Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I jak to teraz wygląda? Podłoga się wygrzała?

No było odczuwalnie ciepło jak się wchodziło do domu. Ale Nie mogłem nabić więcej jak 19,5 stopnia. Oczywiście przy tej krzywej jaka była zastosowana. A zasilanie miało już 35 stopni bo na zewnątrz rano było 5 stopni. (aż się boje jaka temp zasilania będzie przy -15, pójdę z torbami) Przyczyn może być wiele, np nieocieplony dom (właśnie jest w trakcie), jeszcze brakuje kilku pól w ociepleniu poddasza, ale małych no i jest to dopiero pierwsza warstwa 15 cm jeszcze będzie drugie 15. No i pewnie otwarte okno w piwnicy i brak drzwi z piwnicy na parter i między pomieszczeniami. Rano było 5 stopni więc chłodno. Wówczas pompa sobie wyliczyła że zasilanie ma mieć 35 stopni. Jak pisałem w domu było ciepło mimo tego wszystkiego. No i plus jest rzeczywiście taki że jak podłoga złapała temp to pompa nie załączała się tyle razy. W sobotę będę u moich vissmanowców bo wystawiają mi końcowa fakturę i się z nimi rozmowie na te wszystkie tematy.

Edytowane przez photos

Ale ja to wiem...właśnie ocieplam dom. Piwnica będzie nieogrzewana więc drzwi wstawię jakieś ocieplane. Poddasze, wiadomo ze również trafi tam tyle wełny ile powinno. Mnie nie chodzi o to że pompa nie daje rady ogrzać bo mimo wszystko daje. Mi chodziło o te starty ale wygrzana podłoga już to trochę zminimalizowała. No i tak jak pisałem ta temp zasilania. Nie uważacie że jest trochę za wysoka?? Skoro przy +5 jest 35 stopni to przy -15 będzie ponad 40 a to już będzie mało ekonomiczne.

Może później jak dom już się ogrzeje, podłoga tez uzyska odpowiednią temp można będzie zmniejszyć temp zasilania, na razie krzywa jest ustawiona tak jak jest bo dom mocno odbiera ciepło i nie można zbytnio dogrzać. Kiedy wszystko będzie już jak trzeba wówczas będzie potrzeba mniej tej energii a co za tym idzie zasilanie tez może być niższe...dobrze rozumuję??

Edytowane przez photos

A ja nie mam pojęcia. Pospisuje, tylko musisz poczekać do -10:)

A to nie możesz przestawiać sobie krzywej?? u mniej jest napisane do jakiej temp musi podgrzać wodę, aby przy tej wartości krzywej uzyskać w domu zadaną temp.

Np ja mam teraz ustawiona krzywą na 0,6. I jak chcę miec w domu 21 stopni to przy + 10 stopni na zewnątrz pompa podgrzewa wodę do 34 stopni. przy 0 do 38 st a przy - 10 do 41 stopni. tylko ja nie wiem czy ta krzywa jest dla mnie optymalna wiec z "doświadczenia" nie podpowiem. Podejrzewam ze bedą za wysokie temperatury ale tak to mniej więcej wygląda. Zresztą na stronie Viessmanna jest taki symulator sterownika i można się tym pobawić. Przestawiać zadaną temp i krzywą i będzie wiadomo do jakich temp musi podgrzewać wodę.

O tak wyglądają nastawy dla 21 stopni i krzywa 0,6

http://img850.imageshack.us/img850/3374/beztytuurpi.png

heh mnie takie rzeczy nie bawią jest to jest. Myślałem że wszyscy maja graficzną krzywą. Ale skoro nie, to można zobaczyć na fotce którą wrzuciłem ewentualnie wejść na stronkę i sobie poprzestawiać. Tak teraz patrzę to nawet przy minus 20 nie ma tragedii z tym grzaniem przy tej krzywej ale liczę po cichu że jak już dom ocieplę i uszczelnię jak należy to jeszcze niższa krzywa będzie okej.