Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wlasnie o tym napisalem, ja wymiane klockwo zlecam warsztatowi w ktorym naprawiam samochod i serwisuje.

Nie mam czasu na to ani ochoty a Oni zrobia to szybciej niz mialbym sie sam "bawic" z tym.

Caly czas pokutuje (zaczyna to byc juz chyba stereotyp) opinia o "fachofcach". Jesli ktos szuka oszczednosci to wybiera tzw. niefirmowe rozwiazania i takich samych fachowcow. Niestety partaczy jest cala masa ale Ci tzw. firmowi juz niekoniecznie sa partaczami, niestety to tez kosztuje. Wybor nalezy do inwestora ale uwazam ze powinno juz zniknac przekonanie, ze sami jestesmy w stanie wszystko albo wiekszosc zrobic i to lepiej.

To sa nawyki minionej epoki a nie czasow wspolczesnych i pielegnowane min. na forach przez "domoroslych wszech-fachowcow".

Ja czsem napisze, ze mozna samemu cos wykonac zeby wyszlo taniej ale jak juz wspomnialem wiekszosc lepiej zlecic tym ktorzy sie na tym znaja.

Mialem pare sytuacji ze wykonawca " fikal" i nie poczuwal sie do odpowiedzialnosci ale jednak wykonal co do niego nalezalo -nie mozna dac sie takim po prostu splawic.

Pzdr.

Bynajmniej sie nie upieram, ze każdy powinien wszystko sam - to oczywiście kwestia chęci, umiejętności, kasy, godzenia sie na ewentualne spory z wykonawcą.

Tak jak napisałeś o klockach - Ty nie masz czasu i chęci i bardzo dobrze. Oddajesz i masz zrobione.

Inny ma czas chęci, a jeszcze jak lubi sie w to bawić - pełnia szczęścia.

Natomiast daleki bym był od generalnego potępiania "samoróbstwa".

Zwyczajnie - chcesz i potrafisz - rób. Nie chcesz, nie potrafisz - zleć.

Co do pokutowania opinii o "fahofcach" - daleko nie trzeba szukać - na forum masz setki przykładów, gdzie firmy z długoletnim doświadczeniem (o zwykłych paprochach nie wspomnę), za ciężkie pieniądze odwalały taka kiszkę, że ręce opadały.

Firma to tylko znak i nazwa - tam pracują ludzie, którzy niestety sie zmieniają.

Mało tego - ten sam spec u jednego zrobi dobrze, a u innego poleci wg schematu i spitoli, bo nie weźmie pod uwagę jakiegoś specyficznego elementu, który wymaga innego podejścia do tematu.

pzdr

k

Edytowane przez kurm28

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sztuka sztuką ale chyba przy pompach ciepła dąży się do jak najmniejszej różnicy temp. między wejściem i wyjściem dlatego zaleca się robienie krótszych pętli. Dłuższe można stosować przy tradycyjnych kotłach. Przy tak długich pętlach przy PC też pompy muszą pracować z większą wydajnością aby zniwelować różnice tem. na wyjściu i wejściu co będzie skutkowało zwiększonym poborem prądu

Mnie się tylko tak wydaje

nie żebym się miał kłócić, ale dlaczego do jak najmniejszej???

przecież raczej chodzi o to, żeby zagrzać pomieszczenie i czy woda obleci dwa razy czy raz powoli to nie ma większego znaczenia.

jak mam zagrzać pomieszczenie i wpompować w niego określoną ilość energii, to sprężarka musi pracować tyle samo.

może się mylę, ale to może być nawet lepiej, bo sprężarka przy większej różnicy chodzi dłużej w cyklu i rzadziej się włącza i wyłącza, co jej dobrze robi.

Liwko - no przeleciałem ten temat, ale nic takiego tam nie ma.

Jeden z kolegów zaleca do 80m, ale tylko dlatego, że w innym przypadku - dłuższe pętle, potrzeba pokonać większe opory i mieć mocniejsza pompkę.

Natomiast na samym początku tematu jest wypowiedź innego kolegi, któremu projektantka (czyli siła fachowa ;) ), po obliczeniach, zaproponowała pętle po około 160 m.

W sumie jak bym miał już wybierać, to bym sie jednak oparł na tym co piszą w artykule w Muratorze a nie na wypowiedziach useórw na forum.

ALE - nie twierdze, ze 80 to złe jest czy coś - może nawet lepsze niż 130. ;) Ja mam po 130 i ciepło w domu jest. ;) :D:D

Pompa będzie miała najlepszą wydajność, gdy pętle będą w miarę równej długości i nie przekraczającej 100m. Pisano o tym tutaj już wielokrotnie. Ale u ciebie to już i tak po ptakach.

niecałe 1300 pl za miniony sezon (1.10 do 20.04) - CWU i CO - w domu okolo 21-22 stopnie. :D:D

faktycznie po ptakach. ;)

tak z ciekawości - bo się nie znam za bardzo (nie ironizuje, naprawdę naszło mnie takie pytanie):

czy jest różnica dla pompki, jeżeli chcę przepchnąć ciecz przez jedna rurkę 100m lub przez dwie po 50?

w tej dłuższej sa większe opory niz w sumie krótszych?

Edytowane przez kurm28

A na to jest proste doświadczenie- weź jedną rurkę 20m a potem dwie po dziesięć i zobacz przez które łatwiej się dmucha - oczywiście dmucha w dobrym znaczeniu.:) Jednak bardziej chyba tu chodzi o różnice temp. na końcu i początku pętli zwłaszcza na początku grzania. Różnica temp podłogi w obu miejscach na pewno będzie odczuwalna. Po pewnym czasie to się ustabilizuje ale przy dwóch krótszych pętlach nastąpi to szybciej.

Tu też właśnie chodzi o dostarczenie jak najszybciej ciepła w taniej taryfie. Dłuższą rurką będzie to trwało dłużej. No chyba, że zwiekszymy prędkość na pompce, ale w tym wypadku to nam się odbija na kWh.

Jeżeli u ciebie to działa i jesteś zadowolony to ok, ale lepiej jest zrobić więcej krótszych pętli. Dodatkowo łatwiej jest to poustawiać by w każdym pomieszczeniu uzyskać odpowiednią temperaturę.

Ja mam w sumie 23 pętle.

Parter: Kuchnia -50,51 m, Wiatrołap - 20m Garderoba - 32m Salon - 80m,71m, 55m,45m Klatka sch. - 36m Lazienka - 19m Pralnia - 30m Gabinet - 53m

Piętro: Pokoj 1 - 43, 36m, Pokoj 2 - 41,52m, Hol - 27m, Garderoba - 34m, Pokoj - 39 i 45, Lazienka - 28,46, Pokoj - 34, 46m.

rozstaw mam co 15cm.

Liwko, jak ty masz poustawiane to ustrojstwo? Mnie sie bardzo często włącza ta pompa (CO). Kurcze jak ustawię niską krzywą grzania to chodzi okolo minutę, temp wody w obiegu dochodzi to takiej jaka być powinna i sprężarka się wyłącza. Później chodzi pompka obiegowa, około 4 minut, aż znów temp wody się schłodzi i po krótkiej przerwie ponownie sie włącza sprężarka na minutę i tak w koło. Jak to rozwiązaliście? Macie wysokie krzywe grzania?

Jak przestawię krzywą na wyższą to trochę dłużej chodzi, ale to dalej nie jest chyba to co powinno. Pompkę obiegową mam na 2 lub 3 biegu.

Mam następujące pytanko:

mam 2 systemy w nibie:

1) podlogówka

2) bufor

Pompa chodzi tylko i wyłącznie w taniej taryfie od 21 - 06 mam maleńki problem ze stopniominutami (pompa pomimo faktu że ma zadaną krzywą grzania na 2 systemach dochodząc do zadanie temperatury chodzi jeszcze około godziny dłużej :( )

O co chodzi z tymi stopniominutami ? . Dzisiaj mam ustawioną wartość włączenia pompy na -80 .

Liwko, jak ty masz poustawiane to ustrojstwo? Mnie sie bardzo często włącza ta pompa (CO). Kurcze jak ustawię niską krzywą grzania to chodzi okolo minutę, temp wody w obiegu dochodzi to takiej jaka być powinna i sprężarka się wyłącza. Później chodzi pompka obiegowa, około 4 minut, aż znów temp wody się schłodzi i po krótkiej przerwie ponownie sie włącza sprężarka na minutę i tak w koło. Jak to rozwiązaliście? Macie wysokie krzywe grzania?

Jak przestawię krzywą na wyższą to trochę dłużej chodzi, ale to dalej nie jest chyba to co powinno. Pompkę obiegową mam na 2 lub 3 biegu.

Odkręć na maksa wszystkie pętle, pompkę daj na trzeci bieg, zwiększ krzywą. Powinno pomóc;) Zwiększ też różnicę między temp. ekonomiczną a komfortową.

Kiedy PC odpaliłeś na grzanie CO?