Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jako laik ,tak se czytam, ,no ten zachwala i ten też i jeszcze tamten ,to chyba te pompy to dobre są.Potem patrzę ,za jakiś czas ,przypadkiem - zara ,zara - ale ten to montuje pompy,ten sprzedaje,ten też sprzedaje i montuje.Aaaaaa to dlatego tak zachwalają

Ja nie sprzedaję, Liwko nie sprzedaje, Adiqq nie sprzedaje, QQQQ ma powietrzną i tez nie sprzedaje, piwopijca nie sprzedaje...i wielu innych, także nie popadajmy w skrajność

Mam pytanko, spłynęło do mnie sporo ofert na pompy. Zdecydowaliśmy się na gruntówkę z odwiertem, bo mamy suchą glebę, więc kolektor poziomy dawałby prawdopodobnie za słabe wyniki.

Powiedzcie, którą z ofert byście wybrali, bo ceny są w większości zbliżone:

Ecopower C14 z kolektorem pionowym 300mb za 49800 zł netto

Ekopol-system PSPC-13ZH z kolektorem pionowym 280mb (rura 32mm) lub 250mb (rura 40mm) za 50000 zł netto

Ziriusa M2-14 scroll z kolektorem ziemnym 350mb za 56000 zł brutto

NIBE f 1245 12 kW z kolektorem pionowym 240mb za 60.000 zł netto

Mam pytanko, spłynęło do mnie sporo ofert na pompy. Zdecydowaliśmy się na gruntówkę z odwiertem, bo mamy suchą glebę, więc kolektor poziomy dawałby prawdopodobnie za słabe wyniki.

Ekopol-system PSPC-13ZH z kolektorem pionowym 280mb (rura 32mm) lub 250mb (rura 40mm) za 50000 zł netto

No to juz widzisz że nibe jest o 10 tys wyżej. Netto a brutto wyjdzie jeszcze więcej.

Najtaniej masz ecopol i ecopower. Teraz tylko w Ecopower dowiedz sie z jakiej rury te 300 mb DZ. 32 czy 40. Bedziesz mogła wówczas dobrze porównac oferty. A i jeszcze jedno Ecopol wycenił Ci chyba zbiornik z nierdzewki, zapytaj jak to wygląda w ecopower...Bo to też będzie ze 2-3 tys róznicy. Wówczas wszystko do kupy i liczysz co wychodzi taniej. Osobiscie wolałbym 300 mb kolektora niz 280 zwłaszcza że w tej samej cenie. Róznica moze polegać na tym że Ecopower dał Ci zbiornik na CWU emaliowany. Czyli Powiedzmy różnica w odwiertach kosztowo tu sie wyrówna bo jest słabszy zbiornik. Ale dopytaj bo moze sie mylę, a moze nawet te 300 mb kolektora jest z rury 40 wiec wówczas wybór masz prosty.

I tutaj właśnie może się przydać pomoc obiektywnego instalatora lub sprzedawcy. Ja mam Ecopowera i bardzo sobie ją chwalę, ale kompletnie nie znam tych innych pomp. No może tyle co sobie poczytam.

Przede wszystkim DZ i GZ. Jak to masz dobrze zrobione, to przy wyborze pompy możesz ciągnąć zapałki.

QQQQ. Pyxis Wasze działania wspierają szarą strefę, ....

Pewnie tak, ale ja prowadzac 16 lat firme i placac ZUSy, VATY i cala reszte fiskalnej wyliczanki powinienem sobie taki dom kupic na duzej dzialce nad jeziorem, a nie ciulac kase na jego w miare "tanie" wybudowanie. Raczej dalszy drenaz mojej kieszeni nie uratuje panstwa przed dzura budzetowa, bo mnie po prstu na to nie stac. Moge to zrobic tanio albo wogole.Z czysto egoistycznych pobudek wybralem opcje "tanio". :-)

W zeszłym roku kupiłem Nibe 1245 12kw z odwiertem 6x50m , z projektem prac geologicznych , elementami kotłowni itp za ok 52 tyś brutto. Jestem bardzo zadowolony. Nie podam gdzie kupiłem , nie chcę być posądzony o reklamę. Dodam tylko , że firma montowała u mnie jeszcze podłogókę ok 310 m2 więc może dlatego taka promocja była

ja wziąłbym PC z bezpośrednim parowaniem bez względu na firmę

tylko Ziriusa masz w cenie brutto reszta jeszcze idzie w górę DZ o 23% a pc o 8%, pozatym Zirius ma lepszą sprawność o min 25%+ czyli mniejsze zużycie.

trochę mnie poniosło... (jak się taki pier... czyta )

mając np. COP 3 dla PC nigdy nie osiągniesz trzy razy mniejszego zużycia na CO niż przy "czystym" na kablach (nie centralne sterowanie )...

musiałbyś nie używać domu i odciąć go od wszelkich zysków

Ja za poprzedni rok a dokladnie 01/10/2010 - 31/09/2011 zyzylem 6 987 kWh, na podstawie rachunkow z RWE zaplacilem za ten okres 3 076 zl + 80zl za 0,5 kubika drewna spalonego w kominku.

Na samo co+cwu zuzylem ok. 4 027 kWh en. elektrycznej + 10 370 kWh energii odnawialnej z gruntu za co zaplacilem ok. 1 600 zl.

wychodzi na to, ze na pozostale sprzety wydalem ok. 1 476 zl.

Gdybym musial zaplacic za "czysty" prad to wyszlo by mnie znacznie drozej bo dodatkowo bulil bym za 10 370 kWh, nawet w samej II taryfie wyszlo by to ponad 3 500zl.

Mam ok. 215 m2 podlog do "wyzywienia" (to jest ok. 175 m2 uzytkowej powyzej 1,9m wysokosci) a cwu dla dwoch osob, temp. wewnatrzna staram sie miec w granicach 21,5*C-22*C.

Wentylacja mechaniczna zuzyla mi 260 kWh - za ok. 115 zl + 30 zl za filtry.

Jak widac zelezy to od domu nie tylko od samego systemu ogrzewania.

Pzdr.

Oj ten zirius. Szkoda ze kolega tak daleko mieszka chętnie bym zo baczył to na własne oczy :)

wyślij mi na priv adres mailowy to odeślę ci listę klientów którzy mają Ziriusa po okresie gwarancji 5 letniej, dostałem ją około 2 lat temu z Thermogolvu jak sprawdzałem ich firmę, wybierzesz sobie kilku klientów koło siebie umówisz się i zobaczysz instalację z Ziriusem:D ewentualnie zapraszam do siebie na wódeczkę:D i oględziny.

Ja jak wybierałem pompe do siebie mocno zastanwiałem sie nad Neura z Climakomfortu czyli również bezpośrednie parowanie. Ta pompa nie zajmuje w ogóle miejsca w domu bo jest na zewnątrz :) ma to swoje plusy i minusy. Plus jest taki że w domu nie mam hałasu ale minus że jest to łatwy kąsek dla złodziei. Mieli przyzwoita cenę. Ale Dostałem korzystniejszą ofertę na glikolową.

Puzondm a jak masz rozwiązane ogrzewanie CWU??

Jestem ciekawy czy w tej ofercie na Ziriusa za 56 brutto jest ujeta woda użytkowa. Bo coś tanio mi to wygląda.

CWU masz po lewej stronie zbiornika zbiornik 500 litrów

http://www.megaparty.pl/upload/pompa_ciepla_m2.jpg

CWU powstaje przepływowo około 12l cwu na 1 min przez prysznic tego nie wylejesz próbowałem:D

no i nie ma legionelli wymiany anody magnezowej.

Zdjęcie mojej kotłowni zbiornik jest koloru białego:

http://www.megaparty.pl/upload/Zirius_M2-9.jpg

wyślij mi na priv adres mailowy to odeślę ci listę klientów którzy mają Ziriusa po okresie gwarancji 5 letniej, dostałem ją około 2 lat temu z Thermogolvu jak sprawdzałem ich firmę, wybierzesz sobie kilku klientów koło siebie umówisz się i zobaczysz instalację z Ziriusem:D ewentualnie zapraszam do siebie na wódeczkę:D i oględziny.

Zaraz podeślę. A odwiedziny bardzo chętnie ale jak zrobią do was z Łodzi eskę :)

CWU masz po lewej stronie zbiornika zbiornik 500 litrów

http://www.megaparty.pl/upload/pompa_ciepla_m2.jpg

CWU powstaje przepływowo około 12l cwu na 1 min przez prysznic tego nie wylejesz próbowałem:D

no i nie ma legionelli wymiany anody magnezowej.

Zdjęcie mojej kotłowni zbiornik jest koloru białego:

http://www.megaparty.pl/upload/Zirius_M2-9.jpg

Po co jej zbiornik skoro grzeje przepływowo?

Po co jej zbiornik skoro grzeje przepływowo?

Raczej grzeje bufor, a sama woda ogrzewa sie w nim przeplywowo. Inaczej mialbys przeciez kilkadziesiat start-stop'ow - co kazde mycie rak, wlaczalaby sie jak Junkers gazowy, co oznaczaloby smierc po paru latach uzywania :)

Puzondm - anode wymieniasz tylko w zbiorniku emaliowanym, zbiorniki jakie daje ecopol i jaki kazdy rowniez moze sobie zakupic sa z nierdzewki i te anody nie maja, sa "wieczne" :)

Anoda to 30-50 pln, wymiana to 5 minut, takze jakichs wielkich komplikacji tu nie widze :)