie.I tu mam rozwiane te moje wątpliwości. ALE MAM PYTANIE : 1[/size]czy kotłownia 2,8m2 wystarczy na pc ?,choć obok garaż ,może by tam coś rzucić, 2 czy ocieplać podłogę garażu i dać skromną podłogówkę ?,3gdzie będzie stał silnik rekuperatora? na poddaszu nad korytarzem ? A tak prywatnie wielkie dzięki dla LIWKO ,że zechciał udostępnić zdjecia domu i mam pytanie co do podłogi czy to drewniana a jeśli tak to jak przewodzi ciepło ,czy to panele i jaka firma ,wielkie dzięki[/color ale was wymęczę:D

Skad te ceny bierzecie, 60-70 tys zl za pompe ciepla?

Nigdy nie dostalem az tak wysokiej wyceny za sama PCi a tutaj prosze, powielane ciagle te same bzdury....

Ktos cos palnie z czapy i od razu staje sie to jakims wyznacznikiem dla niektorych.

Nalezy pamietac ze internet to wielki smietnik i trzeba uwaznie wyszukiwac informacje a nie pierwsze lepsze i juz ...

Ja mam PCi glikolowa Vaillanta i kosztowala mnie jakies 28 k z instalacja i sterowanikami.

70k to wychodzi kompletna instalacja co dla calego domu z kotlownia, podlogowka, drabinki w lazienkach, styropianem na podlogach itd... - tylko bez wylewek, dodatkowo hydrofornia (pompa wody glebinowa i zbiornik przeponowy 150l - poziomy)

1. 2,8m2 niewiele mowi, ale wyobraz sobie taka lodowke 60x60 i dodatkowo troche luzu na podlaczenia, np. 40cm wiec daje to 100x60 cm potrzebnego miejsca na podlodze a wysokosc PCi zalezy czy ze zbironikiem czy sama (za zbiornikiem srednio do 2m wysokosci).

2. Ja docieplalem podloge w garazu 10cm styropianu ale mam tam GWC zwirowe.

3. tam gdzie go postawisz, ale jesli w nieogrzewanym pomieszczeniu to musisz go dodatkowo ocieplic, ja centrale mam w pom. gospodarczym na parterze.

Pzdr.