Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mnie jakość obsługi. Chociażby to że jak zapytałem o działające już urządzenia w mojej okolicy to potrafili mnie skontaktować z jej użytkownikiem i mogłem sobie zobaczyć to w akcji. A na przykład Thermogolv robił problemy, że w sumie to nie wiedzą, nie mają kontaktu z klientem i taki dziwne tłumaczenia. A ze strony Wassermanna to w ogóle nie było zainteresowania kontaktem z potencjalnym klientem. I tyle w temacie.

Tutaj też sie zgodzę, jeśli chodzi o kontakt z użytkownikiem już działającej PC. Byliśmy, rozmawialiśmy...wrażenia rzeczywiście były dobre...

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kubaimycha a powiedzcie czym byliście zniesmaczeni? U mnie była wesoła ekipa ;) Tacy tajnos agentos. Postawiłem im zgrzewkę Pilsa i chłopaki mnie pokochały ;). Cały czas jeszcze próbowali mnie naciągnąć na grilla , ale jakoś nie miałem ochoty więc udawałem że nie słyszę ;). Nie no Ja nie mogę narzekać ;)

A i dodam jeszcze że jak przyszły chłopaki od posadzki to powiedzili "jeszcze nigdy nie widzieliśmy tak starannie położonej podłogówki". To o czymś świadczy , nie często się zdarza że wykonawca chwali innego ;).

A takie pytanie: co was skłoniło do CK? Jest jeszcze kilka firm, które robią PC z bezp. parowaniem (Thermogolv, Wassermann chociażby).

Zależało nam, żeby rozdzielić funkcje co i cwu...W ten sposób jest szansa na większą sprawność PC. Takie rozwiązanie ma w swojej ofercie właśnie CK.

Z bezpośrednim parowaniem sprawdzaliśmy jeszcze Thermogolv, IDM Andreasik, Ochsner...wszystkie z bezpośrednim parowaniem. Po rozmowach z przedstawicielami/włascicielami ostateczna decyzja została podjęta...CK. Myślę, że ich PC ma najkorzystniejsze założenia i przynajmniej teoretycznie najlepszą sprawność, m.in właśnie ze względu na inny sposób uzyskiwania cwu...Czas pokaże...

i to wszystko co ja też bym napisała :D

kubaimycha a powiedzcie czym byliście zniesmaczeni? U mnie była wesoła ekipa ;) Tacy tajnos agentos. Postawiłem im zgrzewkę Pilsa i chłopaki mnie pokochały ;). Cały czas jeszcze próbowali mnie naciągnąć na grilla , ale jakoś nie miałem ochoty więc udawałem że nie słyszę ;). Nie no Ja nie mogę narzekać ;)

A i dodam jeszcze że jak przyszły chłopaki od posadzki to powiedzili "jeszcze nigdy nie widzieliśmy tak starannie położonej podłogówki". To o czymś świadczy , nie często się zdarza że wykonawca chwali innego ;).

Ze względu na nie zakończone prace nie powinnam sie chyba na razie wypowiadać. Od strony technicznej...za wcześnie o tym mówić, ponieważ położenie kolektora i zakopanie samej pompy to tylko fragment całości. Na razie zastrzeżeń nie mam. Z pewnością jednak pracowały u nas inne ekipy...

Fakt, z Thermoglv korespondencja była ciężka, chyba ich trochę zirytowałem (zaczęli mnie odsyłać do przekroju zbiornika na satronie www, co nie było najlepszym posunięciem). Wassermann - dość szybko odpowiedzieli, o referencje jeszcze nie pytałem.

Thermogolv bez problemu podał mi namiar na działającą instalację - z resztą fajna stronka: http://www.budzaj.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=35

Witam,

chciałam zamontować pompe ciepła w domu, który właśnie zamierzam wybudować. Myślałam o ogrzewaniu podłogowym na całej powierzchni mieszkalnej, bo wiem że jest najbardziej efektywny przy PC.

Okazało się że ze względów zdrowotnych lekarze odradzają mi takie rozwiązanie na całej powierzchni domu (mam niewydolność krążenia w kończynach i może powodować obrzęki i bóle nóg). A poza tym ja zawsze chciałam mieć w domu podłogę drewnianą i nie wiem czy drweno nie będzie ulegać uszkodzeniu.

Zastanawiam się teraz nad zastosowaniem układu mieszanego czyli podłogowe + grzejniki(podłogowe w łazienkach, korytarzach i kuchni ewentualnie w jadalni a reszta grzejniki). A co Wy o tym myślicie. Może ktoś posiada w domu takie ozawiązanie i mógłby napisać czy to się sprawdza.

Dzieki

zastosowanie zwykłych grzejników konwekcyjnych do pompy cepła jest mozliwe jednak niesiee za sobą obnżene COP układu o co najmnej 1 . Wynika to z wyższj śr. temperatury takiej instalacji a także innych wad z puunktu wdzenia wymagań PCi np stosuunkowo małej bezwładnści co skutkuje krótkmi cyklamii pracy. Takie rozwązania stsuje sie wyłącznie w istniejących bdynkach odpwdnio zwiększając ppowierzchnię grzejników lub intensywnie docieplając. Podłogówki jak najwięcej i uzupełnić ściennymi , grzejniki w ostatecznści.

Thermogolv bez problemu podał mi namiar na działającą instalację - z resztą fajna stronka: http://www.budzaj.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=35

interesujący artykulik. Jednak zastanawia mnie jedno-w jaki sposób człowiek obliczył sprawność PC? Może macie jakieś pomysły?

Fakt, z Thermoglv korespondencja była ciężka, chyba ich trochę zirytowałem (zaczęli mnie odsyłać do przekroju zbiornika na satronie www, co nie było najlepszym posunięciem). Wassermann - dość szybko odpowiedzieli, o referencje jeszcze nie pytałem.

ale byłeś tam i rozmawiałeś z tym użytkownikiem? czy tylko podali ci stronkę www?

zastosowanie zwykłych grzejników konwekcyjnych do pompy cepła jest mozliwe jednak niesiee za sobą obnżene COP układu o co najmnej 1 . Wynika to z wyższj śr. temperatury takiej instalacji a także innych wad z puunktu wdzenia wymagań PCi np stosuunkowo małej bezwładnści co skutkuje krótkmi cyklamii pracy. Takie rozwązania stsuje sie wyłącznie w istniejących bdynkach odpwdnio zwiększając ppowierzchnię grzejników lub intensywnie docieplając. Podłogówki jak najwięcej i uzupełnić ściennymi , grzejniki w ostatecznści.

A czy ktoś układał na podłogówkę drewno. Dzwoniłam po kilku producentach podłóg drewnianych i opinie są różne. Może któś zastosował drewno na podłodze i mógłby napisać na podstawie obserwacji jak ono się sprawuję.

interesujący artykulik. Jednak zastanawia mnie jedno-w jaki sposób człowiek obliczył sprawność PC? Może macie jakieś pomysły?

Sposób jest jednen : zainstalowanie licznika energii elektrycznej i ciepłomierza. Wszelkie inne metody ( jest taki program Copelanda) pozwalaja wprawdzie obliczyc chwilowy COP , ale to nie to samo co pomiar roczny energii i tak obliczony roczny COP. Szanujaca się firma powina instalowac ciepłomierz na okres gwarancji. Nie znam takich na skalę instalacji domkowych :(

A czy ktoś układał na podłogówkę drewno. Dzwoniłam po kilku producentach podłóg drewnianych i opinie są różne. Może któś zastosował drewno na podłodze i mógłby napisać na podstawie obserwacji jak ono się sprawuję.

ja mam Baltic Floor dąb. na razie miesiąc dopiero.może za rok będę mógł coś powiedzieć

Zawsze chciałam mieć podłogi drewniane, dlatego rozwarzałam zastosowanie systemu mieszanego (podłogówka + grzejniki)

Jśli drewniane w sensie tradycyjnego parkietu lub desek podłogowych to podłogówka odpada. Ale juz płytka barliniecka czy panele są polecane do podłogówki. Mam układ mieszany w domu : podłogówka w łazienkach , kuchni i przedpokoju. O wadach już pisałem. Zawsze jest coś za coś. Mam jednak PCi woda-woda co daje wyniki nawet nieco lepsze niz solanka-woda z podłogówką.

A ja mam parkiet dwuwarstwowy o grubości 11 mm.Oczywiscie dąb lub egzotyka.Podłogówka wszędzie - góra i dół.Pompa Nibe Fighter.Kolektory pionowe.

Jako lekarz nie zauważyłem żeby temparatura podłogi wpływała na schorzenia naczyń kończyn dolnych.Podłoga jest ledwo LETNIA a nie gorąca czy ciepła.To pokutuje dawny system wykonania podłogówki-rzadkie pętle i wysoka temparatura.Tak samo pusty śmiech mnie ogrania jak słyszę że unosi się kurz - TO DAWNE HISTORIE i NIEPRaWADZIWE.Kurz unosi się przy tradycyjnych grzejnikach bo one są GORĄCE - konwekcja !

i o to chodzi ! "dawny" czyli idiotyczny sposób układania podłogówki nie ma zastosowania do pompy ciepła. Temperatura podłogi winna nie przekraczać 28 C co jest odczuwalne obojetnie : ani zimne ani ciepłe. Tradycyjny parkiet oprócz tego że ma 17 mm to nieźle izoluje , jest jednowarstwowy i siłą rzeczy występuje w nim duzy skurcz wilgotnościowy.