Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Autorus przeceniasz UE. Ten sztuczny twór mógłby spokojnie paść, bez większych konsekwencji dla naszej gospodarki w średnim terminie i z pozytywnym skutkiem w dłuższym terminie. Jest to struktura generująca stagnacje i kryzys. O ile można wprowadzić pewne instrumenty, które pozwolą w przyszłości zmniejszyć ryzyko kryzysu, to jednak na stagnację UE jest skazana. Zresztą jest skazana na poważniejszy kryzys w perspektywie najbliższych lat i będzie to spory test wytrzymałości tej struktury.

Olac UE, olac generowany CO2 - czlowiek ma marginalny wplyw na klimat, to juz jest dawno udowodnione ze zmiany klimatu powoduje slonce i zwiazana z tym temperatura oceanow, czlowiek ma w tym promil udzialu.

Jak bys to potrafil udowodnic, to mysle, ze w ciagu najblizszych 5 lat pojechal bys po Nobla :-)

Jak bys to potrafil udowodnic, to mysle, ze w ciagu najblizszych 5 lat pojechal bys po Nobla :-)

Przeciez dowody sa - widziales film "globalne ocieplenie - wielkie oszustwo" ? :) Przeciez tam sa naukowe dowody poparte prawdziwymi danymi. To nie zadna teoria spiskowa. Lepiej niech ci co uwazaja ze to czlowiek ma wplyw na klimat to udowodnia - bo narazie nie ma zadnych dowodow, a wszystkie argumenty nie pokrywaja sie z faktami. W zyciu bym nobla nie dostal bo ci co sa na gorze do tego nie dopuszcza - to miliardy, biliony eurasow warte :)

To ile tego terenu potrzebuje? Gdzie mogę znaleźć takie info? Zwykła czytałem od 1,5 do 5 razy wielość domu.

tu masz tabelę:

http://www.thermogolv.pl/cennik/zirius_m2/

w rubryce Kolektor masz zalecane przez producenta długości miedzianych pętli:

pętle układane są w odległości 1 m od siebie i 1,5 od domu, ogrodzenia itd

i tak np dla 9 kw potrzebujesz max 350 m2,

sprawność pompy podnosisz przez wyrzucenie zaworu rozprężnego na max 15 m za pompę

i ze studzienki rozchodzą się 3 pętle po 70 m.

przewody zakopuje się na głębokości max 1 m. aby grunt mógł się regenerować,

możesz robić na tym nasadzenia krzewy drzewka itd, ja mam ogród i uprawiam na DZ pomidory:D

jakie plusy:

-nie potrzeba serwisować,

- nie ma wymiany anody magnezowej,

- CWU powstaje przepływowo także zero legionelli,

- temp CWU nawet do 95 C zależnie od warunków gruntowych,

- większa sprawność o około 30% od glikolówki,

- wykonanie pod klucz z DZ max 3 dni,

- super zbiornik bufor 500l - 2 w jednym CO i CWU,

minusy:

- nie można chłodzić, no ale to konsekwencja wynikająca z konstruki zbiornika

nie byłoby wtedy CWU tylko lodowa:D

Edytowane przez puzondm
error

Przeciez dowody sa - widziales film "globalne ocieplenie - wielkie oszustwo" ? :) Przeciez tam sa naukowe dowody poparte prawdziwymi danymi. To nie zadna teoria spiskowa. Lepiej niech ci co uwazaja ze to czlowiek ma wplyw na klimat to udowodnia - bo narazie nie ma zadnych dowodow, a wszystkie argumenty nie pokrywaja sie z faktami. W zyciu bym nobla nie dostal bo ci co sa na gorze do tego nie dopuszcza - to miliardy, biliony eurasow warte :)

jestem dokładnie tego samego zdania...

cała ta ekologia została wymyślona tylko po to aby napędzać "machinę"

inaczej wszystko co sprzyja oszczędzaniu energii było by w cenach dla przeciętnego "kowalskiego" ;)

Jego by pompa kosztowała niby 24tyś. Niby, bo jak mu już policzyłem, przy jego zapotrzebowaniu mógłby się zamknąć w 15tyś. (kolektor poziomy 200m2, dwa baniaki po 700 i PC wtedy po 10tyś, plus parę pierdół)

Zakładając przy tym jego liczeniu, że wzrost płac będzie na poziomie wzrostu cen energii (masakra, jak tak można liczyć?), to jego instalacja zwróciła by się po 12 latach:), a pieniądze co roku zaoszczędzane mógłby wpłacać na konto by sobie pracowały (głupi pomysł:D).

Tak czy siak, gdybym miał wydać 3 tyś i grzać prądem, wolałbym wydać 15 i grzać PC.

twoi koledzzy piszą m że PCI to 40tys do tego domu - i to jest realne.

A ty jak zwykle koszty z nieba 15tyś, cuda cuda

Te ceny to za samą pompę czy komplet?

W tej cenie masz: PC + rury kolektora + zbiornik 500l + sterowanie + grzałka 6kW.

Musisz doliczyć koszt zakopania kolektora i koszt montazu. Ja zakopałem kolektor sam, koszt to 810PLN (9 h pracy koparki) i jeden dzien z kolegą ówczesnym pracy. Koszt montażu zamknął się kwotą 3500PLN.

Szybciej stąd wyjdę niż wszedłem. To co tu się wyrabia zakrawa na sektę, ludzie niereformowalni, zero obiektywizmu, zero chęci rozwoju i zgłębiania wiedzy, zero aspiracji na lepsze budowanie. Grunt to mieć PCI nieważne w jakim domu nie ważne za jakie pieniądze. Pci panaceum na wszystko - prawie jak AMOL.

Życzę zdrowia

Arturo i Marcin czemu się tak burzycie. Przypomnijcie sobie początkowe posty. Człowiek się zdecydował na pompę i jej chce. Pomimo kilku postów proponujących inne rozwiązanie potwierdził swój wybór. Więc nie rozumiem waszego oburzenia. Jak ktoś będzie chciał BMW to wy na siłę będziecie mu kazali kupić Mercedesa?

Szybciej stąd wyjdę niż wszedłem. To co tu się wyrabia zakrawa na sektę, ludzie niereformowalni, zero obiektywizmu, zero chęci rozwoju i zgłębiania wiedzy, zero aspiracji na lepsze budowanie. Grunt to mieć PCI nieważne w jakim domu nie ważne za jakie pieniądze. Pci panaceum na wszystko - prawie jak AMOL.

Życzę zdrowia

Ile razy odpalasz kominek? I tak z ciekawości, bez złośliwości z mojej strony - podaj zużycie w kWh za okres roku, który najlepiej obejmowałby zeszły grudzień.

Życzę zdrowia

zaraz sekta ;)

uwierz ze probuje opisywac moje doswiaczena z PCi dla tych co podejmuja wybor, obiektywnie to co mam to o nim pisze - a i tak zostalem okreslony jako promotor firmy ktora mam - czy to sekta? - NIE - ale mocno denerwuje

po jednym z postow mialem juz nic nie pisac - bo po co???? - skoro pisze tylko szczera prawde o moim systemie grzania/lub mowie przez tel / dla tych co wybieraja a gosc mnie oskarza ze jestem na garnuszku ........ .( w krokpach producent mojejPCI)

ale pomysllem, ze wazniejsi sa ci co mniej swiadomi i pytaja, niz jeden ..... :)

AMOL - do smarowania, lykania, i na leb ... - nie zrazaj sie - sa tu tez normalni :)

Edytowane przez QQQQ

Zanim Arturo zaczniesz wszystkich naokolo obrazac moze wez i najpierw wybuduj ten swoj dom. Narazie jestes teoretykiem, a wszystko co w tej teorii liczysz ma w praktyce margines bledu rzedu 100%. Plyte miales zrobic za 35 (czy 30?) tys pln a wyszlo bodaj 65. Nie licze juz ze tesc wylozyl na kruszywo i tego nie liczysz. Zalosne. Juz kiedys mnie obraziles nazywajac mnie zlodziejem (bo jestem przedsiebiorca) ale teraz przechodzisz samego siebie. Odechcialo mi sie z Toba dyskutowac.