Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak się przypiąłeś do -20 to może warunki ekstremalne będą lepszym wykładnikiem.:rolleyes: Ponadto ja wyznaję zasadę iż pompę należy dobrać do pewnych max warunków w swoim rejonie np -10 czy -15 bo eksploatacja takiej pompy będzie tańsza nawet gdy przez kilka dni w roku gdy będzie panowała temp niższa i włączy się grzałka niż do maxymalnych extremalnych jakie mogą wystąpić. Dla CO niekoniecznie trzeba grzałki ale czasem jest stosowan aby maxymalnie wykorzystać tanią taryfę.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ponoć w szwecji PC dobierają na 60% zapotrzebowania, bo tak jest najkorzystniej. Dużo mniejsze koszty PC,DZ...nie wiem jak się do tego ma cena prądu w szwecji.

pewnie coś w tym jest...

Wystarczy dedykowana taryfa z możliwością zastosowania grzałek do brakujących paru procent, no ale u nas jak zwykle. Zakładam się, że od stycznia Vat z 23 na 24% z informacją Minist. Finansów, że będzie taniej:) Przynajmniej teraz w grudniu tak mówili (22 na 23%). Żadne paliwo "ekologiczne" w PL nie ma niższej stawki Vat. Rząd ma w dupie ekologie i energooszczędność:)

puzondm - to jest niewątpliwy plus Ziriusów...

Nie tylko ziriusow. Ja sie np. przez chwile zastanawialem czy zamiast tego mojego wymiennika i kombinowania nie zrobic tego odwrotnie - czyli pompa grzeje wode w zbiorniku, a woda uzytkowa wpieta jest do wezownicy :) Obawialbym sie tylko wydajnosci - coprawda woda lecaca z kranu leci dosc wolno i moze nawet taka wezownica by wyrobila ale juz nie chcialo mi sie tej wersji testowac!

Liwko - grzeje zbiornik do 40st w wysokosci okolo 1/3 od dolu. Na gorze mam 60-65 st. Wody cieplej mam duzo. Jak sie zdarzy, ze zaczyna brakowac, to wtedy wlacza sie PC i grzeje na bieżąco. Cyrkulację można zrobić, nie ma z tym problemu. CWU jest przygotowywana razem z CO, wiec zazwyczaj dzieje sie to w taniej taryfie. A jak zabraknie, to wiadomo, ze PC sie zalaczy. Ale pracuje krotko, bo nie musi grzac calego zbiornika zimnej wody tylko dogrzac bufor.

Hmmm... A co z cyrkulacją? A co z przygotowaniem CWU w taniej taryfie?

Grzejesz wode w baniaku (w ktorym znajduje sie wezownica) w taniej taryfie. Da sie.

Cyrkulacje robisz jak przy standardowym zbiorniku. Najlepiej wykorzystac na wyjsciu zawor termostatyczny ktory cyrkuluje ciepla wode w zamknietym obiegu i dopiero jak ta zacznie sie wychladzac - dopuszcza ze zbiornika troche cieplej. Wtedy nie ma takiego ruchu wody w zbiorniku i ta troche wolniej sie wychladza :)

A ja Panowie odpalilem przedwczoraj ostatecznie cale sterowanie mojej pompy. Mam to zrobione troche niestandardowo i sam jestem ciekaw jak to rozwiazanie sie sprawdzi. Mianowicie - temperature wody w obiegu podlogowki reguluje prosty sterownik pogodowy (UMS-4PS). W godzinach taniej taryfy podbija lekko temperature w gore (zeby wladowac troche wiecej ciepla w podlogi), w godzinach drozszej taryfy realizuje z kolei funkcje lekkiego obnizenia temperatury (zeby zrownowazyc nadwyzke ciepla ktora poszla w taniej taryfie w podlogi oraz oczywiscie zeby w drogiej taryfie wyciagac wolniej cieplo z bufora, co bedzie sie wiazalo z mniejszym okresem pracy pompy w drogiej taryfie w okresach przejsciowych). On tez odpowiedzialny jest za wlaczenie / wylaczenie procesu ogrzewania bufora. Jezeli jest w trybie LATO - wylacza pompe obiegowa podlogowki i odcina przekaznikiem sygnal sterownika ladowania bufora (PC wtedy grzeje wylacznie CWU). Jezeli jest w trybie ZIMA - wlacza pompe obiegowa podlogowki i przekaznikiem wlacza podawanie sygnalu ze sterownika ladowania bufora do samej PC.

W trybie ZIMA bufor jest wiec ladowany sterownikiem ladowania bufora, ktorym jest termostat IBTron3100HT z insbudu. To prosty termostat ale ma zegar co ma tu diametralne znaczenie :) Termostat jest w trybie dzialania z czujnikiem zewnetrznym i dogrzewa wode do temperatur 36stC w taniej taryfie, 30stC w drogiej taryfie (z tym ze w drogiej taryfie zaczyna dogrzewanie dopiero jak woda spadnie ponizej 27stC). Mam jednak dwa czujniki temperatury ktore sa przelaczane w zaleznosci od tego czy termostat wlaczyl funkcje ogrzewania czy nie. Tzn. w momencie jak termostat wylaczy ogrzewanie bufora - wlacza sie czujnik w gornej czesci bufora i czeka az temperatura spadnie ponizej ustalonych. Jezeli spadnie i termostat uruchomi PC - czujka temperatury przelacza sie na dol bufora, po to zeby oczywiscie nagrzac calutki bufor do tych temperatur (w praktyce u gory bedzie o ~3-5stC cieplej niz ustawione - taka automatyczna histereza;)

Wszystko to wyglada moze skomplikowanie ale jest b. tanie - sterownik pogodowy = 200 pln, termostat 165 pln, do tego timerek, dwa przekazniki i jeden z opoznionym wlaczaniem = ok 100 pln. A co najwazniejsze powinno pozwolic dosc mocno przerzucic moment dogrzewania bufora przez PC na tania taryfe. Jakie sa wady? Pompa bedzie dzialac przez prawie caly czas z minimalnie gorszym COPem (grzejac do max 36stC bo tyle potrzebuje miec maksimum w podlogach - tak jest obliczona podlogowka) ale za to w wiekszosci w taniej taryfie, co powinno mimo wszystko dac duzo wiekszy zysk :) Zalety? Sterowanie pogodowe powinno powodowac mniejsze wahania temperatury w domu, mimo czasowego lekkiego podbijania/obnizania temperatury w obiegu), a przy okazji pompa bedzie miala zdecydowanie mniej start-stopow. Grzanie CWU mam ustawione na poczatek okresow trwania taniej taryfy w ktorych to rowniez bedzie sie wlaczac dogrzewanie bufora, wiec pompa wystartuje tylko raz :)

Mam zamiar to dosc dokladnie opomiarowac i pokazywac online ale na to jeszcze bedzie trzeba troszke poczekac :)

Jezeli widzicie jakies inne wady lub zalety - napiszcie, podyskutujemy :)

Edytowane przez Daga&Adam

nikt nie pomoże? :(

zrób konkurs ofert wyślij do 20 firm w Polsce po 2 tygodniach będziesz wiedzieć czy to dobra cena, sprawdź wykonawców, odwiedź ze 3 klientów zwycięzcy konkursu, nie będziesz potem cierpieć jak niektórzy co proszą potem tutaj o pomoc, wydaje mi się naturalnym takie działanie kiedy chce się wydać 30 tys.

CWU w moim Ziriusie to od lewej strony zbiornika od góry CWU wyjście, poniżej powrót z cyrkulacji z pompką, na dole zasilanie zimna woda do CWU, spirala CWU chyba ma 8m zbiornik 500 l wysoki na 1,7m, grzeje wodę tylko w 2 taryfie, wężownica ma wydajność 12l na minute, wodę grzeje do temp 45 na dole zbiornika na górze będzie z 60+, zimą bywa i 95C, sterownik pozwala na planowanie cyrkulacji CWU, jeszcze nam ciepłej wody nie zabrakło a jest na pięcioro w rodzinie i same ciepluchy, wode mam ze studni i nie oszczędzam.

http://www.megaparty.pl/upload/Zirius_M2-9.jpg

schemat : http://www.megaparty.pl/upload/pompa_ciepla_m2.jpg