Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok, a czy wykopujecie dół np 300m2 czy tylko rowki na przewód?

I przy piasku na jaką głębokość zakopujecie?

najlepiej wykopać rowki łyżka 30 cm, jeśli miałbyś glinę to mógłbyś to zrobić nawet w swoim zakresie do wykopu naszłoby tylko wody, a w przypadku piasku boki mogą się pozarywać więc trzeba to robić na bieżąco razem z wkładaniem przewodów do ziemi, głębokość max 0,8-1m, od budynku odległość 1,5 i od innych instalacji ogrodzeń, odległość od sąsiedniego przewodu pętli 1 m. Głębiej lepiej nie dawać bo powstała ewentualna zmarzlina musi się regenerować. W przypadku gruntu suchego piaszczystego warto przedłużyć długość pętli z 60m do 70m, zwiększoną wielkością kolektora zrekompensujemy wtedy mniejszy uzysk z z tytułu suchego gruntu.

Nie jestem Henokiem, ale warto ten wątek poczytać od początku...

- powrót oleju do sprężarki

- przewymiarowanie sprężarki kosztem COP byleby ten olej wrócił

- kłopot z CWU (przy Ziriusie i przepływowym grzaniu możliwy dwutakt sprężarki po zarośnięciu wymiennika kamieniem)

ad 1 i2,

pierwsze 2 punkty dotyczą tylko i wyłącznie układów z DZ pionowym, w zakresie 2 metrów wysokości obciążenie dla sprężarki z tego tytułu jest znikome.

ad 3. w zbiorniku Ziriusa wymiennik to bufor gdzie woda kotłowa jest zamknięta i pod ciśnieniem, praktycznie nie dolewa się wody do CO, więc kamień się nie pojawi ze strony wody kotłowej, jeśli idzie o kamień który miałby się pojawić w środku rury miedzianej to zależy to od jakości stosowanej wody i zapewniam Pana że rury poza wymiennikiem też spotka to samo jeśli w układzie będzie tak złej jakości woda, ale o takim przypadku nie słyszałem, jeśli chodzi o wymiennik "wężownicę" którą przepływa gaz rozgrzewający wodę kotłową to nie ma możliwości za kamienienia tejże wężownicy ponieważ woda CO nie jest przepływowa czyli nie są dostarczane nowe związki mineralne do zbiornika. Jeśliby nawet tak się stało że z jakiś powodów że zakamieniona zostanie wężownica od strony wody CO, to tylko spadnie wydajność odbieranego ciepła i poza tym nic się nie stanie.

Jakich świadectw ?

popatrz na powyższe swoje posty, pogadajmy lepiej o wadach BP

cholercia tak tanio , a niech cię. No to muszę poszukać innego źródełka . Tylko do castoramy mam najbliżej, Po prostej to jakieś 800m :(

pójdź do jakiejś hurtowni instalacyjnej i poproś byle instalatora aby ci kupił sól

Czyli rozumiem ze macie jakaś mini koparkę i ona to wszystko robi?

instalatorzy przyjeżdżają ze swoja koparką, 5x70 to praca na 2 dni łącznie z zaworem rozprężnym na zewnątrz.

Edytowane przez joliska

O co chodzi z tym olejem?

rury w DZ nie powinny być kładzione niżej niż 2 metry licząc od wysokości sprężarki, czyli jak masz domek tak jak Adiqq że kolektor DZ jest pochyły i im dalej do pc tym niżej, i przekroczysz te magiczne 2 metry to producent nie daje gwarancji na taki system CO, tłumaczy się to tym że olej ze sprężarki płynący razem z gazem musi być ciągnięty z powrotem na np 3 barach do sprężarki i to znacznie obciąża sprężarkę czyli skraca jej żywotność, ale jest to chuchanie na zimne producenta, moim zdaniem przesadne, inne firmy np polska Fonko, robi BP na odwiertach pionowych do 30 metrów i ich instalacji działają już od ponad 5 lat, a korki olejowe nie powstają bo jak tłumaczą wystarczy to wyregulować na prędkości przepływu gazu - czy tak można nie wiem chłodnika trza o to zapytać.

Sprzedawcy,sprzedawcy wszędzie sprzedawcy,jeśli już nie sprzedawcy to instalatorzy.Masakra co na tym forum się zrobiło.

Instalatorzy moga podzielic sie praktycznymi radami dot. pomp. Przeciez jezeli instaluja pompy jakiegos producenta - mieli jakies racjonalne powody ku temu :) Sam puzondm pisze z sensem (czasem cos palnie ale ogolnie jego wypowiedzi sa na wysokim technicznym poziomie), czasem cos przekoloryzuje. Niestety zawalil, ze nie przyznal odrazu, ze sprzedaje te pompy lub ma z nimi cos wspolnego. Przeciez nikt by mu tego nie wypominal - jezeli produkt jest dobry to sam sie obroni. A dobrze miec przeciez na forum znajomego obeznanego w takim typie pomp :) Teraz jego zaufanie jest mocno nadszarpniete - no bo jak tu ufac komus kto tak usilnie bronil sie przed tym ze nie jest instalatorem, ani sprzedawca pomp? Przeciez jest.. Moze i jest uzytkownikiem (tak jak ja uzytkuje pompe Ecopolowa) ale jest tez sprzedawca! Teraz najsensowniej byloby jakby przedstawil papiery od psychologa, ze ma rozdwojenie jazni - mysle ze wszyscy bysmy mu to wybaczyli :-)

Sprzedawcy,sprzedawcy wszędzie sprzedawcy,jeśli już nie sprzedawcy to instalatorzy.Masakra co na tym forum się zrobiło.

jezeli z tego forum po toim poscie do henkoka znikna na zawsze - henkok. clarnet i niewielu ktorzy maja pojecie o PCI to kogo zapytasz???

ci dwaj - tak mysle - to autorytet tego watku

edit - a kilka osob ma pojecie

Edytowane przez QQQQ

nie tylko Zirius ma proszę Pana lepszą sprawność ale wszytkie pc z bezpośrednim parowaniem, jest to prawda powszechnie znana,

natomiast dla osób znających prawa termodynamiki jest to oczywiste że brak wymiennika skutkuje zwiększeniem sprawności więc niezumiem dlaczego

się tak Pan irytuje.

Tak się składa, że jestem chemikiem i to praktykiem zawodowo, a na termodynamice zęby zjadłem na studiach :) Pisanie, że BP to większa sprawność o minimum 25% to farsa taka sama, jak Vizir w reklamie, który usunie plamy z Bóg wie czego w 30 stopniach :)

Tak się składa, że jestem chemikiem i to praktykiem zawodowo, a na termodynamice zęby zjadłem na studiach :) Pisanie, że BP to większa sprawność o minimum 25% to farsa taka sama, jak Vizir w reklamie, który usunie plamy z Bóg wie czego w 30 stopniach :)

No jak...na szkoleniach mówili inaczej :p :P

HenoK ,robienie świadectw energetycznych a sprzedawanie np.pomp to dwie różne rzeczy.Zresztą,nigdy nie odczułem z Twoich postów ,że coś sprzedajesz,a Twój wkład w pomoc ludziom na forum też wygląda inaczej niż tych wszystkich sprzedawców czy instalatorów,którzy latają po wszystkich wątkach i bezustannie zachwalają to co sprzedają lub instalują i zachwalają ,że niby mają ,używają i jest super.Kolega od Ziriusa ewidentnie bezczelnie naganiał na Ziriusa i aż to biło w oczy.

Są tutaj też inni jak hydrauli ,jak indiana i jeszcze paru - montują lub sprzedają pompy,wentylacje ,ale nie kryją tego i potrafią obiektywnie doradzić

Dla mnie ta cała przygoda ze sprzedawcami zaczęła się na wątku Legalett i od tego czasu czuję obrzydzenie do zaowalowanych sprzedawców.Dla mnie to naciągactwo i tyle