Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

koleś sam sobie jest winny w pewnym sensie, bo przy takiej inwestycji sprawdza się wykonawcę tzn, jedzie się na 3 miejsca lub więcej nawet, lub chociaż dzwoni po szczęśliwych posiadaczach PC danej marki, a jak ekipa nie udostępnia tzn że "do widzenia",

ja jak kupowałem Ziriusa to byłem u 2 klientów, a obdzwoniłem około 15stu a i tak się trząsłem, skoro ktoś wywala 60 tys i tego nie robi to liczy się ze scenariuszem że może trafić na partactwo, więc czemu te żale skoro od początku było to ujęte w ryzyku, błędne metody generują dramatyczne wyniki. Gdzie koleś był jak kupował, czemu nie pytał na forum nie sprawdzał, a teraz robi złą robotę po raz drugi - bo lobbuje za Gazpromem i straszy że PC jest BEEEEEEEE.

Ja nawet pół komina :) nie planuję budować w nowym domu, tylko wszystko oprę na PC i rekuperacji z GWC, więc kwestia wiary czy "dopalam" czymś domek odpadnie :) Ciepło będzie tak czy siak nawet przy minus 30 na zewnątrz. W razie draki - braku prądu przez np. dobę, co się u nas zdarza, odpalę generator na tyle duży, żeby w razie czego obsłużył gruntową PC.

rydzadam

Czy twoje plany co do rekuperatora z GWC to na razie tylko plany czy też juz jakieś konkrety? Szukam informacji jak zbudować żwirowy GWC dla domu 150m2. Ale nie ogólnych informacji a już jakiś konkretów.

koleś sam sobie jest winny w pewnym sensie, bo przy takiej inwestycji sprawdza się wykonawcę tzn, jedzie się na 3 miejsca lub więcej nawet, lub chociaż dzwoni po szczęśliwych posiadaczach PC danej marki, a jak ekipa nie udostępnia tzn że "do widzenia",

ja jak kupowałem Ziriusa to byłem u 2 klientów, a obdzwoniłem około 15stu a i tak się trząsłem, skoro ktoś wywala 60 tys i tego nie robi to liczy się ze scenariuszem że może trafić na partactwo, więc czemu te żale skoro od początku było to ujęte w ryzyku, błędne metody generują dramatyczne wyniki. Gdzie koleś był jak kupował, czemu nie pytał na forum nie sprawdzał, a teraz robi złą robotę po raz drugi - bo lobbuje za Gazpromem i straszy że PC jest BEEEEEEEE.

Koleś miał dobrą pompę.W każdej dziedzinie,a szczególnie tak nowej (u nas szczególnie nowej) fachowców jest optymistycznie licząc ze 40% reszta to partacze,jeśli w pompie ciepła tak dużo zależy od dobrych fachowców ją montujących to strach się bać.

Większość ofert na początku rozpoczyna się od kosmicznych kwot po 80 i więcej tysięcy.I ludzie się na to nabierają skuszeni marketingiem i płacą ciężkie pieniądze i są przekonani ,że im się zwróci bo będą mieć DARMOWE ogrzewanie ciepłem z ziemi.Naiwniaków nigdy nie brakowało.A ponieważ wszystko już jest ,co raz wymyśla się nowe wspaniałe wynalazki ,wymyśla potrzebę i tworzy produkt znajdując kolejną historię ,którą można naiwniakom sprzedać za wielką kasę,typu pompy po 80tys ,legallety za chorą kasę ,WM z rekuperacją po kilkadziesiąt tysięcy i tym podobne.Zawsze naiwni się znajdą.Przykład z innego zupełnie podwórka.Kiedyś znaleziono sporą rzeszę naiwniaków wierzących ,że 5 strusiów zapewni willę i mercedesa w kilka lat.Znam dwóch osobiście.I byli to ludzie prowadzący własne interesy ,więc wydawać by się mogło ,że nie tacy naiwni.Po jakimś czasie okazało się ,że takie coś przetoczyło się przez wiele krajów.Internet był pełen z pozoru wiarygodnych wyliczeń i ( i wyzywania niedowiarków od trolli ) jak to się zarobi sprzedając rzęsy,paznokcie,pióra,skóry itp itd.Interes życia.Po jakimś czasie ci,którzy w to weszli próbowali się pozbyć ptaków (kupionych za dużą kasę) np do ZOO.

Internet pełen jest naganiaczy i dotyczy to pierdół typu kosmetyki o większych rzeczach nie wspominając.Płaci się za tworzenie na forach internetowych dobrych opinii o produktach ,a nicki z historią i postami są przedmiotem zwykłego handlu.Nie chodzi by snuć spiskowe teorie i porównywać pompy do strusi ,ale zachować zdrowy rozsądek,czujność i liczyć,liczyć i liczyć oraz sprawdzać.Liczy Arturo,ale bardzo mocno jest krytykowany.NIe wierzy we wszystko co piszą i w mojej opinii dobrze.Zalecam ostrożność wszystkim zainteresowanym , a pompy ciepła po kilkadziesiąt grubych tysięcy można z góry przyjąć za głupotę.Podobnie jak wentylacje z odzyskiem ciepła za kilkadziesiąt tysięcy i tym podobne bzdety.

Edytowane przez tomek131

Zalecam ostrożność wszystkim zainteresowanym , a pompy ciepła po kilkadziesiąt grubych tysięcy można z góry przyjąć za głupotę.Podobnie jak wentylacje z odzyskiem ciepła za kilkadziesiąt tysięcy i tym podobne bzdety.

Ta opinia jest takim samym uogólnieniem, jak opinie mówiące o pompach jako leku na wszystkie problemy z ogrzewaniem.

I tak samo jak one niewiele wnosi do tematu, poza przysłowiowym włożeniem kija w mrowisko.

Zgodzę się z pierwszą częścią zdania "Zalecam ostrożność" - również wobec takich jak cytowana opinia.

Miłego dnia

rydzadam

Czy twoje plany co do rekuperatora z GWC to na razie tylko plany czy też juz jakieś konkrety? Szukam informacji jak zbudować żwirowy GWC dla domu 150m2. Ale nie ogólnych informacji a już jakiś konkretów.

Plany bez konkretów, ale żwirowego nie będę raczej robił, tylko dwie nitki pomarańczowej rury z litego PVC 160 mm odległe od siebie o jakiś metr, pociągnięte wokół domu ale w pewnej od niego odległości (kilka m), około 1,8 metra pod ziemią. Dwie takie nitki chciałbym spiąć w jedną fi200 na początku i na końcu GWC. Długość każdej z nitek - około 60 metrów. Przenieśmy może te "plany" do wątków o GWC na naszym Forum.

No niestety, jak zwykle bywa...

Jedni trolluja na taki temat temat inni na inny.

Jedni sa nadzwyczaj zachwyceni i za wszelka cene udowadniaja ze PCi jest "the best" a inni, ktorzy nie maja PCi wypisuja rozne historie zeby udowodnic ze PCi jest be....

Kazda sroka swoj ogon chwali...

Nalezy miec dystans do informacji, szczegolnie na forach ale zeby wypowiedzi ocierajace sie o zawisc nie przyslonily prawdziwych zalet niektorych rozwiazan.

Ja uwazam ze pompa ciepla jest dobrym rozwiazaniem, zaplacilem za takie rozwiazanie - jak dla niektorych "olbrzymie" pieniadze (choc czasem dziwnie Oni to licza) ale jestem zadowolony i gdybym budowal sie jeszcze raz wszedlbym w to znowu.

Zaskocze niektorych, ale z pelnia swiadomoscia. Widac po tej wypowiedzi, ze jestem durniem ktory dal sie nabrac marketingowcom, ktorzy wykreowali we mnie potrzebe posiadania PCi. Przeciez moglem kupic "smieciucha" i tak samo tanio grzac albo gaz podlaczyc co dla niektorych jest juz szczytem mozliwosci wspolczesnego swiata.

Dla wielu osob pompa ciepla to zbedny bajer, gadzet czy proba zaimponowania znajomy czy sasiadom -bo nawet takie opinie tutaj krazyly, ale dla niektorych to po prostu urzadzenie grzewcze do co i cwu moze w inwestycji nie jest najtansze ale w eksploatacji juz i owszem, nie smrodzi pod domem a obslugiwac ja moze kazdy, bez brudzenia sie czy ryzyka wybuchu, nie wymaga regularnych przegladow zazwyczaj odplatnych.

No ale ta cena ... :)

Mozna znalezc w miare tanie nie-markowe PCi, nie wszyscy musza miec drozsze tzw. firmowe modele - jak to w zyciu.

Pzdr.

To prawda, tez się zgadzam :) Dla tego także reku będzie własnej roboty, no może go zlecę ale nie będzie sklepowy.

tomku 131 zgadzam sie z tobą i jestem twoim fanem...

pozdrawiam

ps. pewnie z tego powodu zostaniemy zaraz zlinczowani...

ale... luzik jakoś przetrwamy;)

tomku 131 zgadzam sie z tobą i jestem twoim fanem...

pozdrawiam

ps. pewnie z tego powodu zostaniemy zaraz zlinczowani...

ale... luzik jakoś przetrwamy;)

Ja też się z Tomkiem w 100% zgadzam, że wydawanie mega pieniędzy na PC, czy WM jest bez sensu. Po to jest forum, żeby doradzić się jak dobrać instalację, dobrą i niedrogą, żeby NA PEWNO się zwróciła W TYM A NIE INNYM domu, bez uogólnień i bezsensownych wyimaginowanych szacunków, w których często matematyka i termodynamika jest na poziomie studiów wyższych. PC ma się zwrócić w koszcie ogrzewania w MOIM domu, który wiem, jak będzie wybudowany, z jakim ociepleniem, itp. Jest na forum na tyle dużo użytkowników PC w zwykłych nowoczesnych domach, że z całą pewnością można przyjąć że niedroga instalacja z niedrogą PC w typowym domu jest najlepszym możliwym rozwiązaniem, jeśli nie ma perspektywy albo chęci przyłączenia się do gazu. Jak ktoś chce budować dom prawie pasywny albo palić śmieciami, niech dywaguje w innym dziale na naszym forum. Są przecież tematy o grzaniu prądem, czy ekogroszkiem.

Wydaje mi sie ze bezensem jest dyskusja o tym kto jak sobie instaluje PCi, czy robi to sam, czy przez firme... kazdy robi to tak, jak go na to stac, jak lubi, jak woli... co za roznica? Uwazam ze sensownym wyborem jest taki wybor, kiedy spi sie spokojnie z podjetymi przez siebie decyzjami i to chyba najwazniejsze?

Jedni sa bardziej techniczni i nie boja sie we wlasnym zakresie robic wiekszy zakres prac, inni zas moga miec dwie lewe raczki i wola by to zrobila za nich firma placac za to oczywiscie wieksze pieniadze.

Ja osobiscie wybralem firme kompleksowo, pomimo ze techniczny jako tako jestem, ale chce miec swiety spokoj jak cos bedzie nie tak, bo meczy mnie spychologia odpowiedzialnosci kiedy cos jest nie tak, a z hydraulicznymi sprawami mam niewiele do czynienia wiec wole sie do nich nie dotykac.

A ja i tak będę miał PC bo:1.stać mnie na tą wygodę (branie pożyczki mija się z celem) 2.bez awaryjna na lata(zirius daje gwarancję na 5 lat a inne po opłacie rocznej od 250 do500 zł na długie lata) 3.wykorzystanie nocnej taryfy prądu ,a latem niskie koszty ogrzania ,4.a do tego postawię wiatrak prądotwórczy 5kw ,5.lubię nowatorskie rozwiązania:smile:

PCi (budowa za gotówkę) jest lepszym rozwiązaniem niż gaz ziemny...nawet jeśli istnieje perspektywa przyłączenia do gazu :)

Dla mnie wybór gaz albo PCi jest bezsensem,

to zależy od podejścia, tania pc pw pracująca do -7stC połączona z tanim kociołkiem gazowym może być idealnym, niedrogim rozwiązaniem i jestem w stanie udowodnić (jak wcześniej taka pc z piecem elektrycznym), że może być korzystniejszą alternatywą dla drogiej pc. Zdecydowanie popieram systemy zdywersyfikowane, pozwalające na wybór kilku dostawców nośników energii, dlatego jestem zwolennikiem systemów mieszanych, a tanie pc pw, które ostatnio pojawiły się w sprzedaży są dobrym wyborem, zwłaszcza że można je bez problemu wpiąć do posiadanych systemów. Dlatego jeśli ktoś już ma system gazowy to można rozważyć dołączenie takiej pc i skorzystanie z taniej energii i dobrodziejstwa COP, ograniczając zużycie gazu nawet do taryfy W-1.

Nawiasem mówiąc,forum muratora jest miejscem ,gdzie opinie o pompach ciepła są wyjątkowo dobre.Jeśli przejrzeć internet i inne fora, to nie brakuje historii typu - miało być 200zł miesięcznie,a jest 2000zł miesięcznie-POMOCY!!!Sporo tych problemów jest związanych z pompami powietrze/woda ,ale o gruntowych też nie brakuje rożnych dziwnych historii.Są też super opinie,by być sprawiedliwym-nic nie robię,nie dymi,nie ma składu opału,płacę grosze.Z tym ,że ilość postów tak piszących to z reguły - 1 ,2 maks 5.Są też pozytywne opinie osób z historią i wieloma postami,ale najczęściej to instalatorzy lub sprzedawcy dyskutujący o tychże pompach

Nawiasem mówiąc,forum muratora jest miejscem ,gdzie opinie o pompach ciepła są wyjątkowo dobre.Jeśli przejrzeć internet i inne fora, to nie brakuje historii typu - miało być 200zł miesięcznie,a jest 2000zł miesięcznie-POMOCY!!!Sporo tych problemów jest związanych z pompami powietrze/woda ,ale o gruntowych też nie brakuje rożnych dziwnych historii.Są też super opinie,by być sprawiedliwym-nic nie robię,nie dymi,nie ma składu opału,płacę grosze.Z tym ,że ilość postów tak piszących to z reguły - 1 ,2 maks 5.Są też pozytywne opinie osób z historią i wieloma postami,ale najczęściej to instalatorzy lub sprzedawcy dyskutujący o tychże pompach

he he ostatnio taką PC powietrze/ woda pomierzyłem..., bez komentarza;)

....Jeśli przejrzeć internet i inne fora, to nie brakuje historii typu - miało być 200zł miesięcznie,a jest 2000zł miesięcznie-POMOCY!!!......Są też super opinie,by być sprawiedliwym-nic nie robię,nie dymi,nie ma składu opału,płacę grosze.Z tym ,że ilość postów tak piszących to z reguły - 1 ,2 maks 5....

Proste - szukający pomocy i wyjaśnienia dlaczego kosztuje ich to tak drogo siedzą w necie i poszukują dobrych rad, przy okazji uzewnętrzniając swoje frustracje (przeważnie związane z brakiem fachowości instalatorów), a ci zadowoleni - mają ciekawsze zajęcia, w końcu po to kupowali PC, żeby włączyć i zapomnieć.

A no widzisz,nawet w tej kwestii się z tobą nie zgodzę ;)

PCi (budowa za gotówkę) jest lepszym rozwiązaniem niż gaz ziemny...nawet jeśli istnieje perspektywa przyłączenia do gazu :)

Dla mnie wybór gaz albo PCi jest bezsensem,ponieważ instalacja gazowa może być w podobnych kosztach jak PCi ale nie musimy płacić dodatkowej opłaty przesyłowej :)

Jedyną alternatywą dla PCi powinien być/jest czysty prąd.

Powiem tak... Ja bym się ani chwili nie zastanawiał, czy wybrać PC, czy gaz w nowo budowanym domu, nawet jakby mi ten gaz za darmo przyłączyli. Wybrałbym gruntową PC. Niemniej z powodów ekonomicznych, jeśli ktoś ma dostęp do gazu, musi to sobie przeliczyć i rozważyć, bo jednak zrobi instalacje duuużo taniej nawet na dobrym kotle kondensacyjnym, ale później będzie płacił więcej na to paliwo niż za prąd do PC.

krytyczne opinie też są, trzeba tylko poszukać...głębiej....

inna sprawa, że skoro ktoś tutaj się doszkala w temcie PC, to ma statystycznie mniejsze szanse żeby mieć spartoloną instalację :D

... i w ogóle, żeby mieć spartolony dom razem ze wszystkimi instalacjami. Takiego praktycznego szkolenia technicznego, jak na naszym forum nigdzie nie uświadczysz. Jestem przekonany, że po roku czytania o PC i rekuperacji na forum, wykonam te instalacje z minimalnymi tylko błędami i to za rozsądną kasę.