Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poczujesz, poczujesz, ale dopiero pewnie rano. Mułowatość podłogówki:)

A to moze byc wyjasnienie...

Ale nie podoba mi sie te jej czeste zalaczanie. Bo szybko nagrzewa do tych 33 st ale tez szybko traci te temp. A co za tym idzie po tych kilkunastu minutach pompa ponownie sie zalacza

Edytowane przez photos

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czyli co jak bedzie zimno to pompa tak szybk nie nagrzeje do tych 33?? No ale ja zadalem 21 i nie osiagnalem tej temp a pompa sie wylacza, bo osiagnela swoja temp zasilania.

Ja to odbieram jako za mały odbiór ciepła z PC. Co z tego, że nie osiągnięto temp w pomieszczeniach jak przekroczono temp. wody na wyjściu. Dom temp. osiągnie ale kosztem częstych startów a może spróbuj szybciej popędzić tą wodę. Może większy przepływ pomoże

Ja to odbieram jako za mały odbiór ciepła z PC. Co z tego, że nie osiągnięto temp w pomieszczeniach jak przekroczono temp. wody na wyjściu. Dom temp. osiągnie ale kosztem częstych startów a może spróbuj szybciej popędzić tą wodę. Może większy przepływ pomoże

Pogodówka nie pozwoli na dłuższą pracę przy tej temperaturze i tych parametrach. Podbicie i obniżenie temp. w poszczególnych okresach trochę na to pomoże. Tylko tak.

nie znam twojej instalacji, ale może być taka sytuacja że jakiś obwód (pętla) stawia znacznie mniejszy opór więc woda szybciej w niej krąży i wraca za ciepła przez to wyłącza się ogrzewanie

No ale temp na powrocie jest nizsza, tak jak pisalem. Tu bardziej chodzi o to ze ona pracuje przy pomocy czujnika pogodowego, czyli jakis tam algorytm jej wylicza do jakiej temp ma ogrzac wode xasilajaca aby uzsykac zadana temp. Io ona uzyskuje te temp ale chwile po tym sie wylacza, a wdomu jeszcze nie mam zadanej temp. Moze byc tak jak napisal liwko ze to jest mulowatosc podlogowki, ale ona za chwile tracie temp zasilania, wiadomo obiegowki dalej chodza a posadzka dalej odbiera cieplo i pompa ponownie za chwile sie uruchamia i to mnie niepokoi

No ale temp na powrocie jest nizsza, tak jak pisalem. Tu bardziej chodzi o to ze ona pracuje przy pomocy czujnika pogodowego, czyli jakis tam algorytm jej wylicza do jakiej temp ma ogrzac wode xasilajaca aby uzsykac zadana temp. Io ona uzyskuje te temp ale chwile po tym sie wylacza, a wdomu jeszcze nie mam zadanej temp. Moze byc tak jak napisal liwko ze to jest mulowatosc podlogowki, ale ona za chwile tracie temp zasilania, wiadomo obiegowki dalej chodza a posadzka dalej odbiera cieplo i pompa ponownie za chwile sie uruchamia i to mnie niepokoi

No bo właśnie podłoga się wygrzewa. Jak się wygrzeje to ten proces się spowolni.

no moze racja. pompa szybko nagrzewa bo takie ma zadanie, a ze posadzka nie byla jeazcze ogrzewana, mimo iz ma juz prawie rok to troche tego ciepla odbiera, dlatego tez szybko spada temp wody w podlogowce i pompa ponownie sie zalacza....no to na razie nie bede jej wylaczal i zobaczymy co bedzie

musisz zwiększyć histerezę i deltę CO bedzię miała mniej startów, wyjdzie jej na zdrowie

A chyba nie o to chodzi. Ona ma grzac wode tak dlugo az w domu bedzie taka temp jak chce...

Żeby tak było potrzebny jest sterownik pokojowy, który zmierzy tą temperaturę w pokoju i wyłączy pompę gdy temperatura pokoju osiągnie zadaną wartość. Jeśli nie masz sterownika pokojowego, to pc gra trochę w ciepło-zimno, a do celu prowadzą ją krzywe. Pc jest na tyle prymitywnym urządzeniem, że nie ma regulacji mocy, tylko opcję grzej na full lub nie grzej. Skoro u Ciebie szybko osiągalna jest temperatura maksymalna (33 ustawione na krzywych) to pc się wyłącza. Przyczyn może być kilka:

- woda płynie tylko przez część pętli które bocznikują instalację (nierówne pętle) - wyreguluj podłogówkę: rozkręć wszystkie pętle na max i sprawdź, czy wszystkie powroty mają podobną temperaturę. Jeśli są powroty gorące i zimne, to przykręć gorące na tyle, aż zimne zrobią się ciepłe.

- za mała histereza - pc co chwilę się włącza podgrzeje wodę o parę stopni i wyłącza się - zwiększ histerezę, będzie zdrowiej dla pc

- za płaska krzywa grzania - podnieś ją wysoko, niech pc grzeje do wyższych temperatur, w końcu dowiesz się jaka jest temperatura równowagi w Twoim układzie, gdzie pc dostarcza tyle ciepła ile podłoga oddaje i już nie podniesie bardziej temperatury wody, nawet jak pc będzie grzała 24h non-stop. U mnie jest to chyba koło 35 stopni, dokładnie nie pamiętam, ale w tym wątku gdzieś są moje wykresy z pomiarów. Ogólnie czym mniejsza moc do powierzchni, tym niższa ta temperatura równowagi. Jak już się dowiedz, to będziesz obniżał krzywą, aż osiągniesz satysfakcjonujące rezultaty.

- jeszcze coś innego, ale nie wiem co...

Ja mam ustawioną krzywą na "ile fabryka dała" i nie przejmuję się do ilu stopni pc dociągnie. Tzn. gdy termostat pokojowy włącza pompę, to grzeje ona non-stop dopóki termostat jej nie wyłączy. Jeśli masz tylko pogodówkę, to polecam pomyślenie o zainstalowaniu jakiegokolwiek termostatu pokojowego i ograniczanie nim grzania pc.