Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie to przerost formy nad trescia wlaczanie bufora do podlogowki niskotemperaturowej.

W moim ukladzie jest ok. 700 l wody no i jak wszedzie "troszke betonu" w domu to jaki sens ma stosowanie bufora i do czegoz mialby on wowczas sluzyc?

Mozna udowadniac ze dwa albo trzy bufory beda lepsze niz jeden etc., ale to juz inna kwestia.

Pzdr.

Z pewnoscia jakas zaleznosc bedzie, ale moze taka jak w zarowkach zarnikowych. Czas pracy 4 000 h a ilosc zalaczen ok. 1 400, kiedy nam padnie ta zarowka? Nie wiemy, bo zalezy to rowniez od warunkow pracy, czasu jednostkowych "swiecen" itp.

Nie wiem czy podobnie nie bedzie z PCi, jej zywotnosc nie jest przeliczona na zerowe zalaczenia czy jedno na dobe.

w mojej PCi minimalna ilosc zalaczen jest zdefiniowana na 3 razy/godzine i nie moge juz tego zmniejszyc a podobno jest to takie minimum ze ponizej nie warto juz rozstrzasac tematu. No, ale to moze nie dotyczy wszystkich sytuacji, a moze dobry interes zeby nie kombinowac z instalacja i uproscic monterom prace a z klienta troszke kasy wyciagnac?

Zoaczymy za kilka -kilkanascie lat.

Sterowanie temperatura to chyba nie jest lepsze no bo w jakim zakresie niby mialo by byc?

Ilosc startow sprezarki i owszem, moze sie zmniejszyc ale czy to bedzie sie oplacalo?

Moim zdaniem system z buforem ma istotne znaczenie np. w budynkacj tzw. lekkich, gdzie brak kumulacji ciepla w przegrodach a jest ogrzewanie plaszczyznowe np. scienne lub sufitowe, moze w kosciolach itp. obiektach

Pzdr.

No to kolejna pytanie z cyklu "jak to u Was jest" ? :)

Chodzi mi o prace pompy. Np w drugiej taryfie. Wiadomo podbijamy temp na noc i pompa grzeje a w dzień odpoczywa. Pytanie zrodziło się gdyż niektórzy piszą ze u nich pompa pracuje non stop w duże mrozy a czasem wyjeżdża poza tania taryfę. Wiadomo ze jeszcze nie takie temp na zewnątrz ale u mnie wygląda to trochę inaczej. Pompa powiedzmy dziennie pracuje 4 godziny tyle że nie non stop. Włączy sie na 20-30 min temp na powrocie zostanie osiągnięta i pompa się wyłącza. Odczeka te 20 minut i uruchamia się ponownie. Zastanawiam się jak to będzie wyglądało w zimę. Bo przy takiej pracy raczej nie starczy jej taniej taryfy. Wiem że w nocy pompa będzie miała podbita temp i co za tym idzie będzie grzała wodę do wyższych temperatur czyli dłuższa praca. Ale wydaje mi się że skoro teraz osiąga powrót w 30 minut to powiedzmy później zrobi to w godzinę, półtorej i co znowu przerwa. W zimę będzie dużo mocniejszy odbiór ciepła przez dom z podłogi i pompa będzie chodzić faktycznie dłużej bo tak szybko tego powrotu nie osiągnie ale czy to będzie aż tyle czasu ?

Jak to wygląda u Was? I o ile podbijacie temp na noc aby pompa faktycznie chodziła non stop?

Wczoraj wysłałem podanie do dostawcy energii o zmianę taryfy na dzienna i nocną. Także za jakieś 2-3 tygodnie powinienem już ustawić pompę na drugą taryfę

przy sterowaniu pokojowym jest to banalnie proste - w godzinach taniej taryfy mam 22,75C, w godzinach drogiej mam 21,75. Zakres temperatur musisz sam sobie określić, tak, żeby była równowaga między pracą w taniej taryfie a komfortową temperaturą.

Ok to wiem że muszę sobie sam określić, chcę wiedzieć o ile mniej więcej można podbić. Liwko coś wspominał że on ma wieksze różnice.

Ale głównie chodzi mi o to aby ta pompa pracowała bez przerwy w zimę. Aby sobie tego ciepełka naprodukowała i czekała na ponowne uruchomienie w taniej temp. a nie tak jak jest teraz ze popracuje i sie wyłącza

Ok to wiem że muszę sobie sam określić, chcę wiedzieć o ile mniej więcej można podbić. Liwko coś wspominał że on ma wieksze różnice.

Ale głównie chodzi mi o to aby ta pompa pracowała bez przerwy w zimę. Aby sobie tego ciepełka naprodukowała i czekała na ponowne uruchomienie w taniej temp. a nie tak jak jest teraz ze popracuje i sie wyłącza

Zacznij się już uczyć ustawień PC dla taniej taryfy. Ja mam teraz ustawione 21 stopni dla nocnej i 16 dla dziennej taryfy. W rzeczywistości nad ranem mam 22 a wieczorem stada do 21 z przecinkiem. Ja mam taryfę G12W, więc nie mam tanich godzin w ciągu dnia. Pompa dzisiejszej nocy pracowała 7h. W dzień pracuje około 0,5-1h. Mam jeszcze zapas 2h drugiej taryfy. Jak przyjdą mrozy lub silne wiatry PC zacznie wyjeżdżać poza tanią.

Aby sobie tego ciepełka naprodukowała i czekała na ponowne uruchomienie w taniej temp. a nie tak jak jest teraz ze popracuje i sie wyłącza

Zrób sobie prosty eksperyment. Zagrzej budynek do np. 23 C, wyłącz c.o., a następnie stoper i termometr w do jednej ręki a kartka i długopis do drugiej. Tym sposobem wykreślisz sobie wstępną charakterystykę wychłodzenia Twojego budynku w funkcji czasu. A potem korekta na uwzględnienie większych mrozów, upodobań co do temp. wewnętrznej itp.

Zacznij się już uczyć ustawień PC dla taniej taryfy. Ja mam teraz ustawione 21 stopni dla nocnej i 16 dla dziennej taryfy. W rzeczywistości nad ranem mam 22 a wieczorem stada do 21 z przecinkiem. Ja mam taryfę G12W, więc nie mam tanich godzin w ciągu dnia. Pompa dzisiejszej nocy pracowała 7h. W dzień pracuje około 0,5-1h. Mam jeszcze zapas 2h drugiej taryfy. Jak przyjdą mrozy lub silne wiatry PC zacznie wyjeżdżać poza tanią.

Z tym sobie poradzę. Bardziej chodzi mi o to że U ciebie właśnie pompa chodzi non sto, nie wyłącza się a u mnie ma przerwy. Pewnie jak jej zadam wyższa temp to będzie chodzić dłużej ale jak podłoga już osiągnie swoją temp to boję się że sytuacja się powtórzy, czyli pompa pochodzi pół godziny osiągnie temp na powrocie i się wyłączy zamiast pracować aby mocno naprodukować ciepła i nie grzać w drogiej. To takie moje teoretyczne pytania bo jeszcze nie wiem jak to będzie. W tym roku nie zamieszkam a wiec i temp nie będę gonił wysokich pewnie w zimę będę trzymał koło 10 stopni

Z tym sobie poradzę. Bardziej chodzi mi o to że U ciebie właśnie pompa chodzi non sto, nie wyłącza się a u mnie ma przerwy. Pewnie jak jej zadam wyższa temp to będzie chodzić dłużej ale jak podłoga już osiągnie swoją temp to boję się że sytuacja się powtórzy, czyli pompa pochodzi pół godziny osiągnie temp na powrocie i się wyłączy zamiast pracować aby mocno naprodukować ciepła i nie grzać w drogiej. To takie moje teoretyczne pytania bo jeszcze nie wiem jak to będzie. W tym roku nie zamieszkam a wiec i temp nie będę gonił wysokich pewnie w zimę będę trzymał koło 10 stopni

No więc właśnie jak ustawisz ją na dwie taryfy, ilość start-stopów ci się zmniejszy. Im niższa temperatura zewnętrzna, tym będziesz ich miał mniej.

No więc właśnie jak ustawisz ją na dwie taryfy, ilość start-stopów ci się zmniejszy. Im niższa temperatura zewnętrzna, tym będziesz ich miał mniej.

No może masz rację. A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. U mnie jest skala zegarowa i wybieram sobie w jakich godzinach ma być jaka temp. Jak ustawie sobie właśnie od 22 do 6 a pompa się nie wyrobi, jak piszesz bywa tak to jak ona może dalej pracować w drogiej skoro w drogiej ma już niższa temp nastawiona i pewnie już ja osiągnęła??

No może masz rację. A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. U mnie jest skala zegarowa i wybieram sobie w jakich godzinach ma być jaka temp. Jak ustawie sobie właśnie od 22 do 6 a pompa się nie wyrobi, jak piszesz bywa tak to jak ona może dalej pracować w drogiej skoro w drogiej ma już niższa temp nastawiona i pewnie już ja osiągnęła??

Poprzez krzywą grzania. Im niższa temperatura zewnętrzna, tym do wyższych temperatur ci będzie grzała. Sterownik sam określi czy ma wyjechać poza tanią taryfę, by móc osiągnąć tą wyższą zadaną temperaturę.

Poprzez krzywą grzania. Im niższa temperatura zewnętrzna, tym do wyższych temperatur ci będzie grzała. Sterownik sam określi czy ma wyjechać poza tanią taryfę, by móc osiągnąć tą wyższą zadaną temperaturę.

Ok ale chyba czegos nie rozumiem. Załóżmy mam w domu nastawione na noc 22 na dzien 20. Kończy sie noc czyli jest godzina 6 rano a w domu jest 21,5 powiedzmy. Czyli tak jak piszesz pompa powinna jeszcze podgrzać w drogiej taryfie. Ale Juz od 6 rano ma zaprogramowane aby trzymała w domu 20 stopni. Widząc że jest taka temperatura w domu raczej się nie uruchomi...dobrze myślę?

sterownik wyłączy obiegówkę jak zostanie osiągnięta temperatura w pomieszczeniu - a nie temperatura wody w instalacji. Tzn mój sterownik ma też dodatkową opcję poprzez sterowanie temperaturą wody, ale nie mam podłaczonego takiego czujnika. To co mam w zupełności wystarczy

jak 3 sterowniki wyłączą 3 obiegówki, to się wyłącza PC

U mnie tez sterownik wyłączy obiegówke jak zostanie osiągnięta temp w domu. Tyle że u Ciebie pompa będzie pracowała non stop. A u mnie jej załączenia są dyktowane powrotem wody z instalacji. czyli jak to bywa w pogodówce. Stąd tez właśnie moje pytania do liwko bo u niego jest w ten sposób. Oczywiscie bez tych sterowników ale pompa pracuje na podstawie temp powrotu. Dlatego pytałem jak z załączeniami. Skoro niższe temp a tym samym podniesienie krzywej skutkuje dłuzszym grzaniem to okej

Edytowane przez photos

minusem tego rozwiązania, jest fakt, że jak idzie tylko 1 kondygnacja, to idzie tam sporo wyższa temperatura - ale zdarza się to sporadycznie

plusem takiego rozwiązania jest to, że mogę poprzez ręczne nastawy na sterownikach zmusić do pracy tylko 1 kondygnację(np jak się mocno wychłodzi) i szybko ją dogrzać

No ja właśnie chciałem zachować swoje sterowanie pokojowe z tych względów aby móc sterować w bardzo czytelny sposób kondygnacjami.

Ok ale chyba czegos nie rozumiem. Załóżmy mam w domu nastawione na noc 22 na dzien 20. Kończy sie noc czyli jest godzina 6 rano a w domu jest 21,5 powiedzmy. Czyli tak jak piszesz pompa powinna jeszcze podgrzać w drogiej taryfie. Ale Juz od 6 rano ma zaprogramowane aby trzymała w domu 20 stopni. Widząc że jest taka temperatura w domu raczej się nie uruchomi...dobrze myślę?

Musisz kombinować dwoma nastawami. Temperaturą i krzywą. Idealnie by było, gdybys osiągnął temperaturę zadaną w czasie taniej taryfy. I teraz. Jeśli będziesz miał za niską krzywą w stosunku do nastawionej temperatury, to pompa będzie pracowała na niższych parametrach i będzie więcej start-stopów. Możesz nie osiągnąć tej zakładanej wyższej temperatury. Jeżeli będziesz miał krzywą za wysoko, to będzie pracowała krócej, za to z niższym COP bo będzie ci grzała do wyższych temperatur.

Zacznij od ustawienia temperatury w tanich i drogich godzinach. Następnie zacznij podnosić krzywą. Tylko tak da się to wysterować by temperatura była optymalna i w jak najlepszym stopniu wykorzystana tania taryfa. Każdy dom, każda pompa, każda instalacja się różni. Frycowe podczas nauki każdy z nas zapłacił;)