Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no dobra...

trzeba wyprowadzić kabel od tej zasranej pompy wewnątrz PC i puścić przez przekaźnik wysterowany przez pompki obiegowe w domu...

PC po włączeniu bez odbioru ciepła szybko się wyłączy i będzie czekała aż wystygnie lub włączy sie któraś pompa obiegowa

A co z czujnikiem temperatury wewnątrz PC? Też go wywalić na zewnątrz i podłączyć do czego? Zrozum, ta pompka po to pracuje przez cały czas, by PC mogła odczytywać temperaturę czynnika!!! Jeżeli ją wyłączysz to temperatura wody w PC przy czujniku szybko zacznie spadać do temperatury otoczenia, a w takim przypadku pompa zacznie się znowu szybciej włączać.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Photos -> a jezeli pomieszczenie w grzejniku osiagnie juz zadowalajaca temperature i PC sie wylaczy, a sterownik pokojowy np. na pietrze powie "zimno!" i wlacza pompe obiegowa - wlacza sie tez automatycznie sama PC na grzanie ?

Jezeli tak to poprostu odlaczasz zasilanie tej pompce obiegowej i finito. Wyglada na to ze pogodowo masz sterowane ogrzewanie tylko tego jednego grzejniczka, a cala reszta juz pokojowo! Troche to niedorzeczne i taka sytuacja musi powodowac ze sama PC bedzie sie czesto wlaczac / wylaczac, tym samym znacznie obnizajac zywotnosc sprezarki w pompie. Musisz doprowadzic do calkowitego wylaczenia tego sterownika pogodowego i wbudowanej w PC pompy obiegowej i przestawic sie wylacznie na proste sterowanie pokojowe (jezeli juz chcesz te dwie pompki zostawic) - to wcale nie taka zla opcja :)

No tak, to jedyne rozwiązanie jeżeli chce się mieć koniecznie te dwie pompki, sterowanie pokojowe. Tyle, że wymaga integracji w samą PC, ja bym tego nie robił.

Kolega też ma wieśka z buforem. Zapytałem tych co mu montowali po co ten bufor skoro w całym domu ma podłogówkę? Odpowiedzieli, że po to by się ładował w taniej taryfie. No ale kiedy ma się ładować? Czy jak jest mały mróz czy duży? Jak jest mały mróz to PC nie ma potrzeby pracować zbyt długo,

Nie dlugo ale czesto! Czyli np. jest 0stC, zapotrzebowanie masz przy -20stC rzedu 7kW, czyli przy temperaturze 0stC srednio musisz dostarczyc do ukladu 3,5kWh. Bez bufora wylaczasz PC (np. sterownikiem pokojowym) o 6.00 jak konczy sie tania taryfa i liczysz, ze dociagniesz do 13.00 zeby na 2h znowu uruchomic PC. Przy buforze obiegowke mozesz (oczywiscie jak jest potrzeba) wlaczyc juz o 11.00 i wyciagnac do godziny 13.00 z bufora te zgromadzone 7kWh. Potem wlacza sie PC i srednio oddaje 3,5kWh do podlog plus 3,5kWh do bufora. Czyli masz grzanie od 11-15, a nie jak bez bufora - od 13-15, a dodatkowo znowu 7kWh w buforze :) W porach jesiennych i wiosennych (czyli tak naprawde w kazdym miesiacu procz stycznia i lutego) to naprawde moze przyniesc sporo oszczednosci :) Bufor ma sens! Tylko ze kosztuje, niestety :)

A co z czujnikiem temperatury wewnątrz PC? Też go wywalić na zewnątrz i podłączyć do czego? Zrozum, ta pompka po to pracuje przez cały czas, by PC mogła odczytywać temperaturę czynnika!!! Jeżeli ją wyłączysz to temperatura wody w PC przy czujniku szybko zacznie spadać do temperatury otoczenia, a w takim przypadku pompa zacznie się znowu szybciej włączać.

już to wyprostowałem...;)

jak napisałem to się na tym złapałem...

najlepiej być na miejscu...

PC trzeba wysterować sterownikiem pokojowym bo ona jest chyba na pogodowym..., albo coś źle rozumuję

No tak, to jedyne rozwiązanie jeżeli chce się mieć koniecznie te dwie pompki, sterowanie pokojowe. Tyle, że wymaga integracji w samą PC, ja bym tego nie robił.

Jaka tam ingerencje :) Odkrecic dwa kabelki z zaciskow srubowych i to wszystko. No chyba ze ma jakies plomby gwarancyjne na obudowie - to wezwac autoryzowanego instalatora niech to zrobi i zaplombuje spowrotem - bedzie to kosztowalo mniej niz wydawanie kasy na prad do tej pompki przez kolejne 30 lat :-)

Liwko, teraz wiem dlaczego ja mam takie małe zużycie w 2T, albo inaczej, takie duże w 1T...(pomijając duże zużycie CWU w 1T)

bo nastaw temperatury(ze względu na małe dzieci) miałem zeszłej zimy następujące 2T=22,75, 1T=22,5(czyli w 2T jak spadła temperatura do 22,5 to mode=on, a w 1T jak spadło do 22,25) Teraz zmieniłem na odpowiednio 22,75 i 22,25 i zobaczymy jak będzie...

za pazdziernik mam rekordowo duże jak na mnie zużycie kwh w 2T - 77% - te 23% to jest CWU...

Nie bój się i zrób nawet większą różnicę. Jak nie masz z chaty durszlaka to spadku temperatury w drogiej taryfie nawet nie odczujesz.

Witam,

na wstępie prosze o wyrozumiałość za brak wiedzy

Kupiłem niedawno domek, do tej pory mieszkałem w blokach.

Domek o pow 64m2, ogrzewanie piec elektryczny, więc jako wspomaganie i ze względu na oszczędności kupiłem pompe powietrzna firmy Meeting firma mało znana ale kompresor ma Kopeland,czyli raczej ok.

Mam problem ze zbyt krótkim czasem pracy pompy czyli 5 min po załączeniiu np temp zadana 42C delta 10,czyli z 30C do 40C czas podgrzania 3min.

dzieje się to tylko wtedy gdy programator w domu ma odpowiednią tem zadaną np 21C i pompa pracuje w obiegu krótkim czyli podrzewa glikol w węzownicy umieszczonej w bojlerze.c.w.u.

dzieje sie to dlatego że czujka temperaturowa od pomy jest umieszczona przy rurce na powrocie,szybko ona wytraca temperature,stąd szybko spada mi temperatura na programatorze od pompy(nie tym w domu), zniwelowałem zbyt częste załączanie zwiekszeniem delty do 12k, lecz gdy tem. spadnie pompa załacza sie i uzyskuje zadana tem wciągu 4min i tak w kółko 30-50min postoju załaczenie 4min pracy, wyłączenie, chyba że na programatorze (tym w pokoju,) spadła temperatura, wtedy pompa pracuje 40-60min bo podgrzewa glikol w obiegu na kaloryferach

nie za bardzo wiem jak poradzić sobie z tym problemem gdyz jak pisałem wcześniej całe życie mieszkałem w blokach. a panowie od instalacji powiedzieli,że wszystko bedzie działało automatycznie wystarczy tylko nastawic żądana temp.

I tylko moja dociekliwość oraz obserwacja zaprowadziła mnie tutaj, nie podobała mi się zbyt częsta i któtka praca pompy, na początku myślałem, że jest ok krótka praca małe zużycie energii,ale na logikę to tak jak uruchamiać samochód na 5min-- to tez nie jest dobre.

prosze o jaka kolwiek pomoc zanim pompe szlak trafi-;))

W dodatku taki bufor należy zapewne ładować do nieco wyższych temperatur a to pogarsza COP. Bufor przy podłogówce to tylko rzadsze start-stopy.

To ze COP spadnie to nic. 1kWh w drozszej taryfie przy COP 3,5 bedzie kosztowal ~0,19 pln. 1kWh z COP 3 w tanszej taryfie bedzie kosztowal 0,1 pln czyli i tak 50% mniej. Nawet z COP 2 taki 1kWh kosztowalby ~0,15 pln wiec i tak mniej :)

Ile m2 grzejesz? Jaka pojemnosc maja wylewki i jak do tej pojemnosci ma sie np. 1000l bufor z woda ? Liczyles to kiedys ?

Np. grzejac 120m2 masz ~8,4m3 betonu czyli ok 18 ton. Beton (a tym bardziej wylewka miksokretowa ktora ma wiecej piasku i mniej zwiru niz standardowy beton) ma ok 5 razy nizsze cieplo wlasciwe niz woda czyli jest to odpowiednik 3,6 m3 wody. Czyli bufor 1000l to troche mniej niz 1/3 tego co sama podlogowka. Moim zdaniem to jest calkiem sporo :)

Ale jak masz dobrze zaizolowany dom to PC i tak się nie włącza w drogiej taryfie a w domu jest odpowiednia temperatura. Chyba że jest już na tyle duży mróz to PC i tak wychodzi poza tanią. Od 14-go tego miesiąca mam łączone CO i pompa ani razu mi się nie włączyła w drogiej taryfie. W drogiej około 1kWh dziennie włącza mi się na cele CWU bo ustawiłem po lecie znowu cyrkulację.

Dostałam ofertę na ogrzewanie domu, co o tym myślicie? Rekuperator Brink Renowent 300 Medium Autobypass wszystko 13716,00 zł

ogrzewanie podłogowe z zastosowaniem automatyki 12587,40 wszystko, bez automatyki 11388,60

i Pompa Ciepła Altherma lt wydajność grzewcza 8,4 [kW] cena 8964,00 + zasobnik wody Altherma LT 200l stal nierdzewna cena 4352,40 zł

Jak policzyłam całość kosztowała by mnie z wszystkim 55161,10 i miałabym spokój z ogrzewaniem. Jeszcze jest możliwość dofinansowania do PCi.

Dom 111m2 Jest to rozsądne wyjście?

moim zdaniem drożyzna

Witam,

na wstępie prosze o wyrozumiałość za brak wiedzy

Kupiłem niedawno domek, do tej pory mieszkałem w blokach.

Domek o pow 64m2, ogrzewanie piec elektryczny, więc jako wspomaganie i ze względu na oszczędności kupiłem pompe powietrzna firmy Meeting firma mało znana ale kompresor ma Kopeland,czyli raczej ok.

Mam problem ze zbyt krótkim czasem pracy pompy czyli 5 min po załączeniiu np temp zadana 42C delta 10,czyli z 30C do 40C czas podgrzania 3min.

dzieje się to tylko wtedy gdy programator w domu ma odpowiednią tem zadaną np 21C i pompa pracuje w obiegu krótkim czyli podrzewa glikol w węzownicy umieszczonej w bojlerze.c.w.u.

dzieje sie to dlatego że czujka temperaturowa od pomy jest umieszczona przy rurce na powrocie,szybko ona wytraca temperature,stąd szybko spada mi temperatura na programatorze od pompy(nie tym w domu), zniwelowałem zbyt częste załączanie zwiekszeniem delty do 12k, lecz gdy tem. spadnie pompa załacza sie i uzyskuje zadana tem wciągu 4min i tak w kółko 30-50min postoju załaczenie 4min pracy, wyłączenie, chyba że na programatorze (tym w pokoju,) spadła temperatura, wtedy pompa pracuje 40-60min bo podgrzewa glikol w obiegu na kaloryferach

nie za bardzo wiem jak poradzić sobie z tym problemem gdyz jak pisałem wcześniej całe życie mieszkałem w blokach. a panowie od instalacji powiedzieli,że wszystko bedzie działało automatycznie wystarczy tylko nastawic żądana temp.

I tylko moja dociekliwość oraz obserwacja zaprowadziła mnie tutaj, nie podobała mi się zbyt częsta i któtka praca pompy, na początku myślałem, że jest ok krótka praca małe zużycie energii,ale na logikę to tak jak uruchamiać samochód na 5min-- to tez nie jest dobre.

prosze o jaka kolwiek pomoc zanim pompe szlak trafi-;))

Zaizoluj bardzo dobrze tą rurkę z czujnikiem.

to już zrobiłem podwójna otulina piankowa i jeszcze owiniete kocem +styropian, to miejsce to przedsionek temperatura tam to 10C.wydłuzyłem czas spadku 10k o jakies 7min.

a tak wogóle to jak prawidłowo powinan wyglądać praca PC, gdy w domu potrzebuje ciepła 21C,mam przez cały dzień spadki o 0,4C, to mi nie przeszkadza, w ciągu dnia nie potrzebuje ciepłej wody,może póki nie ma mrozu wyłączyc PC na dzień

to już zrobiłem podwójna otulina piankowa i jeszcze owiniete kocem +styropian, to miejsce to przedsionek temperatura tam to 10C.wydłuzyłem czas spadku 10k o jakies 7min.

a tak wogóle to jak prawidłowo powinan wyglądać praca PC, gdy w domu potrzebuje ciepła 21C,mam przez cały dzień spadki o 0,4C, to mi nie przeszkadza, w ciągu dnia nie potrzebuje ciepłej wody,może póki nie ma mrozu wyłączyc PC na dzień

Temperatura spada na rurce a nie na bojlerze, więc tylko ocieplenie całej rurki, nie tylko tego kawałka z czujnikiem.

Temperatura spada na rurce a nie na bojlerze, więc tylko ocieplenie całej rurki, nie tylko tego kawałka z czujnikiem.

oczywiście podwójna otulina na całej rurce,bojler ocieplony pianką plus zakryty kocami,

przy delcie 12k spadek po na grzaniu 36C do 24C trwa około 57min to dobry wynik zalecane postoje PC 20-30 min, problem to gdy PC uruchomi sie a w domu jest odpowiednia temp, Dogrzanie do tych 36C trwa około 5min w zasadzie pasuje mi to bo jest małe zużycie energi,ale nie wiem czy to dobrze dla PC

a co się dzieje jak go zakręcisz? woda nie idzie na cały układ?

Juz odpisuje....

Woda oczywiscie idzie na caly uklad jak odlacze grzejnik. Jak pisalem grzejnik jest wpiety trojnikiem w uklad. Ale jak zakrece grzejnik i sterowniki na kondygnacjach odlacza obiegowki to nie bedzie obiegu i znowu ta nieszczesna obiegowka w pompie nie bedzie miala obiegu