Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem po rozmowie z instalatorem. Przekaźniki które chce mi zamontować będą dawały sygnał do obiegówki w pompie. Czyli jak Euroster odłączy pompę obiegową na swojej kondygnacji przekaźnik daje sygnał do wyłączenia pompy obiegowej w pompie ciepła. Ważne rzecz aby nie rozłączył gdy jeszcze druga kondygnacja nie osiągnęła zadanej temp. Serwisant powiedział że zrobi to tak że jak dopiero oba eurostery rozłączą swoje pompy, wówczas pójdzie sygnał do rozłączenia obiegówki w pompie. Tak jak chciałem. Grzejnik staje się zbędny zupełnie.Może go nie wyrzucę ale na pewno zamknę przepływ przez niego.

Powiedział mi tez jak uruchomić tylko pompę obiegową dolnego źródła. trzeba wejść w menu serwisowe. Jutro się pobawię.

Zaczyna to wszystko przypominać dobrze wykonana instalację. No ale zobaczymy jeszcze jak będzie z tym dolnym źródłem po odpowietrzeniu

adiqq faktycznie często powtarzasz ze dużo się chlupiecie, u mnie z racji szamba to absolutnie nie możliwe. Ale 15 m odległości to tez sporo. A jak masz ocieplone rury? W piance? I w podłodze w styro?

Ja kombinowałem dać w tym pur w środkowej warstwie znaczy sie jak tego pur będzie 50-80cm to tak w połowie żeby miały cieplutko.

Tylko mi sie zakodowało ze jak cyrkulacja to musi być bardzo drogo, i mam kilka przykładów z życia na takie twierdzenie.

Powiem wprost " osiołkowi w żłobie dano w jednym owies w drugim siano. .........." Czuję się jak ten osioł z bajki.

Pojęcia nie mam co zrobić i chyba zdechnąć zostanie :)

adiqq faktycznie często powtarzasz ze dużo się chlupiecie, u mnie z racji szamba to absolutnie nie możliwe. Ale 15 m odległości to tez sporo. A jak masz ocieplone rury? W piance? I w podłodze w styro?

Ja kombinowałem dać w tym pur w środkowej warstwie znaczy sie jak tego pur będzie 50-80cm to tak w połowie żeby miały cieplutko.

Tylko mi sie zakodowało ze jak cyrkulacja to musi być bardzo drogo, i mam kilka przykładów z życia na takie twierdzenie.

Powiem wprost " osiołkowi w żłobie dano w jednym owies w drugim siano. .........." Czuję się jak ten osioł z bajki.

Pojęcia nie mam co zrobić i chyba zdechnąć zostanie :)

Do wanny cyrkulacji nie rób, to samo dotyczy kuchni. Do reszty poprowadź rurki jak najkrótszą drogą. I dobrze je ociepl.

a czemu do wanny i kuchni nie?

Bo do wanny lejesz dużo wody, wiec jak na początku poleci trochę zimnej nie będzie problemu. No chyba że będziesz miał dość małą wannę lub będziesz lał do niej mało wody.

W kuchni, z doświadczenia wiem, że mając zmywarkę, ciepła woda jest potrzebna bardzo sporadycznie. Jak już to zwykły tani przepływowy.

Ok, ale czy to z tą wanną będzie duży problem jeśli od razu będzie ciepła woda? Przecież cyrkulację jak pisałeś załączasz dwa razy dziennie.

Gdyby cyrkulacja chodziła non stop to oczywiście byłyby to oszczędności, bez gadania.

Chodzi mi o to czy bawić się w podział tu tak a tu nie. Czy to jest warte zachodu?

Cyrkulacja to jest "powrot" zimnej wody z ukladu cieplej wody i wymiana jej na wode ciepla ze zbironika -zebys nie musial dlugo czeac i zbyt duzo zimnej wody spuscic zanim zacznie leciec ciepla. Jest to tak jakby "by-pass" w ukladzie cieplej wody.

http://img263.imageshack.us/img263/4508/cyrkulacjacwu.th.jpg

Pzdr.

A po co kupować materiały i cyrkulować coś, co jak sam pisałeś, będzie używane sporadycznie. Już lepiej i taniej wyjdzie spuścić te parę litrów zimnej wody.

Nie zgodze sie z Toba, cyrkulacja do wanny - o ile robi sie ja wogole, nie jest duzym, dodatkowym kosztem a z czasem moze sie dosyc szybko zamortyzowac, szczegolnie jak ma sie szambo i kazdy litr spuszczonej wody kosztuje pozniej wywozem nieczystosci

wszystkie wasze dyskusje rozumiem i zbieram do mojej przyszłej instalacji pc ,tylko nie łapię odnośnie cyrkulacji ,co to jest? kiedyś pytałem ,ale nikt mi nie odpisał .

Cyrkulacja jest po to, by po odkręceniu kranu od razu leciała ciepła woda. Jeżeli robisz bez cyrkulacji, zwyczajnie ciągniesz rurkę do kranu, jeżeli chcesz mieć cyrkulację musisz zrobić pętle i dać pompkę cyrkulacyjną by tę wodę ze zbiornika przeganiała dookoła pętli.

Nie zgodze sie z Toba, cyrkulacja do wanny - o ile robi sie ja wogole, nie jest duzym, dodatkowym kosztem a z czasem moze sie dosyc szybko zamortyzowac, szczegolnie jak ma sie szambo i kazdy litr spuszczonej wody kosztuje pozniej wywozem nieczystosci

Jeżeli wanna ma być używana sporadycznie? U mnie wanna jest używana co drugi dzień, i dzisiaj cyrkulacji do niej bym nie zrobił. Tyle że ja nie mam szamba. Ale jeśli to naprawdę będzie od święta, to te dodatkowe kilka litrów dla szamba nie mają znaczenia.

pewnie posadzka jeszcze nie nagrzana jak trzeba i stad te roznice. Ewentualnie mozesz wlaczyc obiegowke na wyzszy bieg. U mnie taka roznica jest na I biegu

Mam pompe buderusa (z forum wiem, ze to prawie to ci IVT - przynajmiej sterownik) i niestety nie mialem jeszcze przyjemnosci:) przestawiania biegu obiegowki. Prosze o podp jak to zeobic - jest zapewne zintegrowana w pompie - nic na zewnatrz nie ma.

Wracajac do pytania o roznice na we/wy podlogowki, to mysle ze to nie wina nagrzania badz nie podlogowki - pompa chodzila juz kilka tygodni po 3-4godzin dziennie.

Przypomnialem sobie, ze na wiosne wstawilem dwie drabinki w lazienkach - w poprzednim sezonie byly zamkniete petle. Oraz zamknalem dwie petle ktore prowadza na niezamontowane jeszcze grzejniki do garazu i kotlowni-raczej ich tam nigdy nie bedzie, ale w zeszlym roku te petle byly otwarte. Czy zamkniecie ich moglo spowodowac taki wzrost oporow na podlogowce, ze cos mi sie w tych roznicach we/wy poprzestawialo?

Cyrkulacja jest po to, by po odkręceniu kranu od razu leciała ciepła woda. Jeżeli robisz bez cyrkulacji, zwyczajnie ciągniesz rurkę do kranu, jeżeli chcesz mieć cyrkulację musisz zrobić pętle i dać pompkę cyrkulacyjną by tę wodę ze zbiornika przeganiała dookoła pętli.

mam rozumieć że przed użyciem wody np. w kuchni ( gdzie najczęściej baniak cwu jest najdalej) musiałbym włączyć cyrkulacje np. 5min ?