Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wczoraj dostalem takiego maila od przedstawiciela firmy ekopower cytuje "Proszę też o informację czy na piętrze koniecznie mają być grzejniki, ponieważ takie rozwiązanie wymusza zastosowanie dodatkowego zasobnika" czy to prawda? juz tlumacze o co chodzi mam poddasze na ktorym beda dwa pokoje goscinne czyli uzywane sporadycznie dlatego chcialem uniknac drogiej w montazu podlogowki i zalozyc kaloryfery lecz przedstawiciel poinformowal mnie ze ten zasobnik bedzie drozszy od podlogowki i teraz nie wiem co mam zrobic, a moze zainstalowac ogrzewanie elektryczne?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wczoraj dostalem takiego maila od przedstawiciela firmy ekopower cytuje "Proszę też o informację czy na piętrze koniecznie mają być grzejniki, ponieważ takie rozwiązanie wymusza zastosowanie dodatkowego zasobnika" czy to prawda? juz tlumacze o co chodzi mam poddasze na ktorym beda dwa pokoje goscinne czyli uzywane sporadycznie dlatego chcialem uniknac drogiej w montazu podlogowki i zalozyc kaloryfery lecz przedstawiciel poinformowal mnie ze ten zasobnik bedzie drozszy od podlogowki i teraz nie wiem co mam zrobic, a moze zainstalowac ogrzewanie elektryczne?

rwxw ma na calej gorze grzejniki i pisal ze wyrzucil bufor wiec jak widac da sie i bez niego. Zapytaj o szczegoly jego wlasnie.

ustaw sobie na kranie temp wody np 32, potem odpowiedz sobie sam na pytanie czy będzie cię satysfakcjonować taka temperatura w kaloryferach na poddaszu. A teraz zastanów się jakie muszą być duże grzejniki żeby mogły dogrzać twoje poddasze w temp która będzie w ogrzewaniu podłogowym na parterze czyli te przykładowe 32C. Jeśli będziesz chciał mieć w kaloryferach wyższą temp np 55 tą będziesz musiał zastosować drugi termo obieg w kotłowni, a to jest kosztowne bo podraża koszty kotłowni o min 3,5kzł przynajmniej jeśli chodzi o typ rozwiązania które mam na myśli, najtaniej moim zdaniem za CO popą obiegową dać trójnik i polecieć z zasilaniem podłogówki na górę jednym termoobiegiem, chcąc zrobić taniej będziesz miał drożej, a najtaniej będzie jak zrobisz też tam podłogówkę nie mówiąc o komforcie.

Kup na te poddasze zwykłe grzejniki elektryczne. Jeżeli będzie ono użytkowane sporadycznie, to będzie moim zdaniem najrozsądniejsze rozwiązanie.

Witam

Mam 2 pytania.

Wcześniej śledziłem ten wątek ale już długi czas miałem przerwę i nie dam rady przebrnąć wszystkich stron ponownie.

Zakładam PC w firmie Ekodom z Grudziądza. Czy ktoś z was miał z nimi styczność ? Cenowo są bardzo konkurencyjni do reszty firm i sprawdziłem ich u 3 inwestorów. Wypowiadali się w samych superlatywach tanio i solidnie ale może jest więcej ludzi, którym założyli?

Drugie pytanie

Mam pytanie co do posadzek anhydrytowych? Zakładam PC i będę miał wszędzie podłogówkę. Zastanawiam się czy nadaję się taka wylewka pod PC. Skoro szybciej się nagrzewa to pewnie też taka posadzka szybciej oddaje ciepło co nijak by się miało do PC i II taryfy. Możecie mi podpowiedzieć czy się mylę czy mój tok rozumowania jest ok. Myślałem o posadzkach maxikretem ale zalazłem info o anhydrytowych i mam mętlik

Mam pytanie z innej beczki, niż stawiane ostatnio.

Zakłada się, że moc pobrana z DZ to moc przekazana do GZ minus moc pompy (rozumiem, że sprężarki, bo to ona głównie pochłania energię elektryczną).

Czy to założenie nie jest błędne? Czy rzeczywiście cała moc elektryczna sprężarki jest zamieniana w ciepło przekazywane do GZ?

Bo z drugiej strony mówi się, że sprężarka tylko transportuje ciepło z DZ do GZ, a więc skonsumowana przez nią energia nie dokłada się do tej przekazywanej do GZ.

Wiem, że to rozważania teoretyczne, ale jakoś mnie to męczy.

Czy rzeczywiście cała moc elektryczna sprężarki jest zamieniana w ciepło przekazywane do GZ?

Sprezarka to przeciez nie grzalka - energia elektryczna zamieniana jest przede wszystkim na mechaniczny ruch spirali w sprezarce i tylko czesciowo zamieniana na cieplo w skutek tarcia (ktorego w sprezarce spiralnej jest bardzo niewiele). Tak wiec najpierw trzebaby zadac pytanie "czy cala moc elektryczna sprezarki jest zamieniana w cieplo" - odpowiedz brzmi - tylko niewielka czesc, wieksza idzie w zamiane energii elektrycznej w ruch! Potem mozna pytac - czy w skutek tarcia elementow mechanicznych w sprezarce - wydzielona energia w postaci ciepla jest przekazywana do GZ. Tak - wiekszosc pewnie wchodzi do GZ, choc jakies straty tutaj na zewnatrz obudowy PC tez sa - ale na pewno niewielkie (im lepiej zaizolowana sprezarka i sama pompa - tym mniejsze :)

Ok - rozumiem, dzięki.

Czyli założenie, że moc przekazywana do GZ = moc z DZ + moc PC jest jednak uproszczeniem.

Mysle ze jest uproszczeniem ale o szczegoly trzebaby dopytac konstruktorow :) Pompy o "domowych" mocach 6-14kW maja moc chlodnicza nizsza od mocy grzewczej o 1-1,5kW, przy mocach sprezarek rzedu 2-3,5kW, a poniewaz DZ dobierasz na moc chlodnicza to byc moze wlasnie ta roznica (1-1,5kW) to dodatkowa energia cieplna bedaca strata w sprezarce (ale zyskiem w GZ) :) Ale tak jak napisalem - o to trzeba spytac najlepiej jakiegos chlodnika!

Jeszcze a pro po tego poddasza. Poddasze jest normalnie jednym z cieplejszych miejsc w domu. Wystarczy, że zbyt mocno go nie odizolujesz od reszty a temperatura nawet bez grzania będzie tam znośna. W razie gości dogrzejesz zwykłym grzejnikiem elektrycznym.
czyli oznacza to ze lepiej nie klasc za duzo styropianu na stropie ale za to lepiej ocieplic dach

Wtrącę jeszcze.Mój post - "sprzedawcy,sprzedawcy,wszędzie sprzedawcy" napisałem po tym, jak ktoś wytykał Henokowi ,że ma adnotację o świadectwach.

Chcę jeszcze raz podkreślić ,że mój post w żaden sposób nie dotyczył HenoKa,który jak wszyscy wiemy pomaga tu nam i służy swoją wiedzą na bardzo wiele tematów i od bardzo długiego czasu.

Oby jak najwięcej takich forumowiczów jak HenoK.

Już to pisałem w zasadzie,ale chciałem jeszcze dla podkreślenia

Uważam też,że Henok powinien przywrócić ów zapisek o świadectwach ,bo wielu chętnie skorzysta z możliwości zrobienia takiego świadectwa,wiedząc ,że robi je fachowiec i robi to dobrze.To coś zupełnie innego i nie porównywalnego do biegania po wątkach i powtarzania w koło - montujcie Ziriusy są najlepsze,róbcie Legalett jest najlepszy,montujcie Ecopower bo jest najlepszy i do tego najtańszy itp ,itd

Zdecydowana większość trafia do GZ. Tak więc założenie, że energia grzewcza PCi = energia chłodnicza pobrana z DZ + energia elektryczna pobrana przez PCi jest bardzo dobrym przybliżeniem całego procesu energetycznego zachodzącego w PCi :).

Czyli obliczając w ten sposób DZ nie popełniamy jednak błędu - dzięki za wyjaśnienie.