Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zależy co krąży w ziemi - jeśli czynnik chłodniczy to zapewne będą ograniczenia wielkosci kolektora. Jeśli w ziemi płynie glikol to jedynie konieczne będzie dobranie odpowiedniej pompy obiegowej tegoż glikolu, a pompa ciepła może sobie być "niedowymiarowana"

Wkradło się nieporozumienie. Dla pompy z bezposrednim działaniem jest tak jak mówisz a dla pompy z pośrednim działaniem tak jak ja. Bardzo dobrze opisał to kolega NJerzy.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Darth ile masz metrów? Jaką pompę ci zaproponowali? Ja też się nimi interesuję, nawet przysłali mi wycene. Ale im dłużej czytam forum , myślę , to coraz dalej jestem od PC a bliżej gazu i kondensata. W jakim regionie kraju będziesz instalował tą pompę?

Witaj

zaproponowali mi pompę M2-7 (o ile pamiętam to ma 7,9 kw) a instalację będę miał pod Olsztynem.Całkowity koszt naprawdę przyzwoity nie sądze żeby wiele odbiegał od wyboru grzania na gaz. Rozmawiałem z moimi znajomymi którzy grzeją gazem o ich rachunkach za gaz. W najgorszym miesiącu zapłacili za ogrzanie 800 zł dom 110 m2. Dom w starej technologii. Myślę że wraz z prądem było około 1000 zł. To niemało.

Darth ile masz metrów? Jaką pompę ci zaproponowali? Ja też się nimi interesuję, nawet przysłali mi wycene. Ale im dłużej czytam forum , myślę , to coraz dalej jestem od PC a bliżej gazu i kondensata. W jakim regionie kraju będziesz instalował tą pompę?

Witaj

zaproponowali mi pompę M2-7 (o ile pamiętam to ma 7,9 kw) a instalację będę miał pod Olsztynem.Całkowity koszt naprawdę przyzwoity nie sądze żeby wiele odbiegał od wyboru grzania na gaz. Rozmawiałem z moimi znajomymi którzy grzeją gazem o ich rachunkach za gaz. W najgorszym miesiącu zapłacili za ogrzanie 800 zł dom 110 m2. Dom w starej technologii. Myślę że wraz z prądem było około 1000 zł. To niemało.

A widziałeś gdzieś działającą taką instalację? Jak tak to co mówią o niej użytkownicy? Bo tu na forum raczej sami ClimaKomfortowcy a jakoś użytkownicy Thermogolv się nie ujawniają po tej zimie, ciekawe dlaczego ?

A widziałeś gdzieś działającą taką instalację? Jak tak to co mówią o niej użytkownicy? Bo tu na forum raczej sami ClimaKomfortowcy a jakoś użytkownicy Thermogolv się nie ujawniają po tej zimie, ciekawe dlaczego ?

Nie widziałem takiej instalacji Trochę mi za daleko do Jasła, ale z wypowiedzi forumowiczów którzy ją widzieli są pozytywne (wiadomo że każde zdanie jest subiektywne, najlepiej samemu zobaczyć dotknąć) Fakt użytkownicy Thermoglov na razie siedzą cicho Mam nadzieje że nie jest to cisza przed burzą. Mam nadzieje że się ujawnią.

Nie ma gazu ... ale ponoc bedzie.

Mysle o pompie i chce dom na taka ewentualnosc przystosowac gdyz nie wiem czy bedziemy w stanie kiedys sie utrzymac z emerytury wyplacanej przez Social Security.

Powierzchnia domu 123.5m2 parter i tylko 33.6m2 poddasze.

Jak zrobic ogrzewanie jesli na poddaszu i w 3 sypialniach na dole planujemy podloge z debu lub bambusa.

Jak macie ten problem rozwiazany?

Prosze o odpowiedzi poniewaz zbyt duzo materialu do czytania.

Domek w okolicach Lublina, gdzie znalezc wykonawcow???

Bardzo prosze o informacje. Lubelscy architekci - ci, z ktorymi rozmawiam- nie znajac tematu odradzaja mi pomysl z pompa.

Pozdrawiam,

Kazik

załóż ogrzewanie ścienne

"NACZYTAŁEM SIĘ MNÓSTWA MĄDROŚCI, KWADRACIKÓW, KÓŁEK, TRÓJKĄCIKÓW......", mam wiedzę teoretyczną i to koniec.

Nie mam żadnego praktycznego doświadzenia na temat, natomiast wiem po swoich doświadczeniach 8 lat, 170 m2 dom, spaliłem 350 l oleju, 13-15 mp drewna /sosna, brzoza, inne mieszane/, w domu ciepło- część dzienna 21-23 st., część nocna 17-19 st. oczywiście na rok.

350 l*2.0 zł+15 mp*900 zł za 10 mp tj.+-- 2000zł/5m-cy tj 400 zł na m-c z przyjemnością oglądania żywego ognia w kominku natomiast koszty;

WYDANE 8 LAT TEMU;

1/piec olejowy 8000 zł,

2/piec weglowo- drzewny 1500 zł,

3/ koza- piec żeliwny wolnostojący DOWRE 2000 zł,

TO PRAWDA, ŻE NA CZAS NASZEJ NIEOBECNOŚCI CHODZI OLEJ ALBO JAK NAM SIĘ NIE CHCE PALIĆ, ALE JAK MAJĄ SIĘ KOSZTY INWESTYCYJNE POMPY CIEPŁA 60-80 TYS. ZŁ DO MOICH????

Hmmm.... podobają mi się tego typu podejścia kosztowe ;)

Ale mam pytania:

1) czy w tym ujęciu zamieściłeś koszty jak rozumiem TRZECH kanałów dymowo-spalinowych?

2) czy 8000 zł za piec olejowy obejmuje rónież wannę i zbiornik na tenże olej?

3) ile większa musi być kotłownia (jej koszt) żeby zmieścić zbiornik na olej?

4) ile kosztowały Cie kanały wentylacyjne wymagane w kotłowni na olej

5) ile kosztują roczne czyszczenia kominów (cennikowo, a nie że napiszesz, ze kominiarz przychodzi za 20 zł i popatrzy z dołu na kominy)

6) ile kosztuje roczny przegląd kotła olejowego, żeby nie utracic gwarancji

Dodatkowo cena 60-80 tys to juz jest górna półka z jakimiś full-wypasami

Ja bym stawiał na cenę w okolicach 50-55 tys

Acha WAŻNE, ta cena obejmuje także system CO w całym domu (podłogówna + rozdzielacze) - napisz w Twoim ujęciu kosztowym

ile i jak to ma się do Twojego rozwiązania CO.

Jeśli juz ma się toczyć wojna nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą to przynajmniej sprowadźmy ją

do wspólnego mianownika, a tak to tylko mieszamy dwa różne systemy walutowe :D

Pozdrawiam, Wojty

I jeszcze cytat dla tego, kto pytał, czy mając możliwość podłączenia się do gazy warto decydować się na pompę ciepła:

Gazeta Wyborcza": Po raz drugi w tym roku wzrosną rachunki za gaz. Od kwietnia za gaz w kuchenkach zapłacimy 15 procent więcej, a za gaz grzewczy - od 6 do 10 procent.

Dziennik dodaje, że rachunki będą coraz wyższe, bo coraz więcej płacimy za gaz z importu, który zaspokaja dwie trzecie zapotrzebowania Polski. Jego ceny na świecie są powiązane z cenami ropy naftowej i paliw. Szalone podwyżki cen ropy ciągną także ceny gazu.

"Gazeta Wyborcza" zwraca uwagę, że obecna podwyżka będzie dla gospodarstw domowych dużo bardziej dotkliwa niż dotychczasowe. Po raz pierwszy od 2 i pół roku zmieniają się bowiem opłaty za dostarczenie gazu do klientów. Urząd Regulacji Energetyki tłumaczy, że zamrożenie tych opłat chroniło konsumentów przed skutkami wzrost cen gazu z importu. Dłużej jednak nie da się ograniczać podwyżek tych opłat, bo spółki dystrybucyjne nie będą miały pieniędzy na remonty gazociągów. Bez napraw grożą im awarie.

Dziennik pisze, że w nowych cennikach rządzi zasada - im kto mniej zużywa gazu, tym bardziej wzrośnie jego rachunek. Dlatego największy skok w rachunkach za gaz czeka gospodarstwa domowe, które kupują gaz tylko do gotowania posiłków.

No dobra to sprowadzamy wszystko do jednego mianownika jak to chciał Wojty.

1. Koszt instalacjo c.o. z kotłownią - ok 20 tys - mam wycene na 18 tys, ale zaokrąglam dla łatwiejszego liczenia

2. Koszt komina spalinowego systemowego + wszystkich wentylacyjnych (nie chce mi się dzielic ile na co a rekuperatora i went mechanicznej za kilkanaście tys. miec nie zamierzam)-3 tys.

3. Koszt instalacji gazowej + przyłącze - 2 tys. (no co ja zrobię, ze tyle to u mnie kosztuje)

Razem 25 tys.

Koszt pompy ciepła 55 tys.

Zostaje 30 tys.

Rachunki za gaz powinny wynieść ok 3 tys rocznie. Za pompę zapłaciłabym 1500zł (założenia optymistyczne) rocznie. 1500zł rocznie oszczędności to daje niemal 20 lat zwrotu. No dobra doliczmy te przeglądy i konserwacje (200zł rocznie?) wychodzi i tak prawie 18 lat. To ja dziękuję, postoję. Nikt mnie nie przekona, ze pompa jest ekonomicznie uzasadniona w przypadku dostepu do gazu ziemnego na ludzkich warunkach (w przypadku gdy za podciągniecie gazu trzeba by było zapłacić 10 tys. to juz robi sie inna sytacja.)

Uwaga :

1. Nie biorę pod uwagę kosztów went. mechanicznej z rekuperatorem - rozumiem, ze decyzja o jej montażu może być spowodowana innymi czynnikami niż chęć oszczędzenia na kosztach ogrzewania

2. Nie biorę pod uwagę kosztów grzania ewentualnym kominkiem, przy załozeniu, że kominek będzie użytkowany (w moim przypadku będzie na pewno), pompa wychodzi jeszcze gorzej.

Tradycyjnie już, zamiast o plusach i minusach użytkowania pomp ciepła temat kończy się na kasie :cry: .

Czy przy zakupie samochodu też tak wszyscy racjonalnie podchodzą i kupują Matiza lub Cinquecento, a resztę odkładają w fundusz inwestycyjny czy też prują sie na maxa i kupują Peugeot, Opel, Toyota ???

Tradycyjnie już, zamiast o plusach i minusach użytkowania pomp ciepła temat kończy się na kasie .

Czy przy zakupie samochodu też tak wszyscy racjonalnie podchodzą i kupują Matiza lub Cinquecento, a resztę odkładają w fundusz inwestycyjny czy też prują sie na maxa i kupują Peugeot, Opel, Toyota ???

No, porównanie do samochodów jest nietrafione zupełnie, by czym (w sensie komfortu uzytkowania) różni się ten czy inny sposób ogrzewania (mówimy o systemach bezobsługowych) ???

A, że o kasie ? Toż to własnie użytkownicy pompy zwracali na to uwagę, ze niby pompa będzie tańsza od gazu.

Nie mówię, ze pompa jest zła, wręcz przeciwnie pewnie jest bardzo dobra, tylko, ze ja wskazuję, ze za porównywalny komfort moge zapłacić dużo mniej.

Dlatego argument ceny nie jest żadnym argumentem. I dlatego komuś kto pisze, ze kupuje pompę, bo wychodzi taniej wskazuję, ze mówi głupoty.

Powiem więcej : jestem skłonna zaakceptować inne (dla niektórych śmieszne) argumenty np jak ten, ze ktoś się boi gazu i dlatego woli pompę, albo też bardziej mu sie podoba wygląd pompy, tudzież woli zapłacić dziś (niejako z góry) za to, za co miałaby płacić na emeryturze. Ok to są JEGO argumenty i dla NIEGO są istotne. Niestety cena takim argumentem nie jest, bo pompa jest droiższa. No chyba, ze ktoś właśnie dlatego, ze jest droższa (może w myśl zasady co droższe to lepsze ... :roll: :roll: ) wybiera pompę ciepła.

Razem 25 tys.

No i tak mozna dywagować co sie bardziej opłaca...

tylko jedna uwaga, w cenie 55 tys zł uwzględniłem juz ogrzewanie CO (podłogówkę, rozdzielacze,sterownik pokojowy, montaż - bez styropianu,wylewek,folii). Podaj też tą kwotę w Twoim wypadku

Nie neguję, że jak ktoś ma dostęp do gazu ziemnego, to raczej dla niego inwestowanie w pompę ciepła jest raczej bez sensu

(przynajmniej od strony kosztów i zysków -ale juz gaz z butli to dodatkowe koszty ceny/dzierżawy/obsługi butli).

Chociaż ja osobiście uważam że nośniki energii będą dążyły do wyrównania cenowego (może z wyjątkiem węgla)...

i jak wcześniej mocny8 napisał że fajnie tanio ma za ogrzewanie olejowe i podał cenę 2zł/l

to właśnie pytałem się kumpla w pracy i on płaci za olej w domku 2.4zł (czyli ok 17% więcej)

Wojty

Toć przecież napisałam :

1. Koszt instalacjo c.o. z kotłownią - ok 20 tys - mam wycene na 18 tys, ale zaokrąglam dla łatwiejszego liczenia

2. Koszt komina spalinowego systemowego + wszystkich wentylacyjnych (nie chce mi się dzielic ile na co a rekuperatora i went mechanicznej za kilkanaście tys. miec nie zamierzam)-3 tys.

3. Koszt instalacji gazowej + przyłącze - 2 tys. (no co ja zrobię, ze tyle to u mnie kosztuje)

Razem 25 tys.

Czego nie uwzględniłam ???

Kurcze- myślałem że problem zwrotu z inwestycji w PC w porównaniu do sytuacji kiedy w granicy działki8 mamy GZ został rozstrzygnięty juz z 10000 postów temu ale widze że ostatnie podwyżki znów podgrzewają atmosferę. Liczyc chyba kazdy umie, a autorowi chyba bardziej chodziło o doświadczenia z PC, a nie o to iloe kto drewna spalił.

Swoją drogą rynek PC zaczyna sie ostatnio mocno ożywiać choc nie ma to jeszcze niestety przełozenia na ceny.

Ciagle nie mogę zrozumiec czemu wymienniki+ zawory+ sterowanie+ kompresor musi kosztować minimum 15 tysi skoro sam kompresor typu scroll kosztuje ledwie 5.

Razem 25 tys.

No i tak mozna dywagować co sie bardziej opłaca...

tylko jedna uwaga, w cenie 55 tys zł uwzględniłem juz ogrzewanie CO (podłogówkę, rozdzielacze,sterownik pokojowy, montaż - bez styropianu,wylewek,folii). Podaj też tą kwotę w Twoim wypadku

Nie neguję, że jak ktoś ma dostęp do gazu ziemnego, to raczej dla niego inwestowanie w pompę ciepła jest raczej bez sensu

(przynajmniej od strony kosztów i zysków -ale juz gaz z butli to dodatkowe koszty ceny/dzierżawy/obsługi butli).

Chociaż ja osobiście uważam że nośniki energii będą dążyły do wyrównania cenowego (może z wyjątkiem węgla)...

i jak wcześniej mocny8 napisał że fajnie tanio ma za ogrzewanie olejowe i podał cenę 2zł/l

to właśnie pytałem się kumpla w pracy i on płaci za olej w domku 2.4zł (czyli ok 17% więcej)

Wojty

A z jakiej firmy bedziesz mial pc? I jaki metraz domku? Dzwonilam dzisiaj do climakomfortu i chyba sie na nich zdecydujemy:)

Ja dołączę się z moim pytaniem, gdyż od jakiegoś czasu zastanawiam się nad PC, ale ostatnio myślałem o tym rozwiązaniu mocno sceptycznie.

Teraz troszkę inaczej zaczynam na to wszystko patrzeć. W piątek zakończyłem roboty ze studnią na potrzeby zasilania domu w wodę i studniarz określił, że mam wydajność z mojej studni na poziomie do 20 m3 na godzinę. Zaproponował mi przy moim gruncie (piasek poniżej 3 metrów do głębokości 25 metrów) rozwiązanie pompy cieplnej z drugą studnią zrzutową (podobno by spokojnie odebrała wodę) --> czyli miałbym z jednej studni wodę na potrzeby zasilania domu wodą jak i na potrzeby pompy ciepła. Druga studnia byłaby studnią zrzutową dla pompy ciepła. Czy słyszeliście może o takim rozwiązaniu pompy ciepła (tutaj czytam tylko o rozwiązaniach w postaci poziomych lub pionowych wymienników, brak jest opisu osób, u których czynnikiem byłaby woda). Jak sprawdza się takie rozwiązanie --> podobno koszty pompy byłyby w okolicach dobrego pieca na gaz (czy ktoś mnie tu nie ściemnia :roll: ).

Tradycyjnie już, zamiast o plusach i minusach użytkowania pomp ciepła temat kończy się na kasie .

No, porównanie do samochodów jest nietrafione zupełnie, by czym (w sensie komfortu uzytkowania) różni się ten czy inny sposób ogrzewania (mówimy o systemach bezobsługowych) ???

A, że o kasie ? Toż to własnie użytkownicy pompy zwracali na to uwagę, ze niby pompa będzie tańsza od gazu.

Nie mówię, ze pompa jest zła, wręcz przeciwnie pewnie jest bardzo dobra, tylko, ze ja wskazuję, ze za porównywalny komfort moge zapłacić dużo mniej.

Dlatego argument ceny nie jest żadnym argumentem. I dlatego komuś kto pisze, ze kupuje pompę, bo wychodzi taniej wskazuję, ze mówi głupoty.

Powiem więcej : jestem skłonna zaakceptować inne (dla niektórych śmieszne) argumenty np jak ten, ze ktoś się boi gazu i dlatego woli pompę, albo też bardziej mu sie podoba wygląd pompy, tudzież woli zapłacić dziś (niejako z góry) za to, za co miałaby płacić na emeryturze. Ok to są JEGO argumenty i dla NIEGO są istotne. Niestety cena takim argumentem nie jest, bo pompa jest droiższa. No chyba, ze ktoś właśnie dlatego, ze jest droższa (może w myśl zasady co droższe to lepsze ... :roll: :roll: ) wybiera pompę ciepła.

W kwestii kalkulacji ceny:do kosztów pieca gazowego musiałbym doliczyć koszty podłogówki, bo ja chcę i lubię takie ogrzewanie. Poza tym, gdzie na poddaszu użytkowym jest miejsce na kaloryfery? A jeśli już, to strasznie szpecą. Z uwzględnieniem podłogówki (którą traktujesz jako intergajną część pompy ciepła, zupełnie niesłusznie) porównywanie kosztów dopiero ma dla mnie sens.

Z uwzględnieniem podłogówki (którą traktujesz jako intergajną część pompy ciepła, zupełnie niesłusznie) porównywanie kosztów dopiero ma dla mnie sens

No więc uściślę. Moje 25 tys za ogrzewanie obejmuje :

1. CAŁE C.O. w tym podłogówka na dole i w górnej łazience, grzejniki na poddaszu - tak chcę mieć i tak będzie i bez pompy ciepła

2. CAŁA kotłownia łącznie z kominami, piecem, automatyką zasobnikiem c.w.u itd

3. WSZYSTKIE koszty związane z przyłączeniem i podłączeniem gazu.

I porównuje to samo : koszt c.o. z pmpa za 55 tys i koszt c.o. z gazem za 25.

niedzio:

W tym wątku literad wspominał, że ma pc woda/woda, czyli z wykorzystaniem wody gruntowej czerpanej ze studni. Odnośnie studni musisz jeszcze sprawdzić jaka jest jakość wody, tzn. czy nie są przekroczone normy zawartości żelaza i manganu. Jeśli tak to dyskwalifikuje to rozwiązanie woda/woda gdyż będą kłopoty z eksploatacją studni - po prostu będzie dochodziło do wystrącania się tych związków = studnia zapaskudzona i kłopot z odbiorem wody. Druga rzecz to aby nie była studnia zbyt głęboka bo wówczas będziesz musiał zastosować pompę głębinową o dużej mocy elektrycznej co podniesie koszty eksploatacji całego systemu.