Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trudno mi powiedzieć, gdzie dokładnie popełniłem błąd, ale COP tej pompy ciepła przy pracy w układzie glikol-woda nie przekraczało 2,0. Po zakończeniu sezonu stwierdziłem, że nie stać mnie na kolejne eksperymenty i zamówiłem tanią, ale profesjonalnie wykonaną pompę ciepła.

najprawdopodobniej wymienniki były nie dopasowane, zwykle fabryczne są przeliczane przez biura konstrukcyjne, chociaż producenci pc też nie zawsze osiągają dobry wynik. Ostatnio próbowałem podliczyć COP klimatyzatora, jeśli wierzyć producentowi i przyjąć na max szybkości wentylatora 450m3/h powietrza to różnica temperatury osiągała 24/25stC, co przy poborze prądu 1016W dawałoby cop = 3,69 - nie źle, ale jak będzie przy temp 0 czy -5 dopiero się okaże, podobno taki inverter pracuje do -15stC.

wklejam, zgodnie z obietnicą, zdjęcie robione dziś rano

masz niekorzystny podział, odnoszę wrażenie że gdybyś nieco skorygował temperaturę na sterowniku pokojowym tak aby więcej zakumulować tańszego ciepła w płycie rozkład byłby korzystniejszy, również cwu gdyby podnieść temperaturę w zbiorniku to przy tym samym zużyciu więcej podgrzewałaby się w tańszej taryfie, oczywiście trzeba wówczas podłączyć sterownik czasowy, chyba że jest taki w pc.

najprawdopodobniej wymienniki były nie dopasowane, zwykle fabryczne są przeliczane przez biura konstrukcyjne, chociaż producenci pc też nie zawsze osiągają dobry wynik. Ostatnio próbowałem podliczyć COP klimatyzatora, jeśli wierzyć producentowi i przyjąć na max szybkości wentylatora 450m3/h powietrza to różnica temperatury osiągała 24/25stC, co przy poborze prądu 1016W dawałoby cop = 3,69 - nie źle, ale jak będzie przy temp 0 czy -5 dopiero się okaże, podobno taki inverter pracuje do -15stC.

Bardzo dokładne obliczenia .Tylko nic nie warte .

Jak zmierzyłeś te 24/25.A jak wyjdzie dla 23,9 /25,05:yes:

Witam. Kłócicie się cudnie, czytam Was od jakiegoś czasu i dalej nie wiem co zrobić.

Zaczynamy budowę domu. Projekt jest. Założenia są proste. Dom ma być wygodny i tani w utrzymaniu. Ale też nie zamierzam wydać miliona na jego budowę. Ba, nawet połowy miliona.

Pierwsza decyzja praktycznie podjęta - płyta fundamentowa zamiast fundamentu. Druga dotycząca rodzaju i "grubości" izolacji niestety nie. Trzecia dotyczy systemu grzewczego. Odrzuciliśmy piece na węgiel, groszek i itp. Na placu boju został piec gazowy dwufunkcyjny lub PC gruntowa, poziomy wymiennik (duża działka plus przydomowa oczyszczalnia z rozsączaniem w okolicach wymiennika :-).

Jeśli PC to wogóle nie robimy instalacji gazowej i kominów. Zawsze to parę groszy w kieszeni. Rekuperacji powoli się "uczymy" żeby ją zrobić sami, bo ceną są kosmiczne. Nie będzie żadnego kominka, ogrzewanie podłogowe w całym domu z podziałem na "strefy". Dom parterowy z poddaszem (praktycznie bez skosów :cool:), dwust. garaż, wydzielona część biurowa, pow. całkowita (porażająca dla mnie, ale mniej się nie dało) - 242,52 m2, 6 osób do CWU. A bo zapomniałam PC ma też obsługiwać CWU. Solary dopuszczam, jako uzupełnienie, choć nie jestem przekonana, czy to ma sens.

I co wy na to? Podejrzewam że teraz zaczną się starcia dwóch obozów.

U nas ścierają się dwie wizje: zainwestować w budowę domu megaenergooszczędnego (czyt. grubsza ściana, grubsza izolacja) z kotłem gazowym czy albo zrobić nasze minimum (płyta fundamentowa plus styropian w wylewce, ceramika 25 cm plus wełna 15 cm, dach dwuwarstwowo wełna, w sumie min. 30 cm) i zainwestować w PC.

Bardzo dokładne obliczenia .Tylko nic nie warte .

Jak zmierzyłeś te 24/25.A jak wyjdzie dla 23,9 /25,05:yes:

temperatury nie mierzyłem profesjonalnym termometrem, pokazywał tylko stopnie bez dziesiętnych, pewnie w sezonie przejściowym dokonam dokładniejszych pomiarów. Temp mierzyłem nad jednostką wewnętrzną klimatyzatora (tam zaciągał pow) i przy wylocie wentylatora, pobierał 22stC wydmuchiwał 46 nawet 47stC przy max obrotach wentylatora, przy tej różnicy i podanej wydajności dmuchawy przez producenta otrzymałem taki wynik - jeśli znasz lepszy sposób na pomiary to chętnie go wypróbuję, oczywiści również podam wynik- czy będzie coś więcej warty - ocenimy.

Jeżeli ziemny jest blisko .To gaz i zapomnij o solarach.

Chociaż ja lubię PC powietrze woda.cena max 35000 za domek do 300 m2

myślę podobnie, dodam że przy tej pow zdecydowanie instalowałbym wentylację z odzyskiem, ile na tym można zaoszczędzić - polecam mój kalkulator, przy wentylacji wstawić 400m3 (to min przy takim domu, a powinno być sporo więcej) i zmieniać sprawność reku zaczynając od 0.

ja bym w kwestii gazu zamiast blisko, napisał - tanio. Bo gaz mam około 100m od domu, a za przyłącze zażyczyli sobie 2,5 roku temu coś koło 10tys.

W moim przypadku uwzględniając powyższe bardziej opłacała się PC polskiego producenta z DZ poziomym.

Styropian też bym zwiększył do 20cm

Gaz z kotłownią 25000 zł.

Pompa min 40000 zł

Może się opłacić ,ale......

Oczywiście miałem na myśli jeśli gaz blisko.Wtedy 20cm styro na ścianę i gaz.

Hydrauli zrobisz mi pompę w małopolsce (pow/woda)? Wszyscy,dosłownie wszyscy ją odradzają.Dom z poddaszem ok 140-150m.30cm w dachu, chyba 20 na ścianie i nie wiem czy płyta czy nie ,nie wiem też czy WM z reku czy grawitacja.Tylko z marży musisz zejść.ALe jak wypali ,jaka reklama od kogoś kto nie specjalnie wierzy w te wszystkie nowinki

Zaczynam budowę 160m/140 uzytkowej. Bedzie PC i wszedzie podłogówka, ściany zew. bedą z BK 24cm 600 ocieplenie 20 styro, podłoga 20 styro dach 30 wełna. Mam dwa pytania:

1. ile dać styro na fundamentach? Warunki wodne raczej ok.

2. czy przy powyższych założeniach robienie scian wew. z silikatów duzo zmieni w obszarze "oszczędności" późniejszego użytkowania PC?

adiqq czekam na plik odnosnie ozc :)

ja mam domek z silikatów 170 m2 - na to 20cm styropianu - ale tego najlepszego szarego (Platinum Plus). jest OK - koszty ogrzewania za zeszły rok 1700 zł (w 1 taryfie-jak przejdę na 2 taryfy - powinno być lepiej). Jednak - założenia były takie, że domek ma być energooszczędny- zatem również 20cm styroduru pod podłogę + 30 cm wełny w skosy. Okna z potrójną szybą + wentylacja mechaniczna. Wszytko poparte obliczeniami OZC (wg mnie bardzo ważne żeby dobrze dobrać pompę i zaprojektować ogrzewanie). I działa :)

Zaczynam budowę 160m/140 uzytkowej. Bedzie PC i wszedzie podłogówka, ściany zew. bedą z BK 24cm 600 ocieplenie 20 styro, podłoga 20 styro dach 30 wełna. Mam dwa pytania:

1. ile dać styro na fundamentach? Warunki wodne raczej ok.

2. czy przy powyższych założeniach robienie scian wew. z silikatów duzo zmieni w obszarze "oszczędności" późniejszego użytkowania PC?

adiqq czekam na plik odnosnie ozc :)

Najlepiej dać płytę fundamentowa :)