Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zrób tak że dół krąży cały czas, a góra się włącza kiedy jest taka potrzeba...

No to jest jakies rozwiazanie. poprawcie mnie jesli sie myle, jesli woda jest w ciaglym obiegu szybciej traci temperature. Wiem to na przykladzie tego malutkiego obiegu z grzejnikiem. Dlatego malo mi sie ten pomysl podoba.

Stad pomysl aby zostawic to tak jak jest. Musze cos tylko z tym grzejnikiem zrobic...coraz bardziej sklaniam sie ku wyrzuceniu go i zrobieniu zwyklej petli. czyli jakby malutkiego obiegu podlogowki, ktory wcale w podloge by nie wchodzil dlatego bardzo szybko by sie nagrzewal. A jak mocno bym go ocieplil to tez i szybko by tej teemp nie stracil. Obiego by byl a pompa nie wlaczalaby sie jak wariatka. Chcialbym aby jednak ten pomysl zweryfikowal jakis instalator

No to jest jakies rozwiazanie. poprawcie mnie jesli sie myle, jesli woda jest w ciaglym obiegu szybciej traci temperature. Wiem to na przykladzie tego malutkiego obiegu z grzejnikiem. Dlatego malo mi sie ten pomysl podoba.

woda traci temp. do otoczenia (czyt. wylewki), po zrównaniu przestaje tracić bo nie ma co...

sterownik pokojowy aktywuje pompę ciepła jak będzie taka potrzeba, można to sprzęgnąć z obiegiem pompki obiegowej

Ta pompka jest właśnie po to by PC wiedziała, że temperatura wody w instalacji na tyle spadła że ma się włączyć. Jeżeli zrobisz to tak jak chcesz, to musiał byś idealnie dobrać izolację na tej pętli by temperatura spadała w identyczny sposób co temperatura wody w podłodze. Moim zdaniem nie jest to dobry pomysł.

Przydławiając górę zwiększysz opory, ale w zamian pozbywasz się dwóch pompek, które nie chodzą na powietrze. Ja bym się skłaniał do ich wywalenia.

No może ktoś będzie miał jeszcze jakiś inny pomysł.

no i ja chce miec w ten sposob bo tez nie wiadomo jak bedzie ze stratami. Poza tym mysle ze nie musze dobierac tej izolacji tej rurki w malutkim obiegu o ktorej pisze Liwko. Chodzi o to ze tam moze byc bardzo wysoka temp. Natomiast jak w domu temp spadnie to sterownik na kondygnacji uruchomi swoja obiegowke i natychmiast w obiegu bedzie chlodniejsza woda rowniez w tym malym, bo wiadomo ze sie zmiesza, a to bedzie skutkowalo uruchomieniem pompy.

Dostałam ofertę na ogrzewanie domu, co o tym myślicie? Rekuperator Brink Renowent 300 Medium Autobypass wszystko 13716,00 zł

ogrzewanie podłogowe z zastosowaniem automatyki 12587,40 wszystko, bez automatyki 11388,60

i Pompa Ciepła Altherma lt wydajność grzewcza 8,4 [kW] cena 8964,00 + zasobnik wody Altherma LT 200l stal nierdzewna cena 4352,40 zł

Jak policzyłam całość kosztowała by mnie z wszystkim 55161,10 i miałabym spokój z ogrzewaniem. Jeszcze jest możliwość dofinansowania do PCi.

Dom 111m2 Jest to rozsądne wyjście?

pytanie tylko czysto techniczne, czy nie ma przeciwwskazan aby obiegowka w pompie pracowala na takim krociotkim obiegu tzn lacznie okolo 4m bo na okolo 2 metrach od pompy mam grzejnik i po jego wyrzuceniu zlaczylbym rurki.

Możesz tak zrobić, tylko tak jak ci napisałem, musiałbyś dobrać idealną ilość ocieplenia na tą rurkę, nie za dużo i nie za mało. Woda w tej rurce musiała by stygnąć w identycznym tempie co woda w podłodze.

Możesz też opatulić czymś ten grzejnik;)

Możesz tak zrobić, tylko tak jak ci napisałem, musiałbyś dobrać idealną ilość ocieplenia na tą rurkę, nie za dużo i nie za mało. Woda w tej rurce musiała by stygnąć w identycznym tempie co woda w podłodze.

Z opatulaniem grzejnika za duzo roboty:)

A powiedz dlaczego musi stygnac idealnie tak jak w podlodze??

czy to musi być tak skomplikowane?

może tak...

sterownik pokojowy aktywuje pompę obiegową, a ta poprzez przekaźnik aktywuje PC

po osiągnięciu temp. zadanej na pokojowym wyłącza się obiegówka, wyłączając jednocześnie PC

mamy dwa sterowniki (piętro i parter) i dwie pompy obiegowe, obydwie sterują niezależnie przekaźnikami od PC

która pompa by się nie włączyła zawsze włączy za sobą PC...

Z opatulaniem grzejnika za duzo roboty:)

A powiedz dlaczego musi stygnac idealnie tak jak w podlodze??

Bo właśnie dlatego ta pompka pracuje by PC wiedziała kiedy temperatura wody w podłodze spadła i ma się włączyć. Jeżeli zrobisz zbyt słabe ocieplenie będziesz miał podobnie jak teraz, czyli PC będzie się szybciej włączała, jeżeli zrobisz za mocne to będziesz miał problem z niedogrzewaniem domu bo PC będzie myślała, że woda jest wystarczająco ciepła i się nie załączy.

czy to musi być tak skomplikowane?

może tak...

sterownik pokojowy aktywuje pompę obiegową, a ta poprzez przekaźnik aktywuje PC

po osiągnięciu temp. zadanej na pokojowym wyłącza się obiegówka, wyłączając jednocześnie PC

mamy dwa sterowniki (piętro i parter) i dwie pompy obiegowe, obydwie sterują niezależnie przekaźnikami od PC

która pompa by się nie włączyła zawsze włączy za sobą PC...

A co gdy się ma pogodówkę?

no u mnie jest troche inaczej. Te sterowniki pokojowe nie sa podlaczone do pompy ciepla. Pompa chodzi z pogodowka i krzywa. Uruchamia ja niska temp wody w ukladzie. Czyli jak spadnie temp w domu spadnie tez i w podlogowce. Wowczas sterownik pokojowy uruchamia obiegowke od danej kondygnacji. Pompa widzi ze temeratury wody sa zbyt niskie i wowczas sie uruchamia by dogrzac. I tak w kolko, temp na kondygnacji zostanie osiagnieta sterownik odlacza obiegowke i pompa podgrzewa tylko wode w malutkiej petli.

no u mnie jest troche inaczej. Te sterowniki pokojowe nie sa podlaczone do pompy ciepla. Pompa chodzi z pogodowka i krzywa. Uruchamia ja niska temp wody w ukladzie. Czyli jak spadnie temp w domu spadnie tez i w podlogowce. Wowczas sterownik pokojowy uruchamia obiegowke od danej kondygnacji. Pompa widzi ze temeratury wody sa zbyt niskie i wowczas sie uruchamia by dogrzac. I tak w kolko, temp na kondygnacji zostanie osiagnieta sterownik odlacza obiegowke i pompa podgrzewa tylko wode w malutkiej petli.

W sumie to możesz zrobić bardzo mocne ocieplenie tego małego obiegu. Jak ci się któraś z tych dwóch pompek włączy to i tak szybko wymiesza tą małą ilość wody.

Tyle, że w tym momencie ta jedna pompka to tylko same straty, około 100zł co roku wyrzucone w błoto. Ja osobiście raczej pozbył bym się tamtych dwóch pompek.

problem o ktorym pisze Liwo zostanie wyeliminowany przez sterownik na kondygnacji. Jak pisalem wyzej...w malym opatulonym obiegu moze byc bardzo wysoka temp ale jak uruchomi sie obiegowka z kondygnacji to natychmiast spadnie i tam, a to zaskutkuje wlaczeniem pompy

nadal nie rozumiem po co ci ten mały obieg?

podłącz tak jak napisałem a samo się będzie sterowało...

jak chcesz grzać w taniej taryfie to pogodowy można sobie w d... wsadzić;)

wyreguluj na rozdzielaczach tak jak Liwko, żeby we wszystkich pomieszczeniach była odpowiednia temp.

ustaw na sterownikach pokojowych w godzinach tanich wyższą temp. np.23*, a w drogich np.21*

bezwładność podłogówki zrobi resztę...

jak chcesz grzać w taniej taryfie to pogodowy można sobie w d... wsadzić;)

Dziwne, bo ja mam właśnie pogodówkę i 90% pracy PC jest właśnie w taniej taryfie, co jest wynikiem bardzo dobrym. Te 10% to momenty w których PC wyjeżdża poza tanią taryfę a nie że tak ot sobie się załącza w drogiej.