Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja rozwazam zirius M2-7 ( cena z montazem 45800)ale kurs korony dosc wysoki, oraz ecpopwer c7 cena z montazem 32200 a wiec roznica dośc znacząca, mam tez oferte na pompe Natea 7,2 kW ( cena 9833 euro wraz z podlogówka czyli ok 45 300) czy ktos zna pompy Natea?

Na innym forum jest gośc, który je sprzedaje. Może udzieli Ci info na ten temat. Natea są taj jak Zirius z bezpośrednim parowaniem.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piszesz głupoty...

przy takim liczeniu to zawsze wyjdzie wielka różnica...

w rzeczywistości ok.1200-1500 przy domu ok. 150m2

ja za cały prąd na posesji z CO, CWU, oświetleniem, pieczeniem, WM,kosiarką itp. płacę ok.5000zł rocznie, przy takich liczeniach wychodziło by że mając PC mieścilibyśmy się w 2000zł za cały prąd zużywany przez gospodarstwo domowe, wiadomo że tak nie jest...

tak dla odniesienia cały dom kosztował mnie ok. 260 tys. razem z meblami, AGD itp., oczywiście większość "tymi ręcami"...

koszty mam podobne jak przeciętne mieszkanie w bloku

powiedz mi ile kosztuje przeciętny dom tej wielkości z PC wykończony na tip top, dowiesz się w tedy dlaczego kable (o wygodzie nie wspomnę )

jak by ci całoroczny COP pompy wyszedł na poziomie 5, to pisałbyś że utrzymanie domu kosztuje cie pięć razy taniej niż na czystym prądzie ??

mogę udostępnić tobie mój dom żebyś zamontował mi PC razem z całą instalacją za kwotę ok.26 tys. (twoje 18 tys. różnicy plus 8 tys. moja instalacja CO i CWU ), wszystko tu pięknie opiszemy, porobimy fotki...

ale jak nie uda się tobie zejść o te trzy klocki rocznie ze zużyciem energii to nie zapłacę ci ani grosza ...

jak zejdziesz powyżej to dostaniesz kilka klocków ekstra...( o reklamie nie wspomnę )

wchodzisz ???

zapomniałbym ...

na wszystko ma być 10 lat gwarancji, jak na moje kable;)

Masz podlicznik za instalację CO i CWU ? Bo jeśli nie masz, to nigdy się nie dowiesz, ile płacisz za grzanie centralnego i wody użytkowej. Ja nie piszę głupot, tylko korzystam z danych, które podają z podliczników użytkownicy PC - RZECZYWISTYCH danych, a nie szacunków. Może wszyscy piszą głupoty, albo nie potrafią odczytać kilowatów z licznika energii w swoim domu ?

My zużywamy średnio dziennie 7,5 kWh po odliczeniu pracy pompek od CO i CWU, a jest nas pięcioro, trzy kompy, akwarium przez 14 godzin, TV, pralka i zmywarka codziennie i wszystkie inne elektryczne rupiecie, jakie każdy ma w domu. Wychodzi rocznie jakieś 2700-2800 kWh, czyli jakieś 1600 zł rocznie w taryfie G11. W G12, gdybym potrzebował do grzania prądem lub PC wyszłoby najwyżej 1300 zł rocznie. Przy 5000 zł za cały prąd wychodzi, że grzanie kosztuje Cię 3500 - 4000 zł, ale tego się nie dowiemy, bo (chyba) nie masz podlicznika, czy jednak masz ? To i tak nieźle jak na kabelki, bo ja tyle zużywam na opał (drewno+pelet/ekogroszek) w domu ok. 120 m2, który niestety nie jest zbyt dobrze ocieplony.

Co do kosztów domu, to planowałem jakieś 360, a wyszło póki co 430. I tak uważam, że nie przestrzeliłem mocno kosztów.

Co do COP, to 3 jest więcej niż realną wartością dla gruntówki wliczając oczywiście wszystkie pompki, sterowniki, itp. Przy dobrej instalacji i odwiertach COP wychodzi w granicach 3,2-3,4 (wartości wzięte z życia, nie z teorii).

Nie widzę problemu w zrobieniu CO opartej na PC gruntowej 7-8 kW poniżej 20 tys. + plus koszt kompletnej podłogówki i zasobnika CWU.

Co z tego, że masz na kable gwarancję 10 lat. Jak coś piardnie po roku, to co - zwrócą Ci za parkiety, czy zerwane płytki ? Czy tylko za wadliwy kabel. Z drugiej strony prawdę mówiąc nie sądzę, żeby kabel się schrzanił przez następne kilkadziesiąt lat, ale to samo dotyczy rurek podłogówki, więc nie ma to znaczenia. Nie słyszałem też, żeby PC same w sobie się psuły przy prawidłowo zrobionej instalacji DZ i GZ, a rozmawiałem z instalatorami (niezależnymi) i trochę poczytałem w niecie na ten temat.

trochę strzeliłem wiedza z przed 2 lat:D jak wybierałem swoją

No dobra Puzondm - chyba trzeba oficjalnie powiedziec, ze jestes sprzedawca pomp Ziriusa w Thermogolv, chyba uzytkownicy forum powinni to wiedziec - Twoj uprawiany tani marketing az kipi, szkoda ze nawet nieoficjalnie nie chcesz sie do tego przyznac. Uwazam jednak ze trzeba wylozyc "kawe na lawe", wiec oto dowod dla wszystkich uzytkownikow tego forum:

http://www.thermogolv.pl/kontakt/

Przedstawiciel - Wrocław

D***** M********

[email protected]

tel.: +48 693 133 300

Gdzie mieszka Puzondm? W szymanowie kolo Wroclawia. Jaki puzondm ma telefon? Sam sie kiedys pochwalil:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=4718165&viewfull=1#post4718165

http://szyna.civ.pl/puzondm.jpg

Nieladnie tak klamac na forum mister Danielu, sprzedawco Ziriusow :)

Edytowane przez Daga&Adam
na zyczenie puzondm wygwiazdkowalem imie i nazwisko - adres e-mail NIE JEST dana osobowa, jest publicznie dostepny, zostawiam

Od dłuższego czasu byłem o tym przekonany, teraz mam dowód. Koniec miłej dyskusji z tym panem, nie lubię fałszywych ludzi.

Poza tym, te wszystkie jego wyliczenia są warte funta kłaków, sprytny marketing, nic więcej.

Liwko ja Cie prosze - sprytny ?? :-) To marketing na poziomie przedszkola!! Dlugo wytrzymywalem ale ostatnie posty w ktorych oficjalnie pisze ze nie ma z Thermogolvem nic wspolnego i powinni mu fakturke wystawic za opinie na forum - plus te dokladne obliczenia, wzrosty kursow korony, ten fanatyzm co do marki i rodzaju pompy. Wyklinanie glikolowek i z czapy brane argumenty za bezposrednim parowaniem (i przekoloryzowana przewaga w stosunku do innych pomp)... To troche przesada! Wielu z nas tutaj pompy sprzedaje i promuje "swoich" producentow ale powinno to sie odbywac w obiektywny sposob, z uzyciem prawdziwych argumentow, a nie w tak falszywy sposob. No trudno, mleko sie wylalo :)

I co juz Zirius sie tak bardzo nie podoba hehe. Niby nic złego nie napisał ale jednak juz jest jakaś nieufność.

dla mnie Zirius to mistrzostwo świata:D, chyba wytawie fakture frmie za pisanie postów na tym forum heheheh

Teraz to wcale sie nie dziwie ale chyba Głupio tak samego siebie obciążać :p

Edytowane przez joliska

Masz podlicznik za instalację CO i CWU ? Bo jeśli nie masz, to nigdy się nie dowiesz, ile płacisz za grzanie centralnego i wody użytkowej.

ja mam wszystko opomiarowane w domu...

każda pętla ogrzewania ma własny licznik, bojler też...

w całym domu i pod mam w sumie kilkadziesiąt czujników temperatury...

mam wgląd na większość parametrów jakie mnie interesują, swoją wiedzę mam opartą na obserwacjach i doświadczeniach...

może jestem dziwakiem ale to takie hobby:p

cena z montazem 45800 BRUTTO )ale kurs korony dosc wysoki - zmienił się o 5 groszy nie ma paniki:D, a masz 30 lat doświadczenia fabryki megathermi i 20 lat doświadczenia thermogolv i ponad 400 instalacji w polsce z tego co piszą,

oraz ecpopwer c7 cena z montazem 32200 - jeśli dobrze kojarzę to jest chyba cena netto, jeśli tak to trzeba doliczyć 23% do DZ i 8% do pc, a to jest "młoda" firma maja może ze 100 instalacji max.

dla mnie takie argumenty są istotne co zmniejsza mi prawdopodobieństwo braku problemów w przyszłości.

napisz też jaki typ DZ w ecopower ci dali ile metrów

ecopower 29900 netto + 8% VAT 450m2 kolektora poziomego

niby 5gr to nic ale przy caosci to juz 340 netto

ja mam wszystko opomiarowane w domu...

każda pętla ogrzewania ma własny licznik, bojler też...

w całym domu i pod mam w sumie kilkadziesiąt czujników temperatury...

mam wgląd na większość parametrów jakie mnie interesują, swoją wiedzę mam opartą na obserwacjach i doświadczeniach...

może jestem dziwakiem ale to takie hobby:p

Jeśli tak to podaj ile zużyłeś prądu i w której taryfie tylko na ogrzewanie i CWU i stanie się jasność. Myślę że wszyscy tak powinni robić bo inaczej zamazuje się obraz faktów i powstają dziwne mity i niedomówienia. :rolleyes:

Jeśli tak to podaj ile zużyłeś prądu i w której taryfie tylko na ogrzewanie i CWU i stanie się jasność. Myślę że wszyscy tak powinni robić bo inaczej zamazuje się obraz faktów i powstają dziwne mity i niedomówienia. :rolleyes:

w tym momencie ci nie powiem gdyż jestem na wyjeździe i będę za tydzień w domu

w dzienniku robie zapiski i można sobie zerknąć, jak jakieś inne informacje to tam pytać:yes:

odnośnie CWU to ok. 2,6 kwh na dobę średnio(trochę wcześniej coś pisałem na ten temat )

A no w tym że celowo nie chciałes sie ujawnic. Wiedziałes bowiem że wówczas Twoje zachwalanki na temat tego Ziriusa beda brane jako reklamę i nikt w 100 % nie uwierzy w to co piszesz, wiadomo czerpiesz z tego korzyści. Mnie uzytkownikowi pompy to nie przeszkadza ale jakym był potencjalnym zainteresowanym to mocno bym sie wkur... jakby sie okazało ze gość który mocno doradza abym kupił taka pompe, bo on taką ma, świetnie sie sprawuje, a na koniec okazałby sie że jest sprzedawcą tych pomp.... Edytowane przez photos

Sprytny-znaczy szeptany

Na innym forum przeczytałem, że zachód wycofuje się z pomp z bezpośrednim parowaniem. Powód? Po kilku latach w wielu przypadkach wykryto mikro nieszczelności:P Ja bym nie zaryzykował.

nawet jeśli instalacja miałaby się rozszczelnić to jej napełnienie nie jest kosztem który powala 80 zł x 3-5 kg R 407, biorąc pod uwagę iż dzieje się to bardzo rzadko jeśli ktoś przy pracach ziemnych rozwali przewód, bardziej kłopotliwe jest rozszczelnienie z glikolem, poza tym Liwko nie zapominaj że masz dokładnie takie same ciśnienia co ja w swojej pompie w kierunku do wymiennika także jeśli twierdzisz że się rozszczelnia to rozszczelnia się też i tobie.

A no w tym że celowo nie chciałes sie ujawnic. Wiedziałes bowiem że wówczas Twoje zachwalanki na temat tego Ziriusa beda brane jako reklamę i nikt w 100 % nie uwierzy w to co piszesz, wiadomo czerpiesz z tego korzyści. Mnie uzytkownikowi pompy to nie przeszkadza ale jakym był potencjalnym zainteresowanym to mocno bym sie wkur... jakby sie okazało ze gość który mocno doradza abym kupił taka pompe, bo on taką ma, świetnie sie sprawuje, a na koniec okazałby sie że jest sprzedawcą tych pomp....

Dokładnie. Pisanie, jestem szczęśliwym użytkownikiem, sprawuje się świetnie, brałbym tylko z bezposrednim, a zapominając dodać, że się na nich właśnie zarabia jest żałosne, bo jak się okazuje, prędzej czy później mleko się rozleje i jest smród. Jak widzisz, nie tylko ja się czuję oszukany, dla mnie straciłeś wiarygodność i tyle. Żeby nie było ci już tak łatwo bez reklamy z boku, do puki takiej nie umieścisz, będę po każdym twoim poście o tym komunikował:p Zabawie się w cichego moderatora:D

widzę że wg ciebie "sprzedawca prawdy ci nie powie", zauważ że nie sprzedaję na łamach forum pomp ciepła, tylko biorę udział w dyskusji i obiektywnie się wypowiadam podając racjonalne argumenty, udowodnij że jest inaczej, gdybym pisał przy każdym swoim komentarzu że sprzedaje pc Zirius dopiero byłaby afera że reklamuje Ziriusa, i tak źle i tak nie dobrze

A czy wihajster albo hydrauli piszą w każdym poście ze sprzedają i montują??

Ja absolutnie nie podważam Twojej wiedzy jako instalatora, ale zaufanie do produktu już nie jest takie jakie mogłoby być.

nawet jeśli instalacja miałaby się rozszczelnić to jej napełnienie nie jest kosztem który powala 80 zł x 3-5 kg R 407, biorąc pod uwagę iż dzieje się to bardzo rzadko jeśli ktoś przy pracach ziemnych rozwali przewód, bardziej kłopotliwe jest rozszczelnienie z glikolem, poza tym Liwko nie zapominaj że masz dokładnie takie same ciśnienia co ja w swojej pompie w kierunku do wymiennika także jeśli twierdzisz że się rozszczelnia to rozszczelnia się też i tobie.

Z tym rozszczelnieniem to nie jestem taki do końca przekonany bo jak damy taką plastikowa rure jak u adiqq , to z nią sie na prawdę nic złego stać nie może, bo to zwykły plastik i sądzę nie obrażając adiqq ze ta rura to go przeżyje.

Ale jak jest mowa o rurze miedzianej która jest zakopana 0,8m pod gruntem i bez problemowo może podmarzać to już taki pewien nie jestem :( Rozumiem w domu gdzie temp jest ok 20st cały czas to trudno żeby sie cos rozszczelniło. Ale przy zmianach temperatury rzędu 0-10 st to już sobie mogę to jakoś wyobrazić.

Ale to są tylko moje dywagacje i nie wiem czy to ma sens.