Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

goń ich na maxa

No na pewno tak tego nie zostawię bo nie zamierzam płacić za ogrzewanie tego grzejnika, który de facto w ogóle był nieplanowany. Już nie wspominając o wpływie takiego częstego załączania się na żywotność pracy sprężarki. tak jak pisałem wyżej, ja w ostateczności wyrzucę ten grzejnik i zrobię pętlę, którą dobrze docieplę. Ten sposób zda egzamin ale ja na pewno im go nie podrzucę. Niech wymyśla coś bardziej ambitnego

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wymagaj od nich zbyt wiele...z tego co pisze puzondm, to oni takie kwiatki regularnie popełniają....;)

na twoje szczęście jeszcze nie zapłaciłeś całości....

Popełniają bo się nie dogadują miedzy sobą. Zlecają wykonanie wszystkiego podwykonawcy wedle jednego schematu, a następnie przyjeżdża serwisant i podłącza według innego. Ten grzejnik zlecił zamontować serwisant, bo instalator nie zrobił tego wcześniej. Ogólnie idea nie jest zła, bo mam dzięki temu sterowanie na poszczególnych kondygnacjach, ale niestety nie pomyśleli o tym że w piwnicy o powierzchni ponad 40 m2 grzejnik p wymiarach wys standard więc nie wiem 50-60 cm? na szer około 70 cm ,nie ma szans dogrzania tej piwnicy. Bo i nie powinien, a przynajmniej ja nie chciałem. A jak nie ma szans to i woda w obiegu ciągle będzie traciła temp co skutkuje powyższymi problemami.

Jak mi wyskoczą że to tak ma działać to ja powiem ze zatrudniam instalatora do poprawki i nie dopłacam reszty. Coś koło 5 tys wiec nie mało. A zaizoluje ten mały obieg i musi działać.

Tylko mam jeszcze pytanie na które nikt mi nie odpowiedział wprost z instalatorów, może Henok się wypowie. W pompie ta obiegówka ma na pewno słuszną moc. Jak ja odłączę grzejnik i zrobię jej obieg długości 4 m (w sumie zasilanie i powrót) to czy nie będzie jakichś technicznych przeciwwskazań?? Czy ta pompka będzie tak samo pracować...wiadomo że będzie miała znacznie mniejszy opór ale na logikę biorąc szybciej niż zawsze chodzi nie pójdzie więc powinno być okej.

Photos - ales sie uparl na jakis totalnie bezsensowny obieg - po co chcesz zostawiac plynaca w scianach wode ? Po co tracic tyle energii co rok. Przeciez instalator to powinien wylaczyc w sterowniku, a jak nie to w 10 minut otworzy obudowe i odlaczy sama pompe. Jak idziesz do dentysty to chcesz zeby Ci zeba wyleczyl, a nie zakleil gipsem i zamalowal bialym korektorem :)

Problemem jest tu zbyt mała pojemność bojlera w stosunku do mocy pompy ciepła. Dodatkowo pewnie jest to bojler w układzie poziomym z niewielką wężownicą, więc trudno od niego wiele wymagać. Rozwiązaniem byłoby zastosowanie podgrzewacza dwupłaszczowego lub dołożenie drugiego bojlera.

Wielkie dzięki Henok,

Dokładnie z bojlerem jest tak jak piszesz układ poziomy , dodatkowy bojler to dodatkowy koszt,ale porozmawiam z instalatorem.

Czyli wnioskujac jak będę miał drugi bojler to temp na czujce bedzie spadać tak samo, lecz PC bedzie dłużej pracować podejrzewając większą ilość wody, dobrze rozumiem

Photos - ales sie uparl na jakis totalnie bezsensowny obieg - po co chcesz zostawiac plynaca w scianach wode ? Po co tracic tyle energii co rok. Przeciez instalator to powinien wylaczyc w sterowniku, a jak nie to w 10 minut otworzy obudowe i odlaczy sama pompe. Jak idziesz do dentysty to chcesz zeby Ci zeba wyleczyl, a nie zakleil gipsem i zamalowal bialym korektorem :)

Przy pogodówce obiegówka w pompie chodzi non stop...więc obieg musi mieć. Jak odłączę w ogóle obiegówkę jak radzisz to będzie ona przeszkodą w układzie...tak myślę. Chyba że się mylę. Moim zdaniem będzie zakłócała pracę obiegu.

I wyjaśnię jeszcze raz ten grzejnik jest wpięty trójnikami zaraz za pompa ciepła w zasilanie i powrót. Rurki do tego grzejnika idą po ścianie. Jest on oddalony od pompy o około 2 m. Jak je złączę to będzie około 4 mb rurki do ogrzania. Tę rurkę mogę śmiało otulić czymkolwiek aby nie traciła energii takze4 o grzaniu jakiejkolwiek ściany w ogóle nie ma mowy. Nagrzeje mi się tylko woda w układzie o długości 4 m i bedzie trzymac temperaturę az włączą sie obiegówki kondygnacji i woda w układzie sie zmiesza co bedzie skutkować załączeniem pompy.

Edytowane przez photos

Wielkie dzięki Henok,

Dokładnie z bojlerem jest tak jak piszesz układ poziomy , dodatkowy bojler to dodatkowy koszt,ale porozmawiam z instalatorem.

Czyli wnioskujac jak będę miał drugi bojler to temp na czujce bedzie spadać tak samo, lecz PC bedzie dłużej pracować podejrzewając większą ilość wody, dobrze rozumiem

Taki układ podłączenia jak Ci pokazałem spowoduje działanie podobne jak w podgrzewaczu pionowym. Do pompy ciepła będzie wracała woda dużo bardzie schłodzona - zwiększy się powierzchnia wymiany ciepła. Ponieważ będziesz dysponował większą pojemnością podgrzewacza możesz ustawić sobie nieco niższą temperaturę - pompa ciepła będzie wtedy pracowała z większą sprawnością.

Podgrzewanie wydłuży się prawdopodobnie do 20 minut. Ponieważ i tak ciepła woda jest u ciebie priorytetem (ma wyższą temperaturę niż ogrzewanie domu) możesz czujnik umieścić przy górnym bojlerze - będzie stygł bardzo wolno. Pompę ciepła możesz wtedy ustawić tak, aby pracowała tylko w 2 taryfie.

Jeśli tak wygląda twój schemat to wywal jedną z parteru albo góry i będziesz miał po problemie.http://www.plusfoto.pl/prywatne/murator/01.jpgnawet wtedy będziesz mógł całkowicie zakręcić kaloryfer jak nie chcesz grzać piwnicy Edytowane przez plusfoto

Przy pogodówce obiegówka w pompie chodzi non stop...więc obieg musi mieć. Jak odłączę w ogóle obiegówkę jak radzisz to będzie ona przeszkodą w układzie...tak myślę. Chyba że się mylę. Moim zdaniem będzie zakłócała pracę obiegu.

Ale po co Ci ta pogodowka skoro chcesz sterowac pokojowo. To musi byc zrobione prosto:

1. Sterownik pokojowy na parterze lub/i na pietrze daje znac ze zrobilo sie chlodno:

a) rusza pompa obiegowa na parterze lub/i pietrze

b) startuje pompa ciepla

2. Sterownik pokojowy na parterze lub/i pietrze daje znac ze juz sie wystarczajaco nagrzalo:

a) staje pompa obiegowa na parterze lub/i pietrze

b) wylacza sie pompa ciepla

Pompa ciepla startuje jezeli jeden LUB drugi sterownik pokojowy powie "zimno". Ten kaloryfer, dodatkowy obieg, pogodowka jest tutaj zupelnie zbedny i trzeba to wywalic, chyba ze chcesz wydac ~5 tys pln w przeciagu nastepnych 20-25 lat na energie dla tej niepotrzebnej pompki ? :)

Jeśli tak wygląda twój schemat to wywal jedną z parteru albo góry i będziesz miał po problemie.http://www.plusfoto.pl/prywatne/murator/01.jpgnawet wtedy będziesz mógł całkowicie zakręcić kaloryfer jak nie chcesz grzać piwnicy

Połowicznie. Bufor będzie na tyle nie duży, że PC go szybko naładuje i się wyłączy. Znowu się włączy gdy któraś z kondygnacji będzie musiała być dogrzana. Będzie pracowała moim zdaniem dwa razy częściej niż z jedną pompką po całości.

Jeśli tak wygląda twój schemat to wywal jedną z parteru albo góry i będziesz miał po problemie.http://www.plusfoto.pl/prywatne/murator/01.jpgnawet wtedy będziesz mógł całkowicie zakręcić kaloryfer jak nie chcesz grzać piwnicy

Chyba nie - napisal ze grzejnik jest wpiety trojnikami. Czyli ida sobie rurki zasilanie i powrot na parter i pietro, a grzejnik jest wpiety do nich rownolegle na trojnikach. Ja mysle ze zrobili to po to zeby spelnic warunek dobiegu pompy czyli zeby nie bylo sytuacji ze pompa dziala przez 2 minuty i sie odrazu wylacza bo nie ma odbioru ciepla - tutaj zawsze odbior ciepla bedzie bo kaloryfer zawsze ma obieg otwarty.

Ale photos w jednym masz racje - samo wylaczenie tej pompki (na stale) moze spowodowac brak przeplywu. W takim razie trzeba albo ta pompke wywalic i zamiast niej wstawic kawalek rurki :) Albo ja wlaczyc na stale - tj. wlacza sie PC - wlacza sie tez ta pompka. Wtedy bedziesz mogl zmniejszyc biegi wszystkich tych pompek bo bedziesz mial dwie pompki podlaczone szeregowo (edytowalem bo sie pomylilem) - taki uklad zwieksza max cisnienie, tj potrafi pokonac wieksze opory. Ot w duzym skrocie dwie pompki na I biegu beda dzialac jak jedna na II :)

Ale po co Ci ta pogodowka skoro chcesz sterowac pokojowo. To musi byc zrobione prosto:

1. Sterownik pokojowy na parterze lub/i na pietrze daje znac ze zrobilo sie chlodno:

a) rusza pompa obiegowa na parterze lub/i pietrze

b) startuje pompa ciepla

2. Sterownik pokojowy na parterze lub/i pietrze daje znac ze juz sie wystarczajaco nagrzalo:

a) staje pompa obiegowa na parterze lub/i pietrze

b) wylacza sie pompa ciepla

Pompa ciepla startuje jezeli jeden LUB drugi sterownik pokojowy powie "zimno". Ten kaloryfer, dodatkowy obieg, pogodowka jest tutaj zupelnie zbedny i trzeba to wywalic, chyba ze chcesz wydac ~5 tys pln w przeciagu nastepnych 20-25 lat na energie dla tej niepotrzebnej pompki ? :)

Układ o którym piszesz jest dobry. Ale przeszkadza w nim ta obiegówka w pompie. Której nie mogę sobie wyłączyć. raz gwarancja. A dwa jeśli bedzie odłączona a fizycznie zostanie w układzie to zakłóci jego pracę.

Taki układ podłączenia jak Ci pokazałem spowoduje działanie podobne jak w podgrzewaczu pionowym. Do pompy ciepła będzie wracała woda dużo bardzie schłodzona - zwiększy się powierzchnia wymiany ciepła. Ponieważ będziesz dysponował większą pojemnością podgrzewacza możesz ustawić sobie nieco niższą temperaturę - pompa ciepła będzie wtedy pracowała z większą sprawnością.

Podgrzewanie wydłuży się prawdopodobnie do 20 minut. Ponieważ i tak ciepła woda jest u ciebie priorytetem (ma wyższą temperaturę niż ogrzewanie domu) możesz czujnik umieścić przy górnym bojlerze - będzie stygł bardzo wolno. Pompę ciepła możesz wtedy ustawić tak, aby pracowała tylko w 2 taryfie.

Dzwoniłem do instalatora i okazuje się,że bojler z płaszczem wodnym, mój błąd słabo się w tym wszystkim orientuje.

PC w moim przypadku służy też do CO i w tym temacie wszystko gra PC daje rade i ma odpowiednie czasy pracy, kwestia to ta czujka na której za szybko spada temperatura a raczej jej umiejscowienie. W tym momencie w domu mam 21C i temperatura nie spada,lecz PC musialem wyłączyć na sterowniku bo zalaczala by sie co 45min na 5min

_ i to jest główny problem

Teraz tylko trzeba to wszystko przetłumaczyć tak, aby pompa ciepła to zrozumiała ;).

Ktoś tu dał ciała. Dyskusja na temat tej instalacji toczyła się już wcześniej (od tego posta : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=4777712&viewfull=1#post4777712 ).

Wynikało z niej, że sterownik pompy ciepła ma bardzo duże możliwości, tylko trzeba by instalacje wyposażyć w firmowe sterowniki pokojowe.

Zastosowane sterowniki są znacznie tańsze, ale ... nie dogadują się z PCi.

Z instrukcji obsługi wynika, że pompa obiegowa działa przez cały sezon grzewczy (uwarunkowany temperaturą zewnętrzną).

Najprostszym sposobem "oszukania" pompy ciepła byłoby podanie jej informacji, że na zewnątrz jest np. powyżej +20 st. C (czujniki temperatury są rezystancyjne, więc wystarczy połączyć równolegle do czujnika odpowiednio dobrany rezystor).

Podłączenie rezystora powinno nastąpić, gdy sterowniki pokojowe wyłączyły oba obiegi grzewcze.

Grzejnik w piwnicy oczywiście należy wyrzucić.

Aby taką modyfikację instalacji wykonać nie musisz ingerować w samą pompę ciepła. Wystarczy "kumaty" instalator.

Dzwoniłem do instalatora i okazuje się,że bojler z płaszczem wodnym, mój błąd słabo się w tym wszystkim orientuje.

Jeżeli jest to nawet dwupłaszczowy podgrzewacz, to ma za małą powierzchnię wymiany w stosunku do mocy pompy ciepła.

Możesz spróbować przełożyć sam czujnik temperatury do bojlera (proponuję dać go w dolnej części podgrzewacza po przeciwnej stronie niż jest dopływ zimnej wody).

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wyrzucenie obiegówki z pompy ciepła. Nie można jej ustawić tak że uruchamia sie wówczas gdy uruchamia sie pompa ciepła. A to z tego wzgledu ze moje sterowniki pokojowe nie są podłączone z pompą ciepła. One sterują tylko obiegówkami na kondygnacjach. Więc jak w domu zrobi sie chłodno to sterowniki uruchomią swoje obiegówki. Te natomiast mogą napotkać opór natrafiając na tę wyłączona obiegówkę. Utrudniony przepływ moze źle wpływać na dobre przeliczenie pompy kiedy ma się włączyć itd. O ile w ogóle ta unieruchomiona obiegówka przepuści wodę aby czujniki w pompie mogły odczytać temp i zadecydować o uruchomieniu pompy. Tak wiec wyjścia są takie:

- wyrzucenie obiegówki z pompy (utrata gwarancji i niepewność czy nie będzie miało to wpływu na obieg dzięki któremu pompa odczytuje temperatury i decyduje o uruchomieniu sprężarki)

- wyrzucenie obu obiegówek parter i poddasze.(utrata sterowania pokojowego na którym mi zależało)

- Wyrzucenie grzejnika i zrobienie małej pętli dobrze ocieplonej. O utracie energii nie ma co mówić bo jest to malutki układ. Ale Wówczas dopłacam za pracę obiegówek na parterze i poddaszu, bo ta w pompie i tak by chodziła.

Tak mniej więcej wygląda mój układ

http://img94.imageshack.us/img94/4214/schemate.png

Nie wiem czy dobrze to rozrysowałem ale chyba tak. tak jest wpięty ten grzejnik

Czyli mniej więcej tak jak myślałem. Jeśli stoi parter i góra to obiegówka z pompy pracuje tylko na malutkim obiegu kaloryfera który szybko się wychładza i startuje pompa. Jak wywalisz jedną z dołu lub góry to zrobisz obieg kilkanaście razy większy i tak szybko całość się nie schłodzi aby musiała wystartować pompa. A sterownik z wywalonej obiegówki chyba można podpiąć do pompy. Ale na ten temat muszą wypowiedzieć się fachowcy.

Edytowane przez plusfoto

No teraz to juz wiem wszystko.. Czyli pompa ma czujke temperatury wody powracajacej i wedlug niej sie wlacza / wylacza, a sterowniki pokojowe to kompletnie "zewnetrzny" uklad nie spiety wogole elektrycznie z pompa. Ja bym wzial tego instalatora co to wymyslil i w leb walnal :) Albo robisz sterowanie pokojowe albo pogodowe.

Albo gosciu kompletnie nie znal tego sterownika i probowal to "inteligentnie" obejsc (a wyszlo jak wyszlo) albo on wogole nie mogl do tej pompy zajrzec bo stracilbys gwarancje ?? Byl to autoryzowany viesmannowiec czy jakis lewak ? :)

Zadnych krotkich obiegow bym nie robil bo to bzdura - wezwac autoryzowany serwis i niech wezma ten sterownik w obroty i przestawia Ci go na sterowanie pokojowe..

Teraz tylko trzeba to wszystko przetłumaczyć tak, aby pompa ciepła to zrozumiała ;).

Ktoś tu dał ciała. Dyskusja na temat tej instalacji toczyła się już wcześniej (od tego posta : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=4777712&viewfull=1#post4777712 ).

Wynikało z niej, że sterownik pompy ciepła ma bardzo duże możliwości, tylko trzeba by instalacje wyposażyć w firmowe sterowniki pokojowe.

Zastosowane sterowniki są znacznie tańsze, ale ... nie dogadują się z PCi.

Z instrukcji obsługi wynika, że pompa obiegowa działa przez cały sezon grzewczy (uwarunkowany temperaturą zewnętrzną).

Najprostszym sposobem "oszukania" pompy ciepła byłoby podanie jej informacji, że na zewnątrz jest np. powyżej +20 st. C (czujniki temperatury są rezystancyjne, więc wystarczy połączyć równolegle do czujnika odpowiednio dobrany rezystor).

Podłączenie rezystora powinno nastąpić, gdy sterowniki pokojowe wyłączyły oba obiegi grzewcze.

Grzejnik w piwnicy oczywiście należy wyrzucić.

Aby taką modyfikację instalacji wykonać nie musisz ingerować w samą pompę ciepła. Wystarczy "kumaty" instalator.

Dokładnie tak jest jeżeli zamontuje sterowniki Viessmanna które wiadomo dogadają się z pompą to bardzo szybko mogę sobie zrobić sterowanie pokojowe. jest temp to sterownik wyłącza pompę a razem z nią obiegówkę. Nie ma zadanej temp sterownik włącza pompę i obiegówkę.

Teraz tylko pytanie co z tymi obiegówkami na kondygnacjach. Czy sterownik viessmanna chodziłby razem z nimi, w to wątpię. On jest wpinany bezpośrednio do pompy i sterowałby tylko pracą tej jednej. Wiec te kondygnacyjne trzeba by i tak wyrzucić. Jak więc mam wyrzucać kondygnacyjne i płacić dodatkowo za sterowniki to szybciej jest wyrzucić kondygnacyjne i nie robić nic tzn będzie typowe pogodowe z jedną obiegówka w pompie. Teraz tylko trzeba pogodać z instalatorem. Jak on zrobił te podłogówkę, aby nie okazało się ze są jakieś błędy i ta obiegówka miała je wyeliminować, wiadomo i tak da rade. No zobaczymy co oni mi w ogóle powiedzą. Przed chwila dzwoniłem i mówił że nie może sie dodzwonić do servisanta.