Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://www.ecmpolska.pl/aktualnosci/102-ceny-energii-wzrosn-nawet-dwukrotnie.html

A tu o ile spolki energetyczne chca podwyzszyc w 2012 roku prad (TO sa realne dane):

http://energetyka.wnp.pl/ure-ceny-pradu-dla-grupy-g-na-2012-r-do-korekty,157164_1_0_0.html

6,4 do 10,5%. URE sie nie zgadza. Tylko jak dlugo jeszcze?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale statystycznie pensje rosną z roku na rok. Na pewno zarabiasz dziś tyle co 10 lat temu? Nie żebym zaglądał do portfela, ale odpowiedz sobie sam.

Ja na dzień dzisiejszy wróciłem do zarobków z przed 5-7 lat. Także niestety, to działa też i w drugą stronę. Ale nie zauważyłem by dotyczyło to też energii.

Budowlany_laik jeśli już urealniać, to wzrost wynagrodzeń powinieneś skorygować o inflację(chyba, że przyjąłeś wartości już skorygowane). Ale tak naprawdę korekta oszczędności wynikających z posiadania PC o wskaźnik inflacji będzie znacznie lepszym rozwiązaniem. Wzrost wynagrodzeń nie ma tu nic do rzeczy, no chyba, że na siłę chcemy sobie poprawić samopoczucie. Praca PC to realnie zaoszczędzone pieniądze i ich nie ubędzie jeśli w międzyczasie dostaniemy kilka podwyżek.

Nie ma co też demonizować wielkości kosztów zainstalowania PC. Jak ktoś chce i poszuka, to wcale nie musi wyjść tak drogo, jak niektórzy przyjmują do porównań.

Czy montować PC w małym domu? Czemu nie? Jeśli ktoś ma takie preferencje i środki, to jest to jedno z lepszych rozwiązań. Nie jest wcale powiedziane, że taka inwestycja nie ma podstaw ekonomicznych. Jest zbyt wiele zmiennych i niewiadomych, by stwierdzić to z całą stanowczością. Moim zdaniem większym ryzykiem jest robienie instalacji grzewczej na prąd niż rozsądna inwestycja w PC (stwierdzenie to nie dotyczy domów pasywnych).

No tobą na pewno,pozostaniesz ze swoją pompą ciepła z ręką w nocniku albo...kupisz sobie drugą ;)

W ostateczności pozostanie Ci sprzedaż prądożernego domu...

Zresztą innymi także,którzy traktują PCi jako sprzęt do tanich rachunków a nie zważają na zmniejszenie zapotrzebowania domu na energię ;)

A niech pójdzie i 300% do góry !!

Dlaczego cały czas twierdzisz, że mój dom jest prądożerny??? Owszem, miałem kilka baboli które usunąłem, i zakładam zużycie na poziomie 60-70kWh/m2. Czy to jest prądożerny dom? Zapłacę na bank mniejsze rachunki niż ty Arturo, czyli wychodzi na to, że to ten twój przyszły dom to dopiero będzie prądożerny:D

Arturo72 prowadzisz jałową dyskusję. Liwko też z pewnością zakładał PC z myślą o przyszłości. Jest szansa, że w dłuższym terminie osiągniecie zbliżone rezultaty, pomimo wyboru różnych dróg. Jak już wybudujesz i zaczniesz eksploatować, to wtedy kategoryczne sądy będą uzasadnione, w tej chwili Twoje słowa to jedynie teoria oparta na myśleniu życzeniowym.

Panowie.... dyskusja, którą prowadzicie prowadzi donikąd, każdy ma swoje racje, nikt z nas jasnowidzem nie jest, przewidzieć co będzie za trzy, czy pięć lat jest trudno, ceny energii mogą być różne. Czy pompa ciepła będzie tańszym źródłem ogrzewania, czy będzie się płacić więcej - zobaczymy, dla mnie przede wszystkim jest to komfortowe ogrzewanie i to stawiam na pierwszym miejscu... nawet jeśli jak któryś z przedmówców twierdzi cena prądu wzrośnie o 300% to niczego nie zmienię, reszta surowców grzewczych też będzie wtedy porównywalnie droga.... ja przy zużyciu pompy - 3000 kwh przez 14 miesięcy i rachunku ok. 1300 zł teraz jutro, pojutrze, czy za pięć lat będę zadowolony z dokonanego wyboru. Pozdrawiam

O co chodzi z DZ i wykorzystaniem studni? Jak głęboka musi być taka studnia/studnie?

Pompa na studniach jest bardzo ryzykowna. Po pierwsze w większości rejonów Polski będziesz miał dużą zawartość żelaza co będzie powodować zarastanie wymiennika i zapychanie (kolmatacja) studni zrzutowej. Poza tym nie masz gwarancji, że woda której teraz masz pod dostatkiem, nagle zacznie znikać ze studni za 3,5,10 lat. Ale jest jeden niezaprzeczalny plus studni - wyższy COP :)

Poziom wody to nie jest taka pewna rzecz, może się znacznie wahać zależnie od wielu czynników /pora roku, susza, powodzie, wyrobiska, gaz łupkowy, studnie, osuszanie terenu np przez sąsiadów itd. - całe doktoraty są na ten temat/ Jeżeli się obniży z jakiegoś powodu to kolektor poziomy będzie chyba pracował mniej wydajnie a jak brakuje powierzchni to czy wystarczy tego uzysku ciepła do gorzenia domu?

najprawdopodobniej bez sterownika pokojowego się nie da

BZDURA!!

Oczywiście, ze się da na pogodowce.

Biorąc pod uwagę to, jak działa ogrzewanie podłogowe, to te wszystkie sterowniki pokojowe itp, to tylko wyrzucone w błoto pieniądze.

Do ustawienie wymaganych temperatur w pomieszczeniach, masz krzywa grzania w pompie i regulację przepływów na rozdzielaczach podłogówki. Nic więcej nie jest potrzebne. No może poza czasem koniecznym na ustawienie tego, wyobraźnią i chęciami.

pzdr

k

Właśnie to jest prawda, że wzrost realny to 1,2%.

Nie wiem skąd masz te dane, ale ja "wygrzebałem" takie jak w załaczniku:

Średni wzrost za okres od 2001 do 2010 wynosił 6% rocznie.

Pochodzą one ze strony : http://www.odbiorcyenergii.pl/3e/images/pliki/konsekwencje%20wprowadzenia%20bc%20krzysztof%20berbeka.pdf

Zmiany_cen_energii.jpg