Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poczekaj Arturo jak prąd będzie po zecie za kw wtedy porozmawiamy. Ponadto pamiętaj - latka lecą - a emeryturka może być cienka. Dlatego ja teraz chcę zrobić wszystko aby się na starość wypłacić. Teraz powiedzmy że mnie stać na tą inwestycję. A potem chcę spokojnie żyć. Choć do wolności emeryta została mi dycha z okładem to na razie ZUS podsumował mnie na 325 zł pomimo że od 30 lat płacę regularne składki.

człowiek jest sobie w stanie wytłumaczyć wszystko. Czasami nawet mocno naciągać informacje, fakty aby usprawiedliwić wybór. "pompiarze" widzą plusy swojego systemu mimo iż czasem naciągane a cała reszta przelicza ceny pomp i to ile zaoszczędzili nie robiąc pompy. Pisałem już kiedyś że to wszystko mija się z celem. Każdy ma inne priorytety. Artoro i jemu podobni zapłacą mniej za system CO ale np żona przykładowego arturo powie ze nie wyobraża sobie kuchni bez dębowych mebli, skórzanego wypoczynku czy wielkiej plazmy na ścianie. ITP. Wówczas potencjalnie zaoszczędzone pieniądze pójdą np na te dodatki. Ja wolę położyć panele na podłodze bo pod tym względem nie jestem wymagający, ale system ogrzewania musiał być ekonomiczny w użytkowaniu. Te porównania do niczego nie prowadzą. Opisując ekonomie wybudowania jednej z instalacji domu nic sobie nie udowodnimy. Z kolei nie ma sensu opisywać ekonomi budowy całego domu, bo każdy dom jest inny i każdy inwestor czego innego oczekuje. Reasumując co z tego że ktoś wydał na instalacje CO mniej niz "znajomy" ale na cały dom wydał znacznie więcej. A dlaczego tyle wydał to już długi i niekończący się temat. Pytam więc po co te przekomarzanie się itd.

(w subaru forumowicze mają zniżki na częśći i robociznę w serwisie )
Kolega z kropki czy z kreski? ;)

OK, dość długo tu tzn na forum nie zaglądałem, ale przyszedł czas by skorzystać w Waszych rad :-)

Mam prośbę o wstępną pomoc w doborze pompy ciepła.

Obecnie dom ogrzewam olejem opałowym i roczny koszt blisko 9000 zł zaczyna "powoli" mnie męczyć. Początkowo myślałem o solarach, ale jak się przyjrzałem bliżej tematowi i kosztom to zacząłem rozważać powietrzną pompę ciepła jako źródło wspomagające CO i CWU. Sęk w tym, że po przeczytaniu wszystkich opinii doszedłem do wniosku, że w moim przypadku musiałaby to być albo bardzo tania pompa tylko CWU albo porządna, której byłbym pewny, że spełni moje oczekiwania. Taki sprzęt jest niestety jeszcze wg mnie zbyt drogi i w obecnym momencie skłaniam się w stronę pompy ciepła z pionowymi odwiertami. Koszt takiego DZ jest już wg mnie do przyjęcia, a korzyści warte dopłaty dodatkowej kwoty.

Tyle tytułem wstępu, a teraz pytania do instalatorów ;)

Budynek to dom zbudowany w 1995 (ściana 3 warstwowa) i rozbudowany w 2007. Przy okazji remontu wymienione wszystkie okna, drzwi, pokrycie dachu, elewacja i dodatkowo docieplony. To dodatkowe docieplenie miało raczej być podkładem pod nowy tynk i miało pomóc połączyć nową część domu (ytong) ze starą. Efekt jest taki, że w starej części ogrzewanej olejem opałowym (podłogówka) ściany mają ok 50cm grubości ;)

Pomieszczenia w nowej części domu ogrzewane częściowo matami elektrycznymi i częściowo włączone do CO z pieca olejowego. Pomimo większej powierzchni zużycie oleju opałowego spadło i wynosi średnio za ostatnie 3 lata 2200 litrów. Sądziłem, że kupuję więcej ropy ok 2600 na sezon, jednak sprawdziłem rachunki i wychodzi właśnie tyle, ja zakładam, że i 2400 litrów na rok na CO i CWU byłbym wstanie przepalić ;)

Czy można założyć, że zapotrzebowanie budynku to ok. 24000kWh czyli odpowiednik 2400l oleju opałowego?

Jeżeli tak to jaką moc pompy dobrać do takiego zapotrzebowania?

Rozmawiałem z przedstawicielem jednego z producentów i wypytywał mnie o powierzchnię, jaki budynek, jaka temp wew itd, ale wg mnie chyba lepiej skorzystać z danych, które pokazują ile faktycznie energii zużywam.

Powierzchnia domu to ok 230m2, ale ... piwnica 48m2 nie jest ogrzewana (jest podłogówka, ale włączyłem ją przez 10 lat może 2-3 razy na max tydzień), garaże 36m2 nie są ogrzewane, nowe 2 pomieszczenia ok 20m2 są ogrzewane prądem z tego wszystkiego pozostaje raptem 120m2 po podłodze, które ogrzewają ok 140m2 domu poprzez ogrzewanie podłogowe podłączone do pieca olejowego.

Jeśli chodzi o temp. wew to masakra, moja żona lubi ciepełko 23-24 stopnie są dla niej ok.

W domu jest kominek, ale rzadko korzystamy chociaż można nim ładnie dogrzać dom, ale za dużo z tym roboty :-|

Podłogówka w starej części nie jest chyba zbyt gęsto położona i wymaga przy największych mrozach 40 st na wyjściu, żeby uzyskać komfort cieplny.

Drugie pytanie jaka głębokość DZ? Chciałbym raczej przewymiarować DZ np. 220m? Czy taki układ (pompa np. 11-13kW, DZ 220mb) przy moich warunkach będzie OK?

Z góry dzięki za odp., oferty też mile widziane ;)

Poczekaj Arturo jak prąd będzie po zecie za kw wtedy porozmawiamy. Ponadto pamiętaj - latka lecą - a emeryturka może być cienka. Dlatego ja teraz chcę zrobić wszystko aby się na starość wypłacić. Teraz powiedzmy że mnie stać na tą inwestycję. A potem chcę spokojnie żyć. Choć do wolności emeryta została mi dycha z okładem to na razie ZUS podsumował mnie na 325 zł pomimo że od 30 lat płacę regularne składki.

Będzie gaz łupkowy i emeryci pojadą do na egzotyczne urlopy z funduszu gazowego .A elektrownie atomowe ,wodne i gazowe wyprodukują prąd po 20 gr/kWh.

Ciekawe które proroctwo się sprawdzi.Poczekajmy z budową :)

Kolega z kropki czy z kreski? ;)

OK, dość długo tu tzn na forum nie zaglądałem, ale przyszedł czas by skorzystać w Waszych rad :-)

Mam prośbę o wstępną pomoc w doborze pompy ciepła.

Obecnie dom ogrzewam olejem opałowym i roczny koszt blisko 9000 zł zaczyna "powoli" mnie męczyć. Początkowo myślałem o solarach, ale jak się przyjrzałem bliżej tematowi i kosztom to zacząłem rozważać powietrzną pompę ciepła jako źródło wspomagające CO i CWU. Sęk w tym, że po przeczytaniu wszystkich opinii doszedłem do wniosku, że w moim przypadku musiałaby to być albo bardzo tania pompa tylko CWU albo porządna, której byłbym pewny, że spełni moje oczekiwania. Taki sprzęt jest niestety jeszcze wg mnie zbyt drogi i w obecnym momencie skłaniam się w stronę pompy ciepła z pionowymi odwiertami. Koszt takiego DZ jest już wg mnie do przyjęcia, a korzyści warte dopłaty dodatkowej kwoty.

Tyle tytułem wstępu, a teraz pytania do instalatorów ;)

Budynek to dom zbudowany w 1995 (ściana 3 warstwowa) i rozbudowany w 2007. Przy okazji remontu wymienione wszystkie okna, drzwi, pokrycie dachu, elewacja i dodatkowo docieplony. To dodatkowe docieplenie miało raczej być podkładem pod nowy tynk i miało pomóc połączyć nową część domu (ytong) ze starą. Efekt jest taki, że w starej części ogrzewanej olejem opałowym (podłogówka) ściany mają ok 50cm grubości ;)

Pomieszczenia w nowej części domu ogrzewane częściowo matami elektrycznymi i częściowo włączone do CO z pieca olejowego. Pomimo większej powierzchni zużycie oleju opałowego spadło i wynosi średnio za ostatnie 3 lata 2200 litrów. Sądziłem, że kupuję więcej ropy ok 2600 na sezon, jednak sprawdziłem rachunki i wychodzi właśnie tyle, ja zakładam, że i 2400 litrów na rok na CO i CWU byłbym wstanie przepalić ;)

Czy można założyć, że zapotrzebowanie budynku to ok. 24000kWh czyli odpowiednik 2400l oleju opałowego?

Jeżeli tak to jaką moc pompy dobrać do takiego zapotrzebowania?

Rozmawiałem z przedstawicielem jednego z producentów i wypytywał mnie o powierzchnię, jaki budynek, jaka temp wew itd, ale wg mnie chyba lepiej skorzystać z danych, które pokazują ile faktycznie energii zużywam.

Powierzchnia domu to ok 230m2, ale ... piwnica 48m2 nie jest ogrzewana (jest podłogówka, ale włączyłem ją przez 10 lat może 2-3 razy na max tydzień), garaże 36m2 nie są ogrzewane, nowe 2 pomieszczenia ok 20m2 są ogrzewane prądem z tego wszystkiego pozostaje raptem 120m2 po podłodze, które ogrzewają ok 140m2 domu poprzez ogrzewanie podłogowe podłączone do pieca olejowego.

Jeśli chodzi o temp. wew to masakra, moja żona lubi ciepełko 23-24 stopnie są dla niej ok.

W domu jest kominek, ale rzadko korzystamy chociaż można nim ładnie dogrzać dom, ale za dużo z tym roboty :-|

Podłogówka w starej części nie jest chyba zbyt gęsto położona i wymaga przy największych mrozach 40 st na wyjściu, żeby uzyskać komfort cieplny.

Drugie pytanie jaka głębokość DZ? Chciałbym raczej przewymiarować DZ np. 220m? Czy taki układ (pompa np. 11-13kW, DZ 220mb) przy moich warunkach będzie OK?

Z góry dzięki za odp., oferty też mile widziane ;)

Podajesz dane historyczne dość dokładne.Ale to nie wystarczy .To ,że zaizolowana ściana i trzy warstwowa ,to trochę mało.

Czy ten olej to na CO czy CO i CWU.

Podłogówka ułożona tak sobie , bo u mnie nie przekraczam 35 na zasilaniu i mam 23 w pomieszczeniach.

A z tym zużyciem oleju - to jest jakaś informacja jeżeli grzejesz zgodnie z normą .To znaczy 20 *C i tyle dni ile w twoim rejonie jest przyjęte.Wtedy można policzyć zapotrzebowanie ciepła dla wartości obliczeniowej np -16 lub -20*C .

Reszta jest prosta i oczywista.

Wymieniłeś okna -nawiewniki czy rekuperacja.Bo tu też różnie ze stratami

Czy ten olej to na CO czy CO i CWU.

Ten olej to CO i CWU.

Podłogówka ułożona tak sobie , bo u mnie nie przekraczam 35 na zasilaniu i mam 23 w pomieszczeniach
To wiem, ale nie ja układałem ;)

Taki dom już kupiłem, w rozbudowanej części podłogówka ułożona gęściej. Faktycznie jak ja mam 40 na zasilaniu to sąsiad (nowa instalacja z PC) ma 32, ale u mnie jest cieplej.

A z tym zużyciem oleju - to jest jakaś informacja jeżeli grzejesz zgodnie z normą .To znaczy 20 *C i tyle dni ile w twoim rejonie jest przyjęte.Wtedy można policzyć zapotrzebowanie ciepła dla wartości obliczeniowej np -16 lub -20*C .

No właśnie chciałem wyjść z doborem pompy od strony dotychczasowego zużycia oleju. Te "historyczne" dane dają wg mnie właśnie sprawdzone info ile energii potrzebuję.

Reszta jest prosta i oczywista.

Wymieniłeś okna -nawiewniki czy rekuperacja.Bo tu też różnie ze stratami

Wentylacja tradycyjna grawitacyjna, okna M&S, współczynnik chyba 1,1.

hydrauli, Twoja opinia mnie interesuje, ale powietrznej pompy ciepła raczej nie kupię ;) Chociaż temat wg mnie ciekawy i za kilka lat kto wie. Ja jednak zbyt dużo płacę za opał i za kilka lat mam nadzieję, ze inwestycja w PC mi się zwróci.

Chcę odwierty na DZ, mogą być przewymiarowane, a pompę to jeszcze nie wiem. Na pewno nie zależy mi na bajerach, marce, kolorze obudowy. Ma być prosta, z dostępnym serwisem i przede wszystkim dobrze dobrana.

Jak trzeba więcej danych to podam, będę wdzięczny za niezależną opinię :)

nie, to jest o jego domu :)

Adam grzał prądem 2 lata, dom około 300m2(albo i większy, nie wiem dokładnie - zapotrzebowanie około 50kwh/m2*rok), wie dokładnie ile płaci...jest w trakcie montażu PC

ok.

dla tej wielkości domu PC ma sens, w małych nie bardzo się opłaca..., ale co kto lubi i chce;)

nie, to jest o jego domu :)

Adam grzał prądem 2 lata, dom około 300m2(albo i większy, nie wiem dokładnie - zapotrzebowanie około 50kwh/m2*rok), wie dokładnie ile płaci...jest w trakcie montażu PC

Nie nie - pisalem o Jaska zuzyciu - w swoim dzienniku podal zuzycie i wychodzi kolo 12-13 tys kWh w sumie czyli (juz po podziale na taryfy) ok 4-5k pln. Ja zuzywam tak jak piszesz okolo 50kWh/m2 bo na CO+CWU okolo 16 tys kWh / sezon czyli w jednej taryfie okolo 8k pln. W dwoch pewnie zszedlbym do 5k pln ale wole ponizej 2k pln dzieki pompie, a ile mnie ona bedzie kosztowac to powiem na sam koniec, jak juz ja odpale ;) Mysle jednak ze arturowe 30k pln bedzie trzeba podzielic na troche mniej niz dwa ;-)

Nie nie - pisalem o Jaska zuzyciu - w swoim dzienniku podal zuzycie i wychodzi kolo 12-13 tys kWh w sumie czyli (juz po podziale na taryfy) ok 4-5k pln.

samo ogrzewanie to 7-8 tys. kwh nocnej taryfy

od tego sezonu mam zamontowane pod liczniki do ogrzewania,( będę co jakiś czas uaktualniał w dzienniku) więc będzie można poobserwować jakie jest zużycie np. w danym miesiącu...

podstawa do jak najdokładniej oszacować zapotrzebowanie na CO i CWU

ile osób w domu? jakie jest zapotrzebowanie na CWU?

tu masz link do arkusza kbaba, pomoże ci trochę bardziej sprecyzować zapotrzebowanie na CO

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&pli=1&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=35

adiqq rodzina standardowa 2+2 ;)

Czegoś jednak nie rozumiem, jakie znaczenie ma stosunek CO do CWU skoro wiemy ile energii zużywam? Teraz tą energię produkuje piec olejowy, po modernizacji będzie to pompa ciepła, jednak zapotrzebowanie będzie takie samo.

Jak jestem w błędzie to z chęcią posłucham Waszej opinii.

Ja nie wiem ile % z zakupionego oleju piec zużywa na CWU (stawiałbym na 1/3 czyli 800l = 8000kWh), celowo też nie uwzględniam innych źródeł ciepła np. kominka, sauny, grzejników elektrycznych itp.itd.

Straty też pewnie są, budynek nie jest na pewno idealny, ale przy obecnych warunkach właśnie tyle energii zużywam, to jest chyba lepsza informacja niż liczenie z parametrów i danych projektowych budynków?

Moje pytanie właśnie odnosiło do tego czy takie podejście do sprawy od drugiej strony tzn uwzględniając obecne zużycie oleju opałowego ma sens?

Większość osób/ofert opiera się na szczegółowych wyliczeniach uwzględniających maksymalną ilość danych dot budynku itp., tylko że większość sprzedaży to jak sądzę dot głównie nowych budynków i nie ma innej możliwości.

Ja mieszkam w tym domu już 10 lat i wiem ile płacę/kupuję energii, a z drugiej strony nie wiem dokładnie jak "stara" część domu została wykonana.

Jeśli chodzi o CWU to zapotrzebowanie nie jest duże chwilowo tzn nie korzystamy w jednym momencie wszyscy bo np wychodzimy do pracy o jednej porze.

Dodatkowo mamy taryfę weekendową z której intensywnie korzystamy, również w dziennym okienku ;)

W ogóle zakładam, że PC będzie mogła w większości pracować na II taryfie, a biorąc pod uwagę, że przy obecnej cenie za olej opałowy (3,92), prąd na II taryfie jest tańszy niż ropa 8) to ja po prostu nie mam wyjścia i muszę zmienić źródło ciepła ;)

adiqq ten arkusz nie jest edytowalny, próbowałem go pobrać jako excel, ale się rozsypuje. Gdzie to można znaleźć bo bym sobie "posymulował" :-)

ponowie zapytanie

Mam pytanko z innej beczki

A mianowicie - posiadam w domu poddasze użytkowe, którego nie zamierzam użytkować,

mylę o tym cały czas, czy ogrzewać je, czy też nie

1. jeżelibym ogrzewał to powinienem mieć wieksze zużycie prądu, ale może niekoniecznie - dlaczego? - bo mniej ciepła uciekałoby na poddasze, co powodowaloby zatrzymaniem większej ilości ciepła na parterze

2. jeżeli nie ogrzewałbym poddasza rachunki za prąd powinny być niższe, ale może niekoniecznie - bo więcej ciepła przenika na poddasze, na którym w tamtym roku miałem całą zimę ok. 10-11stC ogrzewając tylko parter

Może ktoś już przerabiał taką sytuację?

A może ktoś potrafi fachowo coś o tym napisać

Dziekuję za podpowiedzi

P.S. Poddasz ocieplone, PCi powietrze- woda

ten arkusz nie jest edytowalny, próbowałem go pobrać jako excel, ale się rozsypuje. Gdzie to można znaleźć bo bym sobie "posymulował" :-)

arkusz działa prawidłowo - dane wstawiać w szare pola, są tam 2 arkusze do obliczania kosztu i zużycia nośników energii oraz do zapotrzebowania "OZC dla laika".

Dla 4 osób cwu przyjmuje się po 4000kWh/rok tj 362l oleju przy sprawności kotła 93%, 2400l oleju to przy tej sprawności 26500kWh.

celowo też nie uwzględniam innych źródeł ciepła np. kominka, sauny, grzejników elektrycznych itp.itd.

bez tych danych zapotrzebowanie będzie mocno zaniżone i zdając się tylko na pc można się mocno pomylić - nie da sobie rady z rzeczywistym zapotrzebowaniem.

Osobiście w takim przypadku (jako wspomaganie systemu) rozpatrzyłbym pc pw - np z Hewalexu serię WBC. Przy przerzuceniu na taką pc 2/3 zapotrzebowania miało by to sens ekonomiczny i szybki zwrot z takiej inwestycji. Wpięcie takiej pc do aktualnego układu byłoby najprostszym i najszybszym rozwiązaniem.

Edytowane przez kbab

adiqq, dzięki 8), zawsze jakiś punkt zaczepienia. Miałem propozycję na pompę 8kW i wg mnie to była zaniżona moc, ale 22kW to z drugiej strony więcej niż się spodziewałem. Teraz piec ma 20kW i nie chodzi przecież non stop. Dom jest stary, ale wg mnie dość ciepły. Generalny remont sprzed 4 lat wyniósł więcej niż cena domu. Z pewnością można coś jeszcze poprawić, ale ściany mają 50cm grubości, nie ma dużo okien. Duże zapotrzebowanie na m2 bierze się raczej z wysokiej temp wew ok 24*C, ale może się mylę.

Podobnie jeśli chodzi o CWU podane przez kbab - 362l na sezon na 4 osoby to chyba zbyt mało w moim przypadku. Jeśli dobrze kojarzę to tankuję na koniec sezonu grzewczego 500l i zawsze we wrześniu mam już sucho w zbiorniku. Sądzę, że zużywam min 600l, a może nawet 800l, a to przecież nie ma nic wspólnego z tym jak dobrze ocieplony jest dom. No wanna jest dość duża i używana dość często. Temp CWU też zbyt wysoka, być może to też ma negatywny wpływ na wynik końcowy. Podłogi w salonie, kuchni łazienkach to płytki (87m2), a w sypialniach parkiet (32m2).

Odnośnie podłogówki to w całym domu jest taki rodzaj ogrzewania, nie ma innych grzejników. Pomijając maty elektryczne to mam jakby 2 systemy podłogówki: stary, którego nie mogę opisać szczegółowo, ale mam świadomość, że może nie być idealny. Tak jak wcześniej pisałem potrzebuje przy dużych mrozach nawet 40*C na wyjściu oraz

nowy, ale to tylko w 2 pomieszczeniach i tutaj są rurki rozłożone co ok 10-15 cm i przy tej samej temp na wyjściu (40*C) temp w tych pomieszczeniach jest wyższa.

Piec olejowy zostawiam ;) nigdy nie wiadomo czy się nie przyda i faktycznie może on być wykorzystany jako wsparcie przy dużym zapotrzebowaniu, ale robiąc PC chciałbym taką instalację, która byłaby samowystarczalna.

Odnośnie PC powietrznej hewalexu to rozważałem taką opcję, mam nawet ofertę na WBC 7,8 + zbiornik SIS500 i z montażem cena netto 23000.

Wolę zapłacić więcej i mieć spokój i móc odciąć się od cen oleju całkowicie.

Aha, przypomniałem sobie, że po rozbudowie musiałem zrobić certyfikat energetyczny budynku i tam było chyba zapotrzebowanie coś ok. 120W/m2, ale tego wyniku bym zbytnio nie brał pod uwagę.

OK czy wg Was można jeszcze jakoś zweryfikować realne zapotrzebowanie. Spróbuję sprawdzić sprawność pieca olejowego, kiedyś serwisant mi to jakoś mierzył i wynik był podobno dość wysoki.

Proponuję zadzwonić do Sochaczewa (Boryszew) i spytać o cenę zwykłego glikolu etylenowego w beczce

Można też spytać w POCh czyli Polskich Odczynnikach Chemicznych w Gliwicach, też sprzedają na beczki. Jednak jak się orientowałem parę lat temu, to spirytus wychodził taniej, a Boryszew drożej. Super ta promocja z Tesco ;-)

a jeszcze w kwestii CWU 0 orientujesz się ile zużywasz zimnej wody/miesiąc?

ktoś kiedyś pisał, że 55% zużycia ZWU to jest CWU - da to pogląd czy ci naprawdę dużo tej wody idzie....

jak piszesz że ten olejowy ma 20kw, to PC powinny wystarczyć takie jak pisze wyżej - ze względu na lepsze wykorzystanie taniej taryfy wziałbym tę o większej mocy

Niestety nie wiem ile wody zużywam. Mam własną studnię głębinową bez licznika.

Może znajdę gdzieś jakiś licznik wody to podłączę ;)

Odnośnie Twoich obliczeń to liczyłeś przy 2400 l oleju, bo tak sugerowałem. Wg fv które znalazłem to wychodzi za ostatnie 3 lata średnio 2200 (spadek zużycia po modernizacji budynku) to też daje pewną różnicę + być może wyższa sprawność pieca olejowego i wynik liczony "od tyłu" będzie korzystniejszy.

Trochę intryguje mnie kwestia CWU u mnie ;) Wg moich obliczeń to zużycie opału jest dość znaczne, na poziomie powiedzmy średnio 600-800l na sezon to jest jakieś 7000-8000 kWh czyli chyba dość dużo na 4 osoby.

Czy za wysoka temp CWU może mieć negatywny wpływ na "sprawność energetyczną" mam na myśli wszelkiego rodzaju straty, nie wiem przesyłowe, utrzymywanie wysokiej temp w zbiorniku, obniżanie temp CO przy dużym poborze CWU np. wanna?

Dodam tylko jeszcze jak jest u mnie rozwiązana kwestia CWU. Ciepła woda powstaje poprzez przepływowy wymiennik ciepła zamontowany w zbiorniku wody kotłowej CO. Nie mam typowego zbiornika na CWU.

Jeśli chodzi o temp CWU to jest ona na poziomie 65*C, kiedyś był zawór mieszający, ale się zepsuł i go wyciąłem i tak już chyba z 5 lat minęło ;)