Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Coś wolno podłogówka odbiera ci ciepło. Zmniejsz prędkość pompek obiegowych GZ. Jeżeli przestawisz z 15 na 20 stopni, to praca PC powinna trwać bardzo długo.

No pozmniejszałem na I bieg wszystkie trzy czyli parter poddasze i wbudowana w pompę. Ale po około pół godziny pracy juz osiągnęła temp na powrocie...Po wyłączeniu jak pisałem szybko spadła czyli podłogówka odbiera ciepło ale jakos wolno.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No pozmniejszałem na I bieg wszystkie trzy czyli parter poddasze i wbudowana w pompę. Ale po około pół godziny pracy juz osiągnęła temp na powrocie...Po wyłączeniu jak pisałem szybko spadła czyli podłogówka odbiera ciepło ale jakos wolno.

Co ile masz rurki kładzione? Może pompki za mocne?

photos - a nie masz coś nie halo z GZ?

bo jak u mnie idą 2 obiegówki naraz (parter+poddasze), to temperatura rośnie baaardzo wolno

Tego nie wiem....rotametry wszedzie rozkręcone na maxa. Obiegówki działają jak trzeba...jak zakręce przepływ na kondygnacji to bucza więc przepływ jest ale temperatury osiąga rzeczywiscie szybko. Nie wiem czym to może być spowodowane. Zmniejszyłem właśnie celowo biegi na obiegówkach

Tego nie wiem....rotametry wszedzie rozkręcone na maxa. Obiegówki działają jak trzeba...jak zakręce przepływ na kondygnacji to bucza więc przepływ jest ale temperatury osiąga rzeczywiscie szybko. Nie wiem czym to może być spowodowane. Zmniejszyłem właśnie celowo biegi na obiegówkach

No to na bank temperatura odczytywana jest z najkrótszej pętli. Przykręć nieco najkrótsze pętle.

Ty patrz czy temperatura w DOMU jest osiagana, a nie na powrocie :) Jezeli w domu osiagasz te 15stC w tak krotkim czasie to... nic tylko sie cieszyc :-) Problem jest dopiero jak puszczasz 34, wraca raz dwa 28, pompa sie wylacza, a w domu masz np. ciagle 10.

Nie chce Cie niepokoic ale wszystko to u Ciebie dziala jakos dziwnie :) A czy w tym czasie temperatura w domu podskoczyla ? U mnie rozruch podlogowki - jeszcze wtedy kominkiem - trwal jakies 4 dni. Grzalem w podlogi 40stC przez cale 4 dni, temperatura w domu rosla o 1-2-3st na dzien (od 10-ciu), a powrot byl wiecznie chlodny - cale cieplo szlo w posadzki i mury domu. To o czym piszesz to tez moze byc objaw zapowietrzenia podlogowki. Cieplo zamiast isc w podlogi - przechodzi tylko rozdzielaczem i wraca do pompy. Nie ma odbioru ciepla. Wychlodzone podlogi powinny odbierac to cieplo jak szalone - to jest studnia bez dna - ile bys nie wpompowal tyle wezma :)

No wiesz te moje testy trwały dzis około godziny wiec nie mogła podskoczyć. Ale jak wcześniej pompa chodziła non stop izadałem jej temperature 21 to masłem juz osiagnięta 19 stopni. Do 21 nie dało rady bo miałem troche dziur w domu i nie był do konca ocieplony. Ale podłoga była odczuwalnie cieplejsza

Edytowane przez photos

No to na bank temperatura odczytywana jest z najkrótszej pętli. Przykręć nieco najkrótsze pętle.

OOOOOOOOOOO i chyba jest sedno sprawy......

Dziś jak wziąłem ręką za powrót był wyraźnie ciepły. Ale tylko w miejscu gdzie wpada powrót z grzejnika i podnosi lekko temp powrotu. Czyli obieg z grzejnika zakłamuje temperatury na powrocie

Ty patrz czy temperatura w DOMU jest osiagana, a nie na powrocie :) Jezeli w domu osiagasz te 15stC w tak krotkim czasie to... nic tylko sie cieszyc :-) Problem jest dopiero jak puszczasz 34, wraca raz dwa 28, pompa sie wylacza, a w domu masz np. ciagle 10.

Ja pompa podziała odpowiednia ilosc czasu to daje radę nagrzać. \ale problem może tkwić w tym co napisał Liwko. I w zasadzie to sie zgadza. Krótka petla jaka jest grzejnik szybko osiaga temp i wbija sie w powrót z wysoką temperaturą. a że jest to okolo 1 m od pompy to temperatury moga być zniekształcone. Kiedy wyłaczy się pompa grzejnik zasilany jest taka jaka jest na powrocie. czyli ta która idzie z podłogówki, a tam jest jeszcze niska temp i stąd szybki spadek temp po wyłaczeniu się pompy ciepła.

Edytowane przez photos

Photos - czyli wracamy do tego co wiedzieliśmy od początku - winny jest kaloryfer, który ci wstawili zamiast bufora...

Dokładnie. Nie przemyśleli do końca sterowania moją instalacja. Serwisman wymyślił juz przekaźniki które będą otrzymywały sygnał z eurosterów czyli czujników w domu i przekazywały do pompy. Jak wyłączą się obiegówki wyłaczy się pompa. Skoro tak to w środe powiem aby podłaczył pod to równiez obiegówke wbudowana w pompe. Kiedy właczą się obiegówki w domu euroster przez przekaźnik da sygnał do pompy aby sie uruchomiła. Moze też dać w takim układzie do obiegówki w pompie. A w takim przypadku grzejnik stanie sie zupełnie zbędny. Innego wyjścia nie widze i to tez przekaze gosciowi

Martwi mnie jeszcze tylko te dolne źródło. Myślicie że takie małe zapowietrzenie przełoży się tak bardzo na wyniki??

A może pozostała tam ta pustka o której pisałem wcześniej i stad te niskie temperatury?

Najpierw upewnij się, że masz odpowietrzone wszystkie pętle dolnego źródła. Robienie tego przy działającej sprężarce nie jest dobrym pomysłem, bo przy małych przepływach może dojść nawet do zamrożenia wymiennika płytowego DZ w PCi.

W menu sterownika (obsługa serwisowa) jest możliwość włączenia samej pompy obiegowej DZ. Jak to zrobić? Zajrzyj do instrukcji :). Musisz pewnie znać hasło.

Jeżeli włączysz samą pompę obiegową DZ, to bez problemu może ona działać nawet kilka godzin i tym sposobem pozbędziesz się powietrza z instalacji.

Na podobnej zasadzie możesz też odpowietrzyć GZ (podłogówkę).

okej dzięki za rady. O postępach będe informował. Jeszcze bez tych przekażników moge sam sprawdzic czy to grzejnik mi zakrzywiał temperatury. Otóz ustawie temp w domu na 20 stopni, teraz jest na 15 wiec wiadomo że pompa bedzie musiała dłużej pochodzic i zamkne grzejnik. Zaobserwuje wówczas czy temperatury podnoszą sie równie szybko jak z grzejnikiem. Obstawiam że nie ale ie okaże. Odpowietrzanie i ogólnie dolne źródło zostawiam serwisowi. Przekaże im co jest i niech odpowietrzają. Oby to pomogło, ale tak szczerze mówiąc nie wydaje mi sie aby miało to az taki wpływ na temperatury. Zapowietrzone jest bo jak wspominałem macha sie wskaźnik przepływomierza a takze ciśnienie dolnego źródła. W momencie kiedy instalacja stoi ciśnienie jest w granicach 1,5 kiedy chodzi spada do 1. Powinno być stałe moim zdaniem przynajmniej.

Witam,

Proszee o podpowiedz jaka moze byc przyczyna zmiany w pracy mojej PC. W zeszlym sezonie obserwowalem prace PC bardzo mocno, gdyz od stycznia sie wprowadzilismy. Dt gz wynosila ok 6-7stopni. Na chwile obecna (dzis) wynosi ok 10 st. Przed chwila konczyla prace i odczytalem temp. Zasilanie 38 powrot 27,7. Krzywa 2,8 temperatura w domu ustawiona 21,8 , pc pokazuje 22,3.dzis w nocy na zewnatrz 4st.

Dzieki