Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Koleżanki i Kolegów :)

trochę czasu minęło odkąd byłam tu ostatni raz :)

mam prośbę napisałam na forum w wątku elektrycznym i myślałam że....a tu hm :( tutaj wiecej osób się przewija może Ktoś będzie miał jakiś pomysł ...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186770-Merten-Trancent-żle-działa-dlaczego

a wracajac do tematu

moja PCi ma się dobrze , brata Viessman też, musi tylko dołożyć kolektora bo ten zatopiony w sciankach studni jest za mało wydajny , za to ma " klimatyzację " za darmo :)

Kowalisz ( jak wchodziłam na tę stronę mignął mi Twój post na górze strony ) coś musi być ewidentnie nie tak ..

Może zadzwoń do Pana Darka Hanasa tel.502-328-185 i przedstaw problem słyszałam ze to Gigant Viessmana :)

Pozdrawiam serdecznie , życzę łagodniej zimy i małych r-ków za prąd

Edytowane przez bonetka

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! Czy ktoś z was zna firmę Sofath oferującą PC bezpośredniego skraplania i parowania ???????????????. (...)

Z bezpośrednim skraplaniem ja bym bardzo mocno uważał (dosłownie nigdy bym nie wybrał takiego rozwiązania), bo ten system nie wybacza błędów. Jak raz zrobią "rozdział ciepła" i zaleją rury betonem to później już niczego nie wyregulujecie. Na przykład nie ma "przykręcania" poszczególnych pomieszczeń na rozdzielaczach jak przy wodnej podłogówce.

No jak to nie ma wyjścia ? Oczywiście,że jest,grzać z COP1,koszt instalacji c.o. to 6-8tys.zł a część kasy za PCi przeznaczyć na ocieplenie i zejście z zapotrzebowaniem do 50-60kWh/m2 i sprawa załatwiona :)

Przy pow.uż 112m2 daje nam zużycie ok.5,5-6,5tys.kWh tj ok.1,8-2tys.zl za sezon grzewczy.

Dlatego pytałem się czy PCi opłaca się Wam dla tak małego domku ;)

P.S.

Ja mam gaz przy granicy i nie mam zamiaru go ciągnąć do siebie ;)

Troche optymistycznie policzyles koszt roczny. Zalozyles ze cale grzanie odbedzie sie w II taryfie a i tak wychodzi przy zuzyciu 6 500 kWh jakies 2 200.

Jesli zuzycie wyjdzie 70% II taryfa i 30% I taryfa to koszty juz wzrosna do jakis 2 700-2 800zl no i cwu caly rok na pradzie, no ale to da sie ogarnac.

Moze jakas pompa powietrzna?

Pzdr.

Czemu zakładasz,że przy małych stratach ciepła przy zapotrzebowaniu rzędu 50-60kWh/m2 nie będzie można grzać jedynie w II taryfie ? To nie PCi o małej mocy,dobrze dobrana podłogówka i mocne źródło ciepła,akumulacyjna posadzka spokojnie wystarczą na II taryfę.

Jeśli powietrzna to za cenę kompletu max.15tys.zl,w innym wypadku staje się nie opłacalna przy COP 2-2,5.

Ma to być prawo opłacalne przy dodatkowym dobrym ociepleniu i braku błędów wykonawczych (mostki cieplne itp.) Jednak zawsze pozostaje temat ciepłej wody użytkowej. I tu zależy, ile rodzina jej zużywa i czy wykorzystujemy cyrkulację. My ciągniemy średnio 3 kWh/dzień czystego prądu (grzałka) na 5 osobową rodzinę. Jest to 50 zł na miesiąc przy taryfie G11, jednak są tacy, co na ciepła wodę zużywają dwa-trzy razy tyle prądu i tam trzeba się mocno zastanowić nad pompą ciepła grzejącą CWU. A to z kolei kolejna inwestycja i jak bumerang powraca temat pompy ciepła z prawdziwego zdarzenia (gruntowej), która załatwi nam przy COP 3,5-4,0 zarówno CO, jak i CWU. Każdy musi sobie rozważyć i przeliczyć na co go stać podczas budowy i czy będzie go stać na późniejsze rachunki za energię przy grzaniu CO i CWU czystym prądem.

"Powiedzcie" mi, Ci ktorzy maja maty grzejne elektryczne czy podloga grzana w II taryfie jest odczuwalnie ciepla czy tylko nie jest zimna?

Nie mam mat wiec i nie wiem jak jest w rzeczywistosci, mam tylko wrazenie (teoretycznie) ze podloga moze byc zbyt ciepla.

Pzdr.

u mnie w domu tak jak napisałeś " nie są zimne" ;)

"Powiedzcie" mi, Ci ktorzy maja maty grzejne elektryczne czy podloga grzana w II taryfie jest odczuwalnie ciepla czy tylko nie jest zimna?

Nie mam mat wiec i nie wiem jak jest w rzeczywistosci, mam tylko wrazenie (teoretycznie) ze podloga moze byc zbyt ciepla.

Pzdr.

Podłoga będzie miała temp ok 23st, ty masz 36,6st (zazwyczaj) to czy będzie dla ciebie ciepła?

Hm...

Chodzilo mi bardziej o to czy nie trzeba podgrzac bardziej podlog lub jak kto woli czy maty nie sa zazwyczaj wiekszej mocy i nie grzeja bardziej podlog niz ma to miejsce z wodnym ogrzewaniu.

To czy odczuje roznice 23*C to nie jest odpowiedz na moje pytanie, tyle to wiedzialem i sprawdzilem w poprzednim sezonie organoleptycznie wiec takich rzeczy to prosze nie wypisywac.

Wydawalo mi sie ze przy matach steruje sie glownie czasem nagrzewania zeby osiagnac zadana temp. wnetrza etc. a moc jest niezmienna owych mat.

Pzdr.

Pzdr.

Ja mam maty w łazienkach i w pasie przy szafkach w kuchni, czyli tam, gdzie się stoi/chodzi. Maty rozłożone praktycznie bezpośrednio pod klejem do płytek. Ustawiam według czujnika pod płytkami, na poziomie zatopionej w kleju maty, na ok. 26 stopni. Jest to wyraźnie odczuwalne dla nóg ciepełko i tyle wystarczy, żeby stać bosymi stopami nawet przez dłuższy czas (kuchnia).

Dlatego ja(my) lubiący kąpać się tylko w wannie,nie mający nawet kabiny,będziemy mieli PCi do cwu za 6-8tys.zł ;)

Jeśli znajdzie się ktoś kto założy mi jedną PCi do c.o i cwu za max.20tys.zł(koszt kompletnego c.o) to wchodzę w to bez mrugnięcia oka :)

Na tą chwilę będę miał hybrydę do c.o+cwu z PCi za 12tys.zł.

A co konkretnie będziesz miał? Bo ja na Twoim miejscu myślałbym o czymś takim:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-12kw-copeland-kociol-piec-basenu-i1822506753.html

+

zasobnik z wężownicą

+

podłogówka

+

elektrozawór na dwa obwody - wężownica / podłogówka

+

drobiazgi i montaż.

No i na upartego da radę się wyrobić w 20 KPLN za całość, czyli swój warunek masz spełniony. Coś innego kombinujesz?

(....)

O 20tys.zł pisałem z myślą o PCi gruntowej ;)

Zrobiłem jedną pompę gruntową za 20 kilo za całość, bez instalacji wewn. oczywiście. Dawno temu jak rozpoznawałem temat. No i ostatnio gruntową z odwiertami 15kW + 300mb za równo 20 kilo.

Mógłbym Ci Arturo również zrobić, ale gdybyś był moim szwagrem albo przyjacielem ze studiów ;) W innym przypadku, sorry Winnetou ;)

Z uwagi na niskie zapotrzebowanie domu na ciepło nie obawiam się rachunków za ogrzewanie,także piecyk elektryczny za 2,3tys.zl wystarczy +4tys.zł na podłogówkę :)

O 20tys.zł pisałem z myślą o PCi gruntowej ;)

Twoja sprawa, nie moje pieniądze, ale przy stosunkowo niskim ogrzewaniu i stosunkowo wysokiej CWU pompa gruntowa to COP=4, a powietrzna to COP=3 (źródło: moje żmudne obliczenia). Przy powyższych danych zaoszczędzisz na etapie inwestycji realnie 5-7 KPLN. Zastrzegam, że nie mam nic wspólnego z branżą - kombinuję w kwestii swojego domu i wyrażam osobiste opinie.

@wihajster - i tak trzymać :). To know-how jest cenny, a nie azjatyckie rączki.

Edytowane przez andriuss

@ Arturo

Nawet charytatywnie to "firmówki" z odwiertami za 20kPLN nikt Ci nie zrobi!

Chyba że ten mail od osoby która ma nadmiar niepotrzebnej gotówki i chce dołożyć do interesu.

Ja sobie mogłem pozwolić w tych dwu przypadkach ale przy mojej własnej PC.

Edytowane przez wihajster

Arturo. Ja znam trochę rynek i ceny, znam koszt wykonania dobrej pompy bo takie na codzień "robię".

Znam też te "allegroszowe" pompy i wiem co one warte w perspektywie 30 lat ;)

...a jak "zmięknę" jak mówisz, to pójdę na piwo ;)

A Ty... kontynuuj korespondencję emailową z oszołomem który Ci to zaproponował i może jeszcze ponegocjuj te 20000zł z odwiertami, może jeszcze coś ugrasz :D ;)